Succes Summerschool Junior smaakt naar veel meer | De Utrechtse Internet Courant Succes Summerschool Junior smaakt naar veel meer | De Utrechtse Internet Courant

Succes Summerschool Junior smaakt naar veel meer

Succes Summerschool Junior smaakt naar veel meer

In de UDB-column op DUIC van 10 september brak ik een lans voor een groot kennisfestival in Utrecht, naar Engels model. Daar bestaat het reizend British Science Festival, een frivole en interessante mix van kennis en cultuur.

Wat bleek? Onze universiteit mag dan wel oud zijn, kwiek is ze nog steeds.

Aangesproken door mijn column werd ik meteen op de koffie uitgenodigd door Monique Mourits, directeur van het Centrum voor Wetenschap en Cultuur van de Universiteit. Dat betekent dat zij verantwoordelijk is voor het Studium Generale, en ook voor het Universiteitsmuseum.

Dienstbaar aan de stad

Samen spraken we erover hoe we de aanwezigheid van al die kennis op hoog niveau, nog meer dienstbaar kunnen maken aan het ontwikkelen van het talent in de stad. Een opdracht waarbij zij graag de Utrecht Development Board betrekt. In de hoop dat de UDB partijen in de stad kent die deze doelstelling kunnen versnellen.

Met wie zou je allemaal kunnen samenwerken om een vliegwiel te creëren?

Summerschool Junior

Zo vertelde zij over de succesvolle Summerschool Junior, waarin leerlingen van de hoogste klassen van de basisschool een week mogen meedenken met wetenschappers. En spelenderwijs leren waarom een koe ziek wordt van bruin brood bijvoorbeeld. Om maar eens iets te noemen.

Toen de universiteit het succes evalueerde bleek echter dat er wel een bepaalde selectie aan deelnam. Op de schoolpleinen op Kanaleneiland of in Overvecht was de Summerschool Junior kennelijk minder bekend. Of waren de kosten (€ 160 per week) een belemmering.

Of was men in de zomerperiode ook helemaal niet in Utrecht maar op bezoek bij familie in Marokko. Aan de aanwezigheid van talent kan het immers niet liggen!

Meer kinderen op Summerschool

Aan die kosten bleek overigens wel wat te doen, de onvolprezen en trouwe Rabobank helpt daaraan inmiddels mee. Maar nog vindt Monique Mourits de Summerschool Junior een druppel op een gloeiende plaat. Er zouden heel veel meer kinderen aan mee moeten kunnen doen.

Nu de universiteit gevoel heeft gekregen voor de goede formule, zou zij het initiatief samen met anderen verder willen opschalen.

Oproep

We zaten samen te brainstormen en spraken af dat de UDB eens verder gaat nadenken of er iets te verbinden en te versnellen valt. Dat doen we graag, ook samen met de lezers van deze blog. Want we merkten al eerder dat een oproep via DUIC tot snelle reactie en resultaat kan leiden.

Brede School Academie

Een paar voorzetjes: misschien moet de Summerschool aansluiting zoeken bij de Brede School Academie in diverse Utrechtse wijken? Daar komen basisschool-kinderen uit groep 6, 7 en 8 twee keer per week na schooltijd om te worden bijgespijkerd met extra lessen, vooral in taal. Die gaan over woordenschat, begrijpend lezen en ‘kennis van de wereld’. De BSA ziet dagelijks de doelgroep die Monique niet zo gemakkelijk bereikt vanuit de universiteit.

Lokken naar bedrijvigheid

Misschien is het Ondernemersfonds Utrecht wel geïnteresseerd om mee te denken? Het fonds waarin alle Utrechtse ondernemers participeren, is immers middels zijn Stadstafels steeds intensiever bezig de verbinding te leggen tussen opleiding en arbeidsmarkt. Onder deze zeer betrokken ondernemers en opleiders zitten vast wel mensen die kunnen meedenken.

Wellicht ziet iemand de mogelijkheid de formule Summerschool Junior op te pakken voor de soorten van bedrijvigheid waar leerlingen weinig van weten, en waar ze naartoe gelokt kunnen worden.

Op de koffie

En qua financiering kan misschien naast de Rabobank ook het Utrechts Universiteitsfonds een bijdrage leveren? Het is maar een idee. De alumni zijn er vast wel voor te porren.

Monique Mourits en de UDB hopen samen op de koffie genood te worden door partijen die zich geïnspireerd voelen om die Summerschool Junior door te ontwikkelen tot een van de pareltjes in het Utrechtse. Zodat ze in Engeland schrijven over de manier waarop wij hier jong talent uitdagen, in plaats van dat wij over hen schrijven…

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).