Laptops niet meer welkom in Utrechts Lewis book café: ‘Het was een ruimte vol zombies’ | De Utrechtse Internet Courant Laptops niet meer welkom in Utrechts Lewis book café: ‘Het was een ruimte vol zombies’ | De Utrechtse Internet Courant

Laptops niet meer welkom in Utrechts Lewis book café: ‘Het was een ruimte vol zombies’

Laptops niet meer welkom in Utrechts Lewis book café: ‘Het was een ruimte vol zombies’
Lewis Book Café op Achter Clarenburg. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Update: Inmiddels is het bij Lewis book café niet meer verboden om laptops te gebruiken en zijn er nieuwe eigenaren.

Update: Inmiddels is het bij Lewis book café niet meer verboden om laptops te gebruiken en zijn er nieuwe eigenaren.

Lewis book café aan Achter Clarenburg wil geen klanten meer met laptops in de zaak. De eigenaresse van de koffiezaak ziet dat er geen verbinding meer is tussen gasten en personeel. Laptops worden sinds een week geweigerd.

Eigenaresse Elianne Alblas van Lewis book café noemt het een rigoureuze stap: “Onze kelder was geen gezellige plek meer, maar een ruimte vol zombies achter een scherm. Daarom hebben we de rigoureuze stap gezet om schermen niet meer toe te staan.”

Het café is iets meer dan een jaar open en het concept is twee weken geleden aangepast. Sinds een week staan er bordjes op tafel en zijn laptops niet meer welkom. Wie ondanks de waarschuwende bordjes op de tafels toch zijn laptop opent, krijgt het vriendelijke verzoek deze weer dicht te klappen, vertelt Alblas. Ze wil hiermee de eenzaamheid onder zowel jongeren als ouderen terugdringen. Alblas zegt dat het even spannend was, maar dat gasten het een verademing vinden. “De sfeer is heel anders dan eerst. Het is nu veel levendiger en mensen blijven langer zitten.”

Er zijn wel negatieve recensies op het nieuwe beleid van het café binnengekomen, maar dat vindt Alblas niet erg. “Het is ook best een grote overgang voor veel gasten. Toch ben ik juist blij met deze reacties, omdat we daarmee de discussie starten over het individualisme in Nederland. Bij verandering komt altijd weerstand kijken en ik ga het gesprek graag aan.”

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
  1. Beestje

    Hulde voor deze mensen. Ik word ook altijd wat kriegelig als ik alleen maar laptops of telefoontjes zie. Komen mensen gezamenlijk binnen en meteen duiken ze in hun eigen wereldje. Misschien een markt voor speciale internet café’s? Danweet ik zeker waar ik NIET naar binnen hoef.

  2. Cico

    Niks is zo gezellig als gezelligheid afdwingen. Oh, en eenzame mensen gaan niet naar een koffietent om achter een scherm te zitten, dat zijn millenials die Instagram updaten tijdens het schrijven van papers in slecht Engels. Echte eenzame mensen zitten namelijk toch echt alleen thuis.

    Mevrouw kan beter eerlijk zeggen dat ze die laptops gewoon irritant vindt ipv sociaal maatschappelijk geneuzel

  3. Natali

    Je wilt buiten de deur je huiswerk maken, maar alle bibliotheken zijn overvol. Bij Lewis book cafe mag het nu ook niet meer, dan maar weer ergens anders.

  4. Dirk

    Ik denk dat het qua concept een mismatch was om in te zetten op flexwerkers: ze zitten er lang, dus je omzet per dag per stoel is lager dan wanneer je er enkel high tea-klanten hebt zitten. Het helpt ook niet dat ze geen lunch op de kaart hebben. Dat is ongeveer de enige mogelijkheid om flexwerkers te upsellen, want een flexwerker kan/wil maar zo veel koffie/thee drinken per dag. Het helpt verder ook niet dat ze in de avond dicht gaan, want ze profiteren ook niet van mensen die willen borrelen.

    Wel mooi hoe ze dit verpakken als een discussie over individualisme in Nederland, want het blijft natuurlijk gewoon een omzetkwestie.

  5. Willem

    Hoi Natali, waarom kunnen studenten hun huiswerk niet gewoon thuis maken..?

  6. JdV

    Inderdaad een hele verbetering. Tenslotte noem je jezelf een boekcafe. Dus mensen die de hele dag naar een halve dode boom aan papier zitten te staren, die zijn veeeeel socialer dan zij die naar wat aluminium en glas staren. Wereld van verschil. Wat een hopeloze prutsers daar. Ik loop er dagelijks langs maar heb tot nu toe altijd heel eenvoudig de verleiding kunnen weerstaan daar wat te drinken. En na het lezen van dit stukje onzin helemaal. Verdien je te weinig aan mensen met een laptop. Zeg dat dan gewoon eerlijk. Je ben tenslotte een horecatent begonnen om snel rijk te worden. Niks mis mee. Net zoals er niks mis is met daar eerlijk voor uit komen.

  7. Frits

    @JvD
    Je neemt me de woorden uit de mond.

