Bekijk hier precies hoeveel stemmen alle partijen en kandidaten kregen bij de verkiezingen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Bekijk hier precies hoeveel stemmen alle partijen en kandidaten kregen bij de verkiezingen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Bekijk hier precies hoeveel stemmen alle partijen en kandidaten kregen bij de verkiezingen in Utrecht

Bekijk hier precies hoeveel stemmen alle partijen en kandidaten kregen bij de verkiezingen in Utrecht
Foto: Bas van Setten / DUIC.
Alle 157.822 stemmen zijn geteld, het is nu duidelijk hoeveel stemmen elke partij precies heeft gekregen. GroenLinks werd de grootste in Utrecht met 36.231 stemmen en krijgt daarmee 12 zetels. D66 volgt met 32.735 stemmen en 10 zetels.

Alle 157.822 stemmen zijn geteld, het is nu duidelijk hoeveel stemmen elke partij precies heeft gekregen. GroenLinks werd de grootste in Utrecht met 36.231 stemmen en krijgt daarmee 12 zetels. D66 volgt met 32.735 stemmen en 10 zetels.

Er kon in Utrecht op 16 partijen gestemd worden. 12 partijen hebben genoeg stemmen behaald voor een zetel, daar waren zo’n 3507 stemmen voor nodig. In totaal zijn er 157.822 geldige stemmen uitgebracht. Er waren 629 blanco stemmen en 595 ongeldige stemmen. De lijsttrekker van GroenLinks Heleen de Boer heeft de meeste stemmen gekregen: 18.285.

Bekijk in deze pdf precies naar welke partijen en kandidaten de stemmen zijn gegaan.

21 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Niet te geloven eigenlijk… 261.000 stemgerechtigden, ruim 100.000(!) daarvan komen überhaupt niet opdagen. Dik 40 procent van een bevolking die denkt: “laat maar”…Dan kun je niet langer spreken van democratische legitimatie, maar van een compleet defect systeem. Het wordt echter nog gekker.

  GroenLinks en D66 hebben slechts 69.000 stemmetjes bij elkaar. Net iets meer dan 25% van alle mogelijke stemmen dus (niet stemmers meegerekend), en deze 25% gaat de rest van de 75% van de stemmers die helemaal geen GroenLinks/D66 beleid willen, de komende vier jaar regeren, dicteren, controleren en besturen. GroenLinks en D66 stemmers krijgen ook maar ten dele wat ze willen, i.v.m. verwatering bij coalitievorming…

  Niemand die dus ooit krijgt wat hij wil en het gros van de bevolking gaat eigenlijk per definitie gebukt onder de tirannie van een absolute minderheid. Vuilnisman, wilt u dit systeem meenemen a.u.b.? Het is kapot…

 2. Der alte

  Nouuuu,,,marcelloooo,,,,toch nog 108 stemmen
  Ghoed gedaon jochie
  Ps niet meer zingen op het stadhuisplein hoor
  Vinden de buren niet fijn
  Alvast dank,,,en sukses joh

 3. ACTK

  @Scherpschutter Ik begrijp dat u de voorkeur geeft aan een opkomstplicht of een dictatuur?
  Beetje nutteloze redenering. Iedereen weet vooraf hoe het werkt. Zij die niet opkomen maken daarvoor een bewust keuze. Ze leggen hun lot in handen van anderen. Zetten zichzelf bewust buiten spel. Dat is hun goed recht, maar daarna niet zeuren, en dus ook niet meenemen in drogredeneringen waarin zij plotseling slachtoffer zijn van een minderheid.
  Verder vergeet u voor het gemak dat er zoiets bestaat als een oppositie die wel degelijk invloed kan uitoefenen op beleid. Daarnaast is ‘verwatering’ een bewust doel in een democratie. Het is precies de bedoeling van het systeem dat men compromissen sluit en zo zoekt naar een zo breed mogelijke consensus. Dat de bevolking haar invloed wil spreiden over zo veel mogelijk partijen is ook een keuze van de bevolking zelf. En dat daardoor coalities ontstaan met kleine meerderheden is daarvan een logisch gevolg. Tenzij er voor gekozen wordt meer partijen in de coalitie op te nemen, dan treedt alleen weer meer ‘verwatering’ op.
  Kortom, democratie is geen best systeem, maar wel het beste systeem dat we hebben. Als u een alternatief heeft dat beter werkt, stop dan met mopperen en vertel gewoon hoe dat systeem, waar wij allemaal veel gelukkiger van gaan worden, eruit ziet. Mopperen om te mopperen kunnen we allemaal. Dit is niet het werk van een scherpschutter. U mist uw doel totaal…

 4. Mathijs

  Hahaha @scherpschutter… en als de partijen die jij wel leuk vindt flink hadden gewonnen werkt het systeem namelijk precies zoals het hoort.

