Utrecht investeert aankomend jaar in TivoliVredenburg, singel, zorg en Overvecht | De Utrechtse Internet Courant Utrecht investeert aankomend jaar in TivoliVredenburg, singel, zorg en Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht investeert aankomend jaar in TivoliVredenburg, singel, zorg en Overvecht

Utrecht investeert aankomend jaar in TivoliVredenburg, singel, zorg en Overvecht
Een toekomstbeeld van de doorgetrokken singel. De begroting voor de omsingeling is rond.
Utrecht gaat het komend jaar flink investeren. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die vanochtend is gepresenteerd door wethouder Kreijkamp. Door een aantal financiële meevallers is er 90 miljoen euro extra ter beschikking gekomen om te besteden.

Utrecht gaat het komend jaar flink investeren. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota die vanochtend is gepresenteerd door wethouder Kreijkamp. Door een aantal financiële meevallers is er 90 miljoen euro extra ter beschikking gekomen om te besteden.

Deze gaan geïnvesteerd worden in onder andere het volledig doortrekken van de singel, het ondersteunen van het noodlijdende TivoliVredenburg, het verhogen van de norm voor huishoudelijke hulp per week naar 2 uur en naar Overvecht. Het college van B&W trekt voor deze wijk extra geld uit om de komst van het noodopvangcentrum in goede banen te leiden.

Het doortrekken van de singel is een lang gekoesterde wens van de stad. Er was echter een gat in de begroting van 9 miljoen. Hier is nu een oplossing voor gevonden zodat een compleet rondje Oudegracht-Catharijnesingel varen vanaf 2020 mogelijk weer mogelijk is.

TivoliVredenburg is al jaren een ander gevoelig punt op financieel gebied. Vorige week is na maanden onderzoek een rapport gepresenteerd met oplossingen voor het muziekpaleis. Deze oplossing: een riante huurverlaging vanuit de gemeente van 1,9 miljoen euro per jaar en extra subsidie van vier ton om de commerciële kant te versterken wordt nu door het stadsbestuur overgenomen.

Ook is er geld vrijgemaakt om van de Amsterdamsestraatweg de komende jaren een 30 km/u zone te maken.

Reacties

De Utrechtse politiek is over het algemeen te spreken over de begroting die vanochtend naar buiten is gebracht. Toch zijn er enkele kanttekeningen. Zo is de ChristenUnie verbolgen over het ontbreken van de voedselbank: “Er is duidelijk financiële ruimte voor de gemeente. Hoe is het dan mogelijk dat de voedselbanken buiten de boot eindigen? Een onbegrijpelijk besluit van het college”, aldus fractievoorzitter Maarten van Ooijen.

GroenLinks is erg te spreken over tien miljoen euro die extra wordt geïnvesteerd om Overvecht te verbeteren. “Het gaat heel goed met Utrecht, en met heel veel Utrechters. Tegelijk neemt de tweedeling toe, dat zien we in wijken en op scholen. Voor ons is het tegengaan van deze segregatie een heel belangrijk onderwerp de komende jaren”, laat fractievoorzitter Heleen de Boer weten.

“Om nog meer Utrechters aan het werk te krijgen trekt het college tot en met 2018 maar liefst € 5,4 miljoen uit om meer werkgelegenheid aan te trekken en Utrecht op de kaart te zetten”, laat VVD-fractievoorzitter Dimitri Gillisen weten. “Zo investeert de stad in stadspromotie, het aantrekken van nieuwe (sport-) evenementen en industriegebied Lage Weide.”

Gênant

De CDA-fractie constateert dat het college ‘telkens te laat ziet wat echt in de samenleving aan de hand is’. “Al twee jaar waarschuwt de fractie dat de monsterkorting op de huishoudelijke hulp mensen in problemen zou brengen. De gemeente werd, na honderden bezwaarschriften, in het ongelijk gesteld. Nu wordt de korting teruggedraaid – bijna voor hetzelfde bedrag als het CDA eind vorig jaar bij de begroting voorstelde. Het is gênant dat de gemeente het beleid pas verandert nadat de rechter dat afdwingt. Als het college eerder naar de inwoners had geluisterd hadden we dit drama kunnen voorkomen,” aldus fractievoorzitter Sander van Waveren.

