Verkiezingsprogramma DENK Utrecht: 'Weg met milieuzone, Zwarte Piet & koloniale straatnamen' - De Utrechtse Internet Courant Verkiezingsprogramma DENK Utrecht: 'Weg met milieuzone, Zwarte Piet & koloniale straatnamen' - De Utrechtse Internet Courant

Verkiezingsprogramma DENK Utrecht: ‘Weg met milieuzone, Zwarte Piet & koloniale straatnamen’

Verkiezingsprogramma DENK Utrecht: ‘Weg met milieuzone, Zwarte Piet & koloniale straatnamen’
Bron: Verkiezingsprogramma DENK Utrecht
Zwarte Piet als racistische karikatuur moet in Utrecht direct verdwijnen, net zoals straatnamen beelden en monumenten die verwijzen naar het koloniale verleden en er moet een register komen met personen of bedrijven die veroordeeld zijn voor discriminatie. Het zijn een aantal speerpunten van DENK Utrecht, de partij die in maart voor het eerst meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen.

Zwarte Piet als racistische karikatuur moet in Utrecht direct verdwijnen, net zoals straatnamen beelden en monumenten die verwijzen naar het koloniale verleden en er moet een register komen met personen of bedrijven die veroordeeld zijn voor discriminatie. Het zijn een aantal speerpunten van DENK Utrecht, de partij die in maart voor het eerst meedoet met de gemeenteraadsverkiezingen.

In het verkiezingsprogramma van DENK Utrecht is te lezen dat de partij staat voor een stevig educatief beleid in de stad omtrent kolonialisme, en pleit voor dekolonisatie van het straatbeeld. “Wij streven naar het (her)noemen van straten naar rolmodellen van de multiculturele samenleving.”

Daarnaast vindt de partij dat een zogenoemd aanbestedingsbeleid moet worden ingesteld. Bedrijven die werk maken van het bestrijden van discriminatie en een ‘representatief personeelsbestand’ hebben zouden hierdoor beloond worden. Daar staat tegenover dat bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie, en daar ook voor veroordeeld zijn, worden uitgesloten van opdrachten en subsidie vanuit de gemeente Utrecht.

Religieuze uiterlijke kenmerken worden als het aan DENK Utrecht ligt toegelaten in publieke functies. “Een samenleving waarbij niet je uiterlijk, maar je handelen je neutraliteit bepaalt. DENK Utrecht vindt dat het daarom mogelijk moet zijn om met een hoofddoek of keppeltje in alle publieke functies te werken. Ook als agente.”

Ook moet er een herziening van het parkeerbeleid komen. Zo zou parkeren op vrijdag tussen 11.00 uur en 16.00 uur rond moskeeën gratis moeten zijn. Ook op zondagen en na 19.00 uur zouden er geen kosten meer gevraagd mogen worden voor parkeren. De binnenstad vormt volgens DENK Utrecht een uitzondering op deze maatregelen.

Tot slot streeft de partij naar een klimaatneutrale gemeente. Deze zou uiterlijk in 2030 gerealiseerd moeten zijn. DENK Utrecht wil dit bereiken “door er voor te zorgen dat alle nieuwbouw panden energieneutraal worden gebouwd en door het versnellen van isolatie en verduurzaming van bestaande panden door subsidies te verstrekken aan huishoudens die het zelf willen initiëren.” Daar komt bij dat de partij vindt dat de milieuzone moet worden afgeschaft. Het zou een overbodige maatregel zijn die alleen maar ergernis opwekt. “Elektrisch rijden, het terugschroeven van de verkeersdruk en doorstroom van verkeer is belangrijker”, aldus Denk Utrecht.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Viktor Fedora

  Kruisvaart?

 2. G. de Vries

  Denk? Ach, dat vinden wij niet raar dat vinden wij heel bijzonder.
  En dat dekt de lading omtrent het verkiezingsprogramma van deze partij voor de stad Utrecht.

 3. Luuk Upuuk

  Ik denk dat DENK denkt dat ons koloniaal verleden uitgepoetst moet worden net zoals men in Turkije de Armeense genocide uitgepoetst heeft. Straten herbenoemen naar rolmodellen van de hedendaagse samenleving? Mag ik er een beDENken? De Erdoganstraat hebben we nog niet. Dat gratis parkeren rond Moskeëen heeft wel wat, begin ik ook een gebedshuis, kan ik in ieder geval die 5 uur gratis parkeren.

