Meer arme gezinnen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Meer arme gezinnen in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Meer arme gezinnen in Utrecht

Meer arme gezinnen in Utrecht
De entree van het Stadskantoor van de gemeente Utrecht. Archiefbeeld DUIC
In Utrecht neemt de armoede toe. Dat laat wethouder Victor Everhardt vandaag weten in een brief aan de gemeenteraad. Het aantal huishoudens met een laag inkomen in Utrecht was in 2010 nog 22.200. De prognose van datzelfde aantal in 2016 is 25.200. De groei vlakt wel af.

In Utrecht neemt de armoede toe. Dat laat wethouder Victor Everhardt vandaag weten in een brief aan de gemeenteraad. Het aantal huishoudens met een laag inkomen in Utrecht was in 2010 nog 22.200. De prognose van datzelfde aantal in 2016 is 25.200. De groei vlakt wel af.

“Mensen die aangeven slecht te kunnen leven van hun inkomen ervaren vaker dat hun persoonlijk en maatschappelijk welbevinden afneemt, sociaal isolement toeneemt en dat ze minder mee kunnen doen”, schrijft Everhardt in de brief.

De wethouder liet onderzoek doen naar armoede in Utrecht, waaruit blijkt dat deze toeneemt: van 2010 tot en met 2014 steeg het aantal huishoudens in armoede al met 12%. Onder armoede wordt verstaan dat het huishouden onder 125% van het sociale minimum leeft. Ongeveer 13.500 huishouden leefden volgens het onderzoek in 2016 op bijstandsniveau, ongeveer 101% van het sociale minimum.

Het aantal kinderen in huishoudens met een laag inkomen is sinds 2010 ook fors gestegen naar bijna tienduizend. De groei wordt veroorzaakt door huishoudens die langdurig op bijstandsniveau zitten. De verwachting is dat de groei in armoede doorzet tot 2017, maar daarna verder afvlakt.

Huishoudens die in Utrecht met armoede leven, hebben voor het grootste deel een Nederlandse achtergrond en bestaan vooral uit alleenstaanden. Meer dan de helft van de huishoudens met een laag inkomen leven in de wijken Overvecht, Noordwest en Zuidwest. Vergeleken met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is in Utrecht de armoede het laagst.

Schulden vormen daarnaast een probleem, ook in huishoudens met hogere inkomens. Volgens het onderzoek is waarschijnlijk maar een klein deel van de schuldenaars in beeld. Wel worden zij vaker bereikt door de gemeente: het aantal schuldenaars dat de financiën volledig aan de gemeente overdraagt is bijvoorbeeld verdrievoudigd.

4 Reacties

Reageren
  1. Wim Vreeswijk

    Het gemeentebestuur is kennelijk structureel niet in staat om iets te veranderen aan deze armoedemagneet !

  2. Toine Goossens

    Ik adviseer de gemeente om voor deze personen en gezinnen een data analyse uit te voeren.
    Met een dergelijke analyse kun je controleren wie welk recht op bijzondere inkomensregelingen , belastingkortingen of subsidies heeft. Vergelijk dat met de regelingen waar al gebruik van gemaakt wordt. De uitkomst is dat je weet wie geen gebruik van allerlei rechten maakt. Daar stuur je de sociaal makelaars op af.

    Privacy fetisjisten zullen het daar helemaal niet mee eens zijn. Het is flagrant in strijd met hun wens om bij de overheid onbekend te blijven. Ik hoop dat alle hoog opgeleide Utrechters zich eens realiseren wat hun verzet aan maatschappelijke ellende veroorzaakt.

    In de tussentijd weet Facebook inmiddels meer van hen, dan zij ooit aan de overheid zouden gunnen. Bizarre wereld.

  3. Claudia

    en dat is al vaker gezegd, zo zijn er heel wat mensen niet in beeld die wel in de problemen komen. De groep ZZP-ers die niet aan een baan komen en proberen als zelfstandige hun hoofd boven het water te houden. Een grote groep mensen met chronische ziekte die een inkomen hebben boven het minimum maar die op papier bestedingsruimte hebben, wat niet zo is. Ze maken geen gebruik van U-pas, potjes en toeslagen,voedselbanken, De mensen die sociaal huren en net boven de huursubsidiegrens een inkomen hebben en geen huurtoeslag hebben wel voor 600-710 euro huren. Wat 45-55% van hun inkomen is. Alleenstaande ouders met grotere kinderen die nog thuis wonen, waar de kinderen geen toeslagen krijgen, de kinderen niet genoeg verdienen of uberhaupt geen werk vinden om uit huis te gaan, mantelzorgers. Al is het schrijnend om in de bijstand te zitten, want dat is echt balen, hele groepen vallen buiten de boot en zijn niet of slecht in beeld.

  4. Geenstijl@Utrecht

    @Toine Goossens 16/12/2017 – 13:02,

    Beste Toine ben het helemaal met je eens, dan nog zijn er gezinnen die permanent een budget coach nodig hebben omdat men geen financieel overzicht of inzicht heeft.
    Ook de hulpverlening bakt er soms niets van qua begeleiding en adviezen naar de mensen toe.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).