‘Kandidaat-raadslid Stadsbelang Utrecht in de cel vanwege plofkraak’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Kandidaat-raadslid Stadsbelang Utrecht in de cel vanwege plofkraak’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Kandidaat-raadslid Stadsbelang Utrecht in de cel vanwege plofkraak’

‘Kandidaat-raadslid Stadsbelang Utrecht in de cel vanwege plofkraak’
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Een kandidaat-raadslid van Stadsbelang Utrecht zit in de gevangenis op verdenking van betrokkenheid bij een plofkraak. Dat meldt het AD. De man staat op nummer 10 van de lijst en heeft toegezegd zich terug te trekken mocht hij worden verkozen.

Een kandidaat-raadslid van Stadsbelang Utrecht zit in de gevangenis op verdenking van betrokkenheid bij een plofkraak. Dat meldt het AD. De man staat op nummer 10 van de lijst en heeft toegezegd zich terug te trekken mocht hij worden verkozen.

Het gaat om Steven Kilian. Hij werd op 24 februari aangehouden in Druten, Gelderland. Hij was samen met twee Utrechters van 23 en 24 jaar oud. Die twee werden aangehouden toen ze een plofkraak wilden plegen op een ING-pinautomaat. “Even later hield de politie ook Kilian aan. Hij werd even verderop slapend aangetroffen in een bestelbusje van zijn bedrijf”, schrijft het AD. De Utrechters hadden zware explosieven bij zich voor de plofkraak. Het voorarrest van Kilian is onlangs met 90 dagen verlengd.

Fractievoorzitter van Stadsbelang Utrecht, Cees Bos, bevestigt tegenover de krant dat het gaat om Kilian. Hij heeft contact gehad met het kandidaat-raadslid die heeft toegezegd afstand te doen van zijn raadszetel als hij wordt verkozen. Bos: “Het is verschrikkelijk nieuws en het gaat om een ernstige verdenking. Maar het is ook een verdenking en hij is nog niet veroordeeld”, aldus de fractievoorzitter. Bos zegt dat het in het belang van de partij is dat dit nu naar buiten komt en zegt dat het boek voor hem nu gesloten is.

Kilian kwam eerder ook al met justitie in aanraking. Hij werd verdacht van mishandeling in 2014.

UPDATE 14.45 uur: Het kandidaat-raadslid van Stadsbelang Utrecht is niet alleen verdacht van mishandeling, hij is ook veroordeeld voor een zware mishandeling in 2013. Hij kreeg een taakstraf van 150 uur en moest een schadevergoeding betalen.

Cees Bos zegt dat nooit geweten te hebben.

16 Reacties

Reageren
 1. Gert

  Dit is geen kleine verdenking, maar dat voorarrest wordt ook niet zomaar verlengt. Een ambitieuze potentieel gemeenteraadslid, die een beetje bijklust met zijn maatjes in zijn vrije tijd, moet kunnen toch? Massaal stemmen op Stadsbelang Utrecht!!

 2. Jim

  https://www.nemokennislink.nl/publicaties/criminelen-proberen-gemeenteraadsverkiezingen-te-infiltreren/

 3. Marcel Bovy

  Het zou toch interessant zijn te onderzoeken wat de rechter in 2014 heeft geoordeeld en hoe het kan dat hij als Killian, met dubbel l op de kandidatenlijst staat. Poging tot verhulling van de identiteit, slechte controle van persoonsgegevens door partijbestuur en/of gemeente, of freudiaanse verschrijving?

 4. cas

  @ Jim, niks nieuws… er zitten er al genoeg in de raad. Alleen kunnen sommige het beter maskeren.

 5. henriette

  Saha.
  Wanneer wordt er besloten mensen die zich willen gaan
  profileren in de politiek eerst behoorlijk te screenen of
  gevraagd minstens een VOG te overleggen? Dit is een blamage.

 6. Lombokker

  Misschien wordt het toch maar eens tijd om alle kandidaten te gaan screenen, voordat ze bij om het even welke partij op de lijst worden gezet.

