Utrecht geniet 77 weken van de Tour | Utrecht geniet 77 weken van de Tour – De Utrechtse Internet Courant

Utrecht geniet 77 weken van de Tour

“Le jour de gloire”: de Marseillaise op het carillon van de Domtoren smolt het hart van de Fransman die beslist waar de Tour de France in 2015 start. De muziek gaf het laatste duwtje. Nog 77 weken na nu! Eigenlijk doken we allemaal alweer in de dagelijkse dingen. We zijn niet echt bezig met die eerste dagen van juli volgend jaar. Achter de schermen is er ongetwijfeld een projectteam op stoom aan het komen, maar daar merken wij allemaal nog niet zoveel van.

Fransen regeren de stad

Niet vaak zal Utrecht zo’n groot internationaal event herbergen. Nu dat wel gebeurt, moeten we er ook volop van genieten. Dan bedoel ik niet op die twee drukke dagen waarop de heren met geschoren benen door de stad zullen razen. Vermoedelijk zal de Franse Tour-organisatie zelf wel een strak draaiboek hebben daarvoor, en staan we zelf op die dagen niet eens echt aan het roer. Fransen zullen de stad wel even regeren.

Echt goed stokbrood

Voor die tijd moet er van alles gebeuren. Er moet bijvoorbeeld een Tour-miss gekozen worden. Er komt een strak veiligheidsplan. Deelnemers en toeschouwers moeten snel verplaatst kunnen worden. We hebben een perscentrum nodig. Bakkers moeten echt goed stokbrood leveren. Zo kunnen we natuurlijk wel een heel rijtje maken.

Voorpret in het Muziekjaar, nu!

Ik heb een wens: dat we vanaf nu van de Tour gaan genieten. Allemaal. Dat we zoveel mogelijk voorpret hebben. Want de Tour is in mijn ogen niet een feestje van een paar dagen.

2014 is uitgeroepen tot Muziekjaar voor Utrecht, met ontelbare muziek-feesten in onze stad. Laten we dan nu een Tour-concert geven, een Tour-lied maken. Dat Koningslied kunnen we immers gemakkelijk overtreffen, de lat ligt laag. Wij zijn de stad met de grootste “koordichtheid” van Nederland en wellicht wel van heel Europa, dus waarom genieten we dit jaar niet van een of meer mooie muziek-events als voorpret voor de Tour?

Leer dat kind fietsen

Een andere voorpret. Het fietsen zelf. Natuurlijk kent Utrecht wielerverenigingen. Maar bedenk eens dat er wijken zijn waar fietsen leren niet gebruikelijk is. Waar mensen en kinderen wonen voor wie een fiets een hele aanschaf is. We kunnen nu al beginnen daar het fietsen te promoten en een programma te ontwikkelen waardoor ook daar meer gefietst kan gaan worden.

Nog een idee. Waarom geven we de nieuwe fietsroutes in de stad niet meteen een Tour- naam? Een Lance Armstrong pad doet wellicht teveel pijn, maar een Woutje Wagtmans of een Jan Janssen-route kan heus wel. Of, uitdagend, de Leontien van Moorsel- en Marianne Vos-routes.

Gemeente laat los, business stapt in

Wij sommen deze leuke voorbeelden niet zomaar op. We denken, dat zo’n event als de Tour voor de gemeente een mooie oefening kan zijn in ‘loslaten’. Vraag partijen uit de stad om bepaalde aspecten voor te bereiden en toets alleen op het allernoodzakelijkst.  Voor ambtenaren lastig, we weten het. Maar delegeren kan heus geleerd worden. Gebruik die Tour ook daarvoor.

Dan is er nog een heel business peloton bij de Tour betrokken. Bedrijven die hun naam eraan willen verbinden. Mogen we van hen ook leuke dingen verwachten? Een spannende Tour  de France Game, een impuls voor innovatie bij de beveiliging van de route en de stad, mooie websites, een Tour-appje. Het mooist: als er daarna werkgelegenheid achterblijft.

Win-win in het Frans

De grootste wens van de Utrecht Development Board is eigenlijk dat we door en voor die Tour op nieuwe manieren leren samenwerken.  Dat zou een prachtig cadeau aan de stad zijn. Een cadeau dat achterblijft als de rommel van de reclame karavaan allang weer opgeruimd is. Niet in geld uit te drukken, wel in plezier. Vraag nu maar alvast aan de onderzoekers van de universiteit hoe we te zijner tijd, als de 77 weken zijn verstreken, kunnen meten of die voortgang ook inderdaad geboekt is.

Wat is “win win” in het Frans eigenlijk?

Trude Maas

Voorzitter Utrecht Development Board

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).