Verkiezingen in Utrecht: Wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van woningbouw? | De Utrechtse Internet Courant Verkiezingen in Utrecht: Wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van woningbouw? | De Utrechtse Internet Courant

Verkiezingen in Utrecht: Wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van woningbouw? 

Verkiezingen in Utrecht: Wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van woningbouw? 
Op 21 maart 2018 mag er weer gestemd worden voor een nieuwe Utrechtse gemeenteraad, de komende weken zullen de lokale politieke partijen laten horen waar zij voor staan. Op DUIC.nl is meer dan vijfduizend keer gestemd op de poll ‘Wat wil jij weten van de Utrechtse politiek?’ In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen legt DUIC de meest gekozen onderwerpen voor aan de verschillende Utrechtse partijen. In deze editie het thema: ‘Woningbouw’ (stemmen: 622). 

Op 21 maart 2018 mag er weer gestemd worden voor een nieuwe Utrechtse gemeenteraad, de komende weken zullen de lokale politieke partijen laten horen waar zij voor staan. Op DUIC.nl is meer dan vijfduizend keer gestemd op de poll ‘Wat wil jij weten van de Utrechtse politiek?’ In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen legt DUIC de meest gekozen onderwerpen voor aan de verschillende Utrechtse partijen. In deze editie het thema: ‘Woningbouw’ (stemmen: 622). 

Vandaag geven partijen antwoord op de vraag; Wat zijn de grootste uitdagingen op het gebied van woningbouw? De komende weken behandelen we weer andere thema’s. Kijk voor het thema groen bij het dossier van DUIC.

Wat zijn de grootste uitdagingen de komende jaren op het gebied van woningbouw in de gemeente Utrecht? 

SP: De SP staat achter de keuze om de groei van de stad op te vangen door binnenstedelijk bouwen. Dat gaat om duizenden woningen. De afgelopen raadsperiode is er enorm veel werk verzet om ervoor te zorgen dat die ook gebouwd kunnen gaan worden, waaronder bouwplannen die veel te lang op de plank hebben gelegen. Dit alles naast de projecten die al ten uitvoer zijn gebracht en het ombouwen van kantoren tot woningen. Het is nu zaak om het tempo erin te houden. Wonen in Utrecht moet ook mogelijk zijn voor mensen met een smallere beurs, inclusief de Binnenstad en populaire wijken als Oost en Noordoost. Daarom wil de SP verder werken aan een goede mix van woningtypes in alle wijken.

PvdA: De grootste uitdaging is zorgen dat Utrecht geen stad wordt waar alleen mensen met een heel hoog inkomen kunnen wonen. En die kant gaat het nu wel op. Utrecht is enorm populair. De huizenmarkt lijkt op hol geslagen en voor een sociale huurwoning sta je meer dan tien jaar op de wachtlijst. Voor een woning in de vrije sector ben je al snel een huur van meer dan duizend euro per maand kwijt. Als je daar iets aan wilt veranderen, moet het woonbeleid radicaal anders dan de afgelopen vier jaar. De gemeente moet stoppen met het verkopen van sociale huurwoningen in de populaire wijken van de stad. De PvdA Utrecht wil ook dat elk nieuwbouwproject uit 30 tot 40 procent sociale huurwoningen bestaat en 30 tot 40 procent middeldure woningen. Dat hebben we meerdere keren voorgesteld en dat zullen we blijven doen. Want iedereen moet zeker kunnen zijn van een fijn en betaalbaar huis in Utrecht, ongeacht inkomen.

CDA: Utrecht is de snelst groeiende stad van Nederland. Het aantal inwoners van Utrecht groeit snel naar 400.000. Omdat Utrecht zo populair is, is de vraag naar alle typen woningen enorm gestegen. De woningprijzen stijgen hierdoor gigantisch. Er zijn daarom veel extra woningen van verschillende typen nodig om de groei op te kunnen vangen. Het CDA Utrecht wil zich de komende jaren blijven inzetten voor het bouwen van alle typen woningen, waarbij geschiktheid, betaalbaarheid en leefbaarheid voorop staan.

