The Anthony aan de Kanaalstraat: Sober Sint Antoniusklooster getransformeerd tot luxe hotel | De Utrechtse Internet Courant The Anthony aan de Kanaalstraat: Sober Sint Antoniusklooster getransformeerd tot luxe hotel | De Utrechtse Internet Courant

The Anthony aan de Kanaalstraat: Sober Sint Antoniusklooster getransformeerd tot luxe hotel

The Anthony aan de Kanaalstraat: Sober Sint Antoniusklooster getransformeerd tot luxe hotel
Het hotel aan de Kanaalstraat is open. Foto's: Steven de Groot
Aan de Kanaalstraat is een groot hotel geopend. In het monumentale voormalige Antoniusklooster is The Anthony te vinden: een restaurant, bar en hotel. “Gasten vinden de levendigheid van de straat prachtig.”

Aan de Kanaalstraat is een groot hotel geopend. In het monumentale voormalige Antoniusklooster is The Anthony te vinden: een restaurant, bar en hotel. “Gasten vinden de levendigheid van de straat prachtig.”

Het St. Antoniusklooster werd samen met de Sint-Antoniuskerk, dat aan de overkant van de Kanaalstraat ligt, aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd. Het was een schoolgebouw voor de kinderen van de veelal katholieke arbeidersgezinnen in Lombok. Het klooster werd sinds 2001 gebruikt door zorginstelling Careyn als verzorgingshuis voor dementerende ouderen. Het klooster en het parochiehuis werden uiteindelijk verkocht aan het bedrijf Duurzame Ontwikkelingen Utrecht dat besloot er een hotel van te maken.

Er moest wel flink worden verbouwd aan het oude klooster. Ruben van den Ingh (39), eigenaar van Duurzame Ontwikkelingen Utrecht: “We hebben het gebouw zo duurzaam mogelijk verbouwd. Het kloostergebouw is bijvoorbeeld helemaal van het gas af en ook zijn de muren beter geïsoleerd. Helemaal klimaatneutraal zijn we niet, maar we hebben ons best gedaan.”

‘We hebben geprobeerd de geschiedenis van het klooster zoveel mogelijk te behouden’

Het restaurant en de bar van het hotel kenmerken zich volgens Van den Ingh volgens de ongewone gerechten en dranken. Hij vertelt: “We hebben een bartender die met eigen likeuren cocktails maakt. Echt een gifmenger. In het restaurant werken we daarnaast zoveel mogelijk met Nederlandse ingredienten. We hebben bijvoorbeeld onze eigen melkkoeien waarvan we zeker weten dat ze een goed leven hebben gehad. Je haalt hier dan ook niet zomaar even een daghap. Tegelijkertijd is het evengoed redelijk betaalbaar, rond de dertig euro voor een driegangenmenu.”

Monumentaal hotel
Francien Eckelhoff (25), eventmanager bij het hotel vertelt: “The Anthony is een hotel met een eigen sfeer en karakter: een monumentaal pand met een heel erg hip interieur.” Eckelhoff vertelt dat er in de kamers weinig te merken zal zijn van de leeftijd van het gebouw. De hotelkamers zijn vooral fris en modern ingericht. In de rest van het gebouw is het echter wel goed te zien hoe het pand er vroeger uitzag.

De gangen naar de hotelkamers ogen sober, met bakstenen muren en doffe boogramen. Ook in het restaurant wordt er gedineerd onder de bakstenen bogen van het oude klooster. Van den Ingh: “We hebben geprobeerd de geschiedenis van het klooster zoveel mogelijk mee te nemen bij de verbouwing. Er is bijvoorbeeld ooit een verbinding gebouwd tussen het klooster en het parochiehuis. Die is nu weg en de gevel is weer helemaal in oude stijl hersteld.”

Het luxe hotel is een bijzonder gezicht aan de Kanaalstraat. Van den Ingh vertelt: “Lombok wordt al zo lang ik me kan herinneren een ‘wijk in opkomst’ genoemd, maar onze gasten vinden de levendigheid in de straat vaak prachtig. Het is ook een prachtige buurt, vooral als je vanaf het hotel naar De Munt loopt.”

