Vergrijzing alom, behalve in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Vergrijzing alom, behalve in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Vergrijzing alom, behalve in Utrecht

Vergrijzing alom, behalve in Utrecht

Op 320.000 inwoners ruim 60.000 studenten. Een groeiende, slimme en welvarende stad vol jonge mensen. In vergrijzend Nederland iets om je vingers bij af te likken. De UDB was nieuwsgierig of Utrecht daar wel alle vruchten van plukt. En wat blijkt: het gaat goed, maar het kan nog stukken beter.

De Utrecht Development Board gaf opdracht aan het jongste consultancy bedrijf van Utrecht om eens uit te zoeken hoe het zit met sociaal maatschappelijk ondernemerschap onder studenten. Geen gemakkelijke vraag. Om te beginnen hebben we het natuurlijk over een vaag begrip. We vroegen ze ook om uit te zoeken hoe we de activiteiten van de studenten konden optimaliseren en wat de verschillende partijen in de stad zouden moeten doen. Ze gingen op stap. Interviewden deskundigen en belanghebbenden. En ze betrokken zoveel mogelijk studenten.

Jonge innovaties

Wat blijkt? De ambitie om sociaal maatschappelijk te ondernemen is groot. De motieven zijn verschillend. Men denkt ervan te kunnen leren. Men wil iets voor de stad doen, en denkt dat als je jong en onbevangen bent, je wel eens hele andere innovaties zou kunnen bedenken dan de usual suspects van 30+. En uiteraard hoopt men er soms ook zicht op een regulier inkomen door te krijgen. Allemaal goede motieven lijkt me zo.

Roeiers helpen Hoograven

Utrecht kent natuurlijk al successen. Move, SOON, Enactus/SIFE en nog heel veel andere. Voor wie niet precies weet wat dat is, “sociaal ondernemerschap” van studenten, kijken we even rond bij Move. Ooit begonnen  als initiatief van Orca-roeiers. Dat waren studenten die zagen dat de wijk waardoor ze naar hun vereniging fietsten, extra aandacht nodig had.

Eén van hen, Michiel Bodt, intussen afgestudeerd en drijvende kracht achter Move zit bij ons aan tafel in de UDB. Hij is een van de veertien enthousiaste leden van de UDB. Hij vertelde ons, hoe de kinderen uit Hoograven een keer waren komen roeien. Hoe ze een speeltoestel wensten, dat zelf ontwierpen waarna Mitros het plaatste. Resultaat van actief bemiddelend en stimulerend studentenwerk.

In 2015 150 projecten

Wij hadden de smaak te pakken, zei Michiel. Intussen werken er 15 studenten en pas-afgestudeerden bij Move. Met 50 projecten in verschillende steden. Muurtekeningen in Zuilen, een buurtboek in Pijlsweerd, wijkestafette in Lombok, een ijscokar in Rotterdam. In 2015 wil Move in 15 studentensteden zitten en 150 projecten per jaar doen.

Wat Utrecht nog beter kan

Het gaat niet altijd  perfect met een studenten-initiatief voor hun sociale onderneming. Waarom lukt het niet altijd zo goed? In de eerste plaats omdat ondernemen nu eenmaal altijd met vallen en opstaan gaat. Maar ook, omdat er nog te weinig sprake is van het delen van kennis en ervaring. Het wiel steeds weer opnieuw uitvinden , zal ik maar zeggen.

Broedplaats van initiatieven

Daar zou dat zojuist geopende The Office wel eens grote verbetering in kunnen gaan brengen. Bewezen is dat zo’n bedrijfsverzamelgebouw een broedplaats voor nieuwe initiatieven is. Toevallige ontmoetingen tussen uiteenlopende mensen, leveren vaak economische en sociale vondsten op. Zo’n gebouw betekent dus een stevige steun in de rug. Dankzij de Universiteit.

Cursussen, coaching, matching

De opleidingen zouden ook mee kunnen helpen door wat praktische zaken in het curriculum op te nemen, gericht op deze activiteiten. Of misschien wat meer ervaren sociaal ondernemers als coach? Of is hier ook een rol voor de Kamer van Koophandel weggelegd?

ROC Midden Nederland pakt overigens die handschoen al op. Wie volgt?

Verder is het wel eens zoeken in de stad naar het juiste aanknopingspunt. Uit het onderzoek blijkt ook dat de gemeente een rol in de “matching” tussen vraag en aanbod  zou kunnen pakken.

Utrecht excellent

De UDB gaat nog eens verder peinzen hoe ze deze bal verder en harder aan het rollen kan krijgen. Na de presentatie van de onderzoeksresultaten op 5 maart, gaan we daaraan werken. Eens kijken wie er allemaal versnelling kan geven.

Wij werden in ieder geval zelf ook geïnspireerd tot een goed voornemen, na beschouwing van de meningen uit interviews en de cijfers die de studenten-enquête opleverde. En we gaan dat blijvend uitdragen: betrek jonge mensen bij al je plannenmakerij. Leuk voor hen, en een fris geluid aan tafel voor jezelf.

Utrecht kan er excellent in worden.

Trude Maas

1 Reactie

Reageren
  1. Paul Wilke

    Utrecht kan een brandpunt zijn van jonge creatieve dynamiek..waar de toekomst eerder begint….
    Prima UDB !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).