Utrecht krijgt twee transgenders in de gemeenteraad | De Utrechtse Internet Courant Utrecht krijgt twee transgenders in de gemeenteraad | De Utrechtse Internet Courant

Utrecht krijgt twee transgenders in de gemeenteraad

Utrecht krijgt twee transgenders in de gemeenteraad
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Er zijn voor het eerst in Nederland vier openlijke transgender personen in de gemeenteraad vertegenwoordig volgens Transgender Netwerk Nederland. Twee daarvan komen in de gemeenteraad in Utrecht: Corine van Dun voor D66 en Sophie Schers voor Groenlinks.

Er zijn voor het eerst in Nederland vier openlijke transgender personen in de gemeenteraad vertegenwoordig volgens Transgender Netwerk Nederland. Twee daarvan komen in de gemeenteraad in Utrecht: Corine van Dun voor D66 en Sophie Schers voor Groenlinks.

“Ik ben zeer verheugd dat zoveel transgender personen vertegenwoordigd zijn in gemeenteraden. De aanwezigheid van openlijke transgender personen in het politieke ambt doet veel voor onze emancipatiestrijd’, aldus TNN- voorzitter Brand Berghouwer.

“Het wordt de hoogste tijd dat er ook zichtbare transgender personen in de raad komen”, zo vertelde Corine van Dun over haar motivatie om zich kandidaat te stellen voor D66. Ze was al jaren actief binnen D66 en via TNN streed zij voor transgenderemancipatie. Afgelopen najaar verruilde ze het voorzitterschap voor de Utrechtse politiek.

Voor GroenLinks heeft Sophie Schers, beleidsmedewerker van TNN, ook een raadszetel bemachtigd. Zij is met voorkeursstemmen in de raad gekomen. Schers zei dat zij zich, onder andere, wil inzetten voor een veilige ontmoetingsplek voor lhbti jongeren, met name voor biculturele transgender jongeren in Utrecht.

21 Reacties

Reageren
 1. Vissers

  Heel leuk hoor, maar waarom is dit nieuws? Zij zijn toch ook gewoon mensen net als jij en ik?

  Of krijgen we nu van elke raadskandidaat, geslacht, seksuele geaardheid, geboorteland en geboorteland vader en moeder te weten?

 2. Jasper

  Trots op me stadsie! 🙂

 3. Karla

  Volstrekt irrelevant. Dit zijn nieuwe raadsleden, zoals een hoop anderen. Ik wens alle nieuwe raadsleden veel wijsheid en succes. En ik hoop dat zij goed luisteren naar de bewoners van de stad.

 4. troelie loelie

  @Vissers: Beide zetten zich in voor hun respectievelijke achterban. Dan is het nuttig te weten dat ze er ervaring mee hebben. Dus ja: als iemand zich volle bak inzet voor de Uruguayaanse medemens zal het ook relevant zijn om te weten of hij of zij van Uruguayaanse afkomst is.

 5. chantal

  who cares! Het is niet interessant of raadsleden man, vrouw, hetero, homo/lesbo, roodharig, blond haar, zwart, blank of geel zijn. Net zo min interesseert het me of ze er “ervaring mee hebben” zoals @troelie loelie schrijft. ook niet-transgenders kunnen zich inzetten voor transgenders, zoals niet-uruguayanen zich in kunnen zetten voor de Uruguayaanse medemens.

 6. Jappie

  Ze wil zich inzetten voor “biculturele transgender jongeren”. Nou dat zullen er veel zijn… ?

 7. Sjaak

  @Jappie: uit Uruguay? ?

 8. Mark

  @jappie, dan hoop ik dat ze gaan flyeren bij de al fitra moskee en vergelijkbare plaatsen.

 9. Pssst

  Dit is geen nieuws item
  Iedereen is zoals zij of hij is

 10. Cico

  Ik begrijp niet waarom mensen dit weg relativeren als ‘tzijn toch gewoon mensen?” en “dit is geen nieuws” nadat die transgenders hun leven lang zijn gemarginaliseerd als idioten. Dat is bijzonder hardvochtig.
  Nu zitten er *voor het eerst* twee in de gemeenteraad, op Utrechts niveau is dat een zwarte president.

 11. anna

  een slechte zaak dat dit juist benoemd wordt. Nu maak je andere mensen van deze mensen, en uiteindelijk zijn we allemaal anders.

 12. Janneman

  Dit nieuws past in de tendens die er tegenwoordig heerst; de minderheid pleasen en vergeten dat er ook nog een grote “zwijgende” meerderheid is, voorbeelden zijn de zwarte pieten discussie en dit soort berichten. Overigens wens ik iedereen in de raad, zonder uitzondering, veel wijsheid en succes.

 13. Erwin

  @cico: ook een zwarte president is uiteindelijk irrelevant, tenzij je heel erg bezig bent met huidskleur en ras enzo.

 14. Zonnewende

  Helemaal eens met Cico!

  Ik ben blij met dit nieuws.

  Zichtbaarheid is heel belangrijk voor minderheidsgroepen die in een emancipatiegolf zitten.

  Voor mij als jonge lesbische middelbare scholiere begin jaren negentig waren rolmodellen heel belangrijk. Ik neem aan dat dat net zo geldt voor de jonge transmensen nu.

  Voor de grote meerderheid die nog nooit om afkomst, gender, geloof of voorkeur is uitgescholden, is het het heel gemakkelijk roepen ‘dit is geen nieuws, we zijn toch allemaal mensen’.

 15. Van Laar

  Zonder verder commentaar is de opmerking van Vissers de enige juiste. Laat de Media niet opnieuw als in andere gevallen , de zaak “opkloppen.”

 16. Luuk Upuuk

  In dit land willen we o zo graag dat mensen beoordeeld worden op hun daden en gedrag en niet op hun afkomst, geaardheid of dat ze ooit anders geplast hebben. Dan moet je niet iedere keer juist die andere achtergrond gaan benadrukken, want dat zal ook niet de reden zijn waarom juist deze mensen gekozen zijn.

 17. isabelle

  @Anna:…..maar ze zijn ook anders. Zij hebben een gevecht achter de rug waar jij en ik geen weet van hebben. Heel goed dat zij een openbare (voorbeeld)functie kunnen vervullen en transgender issues op de agenda kunnen zetten.

 18. Henri

  Het zijn geen Panda’s hoor!

 19. Stephanie

  Hardstikkegoed en gefeliciteerd beide raadsleden. Maar jullie zijn toch niet gekozen om jullie geaardheid? Fijn en terecht dat jullie er zo trots op zijn maar waarom moet de hele wereld dit , via de media, weten? Heeft het invloed op jullie werk en gaat het jullie keuzes bepalen? Zoja ? was dit vooraf bekend bij de kiezer? Zo nee? Welk nut heeft dit om het nu nog bekend te maken? Aandacht voor je zelf kun je beter genereren door de stad de komende vier jaar naar eer en geweten te besturen.

 20. LR

  Waarom moet dit apart worden vermeld?. Ze willen toch zo graag als gewone mensen net als iedereen worden beschouwd. Door aparte vermelding worden ze weer de uitzondering die ze niet willen zijn. Welkom mij maakt het geen ruk uit wat je bent en ik denk velen met mij.

 21. Dien Meibos

  Zoals mijn oma uit groningen al vroeger een tegeltje had aan de muur met de nuchtere groningse spreuk aondere luu ben’ ook luu. Succes in de gemeenteraad van Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).