Klopt deze flyer in Utrecht wel of niet? ‘De VVD de grootste partij in uw buurt’ | De Utrechtse Internet Courant Klopt deze flyer in Utrecht wel of niet? ‘De VVD de grootste partij in uw buurt’ | De Utrechtse Internet Courant

Klopt deze flyer in Utrecht wel of niet? ‘De VVD de grootste partij in uw buurt’

Klopt deze flyer in Utrecht wel of niet? ‘De VVD de grootste partij in uw buurt’
Op de achterkant van de flyer staat: “De afgelopen verkiezingen werd de VVD de grootste partij in uw buurt.”
De landelijke VVD heeft flyers verspreid in sommige straten in Utrecht waarop staat: ‘De afgelopen verkiezingen werd de VVD de grootste partij in uw buurt’. Maar klopt deze bewering wel? De meningen zijn verdeeld.

De landelijke VVD heeft flyers verspreid in sommige straten in Utrecht waarop staat: ‘De afgelopen verkiezingen werd de VVD de grootste partij in uw buurt’. Maar klopt deze bewering wel? De meningen zijn verdeeld.

Een inwoner van Tuindorp stuurde ons een flyer toe die de VVD hem opstuurde. Er staat op: “De afgelopen verkiezingen werd de VVD de grootste partij in uw buurt.” Maar uit de uitslagen van de laatste verkiezingen, van zowel de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 als de Tweede Kamerverkiezingen in 2017, blijkt er geen enkele stembureau was in de wijk Noordoost waar de VVD de grootste was. “Hoe kan het dan dat de VVD claimt dat ze grootste partij in de buurt waren?”, vroeg de bewoner zich af. Hij zegt: “Deze bewering is aantoonbaar pertinent onjuist.”

VVD-lijsttrekker Dimitri Gilissen laat weten dat ze niet de definitie van buurt hebben aangehouden zoals die door de gemeente Utrecht wordt gehanteerd. “De flyers zijn verstuurd naar adressen, waarbij volgens analyses van de landelijke VVD, die over meerdere jaren gaan, de kans groot is dat ze VVD hebben gestemd. Dit gaat nog een laag dieper dan op stemlokaalniveau.”

Op de vraag hoe het dan met de claim van de landelijke VVD zit dat de VVD de grootste in de buurt was antwoordt Gilissen: “Met ‘in de buurt’ wordt verwezen naar de directe omgeving van de adressen waar de flyer is bezorgd, het gaat dan om bijvoorbeeld dezelfde straat of de aangrenzende woningen. Het is een landelijk initiatief waarbij geen rekening wordt gehouden met de buurtindeling zoals de gemeente Utrecht hanteert.”

14 Reacties

Reageren
 1. avn

  Tja, hoe kan de VVD weten in welke huizen VVD wordt gestemd? Hebben ze misschien stiekem de methoden die ze in de sleepwet willen legaliseren gebruikt?

 2. Berry

  Oftewel alle huizen met een hoge WOZ waarde hebben een flyer in de bus gekregen 🙂

 3. WHL

  Wat een onzin kraamt die Gillisen weer uit.

 4. Mark

  De bewering is helder, en klopt niet. De lokale lijsttrekker begint wat te sputteren over meerdere jaren, maar dat staat er niet, er staat 2017 en niets anders. En haarkloverij over het hanteren van andere definities, waar hebben we het over, “uw buurt” betekent “uw buurt”, punt. De VVD verspreidt onwaarheden, dat is in de boodschap die ik op basis hiervan meeneem naar het stemhokje. Petje af voor de bedenkers van deze flyers.

 5. Sannieboy

  Hoe je het wendt of keert, de bestuurders van D66 en GroenLinks en hun partijen krijgen mijn stem zeker niet. Sterker nog, ik hoop dat hun partijen keihard worden afgestraft voor het kansloze beleid op gebied van Verkeer en Infra. Het recente gekronkel rond de Uithoflijn alsmede ‘t Goylaan, waarbij beide partijen en hun wethouders compleet hebben bewezen dat (huidig en toekomstig) lasten en (derhalve) financieel wanbeleid zal worden afgewimpeld op de Utrechtse belastingbetaler, is een overduidelijk bewijs dat andere partijen wellicht de voorkeur van de inwoners zullen hebben om aan te tonen dat in een nieuwe raad zij de zaken beter kunnen regelen voor de burgers.

 6. Don

  Mijn WOZ waarde is ook weer schrikbarend gestegen geen flyer jammer want ik zat net krap in toilet papier.

 7. MichielK

  Los van het feit dat het klinkklare onzin is wat er op de flyer wordt geclaimd, houdt de VVD ook geen rekening met mijn mooie NEE – NEE sticker op de brievenbus. Laat me met rust, VVD. En op mijn steun hoeven jullie al helemaal niet te rekenen.

  Utrecht wordt niet vanzelf groener….

 8. Wessel

  De SP stort geld terug en VVD doet aan verkeerde direct marketing…
  Ik kan ook geen npo.nl programma meer kijken of ik hoor dat huizen zich niet vanzelf bouwen. Dat vind ik zo gek! Ik dacht namelijk van wel…
  En D66 is ook wel lekker bezig, want die krijgt een goed klimaat voor elkaar.
  Toch leuk altijd verkiezingstijd.

 9. Paul

  Hetzelfde hier in Nijmegen. Behalve in de dure buurten (en daar woon ik niet) richting Berg en Dal was de VVD het grootste. Voor de rest was het alleen D66 en Groenlinks, met in een enkele buurt de PVV. Daarbij komt dat ik ook nog eens een nee-nee sticker op mijn brievenbus heb, dus die flyer is sowieso al een overtreding op de reclame code.

 10. Thijs

  Wat MichielK zegt…

 11. Lombokker

  Hier in de buurt zijn ze ook verspreidt. Het bewijst eens en te meer dat er bij de VVD veel jokkebrokken zitten. Van Pinokkio Rutte zouden iedereen duizend euro krijgen, weet je noch?

 12. Fab

  Bizar want de mailing is hier gewoon in allerlei postbussen geplempt, zonder adressering in een verre van een dure buurt of je nu een nee/nee sticker hebt of niet. Brievenbusvervuiling!

 13. Willem

  Liefdevolle zorg geven? Laat dan eerst maar eens zien dat je liefdevolle politiek kan bedrijven. Goed voorbeeld doet volgen. Dus geen VVD dit jaar.

 14. MA

  Nou de VVD gaat het voor mij niet worden, zo teleurstellend achter Groen Links en D66 aan gelopen de afgelopen jaren. Dat terwijl er behoorlijk wat fout is gegaan; in Kanaleneiland sociale woningen verpatsen aan buitenlandse investeerders, het dramatisch wanbeleid Uithoflijn, wegpesten automobilisten zonder dat er een echt goed alternatief tegenover staat. Ook de VVD had veel meer van zich moeten laten horen!
  En niet weer een keertje staan liegen, zoals ze landelijk keer op keer doen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).