Student & Starter: Utrecht is een prachtige stad waar mensen graag willen wonen, dat begrijpen wij maar al te goed. Student & Starter verwelkomt graag nieuwe inwoners en daarom moeten we volop gaan bouwen. Hierbij moeten we ons wel continu afvragen voor wie we dat doen. Voor Student & Starter is het essentieel dat ook de mensen met een kleine portemonnee hun plekje kunnen vinden in Utrecht. De opdracht voor Utrecht is dus bouwen, bouwen en betaalbaar houden.

D66: Utrecht is een fantastische stad, veel mensen willen hier wonen. Dat zorgt voor een enorme drukte op de woningmarkt. Daarom kunnen veel mensen geen betaalbare huur- of koopwoning vinden. Wij willen dat iedereen in Utrecht kan wonen. Ook de leraar, de journalist en de politieagent. Daarom willen wij dat er veel meer woningen gebouwd gaan worden voor middeninkomens: middenhuur en betaalbare koop.

VVD: De grootste uitdaging is ervoor zorgen dat we voorzien in de vraag naar nieuwe woningen in de stad voor alle groepen. De komende jaren bouwen we Leidsche Rijn af, zorgen we voor voldoende bijbehorende voorzieningen. We gaan verder met de binnenstedelijke verdichting, zoals in de Merwedekanaalzone, waarbij we goed letten op de leefbaarheid van de omliggende buurten. Ook wil de VVD starten met de planvorming voor Rijnenburg zodat daar vanaf 2030 kan worden gewoond.

GroenLinks: GroenLinks wil dat Utrecht een stad voor iedereen blijft. Keuzes over waar we welke woningen bouwen, bepalen in wat voor straat, wijk en stad we leven. Utrecht groeit, dat is geen doel op zich maar komt doordat er nu eenmaal zoveel mensen in onze mooie stad willen wonen. Als we niets doen, stijgen de huren en de huizenprijzen alleen maar harder. Niets doen is geen optie. Dus moeten we zorgen voor meer woningen. Wat GroenLinks betreft bouwen we in de stad en niet in het waardevolle groen eromheen. Zeker op de oververhitte Utrechtse woningmarkt moet de gemeente hierin de regie pakken: hoeveel sociale woningbouw moet waar komen, hoeveel middeldure huur en hoeveel (sociale) koop. Zo zorgen we dat iedereen een plek kan vinden in Utrecht. Wonen is geen markt, wonen is een recht.

Partij voor de Dieren: Wat de Partij voor de Dieren betreft zijn de grootste uitdagingen het verduurzamen en vergroenen van woningen (en bedrijvenpanden) in Utrecht. Er zijn nog veel te weinig energieneutrale en energieleverende woningen en er mogen wat ons betreft ook veel meer groene gevels en daken bij komen. Utrecht wil klimaatneutraal zijn in 2030 en in dit tempo redden we dat bij lange na niet. Ook blijven wij ervoor pleiten dat er niet in het groen gebouwd gaat worden, maar alleen op plekken waar al gebouwen staan, zoals oude fabriekshallen en bedrijventerreinen die niet meer gebruikt worden. Daarnaast staan er nog veel bedrijven- en kantoorpanden leeg. Die kunnen omgevormd worden naar woningen voordat er überhaupt meer gebouwd gaat worden.

Piratenpartij: De grootste uitdaging is het tekort van sociaal reguliere huurwoningen oplossen, er moeten minimaal 6.000 woningen bij komen. De gemeente heeft dit tekort de afgelopen jaren laten oplopen en de Piratenpartij Utrecht vindt dit schandalig. Iedereen heeft recht op een goede betaalbare huurwoning. Ook wordt het een uitdaging om een gezonde mix van verschillende woningtypes in de verschillende wijken van Utrecht te krijgen. Bestaande huurwoningen moeten we renoveren, niet slopen.