    @Cico
    Mocht je mij (Millenial, 37 jaar) ooit met een laptop ergens aantreffen, dan kun je er gerust vanuit gaan dat ik géén “paper in slecht Engels” aan het schrijven ben. Overigens zit ik liever met mijn laptop thuis naast mijn espresso-apparaat, dat scheelt veel in de kosten 🙂

  8. Marko

    Ik snap de eigenaar wel. Als je kan kiezen tussen het zijn van een flexwerkplek of een horecatent dan zou ik ook het laatste kiezen. Mensen die de hele dag achter hun laptop de beste plekken voor het raam bezetten en dan 1 drankje bestellen, vind ik als gast irritant en als uitbater maak je alleen maar verlies op dit doort plekbezetters. Ga lekker op de uni je paper schrijven of als het daar vol is in je eigen huis.

  9. Michiel

    @frits Met 37 jaar ben je (net als ikzelf overigens) géén millennial. Het feit dat je zelf een espressoapparaat hebt, illustreert dit al. Je bent ook geen Generation X, daar ben je weer te jong voor. Je zult zien dat de defining kenmerken van beide groepen dan ook niet van toepassing op je zijn. Misschien moeten we een eigen clubje oprichten.

  10. Janneke

    Hulde aan dit cafe! Meer van deze cafés graag, de reden doet er voor mij niet toe.

  11. BW

    Ik ken het cafe niet, dus heb even gegoogled. Het grappige is dat je de stekkerdozen vanuit het plafond op tafel ziet liggen. Met andere woorden, die mensen met laptops zijn niet spontaan binnen komen lopen, die zijn gewoon gefaciliteerd. Kan me voorstellen dat de eigenaar inmiddels heeft vastgesteld dat je niet veel verdient aan iemand die een paar uur achter zijn laptop zit te werken.

    @Michiel
    Kenmerkende eigenschappen van een groep zijn doorgaans zó algemeen dat ze daarom maar op weinig mensen van toepassing zijn (want ieder mens is verschillend). Of zoals Maxima ooit zei: “dé Nederlander bestaat niet”. Ten onrechte vaak uitgelegd als: “Nederlanders bestaan niet” :).

  12. Willem

    Zouden zebij Het Gegeven Paard ook moeten doen! Daar zit overdag iedereen achter een macBook! Gezellig! Not!

  13. Wim Vreeswijk

    Als ik een koffietent binnen loop, graai ik meestal ook gelijk naar een landelijke krant, liefst met een hoop sensatieverhalen over blunderende ministers. Ben ik dan ook net zoals de laptopgebruiker een zombie, vraag ik me af ?

  14. Sjors

    Staat tegenover dat zonder flexwerkers de gemiddelde koffietent helemaal geen bestaansrecht zou hebben in de ochtend en de vroege middag.

    Verbiedt je de flexwerkers met hun laptop te werken, dan kan gewoon 70% van de koffietentjes sluiten.

    Wat er trouwens ongezellig is aan iemand die gewoon met zichzelf bezig is weet ik trouwens niet.

    Ik kan 100x beter rustige laptopmensen hebben, dan aandachtsgeile aandachtstrekkers die vooral aan iedereen willen laten zien en met name horen hoe gezellig zij zijn/ het hebben.

    Ik kom namelijk voor mijn rust in koffietentjes. Daar zijn ze bij uitstek voor en flexwerkers verzorgen geen overlast.

    Deze eigenaar verdient gewoon te weinig, maar aangezien hij gebakken lucht verkoopt is hij daar gewoon niet eerlijk over. Een zogenaamde wannabe hipster die alleen voor het geld gaat.

  15. maria

    en nu nog het personeel wat nederlands begrijpt kan het weer gezellig worden.

  16. Jaap

    Top besluit! En een boek is wel degelijk anders dan een verlichg scherm met daaraan vaak een verlengsnoer… Flexwerkers helemaal weren is overigens wel een beslissing die ik niet zou nemen. Zelf zit ik graag bij ‘Broei’ te werken. Topsfeer, top ontbijt-en lunch, beste koffie van Utrecht en twee lange tafels specifiek voor laptoppers en de rest vd zaak kan gewoon gezellig zonder opengeklapt scherm naast zich zitten. Ideaal uitgedacht!

  17. Dirk

    @Jaap 14/2/2018 – 20:12

    Oh ja Broei, dat was lachen. Rond 17 uur haalden ze de stroom af van de stopcontacten. Ik ben er sindsdien meer geweest.

  18. Jessica

    Ik snap het gevoel wat neergezet wil worden. Ik houd ook absoluut niet van het zwaar individualistische. Maar ik, als laptopgebruiker, heb de sfeer er altijd fantastisch gevonden! Er zaten mensen gezellig te kletsen in de ene hoek, in de andere was een zakelijke bespreking, en her en der mensen op laptops. Het personeel komt af en toe langs om te vragen of je nog wat lust en ik knoop gerust een praatje aan. Boven zaten er vooral mensen gezellig te kletsen en beneden was dat dus heel gemengd. Nooit heb ik iets meegekregen van een ‘zombiesfeer’; en van het cateren naar laptopgebruikers overgaan naar het bannen ervan en er die uitspraak aan hangen… dat komt dan ook niet prettig op mij over. Jammer! Polariseren doet in mijn beleving nooit recht aan iets. Maar ik kom gerust nog eens een heerlijke koffie doen zonder mijn laptop, misschien alleen iets minder vaak dus.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).