Meer weten over de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht? Beluister deze podcasts | De Utrechtse Internet Courant Meer weten over de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht? Beluister deze podcasts | De Utrechtse Internet Courant

Meer weten over de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht? Beluister deze podcasts

Meer weten over de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht? Beluister deze podcasts
De Stadhuisbrug in de binnenstad. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
De verkiezingen staan voor de deur, woensdag 21 maart mag er weer gestemd worden voor een nieuwe gemeenteraad. DUIC heeft al een uitgebreid dossier over de verkiezingen waarin van alles te lezen is. Ook de podcastserie van Pieter Willemsen maakt daar deel van uit.

De verkiezingen staan voor de deur, woensdag 21 maart mag er weer gestemd worden voor een nieuwe gemeenteraad. DUIC heeft al een uitgebreid dossier over de verkiezingen waarin van alles te lezen is. Ook de podcastserie van Pieter Willemsen maakt daar deel van uit.

Pieter Willemsen ging langs bij de lijsttrekkers van de 12 meest kansrijke partijen op één of meer zetels in de raad. Hij sprak met ze over hun plannen voor de stad. Geen hogere politieke beschouwingen, maar concrete plannen en oplossingen voor de grote thema’s bij deze verkiezingen.

De podcast

De podcast wordt ook in Nederland steeds populairder, het AD Utrechts Nieuwsblad was ook in het nieuws vanwege een podcastserie over de lokale politiek in Utrecht. Om iedere Utrechter op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de lijsttrekkers en hun plannen heeft Pieter het initiatief genomen voor een podcastserie op DUIC. Hij zocht de lijsttrekkers van huidige gemeenteraadsfracties op. Ook de PVV en DENK, de partijen die wel in de Tweede Kamer zitten maar bij de vorige raadsverkiezingen in 2014 in Utrecht niet meededen, zijn te horen in de podcast.

Pieter: “Met deze podcasts willen we op een laagdrempelige manier mensen informeren hoe de partijen Utrechtse problemen aan willen pakken. Voor iedereen die geen zin heeft om alle programma’s door te spitten, maar wel acht minuten op de fiets, hardloopt of kookt is dit een ideale manier om de lijsttrekkers en hun partijen beter te leren kennen. De serie is een soort bloemlezing geworden van politieke plannen voor de kwesties waar de Raad de komende vier jaar mee te maken krijgt. Omdat ik niet elke partij over elk onderwerp kan laten horen heb ik zo veel mogelijk geprobeerd plannen te kiezen die typerend zijn voor de partij en het programma.”

Nadat de lijsttrekkers gesproken hebben, sluit burgemeester Jan van Zanen de reeks af in een gesprek over het belang van verkiezingen.

Aflevering 1: Mobiliteit

In de eerste aflevering hoor je lijsttrekkers spreken over Mobiliteit. Moet de milieuzone zo uitgebreid worden dat de Oudegracht autovrij wordt? Moeten er meer stadsboulevards komen of moet die ene die er al is juist verdwijnen en wat zijn de plannen voor het openbaar vervoer in de stad.

Aflevering 2: Groen in de stad

Uit een poll op DUIC bleek ‘groen in de stad’ het onderwerp waar Utrechters meer over willen weten van de politiek. Met de uitslag van die poll in gedachten maakte Pieter Willemsen deze aflevering. Je hoort over het belang van groen in de groeiende stad. Wanneer plannen we het groen in bij nieuwbouwprojecten, kunnen we nog wat doen tegen de gedeeltelijke kap van Amelisweerd en is goed dat er bier en koffie verkocht wordt in de parken?

Aflevering 3: Economie

In de derde aflevering hoor je vijf lijsttrekkers over economie in de stad. Moet er een rem op de toeristenstroom naar de stad, of moet er met stadspromotie gezorgd worden voor een bepaald type toerist? Moeten we de start van de Vuelta naar Utrecht halen en wat mag dat dan gaan kosten?

Aflevering 4: Integratie

De vierde podcast gaat over integratie. Hoe gaan we om met diverse religies en ons gezamenlijk verleden. Je hoort de lijsttrekkers plannen ontvouwen over integratie. PVV-leider Henk van Deún wil de Ulu moskee niet af laten branden, maar er mag absoluut geen nieuwe in de stad bijgebouwd worden. Mahmut Sungur van DENK vindt anoniem solliciteren geen oplossing voor discriminatie op de arbeidsmarkt. Kortom hoe voelen we ons allemaal thuis in Utrecht?

Aflevering 5: Wonen

Dit is de Verkiezingspodcast van DUIC. Elke dag tot aan de verkiezingen hoor je hierin de Utrechtse lijsttrekkers vertellen waar ze voor staan. Deze 5e aflevering gaat over wonen. De gemeente Utrecht heeft nu ruim 340.000 inwoners. Over ruim 10 jaar moeten dit er 400.000 zijn. Waar gaan die mensen wonen? En voor wie zijn deze wonen beschik- en betaalbaar…

Aflevering 6: Veiligheid

Komende Woensdag gaan de stembussen open, dus je hebt nog maar heel even om je keuze te maken. Deze podcast geeft je meer inzicht in de plannen van de Utrechtse partijen. In deze 6e verkiezings podcast hoor je wat de partijen van plan zijn met de tippelzone. Het huidige college wil deze verplaatsen, maar tot op heden is dit nog onsuccesvol, want niemand wil een tippelzone in zijn buurt. Verder gaat het over politie, stadswachten/mariniers en cameratoezicht.

Aflevering 7: Armoede

Dit is de een-na-laatste Verkiezingspodcast van DUIC. In deze aflevering gaat het over armoede. Een thema dat door de veelbekeken en bekroonde documentaireserie Schuldig in de schijnwerpers en op de politieke agenda is gekomen. Moet iemand in de bijstand een tegenprestatie leveren, is maatwerk de oplossing en moeten gezinnen in de bijstand meer te besteden krijgen?

Aflevering 8: Gesprek met de burgemeester

Eigenlijk zou hij het liefst de hele dag op een stembureau zitten. Als student deed burgemeester Jan van Zanen dit als medewerker van het stembureau op de Tamboersdijk. Maar als burgemeester is hij voorzitter van het centraal stembureau en heeft hij het te druk daardoor. Nog steeds vindt hij de dag waarop we mogen stemmen geweldig. In het gesprek gaat Van Zanen in op het belang van het stemmen. Ook gaat hij in op de vraag of hij na 2020 verder wilt als burgemeester van Utrecht?

 

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).