Stadsbelang: De markt zit totaal op slot! Utrecht biedt te weinig ondersteuning aan inwoners die willen verhuizen binnen de stad. De focus ligt volledig op het creëren van meer woonruimte. Men vergeet de mogelijkheid om inwoners van Utrecht door te laten stromen naar andere woningen. Ouderen in een ruime huurwoning huren nog tegen aantrekkelijke oude tarieven. Verhuizen betekent een hogere huur terwijl ze een kleinere woning gaan betrekken. Kijk naar de huidige woningvoorraad en zorg voor passende en betaalbare woningen. De ontwikkelaars nemen het ervan en verdienen enorm veel geld. Goedkope woningen voor starters en kleine gezinnen zijn niet te betalen. De inwoners van Utrecht hebben behoefte aan woningen voor gezinnen die betaalbaar zijn. 50% van de nieuwe woningen moet maximaal €250.000 gaan kosten.

(Alle deelnemers aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn benaderd, maar niet elke partij heeft gereageerd)

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. blm

    Geef de burgers nou eens een kans en niet alleen projectontwikkelaars en beleggers… voer de premie koop woning weer in, geef vooral de starters maar ook de doorstromers een kans om iets betaalbaars te kopen.
    De beleggers hebben al zoveel in handen.
    Leg ook een restricitie op bestaande koopwoningen, bv met een WOZ van onder de 300.000 euro niet voor verhuur maar alleen voor eigen bewoning, voor de woningen die vanaf nu op de markt/vrij komen. Anders is er niet tussen te komen.
    Dan zijn er ook minder sociale huurwoningen nodig.
    Dat is sociaal beleid naar mijn mening.

  2. blm

    oh ja en een maximale huurprijs per vierkante meter… dan komt er vanzelf eea op de vrije markt beschikbaar.

  3. Wim Vreeswijk

    Het is totaal onverantwoord dat Utrecht nòg meer mensen toelaat binnen haar gemeentegrenzen. Utrecht huisvest namelijk al 344.384 inwoners op slechts 94,2 km2, hetgeen neerkomt op 3.651 inwoners per vierkante kilometer.(Bron Wikipedia) Utrecht staat hiermee landelijk op de 6e plaats van 385 gemeenten qua bevolkingsdichtheid. Deze overbevolking veroorzaakt ook steeds meer verkeershinder op steeds smallere gemengde wegen, met alle risico’s van dien. Ik heb het dan nog niet over het feit dat reeds 27% van de Utrechters geluidsoverlast ondervindt vanwege de overvolle bewoning.

  4. Cornelis

    @Wim Vreeswijk: Wat wilt u dan? De knip erop qua nieuwe woningen met als gevolg dat de huur- en koopprijzen van woningen helemaal de pan uit vliegen? De aantrekkingskracht van Utrecht op mensen van buiten de stad kunnen we helaas niet indammen, dus linksom of rechtsom moeten we dit het hoofd bieden.

  5. Facts Matter

    Eh Wim, prima dat je je bron vermeldt, maar op https://nl.wikipedia.org/wiki/Tabel_van_Nederlandse_gemeenten komt Utrecht toch echt pas op plaats 13 wanneer je op inwoners/m2 sorteert. Utrecht legt het af tegen bijvoorbeeld Leiden, Maassluis, Krimpen aan den IJssel en Hoorn. Valt eigenlijk reuze mee als je het zo bekijkt.

  6. Stijn

    Afgelopen vier jaar zijn de huizenprijzen door het dak gegaan en heeft het college van D66, SP, GroenLinks en de VVD wat mij betreft te veel aan de markt over gelaten. Er is weliswaar veel bijgebouwd, maar voornamelijk voor mensen met een enorme portemonnee. Bij nieuwbouw gewoon afspreken 40% sociale huur, 30-40% middeldure huur en de rest voor rendement van beleggers.