 4. Bert je 030

  Net zo eng als de PPV, kiesdrempel instellen voor de landelijke en de gemeentelijke politiek. Straks 10 partijen in de raad met allemaal vragen, spreekrecht en meningen, komt de besluitvorming niet ten goede.

 5. Y

  Top denktank!

 6. doeland

  Denkend aan Holland
  zie ik breede rivieren
  traag door oneindig
  laagland gaan,
  rijen ondenkbaar
  ijle populieren
  als hooge pluimen
  aan den einder staan;
  en in de geweldige
  ruimte verzonken
  de boerderijen
  verspreid door het land,
  boomgroepen, dorpen,
  geknotte torens,
  kerken en olmen
  in een grootsch verband.
  de lucht hangt er laag
  en de zon wordt er langzaam
  in grijze veelkleurige
  dampen gesmoord,
  en in alle gewesten
  wordt de stem van het water
  met zijn eeuwige rampen
  gevreesd en gehoord.

  Marsman

 7. Eef

  De standbeelden in Turkije eens voor het voetlicht brengen? Iemand van onze o zo “kritische” pers daar wel eens aan gedacht? Deze helden, gegoten in monumenten, er waar zij voor stonden, zullen dan voor de voeten geworpen kunnen worden aan de DENKERS… Onze Nederlandse helden zullen daarbij verbleken!

 8. Toine Goossens

  DENK kan zich beter op het slavernij verleden van het Ottomaanse rijk richten en het slavernijverleden van Noord Afrikaanse steden. In beide gebieden was het houden van witte slaven gebruikelijk.
  Laat DE NK stilstaan bij de woorden van Jezus: ” Wie van u die zonder zonden is, hij werpe de eerste steen”

 9. Yoshua

  De stad is voor iedereen, maar mensen die trots zijn op de rijke historie die je echt niet kan wegpoetsen die doen niet mee met DENK.
  Zoals Turken trots zijn op hun geschiedenis zo zijn Nederlanders op zijn geschiedenis. Straatnamen veranderen, moet niet gekker worden.
  Alsof de helden van weleer dan niet zouden hebben bestaan. Simpele mensen bij DENK.

 10. Cico

  Je ziet aan de reactie meteen het imagoprobleem van DENK. Het wordt gezien als een Turkse partij, terwijl ze zichzelf proberen neer te zetten als een partij die voor de multicultureel Nederland opkomt (die straatborden).
  Niet zo vreemd, want de meest concrete voorstellen zijn linea recta ten voordelen van de Marokkaans/Turkse bevolking.
  Met name die parkeervoorstellen: het staat hier in de Kanaalstraat dagelijks ramvol met Turken en Marokkanen in hun autootjes. Nooit begrepen waarom die moskee niet zelf een parkeerfaciliteit heeft geregeld (in de vorm van reserveringen in de naastgelegen parkeergarage bijvoorbeeld). In plaats daarvan doet het een beroep doet op de schaarse openbare parkeerplekken. En geldt het privilege om ontheffing te krijgen op betaald parkeren alleen maar voor moskeeën?
  Hoe ver wilt DENK eigenlijk gaan met hun ‘religieuze uiterlijke kenmerken’? Blijft dat beperk tot een hoofddoek (keppeltjes kan je namelijk op 1 hand tellen in Utrecht) of kan je dan ook in fullblown burka bij de politie gaan solliciteren? Ik voorzie nu al Pastafari activisten die gaan solliciteren.

 11. Pietronella Hein- Coen

  Mijn voorvaderen hebben met hun poten in de moerasdelta van Utrecht en omstreken gestaan ( rond 1600), de zeeën bevaren (1700), handel in de Utrechtse binnenstad (18 en 1900) bedreven en nu wil een stel malloten straatnamen en beelden laten verwijderen omdat ze een koloniaal ‘reukje’ hebben? Volstrekte nihilistische onbenulligheid! Mensen die dit voorstellen hebben geen feeling met de Nederlandse geschiedenis en zouden zich moeten schamen. Geschiedenis laat zich niet weg poetsen door namen te veranderen en beelden weg te halen! De helden van weleer moeten in de desbetreffende tijdsgeest bezien worden en niet in de waan van de dag van heden ten dage.
  Denk:“Wij streven naar het (her)noemen van straten naar rolmodellen van de multiculturele samenleving.” Wie dan? De Erdoganstraat? No way!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).