Overvol lijsttrekkersdebat in TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant Overvol lijsttrekkersdebat in TivoliVredenburg | De Utrechtse Internet Courant

Overvol lijsttrekkersdebat in TivoliVredenburg

Overvol lijsttrekkersdebat in TivoliVredenburg
Alle Utrechtse lijsttrekkers
De deuren waren al op slot voordat het lijsttrekkersdebat in TivoliVredenburg maandagavond was begonnen. Het was zo vol dat niemand meer naar binnen mocht. Ruim 700 mensen waren op het debat afgekomen waar alle partijen vertegenwoordigd waren.

De deuren waren al op slot voordat het lijsttrekkersdebat in TivoliVredenburg maandagavond was begonnen. Het was zo vol dat niemand meer naar binnen mocht. Ruim 700 mensen waren op het debat afgekomen waar alle partijen vertegenwoordigd waren.

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur, woensdag kan er de hele dag gestemd worden op een nieuwe Utrechtse raad. Maandagavond gingen 15 lijsttrekkers in debat over 5 verschillende onderwerpen. De enige die ontbrak tijdens de discussies was kandidaatsraadslid Marcello van der Wal, hij debatteerde niet mee maar mocht wel in 4 minuten zijn standpunten uitleggen.

Inclusieve economie

Het debat was vaak tam met af en toe enige uitschieters. Klaas Verschuure (D66) mocht het spits afbijten. “Inwoners van Overvecht en Kanaleneiland blijven achter, qua gezondheid, stage- en arbeidsparticipatie en het hebben van de beste kansen, die wij iedereen gunnen. Daarom heet ons verkiezingsprogramma dan ook Kansen voor Iedereen.” Met deze uitspraak kwam hij al snel in botsing met Heleen de Boer (GroenLinks). Zij meende dat D66 eerder GroenLinks niet steunde toen deze partij juist die problemen wilde aanpakken. Verschuure: “Je zou bijna bijna zeggen dat we niet vier jaar lang in een coalitie samen hebben gezeten.”

Tim Homan (Student & Starter) wilde de term inclusieve economie concreet maken. “Iedereen moet in Utrecht kunnen wonen, arm of rijk. Ook moet iedereen een goede baan kunnen hebben, arm of rijk.”

D66 liet nog weten graag grote bedrijven naar Utrecht te halen om de werkgelegenheid te vergroten. Student & Starter gaf aan dat er meer ruimte voor horeca moet komen en de openingstijden van winkels ruimer moeten kunnen. GroenLinks pleitte ervoor om het werk wat vrijkomt bij het gasvrij maken van Overvecht, aan te bieden aan jongeren uit de wijk. “Dit is een kans voor jongeren, duurzame werkgelijkheid voor de toekomst.”

Utrecht Energievoorbeeld

Henk van Deún (PVV) liet tijdens het tweede onderwerp direct weten dat het stoppen met het gasverbruik in Overvecht voor hem geen optie is. “Groots mogelijke onzin.” In de ogen van Maarten van Ooijen (CU) en Eva van Esch (PvdD) bagatelliseerde Van Deún klimaatverandering. Van Esch noemde ook enkele voorbeelden, laag fruit, die Utrecht kan aanpakken: “Vleesconsumptie; in Utrecht is daar nog niks aangedaan, er zijn steden in Nederland die daar veel meer tegen ondernemen. Dat kan heel veel Co2 besparen.” Van Ooijen meent dat Utrecht van het gas af moet, maar noemt het wel een lastige opgave: “We moeten in elke wijk apart kijken wat er voor nodig is.” Van Deún gaf aan geen windmolens in polder Rijnenburg te willen, maar wel zonnepanelen op daken van woningen. De Partij voor de Dieren en ChristenUnie vinden het plaatsen van de windmolens in de polder wel een goed idee.

Iedereen thuis in de stad

Alle drie de deelnemers aan dit onderwerp, Tim Schipper (SP), Rick van der Zweth (PvdA) en Pieter Bouwsema (Evenwicht) vinden dat iedereen die zich gedraagt welkom is in Utrecht. Maar alle partijen meenden ook dat de tegenstellingen in de samenleving groter worden. De drie partijen lieten weten op te komen voor de zwakkeren in de Utrechtse samenleving. De SP en PvdA stelden samen dat de gemeente ook een belangrijke rol heeft in het zorgen voor voldoende banen in de stad en een actieve rol moet aannemen in de bestrijding van armoede. Bouwsema benadrukte het belang van goed onderwijs, om mensen goed op te leiden voor de juiste banen. Alle drie de partijen lieten weten het een goed idee te vinden als er anoniem gesolliciteerd kan worden in de gemeente.

Mahmut Sungur (DENK Utrecht) wilde graag nog een opmerking plaatsen over anoniem solliciteren, hij is hierop tegen. “Je moet slachtoffers van discriminatie niet dwingen om een deel van hun identiteit te verbergen.”

Samen de stad maken

Cees Bos (Stadsbelang Utrecht), Saskia Soller (Piratenpartij Utrecht) en Chris Nyqvist (Seniorenpartij) gingen in gesprek over het thema van het huidige college: Utrecht maken we samen. Soller sprak haar steun uit voor burgerparticipatie: “Mensen moeten kunnen meepraten, maar er wordt nu nog te weinig mee gedaan.” De Piratenpartij ziet graag meer participatie via onlinekanalen, zodat er meer mensen bereikt worden.

Bos meent dat er vaak van alles misgaat bij participatie omdat de overheid slecht zou luisteren, ook zou participatie soms meer voor de vorm zijn. “Wij spreken liever van overheidsparticipatie, het initiatief moest juist bij de bewoners liggen en niet bij de overheid.” Nyqvist vindt dat er vaak een te hoge drempel is om te participeren, ook hij vindt dat er meer verantwoordelijk bij de burger zelf zou moeten liggen en dat de overheid dit moet ondersteunen. De Piratenpartij vindt het vooral een wisselwerking tussen de overheid en de burger.

Veiligheid

Als laatste kwamen Dimitri Gilissen (VVD), Sander van Waveren (CDA) en Mahmut Sungur (DENK Utrecht) aan het woord. Van Waveren liet meteen weten dat de veiligheid nog niet voldoende is in Utrecht: “Mensen voelen zich nog steeds onveilig. Er zijn nog steeds een groot aantal incidenten, denk aan de autobranden.”

Sungur: “Het gevoel van onveiligheid wisselt vooral van wijk tot wijk en heeft te maken met meer dan alleen maar criminaliteit.” Gilissen ging al gauw over op kritiek op Sungur: “Veiligheid heeft ook te maken met hufterigheid op straat. Maar ook met uitspraken die gedaan worden. Mijn buurman, Sungur, werkt daar vrolijk aan mee. Een van zijn kandidaten zei tegen een Kamerlid dat ze ‘liever afgeschoten’ moest worden. Dat soort teksten dragen niet bij aan het gevoel van veiligheid.” Van Waveren steunde Gilissen en vindt ook dat zulke uitspraken niet kunnen.  Sungur deed deze uitspraak af als beeldspraak, maar wilde er geen afstand van nemen. “Mark Rutte noemt jongeren ook tuig van de richel en zegt dat jongeren moeten oppleuren naar een ander land. Daar zou jij afstand van moeten nemen.”

Het hele debat terugkijken? Dat kan hier. Meer weten over de verkiezingen? Bekijk ons dossier. Liever een beknopte samenvatting van de belangrijkste informatie? Dat lees je hier.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).