De financiële situatie van Utrecht blijft zorgelijk, ondanks een aantal meevallers. Dat concludeert de gemeente in de Programmabegroting 2022. Het pakket maatregelen dat Utrecht door de coronacrisis moet helpen, lijkt volgens de gemeente vruchten af te werpen, maar de zorgen zijn voor veel inwoners nog niet voorbij.
Dankzij het pakket aan maatregelen heeft een groot aantal waardevolle organisaties volgens de gemeente het hoofd boven water kunnen houden. Ook is extra zorg verleend en krijgen Utrechters die zich willen omscholen naar een kansrijk beroep daar budget voor en begeleiding bij.
De gemeente heeft naar eigen zeggen versneld geïnvesteerd in projecten op het gebied van wonen, mobiliteit en groen, waardoor binnenkort al de eerste schop in de grond kan. Voor de maatregelen is 116 miljoen euro uitgetrokken.
Investeren
Ook in de begroting van 2022 kiest de gemeente er, ondanks de krappe en onduidelijk financiële situatie, voor om te investeren om de stad sneller en sterker uit de crisis te helpen. Er is 58 miljoen euro beschikbaar voor betaalbare woningen op korte termijn, meer groen, goede maatschappelijke voorzieningen en voldoende speelplekken.
De begroting van de gemeente staat structureel onder druk, maar omdat er nog geen nieuw kabinet is, is ook nog onduidelijk op hoeveel geld de gemeente jaarlijks kan rekenen. Daardoor is niet duidelijk hoeveel geld er beschikbaar is voor taken waar de gemeente verantwoordelijk voor is, zoals jeugd en WMO.
Tekst loopt door onder afbeelding
Extra geld
Wel is inmiddels bekend geworden dat gemeenten eenmalig extra geld krijgen voor de jeugdzorg en eenmalige extra inkomsten uit het gemeentefonds. De gemeente zegt daarmee haar financiële buffer weer voor een deel te kunnen aanvullen, waardoor het financiële risico minder is.
“Het Rijk is voor een deel over de brug gekomen met extra geld, maar de financiële situatie blijft onzeker”, zegt wethouder Anke Klein. “Compensatie van het Rijk blijft hard nodig om de taken uit te kunnen voeren die nodig zijn voor onze inwoners. Ondanks de financiële onzekerheden kiezen we ervoor om in de stad te blijven investeren en maatregelen te nemen om Utrechters steun te bieden waar nodig.”.
Jeugd
Utrecht rekent voor jeugdzorg op 26 miljoen extra van het Rijk. Zowel in 2022 als in 2023 wordt 11,5 miljoen daarvan besteed om de problemen die er zijn op te lossen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het terugdringen van wachtlijsten.
Ook wordt geld uitgetrokken voor meer gezinswerkers bij huisartsenpraktijken en het vergroten van hulp op school en opvang. Daar is volgens de gemeente vraag naar in Utrecht. Omdat nog niet duidelijk is hoeveel geld de gemeente definitief krijgt, wordt nog een marge aangehouden.
Tegemoetkoming ondernemers
Kwetsbare ondernemers kunnen vanaf 1 april 2022 een tegemoetkoming voor de verhoging van de onroerende zaak-belasting (OZB) aanvragen. De gemeente stelt daarvoor een totaalbedrag van 750.000 euro beschikbaar.
De tegemoetkoming is bedoeld voor ondernemers met maximaal 30 werknemers uit sectoren die het hardst getroffen zijn door de coronamaatregelen. Het gaat dan om horeca, toerisme, evenementen en retail.
De begroting wordt op 26, 27 en 28 oktober besproken door de gemeenteraad. Op 11 november is het slotdebat over de programmabegroting 2022.
Gekoppelde berichten

250 Utrechters kunnen zich omscholen naar ‘kansberoep’ op kosten van gemeente
250 Utrechters kunnen zich vanaf 6 september aanmelden om zich te laten omscholen naar een…

Utrecht geeft ook komende maanden geld aan inwoners om coronacrisis door te komen
Utrechters die door de coronacrisis minder inkomsten hebben, kunnen ook de komende maanden geld krijgen…
11 Reacties
ReagerenMan man man, wat loopt dit gierend uit de klauwen. Links is compleet op hol geslagen. De gemeente (ooit opgericht om plantsoenen aan te harken) is uitgegroeid tot een economie-verslindend monster dat komend jaar per lid van de beroepsbevolking een bedrag van 7500,00 Euro (1.5 miljard : 200.000) uitgeeft….Ieder jaar weer betaalt u als werkende Utrechter dit bedrag aan uw gemeente, gemiddeld 625,00 Euro per maand!
