Tekort huurwoningen in vrije sector wordt aangepakt | De Utrechtse Internet Courant Tekort huurwoningen in vrije sector wordt aangepakt | De Utrechtse Internet Courant

Tekort huurwoningen in vrije sector wordt aangepakt

Tekort huurwoningen in vrije sector wordt aangepakt
Minister Stef Blok van Wonen heeft gezegd een stimulans te geven aan de bouw van betaalbare huurwoningen in Utrecht. Het gaat daarbij om studio’s en appartementen net boven de sociale huurgrens.

Minister Stef Blok van Wonen heeft gezegd een stimulans te geven aan de bouw van betaalbare huurwoningen in Utrecht. Het gaat daarbij om studio’s en appartementen net boven de sociale huurgrens.

Dat schrijft hij zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer. In de regio Utrecht is een groot tekort aan huurwoningen voor middeninkomens. Het tekort zou leiden tot hoge huren en de doorstroming op de woningmarkt bemoeilijken.

In de stad mogen zodoende de komende vijf jaar meer punten worden geteld voor nieuwe huurwoningen tot 40 vierkante meter. Blok schrijft dat de woningen boven de sociale huurgrens dan aantrekkelijker worden voor beleggers om in te investeren. De woningen zijn vooral in trek voor alleenstaanden en starters.

De gemeente krijgt wel de mogelijkheid om de huren te begrenzen.

Monique van Loon van Jebber (ontwikkelaar en beheerder van starterswoningen) zegt het besluit van de minister te begrijpen, maar plaatst wel kanttekeningen. “Het woningtype klopt wat mij betreft niet bij woningen van net boven de sociale huurgrens”, aldus Monique van Loon van Jebber. “Jebber duikt ook in dat huursegment tussen 500 en 900 euro per maand, maar bij ons krijg je daarvoor wel een twee- of driekamerappartement.”

Van Loon is bang dat de markt wordt verstoord met het aanbieden van woningen tot 40 m2 voor starters. “Natuurlijk kunnen starters huren tussen de 500 en 900 euro betalen, maar het moet wel een passend woningtype zijn.”

3 Reacties

Reageren
 1. Rood

  Volgens mij heeft meneer Blok zelf de vrijheid gegeven wbt huurgrens. Vele sociale huurwoningen zijn daar door wel in de vrije sector terecht gekomen. Jammer. Ook dit is niet een oplossing. Het begrenzen van de vrije sector zal mensen over de streep trekken om uit sociale huur te komen. Anders niet.

 2. maarten van den oever

  de vraag is nu wel hoe zich dat gaat verhouden met de door de gemeente juist per 1-1-2016 afgekondigde bouwnorm van minimaal 50m2 voor een woning. De gemeente laat die door Blok gepromoote woningen dan immers juist niet toe of probeert de bouw ervan tegen te gaan door een onlogische bouwmaat van 50 m2 (standaardmaat klein huis bvo= 4 x 8 tot 4×10) op te leggen en zo ook de huurprijzen op te drijven. Het lijkt mij dat het beleid van Blok en dat van de gemeente tegen elkaar in werken.

 3. Peter

  @maarten

  Natuurlijk gaat dit beleid in tegen dat van de gemeente. Als de gemeente namelijk voor genoeg huurwoningen aan de onderkant van de vrije sector had gezorgd dan was het nieuwe beleid helemaal niet nodig geweest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).