Woningen in Utrecht vrijwel niet meer boven de vraagprijs verkocht; woningaanbod neemt toe Woningen in Utrecht vrijwel niet meer boven de vraagprijs verkocht; woningaanbod neemt toe

Woningen in Utrecht vrijwel niet meer boven de vraagprijs verkocht; woningaanbod neemt toe

Woningen in Utrecht vrijwel niet meer boven de vraagprijs verkocht; woningaanbod neemt toe
Het aantal woningen in Utrecht die te koop staan is vorig kwartaal toegenomen, terwijl het aantal woningverkopen juist is gedaald. Huizen worden daarnaast bijna niet meer boven de vraagprijs verkocht. Dat blijkt uit de nieuwe woningmarktrapportage van Brecheisen Makelaars.

Het aantal woningen in Utrecht die te koop staan is vorig kwartaal toegenomen, terwijl het aantal woningverkopen juist is gedaald. Huizen worden daarnaast bijna niet meer boven de vraagprijs verkocht. Dat blijkt uit de nieuwe woningmarktrapportage van Brecheisen Makelaars.

De huizenprijzen zijn sinds het midden van de jaren 80 blijven stijgen. In 2008 werd dat onderbroken door de financiële crisis, maar daar is al een tijd niks meer van te merken. Een huis dat in 1985 nog 66.000 euro kostte, kost nu 428.000 euro. De hypotheekrente die lange tijd daalde is daar een belangrijke oorzaak van, aldus Brecheisen. Toch zijn er nu een aantal ontwikkelingen merkbaar die erop wijzen dat de woningmarkt een andere kant op gaat.

Wat zij die ontwikkelingen?

De huizenprijzen in Nederland zijn volgens makelaarsvereniging NVM afgelopen kwartaal gedaald met 5,8 procent. Volgens Brecheisen volgt Utrecht de markt altijd iets later, maar ook hier zijn al ontwikkelingen te zien. Het woningaanbod in Utrecht nam toe, terwijl het aantal transacties daalde met 15 procent.

Het aantal serieuze zoekers nam de afgelopen maanden met een derde af. Mensen zijn vooral minder op zoek naar eengezinswoningen. Dat is volgens Brecheisen opvallend, omdat normaal juist veel mensen op zoek zijn naar dat type woning.

Verder ziet Brecheisen dat er minder boven de vraagprijs wordt geboden en dat er weer vaker onderhandeld wordt tussen koper en verkoper. De vraagprijzen voor woningen stegen nog met 8 procent, maar woningen worden vrijwel niet meer boven de vraagprijs verkocht. De transactieprijs lag afgelopen kwartaal 50.000 euro onder de vraagprijs. Het kwartaal daarvoor was dat nog 30.000 euro bóven de vraagprijs. Verder daalde de prijs per vierkante meter voor het eerst sinds tijden, met 8 procent.

Verschillende oorzaken

Brecheisen Makelaars schrijft in hun woningmarktrapportage dat er waarschijnlijk verschillende oorzaken zijn voor de ontwikkelingen. De oorlog in Oekraïne versterkt factoren die al eerder zichtbaar waren, waaronder hoge energie- en grondstofprijzen, hoge inflatie en hoge rentetarieven. Volgens Brecheisen is het ‘onvermijdelijk’ dat de woningmarkt hierdoor wordt beïnvloed.

Tegelijkertijd blijft de woningmarkt volgens Brecheisen krap en vinden verkopers nog altijd snel een koper voor hun huis. Ook is nog niet duidelijk of de toename van het aantal te koop staande woningen door gaat zetten.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg maken samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode en hebben daarbij jouw hulp nodig! Lees hier meer en bestel alvast een boek.

17 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Prachtig nieuws uiteraard. Dus we kunnen stoppen met allerlei maatregelen. Onderwijzers, verplegers en politieagenten kunnen vanaf nu weer gewoon prima huizen in Utrecht kopen toch?

  2. Stuiter

    Eindelijk dalende prijzen. Welverdiend voor alle jongeren die zich scheel zouden moeten betalen voor piepkleine woningen. Natuurlijk wel vervelend voor de jongeren en andere mensen die net afgelopen jaar een woning gekocht hebben. Maar het is hoogst noodzakelijk. De huizenprijzen moeten omlaag. De nieuwkomers op de woningmarkt betalen nu gewoon (nog steeds) te veel.

  3. Fred

    @stuiter: je vergeet dat de rente inmiddels 3 keer zo hoog is dan een jaar geleden dus al met al betalen jongeren (en anderen) die nu een huis kopen zich nog steeds scheel.

  4. Rente

    Haha Stuiter, dan heb ik slecht nieuws voor je. Door de gestegen rente wordt er nu nog veel meer betaald, aan maandlasten,

  5. alex

    @Rente

    Sja, de tijd van goedkoop geld is voorbij. Gewoon zorgen voor eigen kapitaal dus i.p.v. eraan wennen dat je vrijwel gratis een miljoen kunt lenen.

  6. Lombokker

    De Gemeente denkt (en gaat ook) extra inkomsten te halen uit de WOZ-belasting.
    Er zijn twee factoren van invloed op deze inkomsten voor de gemeente:
    1. Percentage dat gehanteerd wordt voor de belasting
    2. De hoogte van de WOZ- waarde van de woningen.

