Utrecht op zeven na beste winkelstad van de Benelux | De Utrechtse Internet Courant Utrecht op zeven na beste winkelstad van de Benelux | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht op zeven na beste winkelstad van de Benelux

Utrecht op zeven na beste winkelstad van de Benelux
Archiefbeeld van de Steenweg
Utrecht is op de achtste plaats geëindigd van een nieuwe ranglijst van beste winkelsteden in de Benelux. Volgens onderzoek van vastgoedadviseur JLL is Utrecht minder dan respectievelijk Amsterdam, Brussel, Antwerpen, Luxemburg, Rotterdam, Den Haag en Gent. 

Utrecht is op de achtste plaats geëindigd van een nieuwe ranglijst van beste winkelsteden in de Benelux. Volgens onderzoek van vastgoedadviseur JLL is Utrecht minder dan respectievelijk Amsterdam, Brussel, Antwerpen, Luxemburg, Rotterdam, Den Haag en Gent. 

Volgens het rapport zijn de Lange Elisabethstraat, Oudegracht en de Steenweg de belangrijkste winkelstraten en zijn  de duurdere merken gevestigd aan het Oudkerkhof.

Het rapport ziet de huidige ontwikkelingen van Hoog Catharijne als een pluspunt. Het nieuwe winkelcentrum dat gaat aansluiten op het Vredenburg moet gaan zorgen voor een dynamisch stadscentrum.

16 Reacties

Reageren
 1. Suzan

  Je kan er maar trots op zijn. Elke andere grote stad in de Benelux is hoger geplaatst dan Utrecht…

 2. Utrechter

  Dat is geen beste score, als je je bedenkt dat Utrecht de op vijf na grootste stad van de Benelux is: Luxemburg en Gent halen Utrecht blijkbaar in.
  Overigens is ‘winkelstad’ een hopeloos verouderd begrip en dat zouden ze bij JLL moeten weten. Winkelen doet men tegenwoordig thuis achter de laptop of tablet, men gaat naar de stad om wat te beleven. Dat levert uiteindelijk ook meer omzet (dus meer huurinkomsten) op, en dat is precies waar vastgoedadviseurs naar kijken.

 3. John

  @ Suzan

  Tsja. Door autopestbeleid en studenten/startersdominantie bepaald he.
  Middelmaat overheerst, kwaliteit ontbreekt.

 4. Marcel Benders

  Lees ook mijn reactie op de column van Trude Maas.

  Utrecht zou zich meer moeten spiegelen aan Gent en niet pet sé de grootste of beste willen zijn, of de ‘weet ik watste’ willen zijn.

  Zijn wat je bent en dan heb je tevreden inwoners. Veel Utrechters willen niet Amsterdam of Rotterdam achterna, of per sé meer toerisme, of meer inkomsten. Veel Utrechters zijn tevreden met dat wat Utrecht is, een mooie oude stad waar je kan wegdromen, daar waar het leuk is.

  In die drang naar meer wordt het alleen meer minder leuk. Utrecht richt zich te veel op veel mensen willen aantrekken, al komen die mensen maar 1 keer. Een soort fastfood benadering en dat stoort vele Utrechters.

  Het nieuwe Hoog Catherijne is qua aangezicht een ramp voor de stad en de kooptoeristen die daarvoor komen zijn niet de kooptoeristen die Utrecht naar een hoger plan, lees Antwerpen, Gent en Luxemburg, gaan trekken.

  Koester dat wat je hebt en dat wat is. Dat is wat bij Utrecht past.

  Sowieso is het compleet niet interessant wat JLL vastgoed vindt, die interesseren zich alleen voor meer geld vragen en vangen voor winkelruimte. In leefbaarheid zijn ze in de eerste plaats niet geïnteresseerd.

  Ik denk dat wij Utrechters, nu en bij de volgende verkiezingen eens duidelijk moeten gaan maken wat we willen. Het lijkt mij duidelijk dat de meerderheid niet Amsterdam achterna wil, anders zouden we waar wel zijn gaan wonen. Ik vrees echter dat het al ta laat is, de koers is al lang ingezet door diegenen die vaag achter de schermen aan de touwtjes trekken. Mensen van wie wij niet weten wie ze zijn. Mensen die niet gekozen zijm. Mensen die in een Utrecht Development Board zitten, of menen die de flapdrol uit Amsterdam aantrekken om hier directeur marketing te worden.

  De mensen met echte macht die wij helaas niet kunnen kiezen. Deze mensen hebben wel veel te veel invloed op onze directe leefomgeving en dat we geen keuze meer hebben over die omgeving of over deze mensen maakt dat veel mensen zo gefrustreerd en teleurgesteld zijn over o.a. de politiek.

 5. Rob H.

  John 15/11/2016 – 15:55

  Als de auto de doorslag zou geven, waarom staat Amsterdam dan op nr. 1 ?

 6. Suzan

  @John: dat lijkt mij een té makkelijke gevolgtrekking: de winkelcentra van Antwerpen, Amsterdam, Luxemburg, Rotterdam, Gent en zelfs Brussel zijn ook voetgangersgebied.

 7. -R

  Een top 10 stad om te winkelen. Prima toch?

  Beter dan zo’n 300+ andere gemeenten.