  Zwijgen is instemmen in dit geval. Blijkbaar vindt de minderheid (want opkomst van bijna 60%) het niet boeiend om te stemmen. Prima, maar dan ook niet mopperen over het beleid.

 5. René

  Tja, meneer Scherpschutter, omdat de uitslag u niet aan staat, de democratische legitimatie van de nieuwe gemeenteraad in twijfel trekken. Uiteraard uw goed recht. Daarvoor leven we immers in een democratie. Maar kennelijk gaan de thuisblijvers niet zo onder “de tirannie van een absolute minderheid” gebukt – die er als ik uw definitie daarvan al sinds jaar en dag blijkt te zijn – dat ze zich genoodzaakt zien een tegenstem uit te brengen. Bovendien is de opkomst in 2018 hoger dan bij de vorige verkiezingen. Een goed teken, lijkt me. Bovenal echter constateer ik dat, als ik gemakshalve de thuisblijvers, de PVV-stemmers en de Denk-stemmers bij elkaar optel (in totaal zo’n 115.000 stemmers), er in Utrecht nog steeds geen meerderheid is voor de door u bepleite afschaffing van het huidige democratische systeem.

 6. Scherpschutter

  ACTK 23/3/2018 – 11:55

  “Ik begrijp dat u de voorkeur geeft aan een opkomstplicht of een dictatuur?”

  Natuurlijk niet. Ik geef zelf de voorkeur aan een geprivatiseerde samenleving. Liever nog gun ik iedereen z’n eigen ideale samenleving. Daarover hieronder meer.

  “Zij die niet opkomen maken daarvoor een bewust keuze.”

  Inderdaad. De bewuste keuze om niet mee te doen. En net zoals u geen contract heeft met een melkboer die zomaar wat flessen op uw stoep pleurt en een rekening in de bus duwt, heeft u natuurlijk ook geen overeenkomst met uw gemeente als u niet stemt, noch stemt u natuurlijk in met uw lot in handen van derden leggen. U hanteert een gigantische drogredenering.

  “Dat is hun goed recht, maar daarna niet zeuren, en dus ook niet meenemen in drogredeneringen waarin zij plotseling slachtoffer zijn van een minderheid.”

  Andersom dus. Degenen die niet mogen klagen zijn diegenen die instemden met de over-agressieve melkboer. DIE mogen niet klagen…

  “Als u een alternatief heeft dat beter werkt, stop dan met mopperen en vertel gewoon hoe dat systeem, waar wij allemaal veel gelukkiger van gaan worden, eruit ziet.”

  Doodsimpel. Libertarisme. Iedereen zoveel mogelijk de samenleving die hij/zij zelf graag ziet! Socialisten wonen vrijwillig met socialisten, liberalen vrijwillig met liberalen en sociaal-democraten vrijwillig met sociaal-democraten in een stad (of stadsgedeelte). Iedereen zoveel mogelijk de vrijheid om te leven naar eigen inzichten, zonder dat anderen (zoals gemeentes, overheden of andere burgers natuurlijk) in beginsel uw lijf of goed kunnen schenden. Wie zou daar nou niet gelukkig van worden?!

  @Mathijs 23/3/2018 – 11:57

  Zie hierboven. Ook u hanteert een absurde drogredenering. Zwijgen kan nooit instemmen zijn. Even nadenken.

 7. G.H.

  @Scherpschutter: Quatsch. Zolang er maar minimaal zoveel mensen stemmen als dat er zetels te verdelen zijn, functioneert het systeem.
  Wat mij betreft stoppen we ook helemaal met opkomstcampagnes; iedereen kan prima voor zichzelf bepalen of hij of zij het belangrijk genoeg vindt om te stemmen.