    Citaat voorjaarsnota gemeente:
    “Volgens het college is het extra geld nodig voor het herstel van de stad en haar inwoners na de coronacrisis. Bezuinigingen op de begroting zou volgens de gemeente juist meer kapot maken.”

    https://www.duic.nl/algemeen/belastingen-in-utrecht-gaan-omhoog-zodat-gemeente-kan-blijven-investeren/

    Wat gaat de gemeente nu doen? Huisbezitters al zwaarder belast, de autobezitters al zwaarder belast. Welke groep komt nu aan de beurt? Of gaan we auto/huis nog wat meer uitknijpen?

  7. Koel Hoofd

    Dus de 21% OZB verhoging die de gemeente wil invoeren om het budget dekkend te krijgen kon per januari 2023 wel eens een hogere OZB geven dan de werkelijke marktwaarde van de woningen.

    Want dit kwartaal zal de recessie inzetten en in 2023 tot volle bloei komen.
    Er is nog steeds geen goed antwoord op stagflatie maar we weten wel dat het jaren kan duren en….dat het altijd wordt veroorzaakt door politiek ingrijpen in de economie. Zelfs de ECB noch DNB gedragen zich ook niet meer als bankier maar als politiek orgaan, dat is echt hele foute boel.

    We gaan weer hypotheekrentes van 6-7% krijgen, en dan zit het nog mee.
    Als het tegenzit kon de hypotheekrente zomaar boven de 13% komen, dat is namelijk eerder gebeurd naar aanleiding van een geopolitiek correcte energiecrisis welke leidde tot gigantische overheidstekorten…
    Dat scenario wordt nu weer opgetuigd vanwege hysterische emotiepolitiek en de klimaatreligie. Een voordeel, in 2025 zal D666 niet meer bestaan want een bevolking is nooit vergevingsgezind wanneer alles ze wordt ontnomen….

  8. Claire Obscur

    Nog even wachten totdat deze luchtbel klapt. Houd altijd wat cash achter de hand mensen, de koopjes liggen zometeen letterlijk voor het oprapen. Ik ben wél benieuwd hoe het de komende tijd met al die maximizers zal gaan. Alles financieel tot het uiterste opgerekt om toch maar dat huis te kopen,
    alles op alles gezet met twee inkomens, een halve ton overboden of zelfs nog meer.
    Als zometeen één inkomen wegvalt door ziekte of zwangerschap dan heb je de poppen aan het dansen als de afdaling wordt ingezet.

  9. Hans

    JdV
    Niet te vroeg juichen.
    Eerst moeten de huizenprijzen halveren.
    Net als de veestapel trouwens.
    Dan praten we verder.

  10. Scherpschutter

    @Hans

    O boy o boy! Een halvering van de huizenprijzen en dan ook nog gerekend in socialistisch nepgeld genaamd de Euro, waarvan de koopkracht ook nog eens halveert per 2 jaar! Laat het waar zijn Hans! Laat het waar zijn…

    *wrijft zich verlekkerd in de handen en fantaseert alvast over een vastgoedimperium dat zich uitstrekt van het noorden tot het zuiden van Europa*

  11. Rob

    @koelhoofd, Amen!

  12. Cohen

    Dit gaat de goede kant op voor mensen die ooit nog eens fatsoenlijk hopen te wonen, maar er zit nog steeds enorm veel lucht in de huizenmarkt die eruit moet. Wel ontstaat er een heel ander probleem als recente kopers opeens een huis voor tonnen onderwater hebben. Dan zou de bank wel eens kunnen eisen versneld af te lossen. Je kunt er nu nog uitstappen en een huisje voor niks in Portugal scoren..

  13. Hans

    Niveleren is een feest beste Scherpschutter. Het reguleren van de huizenprijzen, zodat wonen weer een betaalbare eerste levensbehoefte zal worden, gaat gepaard met een forse belasting op vermogen wat niet door arbeid verkregen is.

  14. Nina

    @Hans

    De helft van de veestapel weg is een polariserende opmerking. We moeten de stikstofuitstoot halveren; dat is iets heel anders.

  15. Hans

    Nina, je hebt gelijk.

  16. Willem

    We hebben geen huizenmarkt, dat is een misverstand, wat we hebben is een netto maandlasten markt, de koopsom van een woning is voor de doorsnee koper secundair, de netto maand last is primair en dus ook alle factoren die daarop van invloed ook de hoogte van de huren. Als de maandlast dreigt te stijgen, dan gaat de koopsom automatisc h omlaag. Daar komt bij dat de gemiddelde koper altijd opgejaagd wordt om voor de maximale last te gaan (u kunt het fijn aftrekken , mijnheer, mevrouw, toch ?)Dus wat bepaalt de waarde van uw huis ? Simpel. De netto maand last.

  17. Woningnood blijft.

    Wonig te kort in Utrecht blijft waneer veel minder dan de banen groei blijft.
    Omdat Utrecht juist een zeer bangelijk banen moter is, blijft het van groot belang sneller meer woningen te bouwen om echt een verschil te hebben..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).