Voor of tegen? Primark houdt Utrechters bezig op Facebook | De Utrechtse Internet Courant Voor of tegen? Primark houdt Utrechters bezig op Facebook | De Utrechtse Internet Courant

Voor of tegen? Primark houdt Utrechters bezig op Facebook

Voor of tegen? Primark houdt Utrechters bezig op Facebook
Er is een heuse ‘like-wedloop’ op Facebook gaande tussen voor- en tegenstanders voor de mogelijke komst van een Primark naar Utrecht. De groepen ‘No Primark in Utrecht‘ en ‘Stem voor een Primark in Utrecht‘ staan beide na een paar dagen rond de 3400 likes.

Er is een heuse ‘like-wedloop’ op Facebook gaande tussen voor- en tegenstanders voor de mogelijke komst van een Primark naar Utrecht. De groepen ‘No Primark in Utrecht‘ en ‘Stem voor een Primark in Utrecht‘ staan beide na een paar dagen rond de 3400 likes.

Vorige week werd duidelijk dat er serieuze plannen bestaan voor Primark om een vestiging te openen in het huidige V&D-pand in Hoog Catharijne. De Ierse kledingprijsvechter zorgde met die mededeling voor een hoop vrolijke noten in de stad maar minstens zoveel waren in mineur.

Op het moment van schrijven is de tussenstand 3.582 – 3.407 in het voordeel van de tegenstanders. De voorstanders zien graag de mogelijkheid om goedkoop, mooie kleding te kunnen bemachtigen terwijl tegenstanders zich zorgen maken over kinderarbeid, massaproductie, verkeersdrukte en de concurrentiepositie van lokale ondernemers.

Heleen, studente, startte de pagina als reactie op alle meisjes die elkaar tagde en blij waren dat de Primark er kwam. “Ik wilde kijken hoeveel mensen dit niet wilde; als een statement! Ik geloof erin dat één vestiging in een grote stad verschil kan maken!

John, taxichauffeur, is voorstander van een Primark in Utrecht. Hij heeft de groep opgericht als tegenhanger van de anti-groep. “Het was een soort grap. Ik stoorde me aan het feit dat er alleen maar negativiteit rond de komst van Primark was en dacht: ‘Ik wil wel eens zien hoeveel mensen er voor zijn’ en dat blijken er erg veel.”

Beter of slechter dan andere grote ketens?

“We demonstreren tegen de komst van een Primark in Utrecht, om meerdere redenen,” zegt Heleen. “Bijvoorbeeld; de Primark is nog erg ‘hip’ in Nederland. De aantallen van consumerende mensen zijn enorm, net zoals de kilo’s kleding die daar worden gekocht enorm zijn. Helaas nog veel meer dan bij H&M of iets dergelijks. Dit komt vooral door de hele lage prijs. Die prijs zorgt ook voor een slechtere economie; geen winkel kan eraan tippen en ondanks de slechte verhalen kopen mensen er nog steeds massaal. Zonder deze winkel is er geen verleiding in Utrecht tot het kopen van kilo’s kleding!”

“Ik vind het allemaal een beetje muggenzifterij,” zegt John. “Ja, de kleding komt uit lagelonenlanden, maar dat komen Nikes en Adidasjes ook. Het maakt echt niet uit of die kleding nou van Primark is of een ander groot merk. Ik ben helemaal niet voor kleding uit lagelonenlanden maar als we dit niet willen met zijn allen, dan moet dat regeringstechnisch geregeld worden. Wij als consument moeten daar niet mee lastig gevallen worden.”

Heleen: “Als er geen Primark in de buurt is, gaan er ook minder mensen heen en is de verleiding minder groot om heel veel voor weinig geld te kopen. Ik weet niet of de Primark er zal komen, kreeg net nog te horen dat dit nog helemaal niet aan de orde is, maar ik wil laten weten aan Utrecht dat er ook heel veel mensen zijn die dit níet willen. Dit is voor veel mensen denk ik een verrassing!”

“Laten we elkaar geen mietje noemen. Iedereen wil er goed en verzorgd uitzien. Alleen voor veel mensen is dat niet haalbaar dat ze al hun kleding bij de C&A moeten kopen. Ik werk 50 uur in de week en kan dat niet betalen. Zeker niet in deze tijden van crisis,” besluit John.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. JvS

  Niks zo leuk, om als je toch al geen geld hebt, om dan wegwerpartikelen te kopen bij de Primark.

 2. Nathan

  Ik denk dat men liever bij de duurdere firma’s koopt, maar met die belastingen en bezuinigingen in NL word dat lastig!

 3. Jiri

  Primark zorgt ervoor dat mensen met een laag inkomen ook het idee hebben dat ze erbij horen en zich ook leuk kunnen kleden. Eindelijk komt een leuke kledingcollectie ook voor hun in het bereik. Dat moet je deze mensen niet af willen pakken Heleen!