 8. MJPD

  Blijkbaar zijn er meerdere Scherpschutters hier, die hun doel totaal missen. Zie:

  https://www.duic.nl/gemeenteraadsverkiezingen/weet-je-al-wat-je-gaat-stemmen-doe-hier-het-utrechtse-kieskompas/

  Scherpschutter 21/2/2018 – 10:29
  “Niet dat het uitmaakt, want stemmen doe ik toch niet”

  Zelf niet stemmen maar achteraf wel mopperen over de lage opkomst. Ongelooflijk zeg.

 9. Yoshua

  GL heeft toch overweldigend gewonnen.
  Zou prachtig zijn wanneer de PvdD, Student en DENK in de coalitie komen.
  Voor de PVV en Stadsbelang aanhangers doen we de VVD erbij.
  Op deze manier krijg je een zeer evenwichtig stadsbestuur, links en een snufje rechts.

 10. Sjonnie

  Tijd voor een frisse wind in de stad. Groenlinks wentelt zich nu al in haar veronderstelde macht. Met een midden-rechts college is een meerderheid van 24 zetels te behalen, kan het roer om in de stad en wordt Groenlinks voor haar arrogantie afgestraft. Klaas Verschuure, pak die handschoen op!

 11. BW

  @Scherpschutter
  Mooie mindfuck. Te pas en te onpas aangeven dat je nooit gaat stemmen (zie bijvoorbeeld link hieronder, slechts een paar dagen oud) en na afloop fulmineren dat 40% niet komt opdagen. Nice, very nice…

  https://www.duic.nl/gemeenteraadsverkiezingen/weet-je-al-wat-je-gaat-stemmen-doe-hier-het-utrechtse-kieskompas/

 12. chantal

  Vreemd dit.
  Op 21/2/2018 om 10:29 schreef Scherpschutter: “
Niet dat het uitmaakt, want stemmen doe ik toch niet. ”
  En dan nu gaan lopen klagen over de legitimiteit van de uitslagen…? Om vervolgens te concluderen dat het systeem niet werkt en bij het vuilnis kan omdat een groot deel van het electoraat niet komt opdagen. Scherpschutter zit in een hele rare bubbel.

 13. Sje zus

  @ Sjonnie

  Het is helemaal niet tijd voor een frisse wind. Groen Links is al fris genoeg en de terechte winnaar van de verkiezingen en vertegenwoordigt de meeste kiezers, namelijk 25 %, 1 op de 4.

  @ Scherspschutter

  Hilarisch dit.

  Mensen kunnen: stemmen, lid worden van een partij, op een kieslijst gaan staan, hun eigen partij oprichten, naar info- en debatavonden gaan, inspraakavonden gaan. Men heeft genoeg mogelijkheden om zijn of haar stem te laten horen. Doe je dat niet, dan geeft je dus het recht (je plicht) uit handen aan andere mensen. Dan heb je jezelf dus maar neer te leggen bij wat zij bepalen, jij zelf bent namelijk gewoon een luie donder die geen inspraak en verantwoordelijkheid wil voor je eigen toekomst, als je niet komt stemmen.

  Alleen als mensen massaal een signaal afgeven, dat namelijk de kiesdrempel niet gehaald wordt, dan kan je spreken van de noodrem. Bij een opkomst van 60% niet. 4 op de 10 mensen verdienen gewoon hun stemrecht niet. Zo zie ik het.

 14. Frits

  Als het systeem kapot is, dan komt door mensen als een scherpschutter die alleen maar staan te roeptoeteren, maar geen enkele bijdrage leveren aan de wereld om hen heen.

 15. Pieter

  @ Sjonnie

  Utrecht wil geen midden-rechts college, anders hadden ze daar wel in meerderheid voor gestemd. D’66 verliest zelfs zetels. De VVD behoudt zijn aantal zetels, maar wint biet fors.

  De eerste zet is sowieso aan Groen Links, zij bepalen in de eerste plaats, terecht, de spelregels.

