Wethouder Verschuure: ‘10.000 banen in Utrecht onder druk’ | De Utrechtse Internet Courant Wethouder Verschuure: ‘10.000 banen in Utrecht onder druk’ | De Utrechtse Internet Courant

Wethouder Verschuure: ‘10.000 banen in Utrecht onder druk’

Wethouder Verschuure: ‘10.000 banen in Utrecht onder druk’
Archieffoto gemeenteraad Utrecht.
Wethouder Klaas Verschuure heeft zijn zorgen geuit over de economische situatie in Utrecht. Dinsdagavond zei hij tijdens de raadsvergadering over de gevolgen van de coronacrisis dat in de stad 10.000 banen onder druk staan.

Wethouder Klaas Verschuure heeft zijn zorgen geuit over de economische situatie in Utrecht. Dinsdagavond zei hij tijdens de raadsvergadering over de gevolgen van de coronacrisis dat in de stad 10.000 banen onder druk staan.

Verschuure gaat uit van een economische krimp van 8 procent en een langzaam herstel. “Dat is behoorlijk heftig en het ziet ernaar uit dat we na de gezondheidscrisis ook een stevige economische crisis tegemoet gaan.” Het aantal WW-uitkeringen stijgt volgens Verschuure nu al snel.

Niet alleen de horeca- en cultuursector zijn geraakt. Volgens Verschuure is er een breed effect: “60 procent van de niet-dienstverlenende bedrijven verwacht binnenkort mensen te moeten ontslaan of heeft dat al gedaan”, zegt hij.

Verder zei Verschuure: “50 procent van de bedrijven vreest voor het voortbestaan. In de maakindustrie lopen de opdrachten terug, kennisinstellingen verliezen veel opdrachten, het mbo krijgt te weinig stageplekken en zzp’ers maken massaal gebruik van de WWZ.”

10.000 banen

In Utrecht staan op dit moment 10.000 banen onder druk. Volgens Verschuure is het daarom ‘alle hens aan dek’. “Dat doen we ook als lokale overheid, maar we kunnen dit onmogelijk alleen opvangen. Gelukkig heeft het Rijk een heleboel maatregelen genomen waar wij gebruik van maken”, aldus de wethouder. “We proberen dat lokaal te ondersteunen, maar ook onze middelen zijn beperkt.”

6 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    “We proberen dat lokaal te ondersteunen, maar ook onze middelen zijn beperkt.”

    Daar ben ik het niet mee eens. De Gemeente zou moeten toewerken naar hetgeen bedrijven en burgers het hardste nodig hebben: belastingverlagingen. Door de Gemeente (al dan niet tijdelijk) op een absoluut noodrantsoen te zetten, projecten te bevriezen en al het niet strikt essentiële personeel te ontslaan kunnen vrijwel direct honderden miljoenen worden vrijgemaakt en hoeft er in essentie niet eens belasting meer geheven te worden.

    Wat de Gemeente naast het draconisch verlagen van lasten voor burgers nog meer zou kunnen doen, is het verkopen van haar vele vele assets, zoals gronden en panden. De inkomsten (tientallen zo niet honderden miljarden) kunnen hierop in de vorm van een gift in de zakken van de belastingbetalers terecht komen.

    Mijnheer Verschuure maakt het zich er hier naar mijn mening veel en veel te makkelijk vanaf en doet alsof hij machteloos aan de zijlijn staat, waar er wel degelijk realistische en zeer krachtige opties zijn om burgers en bedrijven op een massieve schaal te ontzien en steunen…Mijnheer Verschuure verkiest echter het belang van zijn eigen organisatie boven het belang van burgers en bedrijven.

  2. Fred

    De overheid is hier schuldig aan, met zijn lockdown en 1,5 meter. Hadden we een drie keer zo grote IC capaciteit (locaties, apparatuur, personeel) gehad, dan hadden we de golf gewoon kunnen opvangen. Het kabinet en dus ook de gemeente Utrecht krijgt waar het willens en wetens voor koos: zware economische schade voor 17 miljoen inwoners ten faveure van enkele tienduizenden mensenlevens (op leeftijd).

  3. Vincent

    @Fred

    Ja, hadden we maar al jarenlang duizenden extra bedden en zorgpersoneel op standby staan die allemaal stonden te duimendraaien en te klaverjassen, wachtend op het moment dat er een onverwachte pandemie-uitbraak kwam. En gelukkig maar dat het slechts tienduizenden mensen op leeftijd zijn die hier aan sterven, ik werd al even bang dat er écht wat aan de hand was.

    Wat een schokkend gebrek aan zowel economisch inzicht als medemenselijkheid…

  4. jos stelling

    Hee Fred. Nu we toch aan het kapitaliseren zijn, hoeveel euro schat jij jezelf in?

  5. M.

    @Fred: hebt u er iets van meegekregen wat IC-opname vaak voor gevolgen voor de overlevenden heeft? Dat wens je je ergste vijand nog niet toe. Daarom is het heel verstandig van de overheid om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk mensen door besmetting in het ziekenhuis, laat staan op de IC terechtkomen. Trouwens, denkt u werkelijk dat met uw ‘oplossing’ de economie op de langere termijn geen schade zou oplopen?

  6. Toine Goossens

    Wat goed @Scherpschutter! We breken de overheid HELEMAAL tot de grond toe af. Worden we net als de US: inmiddels 30% werkloosheid, steden die verlaten en uitgestorven zijn (jammer voor de eigenaren van het OG), een gezondheidssysteem dat nog sterker in elkaar stort dan het onze, dat dan ook nog eens onbetaalbaar is voor 30% van onze medebewoners, en dat in een samenleving die definitief in bezitters en schuldenaren is verdeeld. Ja, wat een aantrekkelijke toekomstdroom!!.

    Gelukkig wordt ik na zo’n nachtmerrie, al is het badend in het zweet, weer wakker en zeg dan mijn zoon na die de hele wereld kent: ‘Wat ben ik weer gelukkig om terug in Nederland te zijn. Wat is het hier bij ons toch allemaal goed geregeld, wat hebben wij een fijne samenleving’.

    Niet aan u besteed, dat is duidelijk. U wilt liever van de hemel in de hel afdalen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).