Francien Eckelhoff, Ruben van den Ingh en Rahima Riesebosch voor het hotel

In het parochiehuis gingen in oktober al dertig lofts open. De kamers, met zelfstandige keuken zijn bedoeld als ‘long-stay’ appartementen, vooral voor buitenlands personeel van Utrechtse bedrijven. Deze appartementen worden voor minimaal één maand verhuurd. Sinds april kwamen daar in het kloostergebouw nog eens 62 suites bij. Er is nog genoeg werk te doen; de luxe bruidssuite die in de kapel van het klooster moet komen wordt nu nog gebruikt als opslagplaats en de binnentuin, het terras aan de straat en het dakterras moeten nog worden ingericht.

The Anthony biedt volgens Eckelhoff vooral plaats aan zakenreizigers en in het weekend aan mensen die voor hun plezier een weekendje Utrecht doen, maar het hotel wil ook de verbinding met de buurt en stad zoeken. “Op 30 juni organiseren wij hier het Food Festival – ook gelijk de officiële opening voor de buurt”, aldus Eckelhoff. “Het zijn vooral lokale ondernemers die op het festival staan. Na het festival sluiten we af met een silent disco.”

The Anthony heeft later ook een filmfestival in de planning en er zal vanaf 30 juni om de zes weken een kunstexpositie te zien zijn. Eckelhoff: “We zitten hier op een hotspot voor de wijk. We willen de buurt hier dan ook samenbrengen. Dat willen we op deze manier graag uitstralen.”

21 Reacties

Reageren
 1. Karla

  Gasten vinden het prachtig. Dat is fijn. En wat vinden de omwonenden er eigenlijk van?

 2. MJPD

  @Karla
  De gemeente Utrecht moet en zal koste wat kost een tweede dependance van de gemeente Amsterdam worden. Omwonenden gaan maar ergens anders wonen. Er is toch geen woningnood in Utrecht, dus men kan dit soort gebouwen mooi omvormen tot low-budget hotels met horeca, et cetera.

 3. G.H.

  @MJPD: low-budget hotels? Heeft u het artikel wel gelezen? En zoals ik het lees willen ze juist wel de verbinding met de omwonenden zoeken. Lijkt mij een verbetering voor de buurt, ik wens ze veel succes.

 4. Erwin

  “We hebben bijvoorbeeld onze eigen melkkoeien waarvan we zeker weten dat ze een goed leven hebben gehad. “

  Worden die koeien na het melken geslacht dan?!

 5. Lombokker

  Als Lombokker ben ik bijzonder blij met deze invulling. Voegt echt wat toe aan de wijk. Hopelijk stimuleert dit ook het rijtje winkels richting de brug om wat meer kwaliteit te gaan bieden. Nu is alleen Jasmijn er ik erg tof. Erg benieuwd naar het Food Festival!

 6. MJPD

  @G.H.
  Lowbudget in het algemeen gesteld. “Verbinding met de omwonenden zoeken”, blijkt vaak een loze belofte. Een echte verbetering voor de buurt is over het algemeen meer buurtbewoners, liefst woningeigenaren. Nu krijgt men ladingen aan “expats” te verwerken, de nieuwe sprinkhanenplaag.

 7. BW

  @Karla
  Zie de reactie van Lombokker: de omwonenden zijn er blij mee. Kan ik me goed voorstellen, want naast het homogene aanbod van islamitische groentewinkels, -slagerijen, -bakkerijen en niet te vergeten de talloze shoarmatenten is dit oprecht een verrijking. Bovendien denk ik dat de overlast van dit hotel (áls uberhaupt sprake is van overlast) redelijk wegvalt tegen de straatgeluiden die daar toch al dag en nacht zijn. Vraag me wel af of de gasten “de levendigheid van de straat” (mooi discreet omschreven 😉 nog steeds zo prachtig vinden als ze op straat worden toegesist of omver worden gereden door een scooter, maar dat terzijde.

 8. Pieter

  @Karla Ik woon er vlakbij en ik vind het een mooie toevoeging aan de buurt. Toeristen gaan toch wat vaker uit eten of naar het cafe dan de vaste bewoners, dus de buurt kan daar mooi op meeliften. En het eten in het restaurant is van een prima niveau dat in Lombok nog niet ruim vertegenwoordigd was.

