Utrecht ziet ‘goede score’ in Financial Times als bewijs voor belang regionale samenwerking | De Utrechtse Internet Courant Utrecht ziet ‘goede score’ in Financial Times als bewijs voor belang regionale samenwerking | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht ziet ‘goede score’ in Financial Times als bewijs voor belang regionale samenwerking

Utrecht ziet ‘goede score’ in Financial Times als bewijs voor belang regionale samenwerking
Utrecht doet het prima op de nieuwe lijst van beste investeringsklimaten van Europa van The Financial Times. De gemeente en samenwerkende organisaties zien dat de steeds intensievere samenwerking met instanties uit de regio werkt. “Ik zie een groot buitenlands bedrijf zich liever vestigen in Amersfoort dan in Neurenberg.”

Utrecht doet het prima op de nieuwe lijst van beste investeringsklimaten van Europa van The Financial Times. De gemeente en samenwerkende organisaties zien dat de steeds intensievere samenwerking met instanties uit de regio werkt. “Ik zie een groot buitenlands bedrijf zich liever vestigen in Amersfoort dan in Neurenberg.”

In de lijst scoort Utrecht top 10 posities in drie van de zes onderdelen waarop gemeten is. Zo scoren de stad en de regio hoog op ‘connectivity’ (bereikbaarheid, internetgebruik en snelheid), ‘human capital’ (onderwijs, meertaligheid, opleidingsniveau) en ‘fDi’ (strategie voor het aantrekken van buitenlandse investeerders). Daarnaast staat Utrecht op plek zes in de overallcategorie “mid-size cities”. De onderzoekers van de The Financial Times verzamelden voor de ranking de gegevens van 468 steden en regio’s in Europa.

De bestuurders van de gemeenten Amersfoort, De Bilt, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Zeist, de provincie Utrecht, Utrecht Science Park en Economic Board Utrecht (EBU) zijn allen zeer te spreken over deze cijfers. Volgens de bestuurders bevestigt de score de kracht van de regio in een tijd van toenemende concurrentie.

Wethouder Jeroen Kreijkamp aan het woord in de Domtoren
Wethouder Jeroen Kreijkamp aan het woord in de Domtoren

Wethouder Jeroen Kreijkamp legde vanmiddag uit, na de ondertekening van een nieuw samenwerkingsconvenant tussen de genoemde partijen, waarom Utrecht zich als regio meer gaat profileren. “Dit is het startpunt van het grotere denken in de regio. We gaan ons meer richten op onze sterke punten: gezond, groen en slim. Op deze gebieden kunnen we van toegevoegde waarde zijn in Europa. Met deze samenwerking willen we ervoor gaan zorgen dat grote bedrijven die een nieuwe locatie zoeken voor hun hoofdkantoor nog eerder voor deze regio kiezen. Ik heb liever dat een bedrijf zich in Amersfoort vestigt dan in Neurenberg. Amersfoort is 20 minuten fietsen vanaf het Utrecht Science Park en dat is goed voor samenwerking en uiteindelijk voor de werkgelegenheid.”

De directeur van het Utrecht Science Park, Floris de Gelder, legt uit. “Het RIVM in De Bilt is bijvoorbeeld naar De Uithof verhuisd. Vervolgens was er een leegstaand terrein waar een invulling voor gevonden moest worden. Een Indiaas bedrijf kocht en investeerde in dure apparatuur die bijvoorbeeld de Hogeschool Utrecht niet kon betalen. Dat betekent dat er opleidingsplekken bijkomen voor studenten op heel specifieke vlakken, in dit geval op het gebied van polio-medicatie. Deze plek is nu de grootste groeilocatie van de regio geworden en de studenten uit Utrecht die hier stage gaan lopen hebben een baangarantie.”

Buitenlandse bedrijven dragen bij aan meer werkgelegenheid in onze regio. Zo bleek onlangs uit cijfers van provincie Utrecht dat in de periode 2012 – 2015 circa 1000 banen zijn ontstaan door buitenlandse investeringsprojecten. Nieuwkomers creëren direct werkgelegenheid in het eigen bedrijf, maar ook indirect. Denk aan banen bij toeleveranciers, in de horeca en in de woon- en vrije tijdsmarkt.

De deelnemende partijen zien dat de The Financial Times constateert dat ‘ons’ vestigingsklimaat top is, maar dat daar hier nog te weinig van geprofiteerd wordt. “We moeten en kunnen beter. Onder het motto ‘samen meer rendement’ bundelen we daarom onze krachten voor samenwerking op acquisitie van internationale bedrijven.”

2 Reacties

Reageren
  1. Zonnewende

    Amersfoort op 20 minuten fietsen van Utrecht Sciencepark? Voor Tom Dumoulin ja 🙂 20 km in 20 minuten is 60 km per uur…

  2. Toine Goossens

    Artikel op brainport Eindhoven:

    Het investeringsklimaat van Eindhoven is na Londen en Helsinki het beste van Europa. De Financial Times zet Eindhoven in de overall ranglijst van haar Foreign Direct Investment Index (fDi-index) op een derde plaats. Het hart van de hightech regio Brainport is volgens de Britse financiële autoriteit een uitgelezen plek om te investeren in de toekomst. Met deze plaats in de top drie maakt Eindhoven een ongekende sprong in de ranglijst, die nauwlettend gevolgd wordt door internationale investeerders. Nog nooit stond een Nederlandse stad zo hoog in deze lijst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).