Werkgelegenheid in Utrecht ondanks coronacrisis met bijna 3 procent toegenomen Werkgelegenheid in Utrecht ondanks coronacrisis met bijna 3 procent toegenomen

Werkgelegenheid in Utrecht ondanks coronacrisis met bijna 3 procent toegenomen

Werkgelegenheid in Utrecht ondanks coronacrisis met bijna 3 procent toegenomen
Ondanks de coronacrisis is de werkgelegenheid in Utrecht vorig jaar gegroeid ten opzichte van 2019. De gemeente Utrecht kende een werkgelegenheidsgroei van 2,7 procent tussen 2019 en 2020, blijkt uit het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Utrecht.

Ondanks de coronacrisis is de werkgelegenheid in Utrecht vorig jaar gegroeid ten opzichte van 2019. De gemeente Utrecht kende een werkgelegenheidsgroei van 2,7 procent tussen 2019 en 2020, blijkt uit het jaarlijkse werkgelegenheidsonderzoek van de provincie Utrecht.

In de gemeente Utrecht waren er in 2020 281.075 banen, terwijl dat er in 2019 nog 273.626 waren. Een toename van 7.449 (2,7 procent) in een jaar. Utrecht is van alle gemeenten in de provincie de stad met de meeste banen. 36 procent van de arbeidsplaatsen in de provincie is gesitueerd in Utrecht. Van de 12.600 arbeidsplaatsen die er in de provincie bijkwamen, komen er 7.400 voor rekening van Utrecht.

In de meeste andere gemeenten in de provincie Utrecht steeg de werkgelegenheid, net als in de stad. Een aantal gemeenten kreeg te maken met een afname van de werkgelegenheid. Het gaat dan om Bunnik, Rhenen, Stichtse Vecht en Zeist. De grootste daling is te zien in Stichtse Vecht, waar ten opzichte van 2019 3,4 procent minder banen zijn.

Verschillen tussen sectoren

De ontwikkeling van de werkgelegenheid in de provincie verschilt per sector. Ten opzichte van 2019 is de absolute groei het grootste in de sectoren Gezondheids- en welzijnszorg (+ 3.900), Advisering & onderzoek (+ 2.600) en Onderwijs (2.400). De relatieve groei was het grootst in de sector Verhuur en handel in onroerend goed (+ 4,5 procent).

In andere sectoren was juist een daling zichtbaar. De sectoren Nijverheid (- 469 arbeidsplaatsen), horeca (- 665) en Informatie en communicatie (- 952) kregen te maken met een daling van het aantal arbeidsplaatsen.

Het gehele werkgelegenheidsonderzoek is te zien via de website van de provincie Utrecht.

5 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    “Advisering & onderzoek (+ 2.600)”
    Het business model voor hoger opgeleiden: research for the sake of research so more research can be done to secure more research in future.
    Klinkt goed, want meten is weten.
    Alleen is het dan weer zo jammer dat volgens Rosanne Hertzberger (en andere wetenschappers) 50% van het onderzoek zo slecht is dat het feitelijk pseudowetenschap is, bij typische alfa wetenschappen zou dat percentage nog veel hoger zijn.

  2. Moniek

    Baseert u zich alleen op mw. Hertzberger, Koel Hoofd, of hebt u een hele serie betrouwbare bronnen? Ik denk nl. dat mw. H. slechts een heel klein deel van “het onderzoek” kan overzien, nl. haar specifieke vakgebied.

  3. Scherpschutter

    Ofwel; de overheid en semi-overheid groeien als onkruid…uitgerekend in een tijd waarin ze driest zou moeten slinken en bezuinigen om het geld in de werkelijke economie te houden.

  4. Moniek

    Ik vrees dat u het artikeltje niet goed hebt gelezen, Scherpschutter.
    Over overheid resp. semi-overheid gaat het artikeltje nl. niet, wél over werkgelegenheid in het algemeen.

  5. Anne Marie ten Berge

    Het zegt mij NIETS. Als er meer mensen bij komen door bevolkingsgroei is er meer werk. Maar dat wil niets zeggen over het percentage werkloosheid. Als de WW en de Bijstandsaanvragen omhoog gaan dan is de werkloosheid toch óók toegenomen? Reageer dáár nu eens op! Of ben ik de enige die zich niet voor de gek laat houden?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).