Als u die 625,00 Euro per maand zou investeren op de beurs en uitgaat van een zeer bescheiden 7% gemiddelde rente per jaar (die u vervolgens ook weer investeert), dan heeft u na slechts 20 jaar een bedrag van 328.000,00 Euro te pakken, waarvan 177.000 Euro ‘gratis’ rente.
En WEER gaan ze over budget en zadelen ze toekomstige generaties met een nog hogere schuld op. Liefst 39.000.000,00 Euro wordt weer meer uitgegeven dan er binnenkomt, de gebruikelijke tegenvallers niet eens ingecalculeerd. Het is ongekend…
En dat wordt die 1.5 miljard tot totale overmaat van ramp primair uitgegeven aan zaken die de economie verzwakken ipv versterken! Een tientallen miljoenen kostende kunst en cultuursector die niemand wil, het kapot maken van Utrecht’s infrastructuur, de mantelzorg-fraudeberg, uitkeringen, niet functionerende jeugdtrajecten; het is ronduit genant!
Zou u betalen, als de gemeente u iedere maand rechtstreeks 625,00 Euro zou factureren?
Dit gaat niet langer zo jongens. De gemeente moet terug het hok in. Totaal afbreken en reduceren tot een organisatie met een archief die paspoorten uitgeeft. Drie ton budget per jaar is meer dan genoeg.
Een fiscaal gezonde balans is een afweging tussen uitgave/ambities en inkomsten/ mogelijkheden. Hopelijk komt er in de nieuwe raad in 2022 een college met minder hobbyprojecten en meer gezond verstand. Dat zal financieel ook goed uitpakken voor inwoners en rijksoverheid.
@Scherpschutter: ken uw geschiedenis: de gemeente was er al ver vóórdat er plantsoenen waren. En al in de middeleeuwen weken de taken niet eens zo veel af van die van nu.
Zolang er in overvloed studenten op linkse partijen stemmen,blijven de echte Utrechters opgezadeld met een linkse raad.
Ondanks meevallers en krankzinnige verhogingen van gemeentelijke belastingen blijft de situatie zorgelijk hoe is het mogelijk. Kan maar een ding betekenen dat het gemeentelijke belasting geld met bakken overboord wordt gekieperd aan allerhande kul projecten. Ondernemers kunnen tegemoetkoming van OZB aanvragen kwetsbare inwoners van utrecht kunnen de tering krijgen en uitkijken naar de volgende verhoging van de gemeentelijke belastingen. Wat is deze stad toe aan een bestuur dat de voetjes gewoon op de vloer heeft en niet moreel verheven op een roze wolkje ronddobbert.
Dat zat er aan te komen, het kan niet op met dit gemeente bestuur, in en in triest. Als er geen geld is om uitgeven aan al die onzinnige plannen ,doe dat dan ook niet. Nu zijn de inwoners van Utrecht de dupe.
@scherpschutter
Er zijn landen waar ze geen of nauwelijks overheid hebben. Betaal je ook geen belasting. De beursrendementen vallen een beetje tegen.
Maar alle gekheid op een stokje. De gemeente kan er natuurlijk weinig aan doen dat het Rijk gedecentraliseerd heeft en daardoor kosten voor bvb. jeugdzorg nu op hun bordje zijn komen te liggen.
Dus, mee eens dat de budgetten en het takenpakket van de gemeente kleiner mogen, maar dat is nou eenmaal bij wet geregeld.
Utrecht heeft een enorm gat in haar hand, de prioriteiten compleet verkeerd en verzuimt al vele jaren lang haar bestuurlijke taken vanwege het politieke eigenbelang.
16 maart 2022 komt rap naderbij….
@Alain
Hoog tijd om dat te ontregelen een totale privatisering in te voeren.
Tijd voor een echte penningmeester.
En niémand zag dit aankomen met die over de balk acties van de afgelopen tijd en jaren? Iedereen welterusten verder en hou ‘t maar zo. De bel klapt vanzelf wel een keer.