‘Talent meets Top’ in 8 bedrijven | De Utrechtse Internet Courant ‘Talent meets Top’ in 8 bedrijven | De Utrechtse Internet Courant

‘Talent meets Top’ in 8 bedrijven

‘Talent meets Top’ in 8 bedrijven

Werk, school en studie kunnen mijlenver uit elkaar liggen. Ook hier in Utrecht: zit je in een collegezaal met honderden anderen te luisteren, maar wat doe je eigenlijk met die kennis op de arbeidsmarkt? Of je docent economie op het mbo vertelt, hoe spannend het werken op een accountantskantoor is. Wat moet je je daar dan bij voorstellen? Ja, geld verdienen, maar verder? Is dat boeiend? En zijn daar wel banen in deze crisistijd?

Haal de studenten en scholieren voor een dag uit hun cocon van studieboeken, studiepunten en tentamens. Neem ze mee de bedrijven in. Dat is het grote idee achter het nieuwe initiatief ‘Talent meets Top’: koppel werk, school en studie direct aan elkaar. Wij, van de Utrecht Development Board zijn trots dat we onze schouders hieronder hebben kunnen zetten. En verbindingen hebben helpen maken tussen het interessante bedrijfsleven in onze stad en de energieke opleidingen. Of dat nu het mbo is, de Hogeschool of de Universiteit. Allemaal doen ze mee.

Honderd talenten

Eind februari gaan de eerste honderd studenten op bezoek bij acht Utrechtse bedrijven. Dat zijn Rabobank, ABNAmro, PwC, CapGemini, KPMG, gemeente Utrecht, provincie Utrecht, en Baker Tilly Berk. Die acht (‘Top’) zetten hun deuren open voor groepjes studenten en scholieren (‘Talent’) die tevoren hun belangstelling tonen voor juist dat bedrijf. Onderneemster Wilma Heideman (van LINKproof) organiseert de dag: zij snoof het idee op tijdens de ‘Stadstafels’ die zij namens het Ondernemersfonds in juni en oktober vorig jaar organiseerde. Daar troffen onderwijs en bedrijfsleven, gemeente en provincie elkaar. Samen op zoek naar betere verbindingen: hoe houden we het beste talent in onze stad, waar laten we het verder groeien, was een centrale vraag in de Stadstafel-gesprekken.

Bol van dienstverleners

Meer contacten en meer verkeer tussen de college- en schoolbanken en de bedrijven, was een veelgehoorde wens aan beide zijden. Zo is ‘Talent meets Top’ in Utrecht geboren, ook een beetje geïnspireerd door iets vergelijkbaars in Brainport Eindhoven. “Maar”, zegt Wilma Heideman “daar is het vooral een maak- en doe-industrie, terwijl Utrecht bol staat van de dienstverleners. Daarom maakten wij een programma dat past bij Utrecht.’

Ook de zorg kan lonken

De eerste dag, eind februari, is maar een try-out, financieel en inhoudelijk gesteund door de acht deelnemende bedrijven. Er zal bij succes meer volgen, dan ook met steun van de provinciaal werkende Economic Board Utrecht, de EBU. En wellicht verder uitgerold: niet alleen zakelijke dienstverleners en overheden staan dan open voor gisse studenten economie en techniek. Ook de zorg wil graag lonken naar talentvolle jongeren met studies in hun richtingen.

De dag in de steigers

‘Ik zie het als een begin van een platform voor overheid, onderwijs en bedrijfsleven in Utrecht’ zegt Wilma Heideman. Meer verkeer over en weer kan ook de inhoud van de opleidingen praktischer maken, is het idee. De eerste ‘Talent meets Top’- dag staat al helemaal in de steigers. Ontmoeting in LE:EN Restaurant voor eerste kennismaking tussen bedrijfs- en onderwijs-afgevaardigden, studenten en scholieren. Vertrek met busjes in acht windrichtingen. Op de werkplek rondkijken, gesprekken met leeftijdgenoten die daar werken, vragen stellen. Einde dag: terug voor centrale bijeenkomst, ervaringen bespreken. Maar eerst gaat deze week de site www.talentmeetstop.nl de lucht in. De UDB helpt hem graag de wereld in, omdat ‘werk, werk, werk’ hoogst actueel blijft.

Trude Maas,

voorzitter Utrecht Development Fund

1 Reactie

Reageren
  1. Bladibla

    Als je zo erg benadrukt hoe “onafhankelijk” je bent, weet je al hoe laat het is. Verder een volstrekt kansloos idee

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).