GroenLinks Utrecht heeft Andrée van Es gevraagd als verkenner op te treden in de Utrechtse formatie. Dit maakt GroenLinks fractievoorzitter Heleen de Boer maandag bekend in een brief aan gemeenteraad.
GroenLinks kwam bij de verkiezingen als grootste uit de bus. Daarom neemt deze partij het initiatief voor het vormen van de coalitie. Andrée van Es is voormalig wethouder en Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Met de aanstelling van Van Es komt de verkenning in de volgende fase.
Van Es zal als externe verkenner onderzoeken met welke partijen het mogelijk is een coalitie te vormen ‘die recht doet aan de verkiezingsuitslag, op draagvlak en stabiliteit in de Utrechtse gemeenteraad kan rekenen en bijdraagt aan gezonde democratische verhoudingen’. Zij nodigt dinsdag alle partijen individueel uit voor een kennismakingsgesprek.
Lijsttrekker Heleen de Boer van GroenLinks voerde de afgelopen dagen al verkennende gesprekken met alle partijen. “Ik heb deze gesprekken als zeer prettig ervaren, passend bij de constructieve cultuur die in de Utrechtse gemeenteraad gewoon is”, aldus De Boer.
“Inhoudelijk bleek een brede wens voor een duurzame toekomst en een inclusieve samenleving. Hoewel er nog geen unaniem beeld is over welke partijen met elkaar het gesprek aan gaan, zie ik voldoende aanknopingspunten om een stabiele coalitie te vormen”, schrijft De Boer.
Op basis van de uitslag ligt het volgens GroenLinks voor de hand dat in ieder geval GroenLinks en D66 verder met elkaar spreken over het vormen van een coalitie.
3 Reacties
ReagerenEn nu maar zorgen dat de lobby van projectontwikkelaars, horeca en Centrum Management Utrecht niet te veel invloed uitoefenen…. Wie gaan het wethouderschap van economie en van de binnenstad bekleden? VVD en D’66 zaten wel érg veel op schoot bij die grote commerciële partijen…. Graag plannen maken mét de bevolking i.p.v. die achteraf voorleggen en door de strot duwen. We moeten toch leren van het oude Hoog Catharijne, de nieuwe projecten rond het station, de Uithoflijn en de mateloze horecaplannen voor de binnenstad. Niet langer die oude politiek. Ik noemde maar wat voorbeelden.
@ LW
Helemaal mee eens dat die onzalige plannen voor die rare stadsboulevards niet door de strot van de bevolking geduwd moeten worden.
Na het lezen van onderstaand boek over Ecomodernisme komen begrippen als ‘duurzame samenleving’ in een ander daglicht te staan. De ‘groene’ partijen blijken dan niet zo groen, tikkeltje asociaal zelfs…..
Deze Utrechter is dus niet blij met GL en houdt zijn hart vast:
Armoedebestreiding is al 25 jaar de nummer 1 doelstelling van de VN en duurzame energie is simpelweg te duur voor opkomende economien. De geschiedenis leert telkens weer dat er eerst economische groei nodig is om vervolgens budget te hebben voor milieumaatregelen en niet andersom.
En wie denkt dat biomassa, zon en wind NL van voldoende energie kan voorzien, is simpelweg een dromer. Accu’s zijn te duur: leven slechts een jaar of 7 en hebben veeeeel te weinig capaciteit voor de benodigde opslag. Wie denkt dat CO2 het probleem van de mensheid is: Kernenergie is de oplossing. Ik denk overigens dat CO2 een zegen is: meer mensen te eten geven met de zelfde hoeveelheid landbouwgrond en meer ruimte voor natuur. Dankzij CO2 vergroent het aardoppervlak al behoorlijk……
https://www.bol.com/nl/p/ecomodernisme/9200000071290369/?suggestionType=typedsearch&bltgh=854357d7-9f20-4cdb-af6e-80db6e9a9833.1.2.ProductImage