 4. Antoinette

  ‘Regeringstechnisch regelen’…’consument niet mee lastig vallen’…om moedeloos van te worden. Denk na en neem verantwoordelijkheid voor wat je zelf doet. Draag niet bij aan kinderleed, omdat je er ‘hip’ uit wil zien. Dus hou met al die lamme excuses. Wij als consument zijn leidend voor wat er op de markt komt. Geen afname, geen productie!

 5. Marin

  Wat is er mis met goedkoop kleding kopen, waar je maar 1 seizoen mee hoeft/kunt doen??
  Zolang dat spul Nederland binnen komt en niet door de politieke regelgeving wordt tegen gehouden, wordt mij géén schuldgevoel aangepraat……….

 6. Martin

  @Antoinette: Het is een tweestrijd hé? Of je vindt dat wanneer de kinderen werken, zij bijdragen aan het gezinsinkomen, wat in dát soort landen noodzaak is of de kinderen werken niet (en dan hoor je er hier helemaal bij…) en gaan die kinderen naar school, als die er is (en als de ouders dat kunnen betalen…)
  Zo niet, dan slenteren de kinderen op straat, halen (minimaal) kattenkwaad uit als ze niet in de criminaliteit terecht komen en kunnen niet worden gevoed door de ouders wegens gebrek aan geld……..
  Rara… wat is het beste??

 7. Rinus Wagner

  Wat een gezever over goedkope kleding die ze met kilo’s te gelijk kopen, dat kun je al ruim 40 jaar ook bij Wibra en Zeeman kopen voor weinig.
  Productie kosten van een Armani jeans zit rond de $12.- inkoop ongeveer €40.- en verkoop tot € 200.-
  Dan ben je toch beter af bij de Primarkt die je een eerlijke prijs laat betalen.

 8. Pietje

  Who mensen ik schik van de reacties, de primark is een winkel die vanwege zijn extreem lage prijzen meteen als eerste wordt aangesproken en met de nek aangekeken voor de slechte arbeidsomstandigheden waaronder de producten worden gemaakt. Natuurlijk zijn bedrijven zoals nike en h&M net zo slecht , maar adt meent niet weg dat dat een excuus zou moeten zijn om het goed te keuren.,Daarnaast zijn de kleren van primark niet modieus en van zulke slechte kwaliteit dat je alsnog duurder uit bent want je moet steeds meer kopen in de loop ter tijd. De politieke regelgeving stimuleert alleen maar dit soort winkels omdat het maakt dat consumenten meer gaan kopen en dat is op zeer korte termijn goed voor de economie, maar op lange termijn niet want het maakt dat kleinbedrijven niet meer kunnen concurreren. Dit zorgt voor nog meer verlies van banen. Deze primark winkels maken het voor lageloon landen ommogelijk om zich uberhaupt te kunnen houden aan de betere arbeidsomstaindigheden omdat wij een shirt willen kopen van 3 euro. Zij kunnen simpel weg nniet uit de kosten komen om een hoge loon te garanderen voor de werknemers of een brandtrap te instaleren. Ik wil niet zeggen dat de primarkt de enige slechte is , andere grote merken , zoals de gehele zara keten, pull and bear, mexx, etc zijn net zo slecht. Dat neemt niet weg dat je daarvoor je ogen moet sluiten, wij zijn mede schuldig aan hun armbarmige omstandigheden. eerlijk is eerijk , de mode veranderd niet zo drastisch afgelopen jaren en misschien is het wel tijd dat iedereen er is anders bij gaat lopen dan in een spijkerbroek met jas met bont kraag. Onder het mom van , anders kunnen we het niet betalen ; als iedereen als een gek koopt in di soort winkels liggen de tweede hands winkels en marktplaatsten vol met die kleding , waarschijnlijk nog ongedragen ook. Dan heb je het al helemaal voor een prikkie en zorg je ook nog eens oor duurzaamheid

 9. Fred

  @Marin: er bestaat ook nog zoiets als geweten, beetje makkelijk om je te verschuilen achter ontbreken van “politieke regelgeving”…

 10. Hippo

  Als je 50 uur per week werkt en geen normale prijzen voor kleding kunt betalen, is er iets grondig mis met je loon of met je financiële planning. In het eerste geval moet je dat aanpakken, in het laatste geval moet je niet goedkoop gaan kopen maar bezuinigen. Dus dat argument is niet geldig.
  Dat Primark waarschijnlijk geen spat beter is dan veel andere kledingmerken, klopt vermoedelijk wel. Primark heeft het publicitair dom gespeeld en is nu de focus van de aandacht van mensen die vinden dat kleding onder fatsoenlijke omstandigheden geproduceerd zou moeten worden.
  Tot slot: vergeet niet John, dat ‘wij als consument’ veel invloed hebben. Als jij vindt dat kleding gemaakt door onderbetaalde kinderen niet deugt, dan koop je die niet. Want als ‘Den Haag’ het zou verbieden, zou je dan niet zeggen: ‘Dat maken “wij als consument” wel zelf uit’?