 7. Geologic

  @henriette: Een verklaring omtrent gedrag helpt weinig tot helemaal niets. Je mag immers verkozen worden (of op een kieslijst staan) met een verdenking of veroordeling. Het passief kiesrecht wordt slechts in zeer zware gevallen door de rechter afgenomen. En dus wordt de VOG door Dienst Justis (onderdeel voor de uitvoering van het ministerie van Justitie) uitgekeerd en kan je als partij niet uitsluitend daarop varen.

 8. JdV

  Ongehoord. Als het nou nog een plofkraak in Utrecht was geweest had hij nog betrokkenheid bij de gemeente getoond. Maar ergens in Gelderland, dat kan echt niet. Dan gaat ie daar maar in de raad zitten.

 9. Geenstijl@Utrecht

  Mensen dit kun je de partij niet aanrekenen, immers je kunt niet alles weten van iemand zijn achtergrond en zijn vrijetijdsbesteding.
  Jammer dat mensen gelijk een oordeel klaar hebben, terwijl dit een kandidaat betreft, en blijkbaar was het geen egte Utregter, want hij deed het buiten de regio, dus in dit geval geen Stads Belang, hahahahahahaha.
  Voor de rest is er niks mis met de partij Stads Belang Utrecht, sterker nog voor lokaal is het een goede partij.

 10. Wim Vreeswijk

  Je kunt kandidaten niet lang genoeg volgen en observeren, zo blijkt maar weer. Je kijkt ze wel tegen ‘de kop’, maar niet in ‘de kop’ en een VOG is ook niet afdoende. Je moet haast een psycholoog zijn om afdoende te balloteren. Sterkte Cees !

 11. Jan

  Geenstijl@Utrecht, ik dacht eigenlijk het tegenovergestelde. Er is natuurlijk van alles mis met een partij die niet alleen een beroepscrimineel op de lijst heeft staan maar ook nog eens geen idee heeft. Hier zou (strafrechtelijk) onderzoek naar mogelijke infiltratie op zijn plek zijn, mijn stem gaat in ieder geval niet naar een partij met zulke connecties….

 12. Geenstijl@Utrecht

  @Jan 19/3/2018 – 17:26,

  Nou ja de een knijpt billen en de ander ploft kluisjes, het is ook nooit goed, hahahahaha, of o ja bonnetjes vergeten bij dealtjes met criminelen.

 13. Hetty van de Geer

  Vertegenwoordigd deze man Stadsbelang? Welnee: Eigenbelang! Betere screening lijkt me zeker op zijn plaats!

 14. Yoshua

  Lijkt mij een harde werker die slechts een dutje deed in zijn busje. Hij is verdachte maar nog niet veroordeeld. Een beetje boef gaat niet met zijn eigen busje een plofkraak zetten.
  Ik ken wel grotere boeven hier in de stad die ook (kandidaat) politici zijn geweest en mega fraudeur blijken te zijn.
  Uit sympathie stem ik op stadsbelang woensdag.

 15. Scherpschutter

  Het is toch maar vreemd ook…. Om anno 2018 politicus te kunnen worden dien je volledig van onbesproken gedrag te zijn. Werkelijk brandschoon moet je zijn (zaken van 30 jaar geleden kunnen al killing zijn) en dan ook nog liefst de ideale schoonzoon die overal knuffelend met dieren wordt gespot…..zodat je -als je eenmaal gekozen bent- burgers op een ongekende kunt beroven, bespioneren, onderdrukken, controleren, censureren, verbieden, autoriseren, drillen, uitpersen, indoctrineren en inspecteren.

  Schiet mij maar lek. In mijn beleving is verdachte Steven Kilian (indien schuldig uiteraard) niets meer of minder dan een klungelige amateur, maar moreel op geen enkele wijze verderfelijker dan een gemiddelde politicus.

 16. apart

  Aparte standaarden, die scherpschutters……

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).