  Als je wilt kun je altijd wel iets negatiefs vinden. Of je denkt even na voordat je reageert.

 8. Dirk

  De mening van vastgoedadviseur JLL kan me eerlijk gezegd gestolen worden.

  Een ‘goede winkelstad’ is iets anders dan een fijne stad om in te wonen en te verblijven. De vraag voor Utrecht is of het economisch wil inzetten op het scenario Amsterdam (meer massa, minder kwaliteit) of dat het een lastigere andere weg (want geen gebaand pad) durft te kiezen wat economisch overigens niet minder hoeft uit te pakken, want uiteindelijk verdient Utrecht veel meer aan inwoners hier leven en die dus iedere dag bijdragen aan de Utrechtse economie dan sporadische bezoekers die per jaar 50-100 euro besteden.

 9. John

  @ Rob H
  Omdat Amsterdam niet door een Groenlinks autopestbeleid geteisterd wordt.

  @ Suzan
  Het gaat er niet om dat de winkelcentra voetgangersgebieden zijn. Het gaat erom dat door het afknijpbeleid de voetgangersgebieden niet meer bereikbaar zijn.
  Enne, er is nog een tweede element he. Het gebrek aan koopkrachtige vraag door een te eenzijdige bevolkingssamenstelling.

 10. Rob H.

  John 15/11/2016 – 22:57

  Jij komt nooit met de auto in Amsterdam, hé?

 11. Suzan

  @ -R: het gaat om winkelSTEDEN, niet om gemeenten. Denk anders even na voordat je reageert.

 12. Marcel Benders

  @ John

  Je lult uit je nek, dat weet ik, dat weet jij, maar helaas gaat alle rationele kritiek je oor in- en uit. Vandaar: je lult.

  Amsterdam heeft pas een autoknijpbeleid> stukje 3 km overdag> 45 minuten met de auto door het centrum, ik bedoel maar, 1- richtingsverkeerd, geen doorgang, kapitalen-kostend parkeerbeleid, logische doorgangen afspeuren. Zo zie je.

  Amsterdam heeft toch echt wel eens wat Groen Links in de coalitie gehad> gelul dus.

 13. Marcel Benders

  @ R, het is maar de vraag of het beter is.

  De minder grote winkelsteden, als een Maastricht, Den Bosch, Roermond, doen het qua kwaliteit en verblijfskwaliteit> en toerisctische aantrekkelijkheid, momenteel toch een stukje beter.

 14. Victor

  @ John
  Gemiddeld besteedbaar inkomen ligt in Utrecht 6% onder het landelijk gemiddelde (en in de binnenstad er ruim boven, zie cbsinuwbuurt.nl), tegenover 4% in Amsterdam en Den Haag en 10% in Rotterdam (CBS, 2013), dus daar zit het verschil hem niet in. Persoonlijk vind ik het een godsgeschenk dat de auto goeddeels uit de binnenstad is verbannen; parkeergarages te over rond de stadsbuitengracht, en daarbinnen ontspannen wonen/werken/recreëren.

 15. Paul

  Een slechte scoren, die stemt tot nadenken. Geen rede om stil te blijven zitten . Voorheen is Utrecht vaak DE winkelstad van NL geweest. En wisselde met Amsterdam & Maastricht in de top 3.
  @marcel. Spreek svp niet voor anderen, het zijn de groepen die jij kent.
  Ik geloof dat juist veel mensen in Utrecht ( blijven/willen) wonen door haar dynamiek, ander zouden ze wel verhuizen na een provincie stad waar de woonkosten heel veel lager zijn.
  Natuurlijk gaat het niet om plat volume, maar om juist een spannende diversiteit. Domkwartier moet veel meer nog een ” PC hoofstraat” nivo” krijgen, HC meer internationale ketens, en Oude gracht zuid /twijnstraat museum kwartier unieke creatieve concepten. Zo kom je weer positief aan de top. De vraagt een actievere positie van de gemeente & ondernemers.

 16. Kuch

  @ Paul

  Ontwikkelaars en gemeente moeten helemaal nuet van bovenaf concepten opleggen. Steden waar ontwikkelingen van onderaf komen, vanuit creatieve breinen en ondernemers, zijn met name zeer aantrekkelijk. Utrecht meent altijd van bovenaf te moeten ingrijpen, met vaak vernietigende uitwerkingen….

  Bespaar me dat conceptdenken in kwartieren die zus en zo moeten. Amsterdam is trouwens vlakbij als he een PC Hooftstraat zoekt. Utrecht is natuurlijk maar een provinciestad in een gebied waarbij steden als Amsterdam, Brussel, Antwerpen, Rotterdam, Düsseldorf en Keulen op 0,5 -1-1,5- 2 uur reizen liggen. Daarnaast zijn leuke stedentrip bestemmingen als Gent, Maastricht, Aken bijna net zo ver weg.

  Mijn tip aan Utrecht, ga uit van de eigen kracht, daar ben je top in. Wat is die eigen kracht o.a., dat zijn de creatieve broedplaatsen, de muziekscene, de kleine duurzame boetiekjes en horeca initiatiefjes. Met name deze zeer aantrekkelijke initiatieven worden de stad uit geconcurreerd door het beleid van bovenaf opgelegd.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).