 11. gerrit

  Misschien moet wereldverbeteraar Heleen maar terug naar haar dorp gaan en de ondernemers gewoon laten ondernemen, wat een walgelijke vorm van superioriteitsdenken weer.

 12. herman

  Primark staat erom bekend dat ze nul euro aan marketing uitgeven. Hoeft ook niet dus doen wij wel voor ze. Het is primark een rotzorg waarover het hebben als ze maar gratis in het nieuws zijn. Zelfs de tegenstanders helpen want de primark fans gaan toch wel shoppen.

 13. Liever duizend wereldverbeterende heleens op deze wereld

  …..dan een wereldkaportmakende Gerrit.

  Weet niet waar die haat tegen mensen die goed willen doen vandaan komt? Maar als je zo denkt is er wel iets mis met je hoofd.

  Overigens concurreren multinationals die streven naar altijd goedkoper, de overige ondernemers kapot. Er zullen uiteindelijk nog maar een paar wereldwijde multinationals overblijven, waardoor er geen vrije markt en geen keuzevrijheid meer zal zijn.

  In iedere stad zul je dezelfde winkels aantreffen die in handen zijn van een paar bedrijven. Eigenlijk is dat nu al aan de orde.

  Er wordt nu al bezuinigd op lonen van mensen in Nederland en CAO’s uitgekleed, alles onder het mom van werkgelegenheid veiligstellen. Als er geen concurrentie meer is kunnen bedrijven doen wat ze willen, zeker als alles mag en mogelijk is. Er werd natuurlijk altijd bezuinigd op lonen in andere delen van de wereld.

  De enige die beter worden van multinationals zijn de directies van een multinational. Het stemvee is blij met dergelijke formules, omdat ze denken dat hun deel van de winst is dat ze veel kunnen kopen, echter zal de consument zelf aan het kortste eind trekken. Hij is namelijk gewoon deel van de “onderklasse” die uiteindelijk gewoon door diezelfde multinationals uitgebuit wordt.

 14. Fred

  Nou Gerrit, dat is wel lekker kort door de bocht. Alsof er niet zoiets bestaat als verantwoord en duurzaam ondernemen.

 15. Ronald

  Wat. een. onzin.

 16. maarten

  En dan te bedenken dat ook “dure winkels” dáár hun kleding laten maken. Alleen verkopen zij het met woekerwinst en naaien niet alleen de makers maar ook hun klanten. Alleen die klanten merken het niet door een muziekje op de achtergrond en een onechte glimlach vd verkoopster… Dán liever P. die het goedkoop verkoopt….

 17. @ Maarten

  Liever geen van beiden eigenlijk en weer lokale ondernemers in de stad. Zo wordt Utrecht pas echt uniek!

 18. Omwattie

  Ik will graag een primark in Utrecht open..
  Ik vind Heel goed koop winkel is.

 19. Farina

  Ik wil graag een primark in utrecht open.
  I am happy and primark have beautiful model.

 20. Bieri

  Ik graag wiel spelingles, wand ik wil ok iets zegen.

 21. W.H. de Groen

  Een dergelijk bedrijf is slopend voor de lokale economie.
  Een gezonde en welvarende economie bouw je op basis van kwaliteit en niet van kwantiteit.

  Daarbij hebben we wel degelijk verantwoording naar diegenen die door slavernij/woeker gedwongen worden om deze wan-produkten te produceren.

  Niet achteraf lopen janken dan dat hele volksstammen hier de grenzen over komen, daar ze hier denken wel een toekomst voor hun kinderen te gaan vinden !

  Grote ondernemingen als Primark zijn op langere termijn dodelijk voor alles en iedereen.

  Oprotten dus.

 22. Martin

  Ondernemers die hier tegen zijn hebben er spijt van, dat zij niet zo slim waren (of het om andere reden niet kunnen) om zich op dát punt te vestigen…
  Iedere fabrikant bestelt in lage-lonen landen. Er zijn er die tóch de hoofdprijs vragen aan de consument.
  Dan liever een keten die weinig betaalt (zoals allemaal) en voor weinig verkoopt, dan ketens die óók weinig betalen en tóch duur verkopen, zonder dat is te achterhalen waar dát vandaan komt…
  Kijk…. DIE zijn pas slecht bezig, minachting voor de lage-lonen arbeiders EN minachting voor de kopers/klanten…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).