De Partij voor de Dieren heeft niet de economische groei van het huidig college als doelstelling, maar een duurzame samenleving. “Om Utrecht duurzaam en toekomstbestendig te maken moeten we gaan voor radicaal andere keuzes. Dit college gaat op dezelfde doodlopende weg van economische groei verder, dat kunnen we ons niet veroorloven”, aldus Eva van Esch, gemeenteraadslid van de Partij voor de Dieren.

“Het college moet meer investeren in plekken waar de mensen zijn’’, zegt Reinhild Freytag, raadslid van Student & Starter. “In plaats van het proberen te creëren van nieuwe ‘hotspots’ als het Jaarbeursgebied, zou het college moeten inspelen op locaties waar de levendigheid al floreert zoals het Domplein, de Ooster- en Westerkade, de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat.’’

Klaas Verschuure van D66 laat weten: “Het college trekt 10 miljoen euro uit voor meer veiligheid en meer werkgelegenheid in die wijk. Ook wil het college bijna 2 miljoen euro extra uittrekken voor het uitbreiden van huishoudelijke hulp, van anderhalf naar twee uur per week, waar we erg blij mee zijn. Hetzelfde geldt voor de extra investeringen in toegankelijkheid van onze samenleving, bijvoorbeeld in de digitale vaardigheden van ouderen en in de snelle integratie van asielzoekers.”

“Stap in de goede richting”

“Een flinke stap in de goede richting”, zo omschrijft SP-fractievoorzitter Tim Schipper de nota. “Naast de uitbreiding van de thuiszorg zie ik ook twee 2 miljoen euro extra voor de uitvoering van het armoedebeleid. Samen met de afgesproken vergroting van de sociale woningvoorraad en de zeer beperkte huurverhoging zijn dat de zaken waar je het voor doet, waar je echt het verschil maakt.”

14 Reacties

Reageren
 1. TP

  En het Westplein blijft dus voorlopig een puinzooi…..?

 2. GeeWee

  Hoe kan de ASW een 30km zone worden terwijl 2 buslijnen deze straat aandoen en terwijl het een hulpdienstroute is? In onze straat wordt dit door de Gem. steeds gebruikt als reden waarom dit niet zou kunnen.

 3. Anton

  Ja, waar is het plan voor westplein?

 4. herman

  We moeten dus blij zijn met het doortrekken van de Singel?

  Dat was toch altijd al de bedoeling, dit nieuws wordt nu gebracht alsof het nieuws is, mooi middel om veel te verhullen.

 5. RS

  Er zou toch energie gaan naar een concreet plan voor het westplein?

 6. Wim Vreeswijk

  Dat het gemeentebestuur nu aanzienlijk moet gaan investeren in de Utrechtse banlieux-wijk Overvecht verbaast me niks met al die politieke struisvogels in de gemeenteraad

 7. Fd

  Ja en Hoograven dan? Het is hier een criminele bende, laat ze hier ook iets doen.

 8. Peter K.

  Is dat plaatje van “toekomstbeeld van de doorgetrokken singel” niet een render van het gedeelte dat er nu al gerealiseerd is?

 9. Don

  Centjes moeten naar de Vredenburg tempel van de immer geld verslindende sociaal culturele mafia zodat ze daar ongestoord kunnen neer kijken op het gepeupel in Lombok. Dat Lombok plein gaat er nooit komen kan het gepeupel zo oprukken naar hun cultuur paleisje en dat willen ze niet. Nog een aardige de muntkade staat al 1,5 jaar een hek omheen ivm met een gevaarlijke instabiele kade. Er zal eerst wel weer iemand om moeten komen voordat er aan het cultuur budget geknabbeld kan worden.

 10. Hans

  Nu de kanaalstraat nog naar 30km/h. Of beter nog: autovrij.

 11. Jansen

  @ Peter K, dat klopt, echter ziet het er nu op deze plek niet zo uit en zal het er ook nooit zo uitzien. vertrouw renders nooit; maar het is iddhet gedeelte bij het Paardenveld dat al klaar is.

 12. jeroen de vries

  Tja, willen we nou meer of minder snelheid op de straatweg. Minder? Dan krijgen jullie minder snelheid op de straatweg. Gaan we regelen.

 13. Michel Post

  Alweer zo’n plaatje met alleen voetgangers en geen fietsers (en geen auto’s). De stad is geen golfterrein.

 14. Steven

  Is die voorjaarsnote in te zien?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).