Utrechts gemaakt met BSP-fietsen: Fietsfanaten met kernwaarden | De Utrechtse Internet Courant Utrechts gemaakt met BSP-fietsen: Fietsfanaten met kernwaarden | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts gemaakt met BSP-fietsen: Fietsfanaten met kernwaarden

Utrechts gemaakt met BSP-fietsen: Fietsfanaten met kernwaarden
Foto's: Michiel van Ooijen
In de rubriek Utrechts Gemaakt staat een creatief, ambachtelijk of historisch product uit de stad centraal. In deze editie: de BSP-fietsen van Raymond en Alfred van der Heiden.

In de rubriek Utrechts Gemaakt staat een creatief, ambachtelijk of historisch product uit de stad centraal. In deze editie: de BSP-fietsen van Raymond en Alfred van der Heiden.

De gebroeders Van der Heiden doen niets liever dan met fietsen bezig zijn. Hun vader begon daarmee in een schuurtje van twee bij drie. Zo’n tien jaar geleden namen Raymond en Alfred het bedrijf over. Nu hebben ze een enorme werkplaats en een showroom in Overvecht.

“Mijn broer wist van jongs af aan al dat hij voor mijn vader wilde werken”, zegt Raymond. “Dus toen Alfred niet meer leerplichtig was, ging hij fulltime sleutelen. Ik heb eerst lang als ingenieur gewerkt en had nooit gedacht hierin terecht te komen. Wel was ik elke zaterdag met fietsen in de weer, en in vakanties. Op een dag besefte ik dat ik de zaterdag eigenlijk de leukste dag van de week vond.” Zo kwam Raymond in de fietsenbusiness.

‘Het liefst zit ik tussen de kleurenwaaiers en de frametekeningen’

Tien jaar geleden bestond het familiebedrijf uit vijf fietsenwinkels en fungeerde het ook als groothandel voor andere fietsenwinkels. Raymond: “Wij hebben alles afgesplitst en verkopen niet meer andermans spullen door. We zijn ons uitsluitend gaan richten op het ontwerpen en maken van fietsen.” Een van de kernwaarden van BSP is om fietsen van topkwaliteit te maken met een groot zitcomfort; er zijn nu zes soorten e-bikes, zeven transportfietsen, drie stadsfietsen en drie ‘moederfietsen’ verkrijgbaar. “We hebben nu iets unieks, iets van onszelf, en kunnen meer doen op het gebied van styling, ontwerp en positionering.”

Sociale werkplaatsen

BSP heeft meerdere kernwaarden. Zo wil het bedrijf zo veel mogelijk van de productie in Nederland houden – geen productie in lageloonlanden, dus. En de jongens die bij BSP werken, komen van sociale werkplaatsen. Raymond: “Al sinds dag één. Het zou gek zijn om nu zonder deze mensen te moeten werken. We hebben ze graag in de zaak, ze zijn enthousiast en werken met plezier.” Ieder heeft zijn eigen kenmerken en sterke kanten, vertelt hij. Sommigen kunnen als ze voor het eerst binnenkomen hoogstens een bel monteren. Ze krijgen de kans om te groeien en krijgen langzamerhand meer taken en verantwoordelijkheden.

Een familiebedrijf in de fietsenbranche is eerder uitzondering dan regel. De broers hebben niet de ambitie om de grootste van Nederland te worden; Raymond is blij dat BSP niet zo groot is dat hij een bestuurder moet zijn. Dat hij alles nog zelf kan doen. “Het liefst zit ik tussen de kleurenwaaiers en de frametekeningen. Dat zou niet kunnen als we drie keer zo groot zijn. Nu hebben we een klein team met korte lijntjes naar enthousiaste dealers. We zijn erg happy zo.”

3 Reacties

Reageren
  1. Yoshua

    BSP fietsen zijn spotgoedkoop.
    Vijf jaar geleden een BSP transportfiets model met een extra hoog frame voor 299.- gekocht.
    Na zes maanden viel dat ding uit pure ellende uit elkaar.
    Ongelooflijk dat BSP nog steeds bestaat.
    BSP fietsen zijn vergelijkbaar met Chinese fietsen, spotgoedkoop maar duurkoop.
    Uiteindelijk moet je binnen een paar maand weer een fatsoenlijke fiets aanschaffen.

  2. Zonnewende

    Leuk om te weten dat ze uit Utrecht komen! En dat ze zoveel mogelijk arbeid in Nederland willen houden en graag als sociale werkplaats dienen. Wist ik niet…
    Een merk dat ik juist daardoor serieuzer zal overwegen als ik een nieuwe fiets nodig heb.

    Succes heren!

  3. Geenstijl@Utrecht

    Ik vind dit echt ondernemen met een sociale insteek als verdienmodel, ik weet dat er nog een grootte fietsenwinkel in Maarsen zit op de lagenweide, maar die verkoopt Chinese troep en is niet sociaal als ondernemer.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).