 9. M

  Als omwonende ben ik blij dat het opgeknapt is en ik hoop dat ze voor de opening juist ook de omwonende uitnodigen. Kan een hmooie kans zijn om er gezamenlijk iets moois van te maken. Nu mist de aansluiting met de buurt eerlijk gezegd nog.

 10. Maria

  Behoudens die van onze locale misantroop MJPD gelukkig vooral positieve reacties. Ik vind het mooi.

 11. Vincent

  Mooie ontwikkeling en knap van de lokale ondernemers die hun nek hebben uitgestoken om er iets van te maken. Alle succes en geluk gewenst op deze bijzondere locatie!

 12. Ooginaller

  Top. Erg goed dat het horeca aanbod in deze buurt wat meer gemeleerd raakt. Want dat is met alle shoarmazaken e.d. wel erg eenzijdig.

 13. Real lombokker

  Dezelfde ondernemer heeft ook de Luxury Appartments en bijbehorende winkels aan de Kanaalstraat in zijn bezit. Daar waar eerst de Happyshop zat en een rijtje nietszeggende winkels als een kapper, een turkse jurkenzaak en een telefoonhoezenshop. Mooi als ook dat een dependance kan worden van The Anthony, met bijvoorbeeld een gezonde lunchmogelijkheid. Dan wordt ook dat stukje Lombok mooi om doorheen te lopen 😉

 14. GeeWee

  @Real lombokker, wat is er mis met een jurkenwinkel, een kapper en een winkel in telefoonhoesjes? weer eens wat anders dan alleen hipster koffietentjes en ramen shops. Ik zie graag diversiteit en niet alleen gentrificatie.

  Verder ben ik ook heel benieuwd waar die koeien nu precies grazen.

 15. Rinke Doornekamp

  Goed idéé. Ziet er ook nog eens mooi uit! Een verrijking voor de buurt denk ik. Wat meer kwaliteit heeft een positieve uitstraling op de hele omgeving lijkt mij.

 16. MJPD

  @Maria
  Geeft u dat voldoening en lucht het op, “name calling” via een anoniem bericht, lekker veilig achter uw schermpje? Om inhoudelijk te reageren: ik spreek uit ervaring dat bovenstaande beloftes in de regel niet worden nagekomen. Het is puur bedoeld om het “verkoopbaar” te maken aan de gemeente i.v.m. vergunningsverlening en “draagvlak” in de buurt.

 17. Gweilo

  @Karla: Ik woon letterlijk om de hoek en ik vind het een fantastische aanwinst.

  Al dat gekanker hier op Marokkaanse groentewinkels, kappers etc… Komt er eens een hotel met restaurant, bar en terras is het weer niet goed.

 18. Ger

  MJPD is niet anoniem?
  Prachtig pand geworden en ziet er van binnen ook leuk uit. Van een saai gebouw nu een levendig pand met goede horeca. En je kunt er als buren gewoon naar binnen lopen en wat drinken, prima toch.

 19. Marcel

  Wat een hoop zuurdesem weer. Gewoon top dat er weer een ondernemer is die het doet.
  Van die koeien klopt niet. De melk wordt sowieso gepasteuriseerd dus de smaak is hetzelfde als koeien met een minder goed leven. Rauwe melk mag je gewoon niet drinken wegens allerlei beessies.

 20. Ton

  Grappig, die horeca’concepten’ die zich allemaal zo nodig met dezelfde ‘onderscheidende’ eigenschappen proberen te onderscheiden en juist daardoor op het eerste gezicht allemaal weer op elkaar lijken.
  Ik zou zeggen: doe vooral je eigen ding.
  Maar wie weet is het toch een leuke aanwinst.
  Succes !

 21. Karla

  Dank voor jullie reacties, ik vind het tof om te lezen dat de buurtbewoners positief zijn. Ik hoor vaak dat er te weinig rekening wordt gehouden met bewoners, terwijl die natuurlijk VEEL belangrijker zijn voor een goede wijk dan komende en gaande hotelgasten.
  Mooi dat deze nieuwe bestemming winst is voor iedereen!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).