 16. Sjonnie

  @ Sje zus

  Jij kunt tellen. Maar ik heb een nieuwtje voor je. 75 %, drie op de vier, heeft NIET op GL gestemd. Kan geen kwaad daar rekening mee te houden. En dat betekent dat je niet op voorhand grote groepen uitsluit.

  @ Pieter

  Jij kunt dus niet tellen. Midden-rechts telt op tot 24 zetels. De meerderheid, mijn waarde heer.

 17. Pieter

  @ Sjonnie

  Maar die 75% heeft niet op 1 partij gestemd maar is verdeeld over ALLE ANDERE partijen. Groen Links is wel by far de grootste, waardoor zij de meeste stemkracht hebben, wat dan ook in de stemmen in de gemeenteraad duidelijk wordt en waardoor het beleid bepaalt gaat worden.

  Die overige 75% vertegenwoordigen partijen die dan ook of deel uit gaan maken van de coalitie, of die in de oppositie het college kritisch gaan controleren, waardoor hun stem gewoon telt.

  Je begrijpt gewoon zelf geen hol van de democratie, dat blijkt uit je schrijfsels. Moties in de gemeenteraad worden gesteund op basis van het aantal stemmen, zo werkt democratie. Dat geldt voor stemmen vanuit de collegepartijen als voor stemmen vanuit de oppositiepartijen. Alle stemmen tellen dus gewoon. Je kiest ook nog eens individueel mensen, we stemmen niet op partijen. Heeft de man of vrouw van jouw keuze dus een zetel in de gemeenteraad verworven dan doet jouw stem er dus toe.

  En dan je tweede punt?

  Wie zijn midden-rechts volgens jou?

  Als ik de VVD en D’66 (en misschien het CDA) bij elkaar optel dan haal ik echt geen meerderheid hoor. Of wil je eigenlijk alles behalve links bij elkaar op gaan tellen? Is dat je fantastische plan? Ga toch eens wat lessen staatsinrichting volgen man. Jij behoort tot de categorie mensen die helemaal geen stemrecht hoort te hebben man. Wat een onnozelheid en compleet gebrek aan kennis. Ga toch fietsen!

  Nogmaals, ik ben geen GL-stemmer, mocht je dat denken, Maar ik hou niet van geroeptoeter over onze democratie van lieden die er geen kaas van gegeten hebben.

 18. arbeider

  @Yoshua

  Ik raad je aan vandaag in de Telegraaf de column van Naausica Maarba te lezen.
  Zeer waarschijnlijk niet in je straatje maar zij slaat de spijker op de partij Denk.

  Links heeft al historische fouten gemaakt met de integratie die mislukt is,zie een partij als Denk en hun visie, maar dat zou nu weer gebeuren als deze Erdogan partijslaafjes ook hier een voet/pantoffel tussen de College deur zouden krijgen.

  Hopelijk zijn er nog een paar wijze mensen in de stad, want de PVV verketteren en Denk omarmen is een schande!

 19. Frits

  @sjonnie
  24 zetels? D66, CDA, VVD, CU, PVV, Student en Starter, Stadsbelang bij elkaar? Lijkt me een prima werkbare coalitie!

  O ja, een grotere meerderheid heeft voor midden-links gestemd. Ongeveer 50% meer.

 20. Vincent

  @scherpschutter Wie niet stemt telt niet mee. Dus je kan ze ook bij de D’66 en GroenLinks stemmers tellen. Ruim 169 duizend dus. Dit is net zo onzinnig als ze meetellen bij de mensen die wel hebben gestemd, maar niet op D’66 en GroenLinks.

 21. Piet

  @ Arbeider

  Rechts heeft in Nederland de gastarbeiders binnen gehaald en ook rechts heeft het vertikt om daar beleid op te maken, want de gastarbeiders “waren alleen maar bedoeld om geld binnen te harken voor Nederlandse ondernemers en daarna hadden ze weer heel snel weg moeten wezen”. Daar zijn de VVD en het CDA verantwoordelijk voor. Zij hebben in nagenoeg ieder naoorlogs kabinet zitting gehad. In Nederland hebben de echte linkse partijen nooit zitting gehad (op misschien 1 kabinet na). Het PvdA kan je over een periode van minstens een jaar of 25 sowieso al een neo-liberale partij noemen. Daar is weinig links aan. Dat zijn de feiten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).