  7. W.H. de Groen

    Ik ben het keihard met Willem eens dat er een woonstop moet komen tot dat de problemen op de Utrechtse huizenmarkt opgelost zijn want anders blijft het dweilen met de kraan open.
    Onze gehele infrastructuur ligt overhoop en dus geen nieuwe inschrijvingen bij de Gem.Utrecht meer.

  8. Pieter

    Simpel zat.

    De macht weghalen bij de (vaak malafide) vastgoedsector en de projectontwikkelaars. Die bepalen namelijk wat er in Utrecht gebeurd en er worst simpelweg niet in het belang van de gemiddelde inwoner gehandeld, maar slechts in het belang van de enkele rijken.

    We weten nu dat we ook al niet meer bij de SP en Groen Links moeten zijn, helaas.

  9. Jeroen

    Beste Wim Vreeswijk, volgens mij komt het meeste verkeer door mensen die niet in Utrecht wonen maar er wel werken en zo nodig de auto naar hun werk moeten nemen. Iedere avond staat alles vol de stad uit en iedere ochtend staat alles vol de stad in. Daar gaat een woonstop niks aan veranderen.

  10. Robbie

    Ah, het rechts-exxtremistische vol is vol, is ook al doorgedrongen tot de stad Utrecht. Onzin natuurlijk, er is nog plek zat!

  11. blm

    Sluit me aan bij @Pieter. Ga premie koopwoningen bouwen voor starters en doorstromers… met premiewoning verplicht zelf te bewonen een aantal jaar. Nu gaan alle kansen naar beleggers en vastgoedbonzen. De gewone burger kan alleen duur huren maar niets meer kopen of opbouwen. En als er meer (hopelijk kwalitatieve) starters en doorstroom woningen gebouwd worden die betaalbaar zijn dan zijn er ook minder sociale huurwoningen nodig. Geef nou die burger eens een kans!
    En maak ook verplicht dat bij het te koop komen van een koopwoning tot 300.000 euro deze alleen gekocht mag worden als deze door de koper zelf bewoond gaat worden. Dus geen huisjes melken meer.
    En maximeer de huurprijzen met een vierkante meter max prijs in de vorm van een staffel. Dan haken de huisjesmelkers ook af. Probleem opgelost. En er komt een hoop beschikbaar te koop.

  12. blm

    Ben het trouwens met @Wim Vreeswijk eens dat de infrastructuur het nu al niet aan kan. En niet iedereen kan in de stad wonen.

  13. L

    Ongelofelijk dat er maar één partij is die een beetje ingaat op het verduurzamen van woningen.

  14. Sjaak

    Wat is de reactie van de door vele reaguurders bejubelde PVV?
    Laten ze het nu al afweten..?

  15. Klimaatwijzerutrecht

    De grootste uitdaging wordt het klimaatneutraal maken van de bestaande woningvoorraad. Van nieuwbouw kan je eisen dat het allemaal gasvrij en zeer goed geisolleerd wordt, maar voor bestaande bouw ligt dat lastiger. Allereerst zijn de bestaande woningen eigendom van heel veel verschillende eigenaren. Naast enkele grote wooncorporaties moet je ook denken aan vele duizenden particuliere huiseigenaren. Daarnaast hebbben veel mensen niet de tienduizenden euro’s om zelf hun woning klimaatneutraal te kunnen verbouwen. Ook krijgen velen dit niet zelf georganiseerd, ook al hebben ze het geld. Voor de Utrechtse overheid zie ik daarom een taak weggelegd in het informeren en begeleiden van bewoners die zelf hun huis klimaatneutraal willen verbouwen. En ja, wil je héél de stad klimaatneutraal maken, dan dient dit ook te worden doorvertaald naar andere beleidsgebieden zoals voedsel, mobiliteit en lokale economie. Kijk hier om te zien hoe Utrechtse politieke partijen met hun programma scoren op gebied van klimaat: http://www.klimaatwijzerutrecht.nl/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).