Beers & Barrels in Utrecht beboet vanwege drukte: meerdere coronabesmettingen | De Utrechtse Internet Courant Beers & Barrels in Utrecht beboet vanwege drukte: meerdere coronabesmettingen | De Utrechtse Internet Courant

Beers & Barrels in Utrecht beboet vanwege drukte: meerdere coronabesmettingen

Beers & Barrels in Utrecht beboet vanwege drukte: meerdere coronabesmettingen
Bron: Google Streetview
De Utrechtse horecagelegenheid Beers & Barrels aan de Veilinghaven heeft een boete gehad vanwege het overtreden van de coronaregels. Handhavers van de gemeente constateerden dat er teveel mensen aanwezig waren en de 1,5 meter afstand niet werd nageleefd. Ook zijn meerdere mensen besmet geraakt in Beers & Barrels.

De Utrechtse horecagelegenheid Beers & Barrels aan de Veilinghaven heeft een boete gehad vanwege het overtreden van de coronaregels. Handhavers van de gemeente constateerden dat er teveel mensen aanwezig waren en de 1,5 meter afstand niet werd nageleefd. Ook zijn meerdere mensen besmet geraakt in Beers & Barrels.

De horecagelegenheid had al eerder een waarschuwing gehad wegens het onvoldoende toezien op naleving van de anderhalve meter door de bezoekers. Daarnaast is er in deze zaak vorige week een verjaardag gevierd, waarna deze week bij een aantal genodigden een coronabesmetting is vast gesteld. De GGDrU doet momenteel onderzoek naar de besmettingen.

Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor het toezien op het naleven van de maatregelen. De gemeente liet vorige week in een brief aan de raad weten dat de afgelopen tijd is geconstateerd dat sommige horecazaken de regels van 1,5 meter onvoldoende in acht nemen. Er wordt daarom actief gehandhaafd op naleving van de noodverordening bij risicolocaties zoals de horeca.

Gekoppelde berichten

53 Reacties

Reageren
 1. Klaas

  Waarom wordt deze zaak niet per direct gesloten wegens het in gevaar brengen van de volksgezondheid?

  Typisch trouwens dat Koninklijke Horeca Nederland zo van leer trekt tegen de Coronamaatregelen en zelfs niet echt aan een goed protocol gewerkt heeft en op de dagen voor 1 juni al aan dat kleine protocolletje heeft lopen zagen, want ze hadden geen zin om af te wijken van hun normale manier van doen. In de meeste horecazaken zijn de coronamaatregelen een lachertje en het personeel moedigt vaak burgerlijke ongehoorzaamheid aan. Veel horecazaken organiseren besloten feesten waarin de zaak een semidiscotheek wordt.
  Veel grote horecazaken zaten eind juni al weer op hun normale omzetten en sommigen draaiden beter. In veel plekken in het land hebben grote horecazaken met hulp van de gemeente capaciteitsuitbreiding gekregen in de vorm van extra en/ of grotere terrassen.

  In plaats van dat Koninlijke Horeca Nederland zich eens hard gaat maken voor een noodplan voor de kleine bruine kroegen zonder terras.

  Waar iedereen voor vreesde gebeurd: een lakse onverantwoordelijke horeca als besmettingshaard voor een 2e golf, waar ze als horeca trouwens zelf de grootste dupe van worden; ze graven hun eigen graf zo. De besmettingsgevallen vinden trouwens ook op het terras in de buitenlucht plaats.

 2. Erwin

  @klaas: graag een bron voor je bewering dat de besmettingen ook in de buitenlucht hebben plaatsgevonden.

 3. Jasper

  Mooi zo. Ik dacht al waarom wordt daar niet eens gecontroleerd? Sinds de soepelere regels is het daar iedere dag bal. Maar ja, de mensen van handhaving lopen zelf ook bij wijze van spreken tongzoenend op straat.

 4. Scherpschutter

  Dit soort schandalige boetes zullen nog wel meer volgen. Buiten raakt niemand besmet. Iedereen raakt indoor besmet. En indoor maakt het niets uit of je 1.5 meter afstand houdt of niet. Oftewel: je krijgt straks een boete omdat er besmettingen zijn geweest, waarbij de redenering ten onrechte is dat die besmettingen er waren omdat er geen afstand is gehouden.

  Verbijsterend onrecht dat voortvloeit uit zuivere anti-wetenschap.

 5. Gerard Brugmans

  Horeca is een belangrijke factor in de verspreiding van het virus, maar men zoekt nog steeds een verongelijkte en luidruchtige slachtoffer hoofdrol op om te klagen hoe slecht vooral zij het wel niet hebben. Maar horeca is een behoorlijk overbodig luxe artikel, koffie drinken kunnen we thuis ook wel. Zullen we eens ophouden met al die aandacht voor deze ‘ondernemers’ en hun zaken tot nader order gewoon sluiten, zodat we ons bezighouden kunnen houden met veel belangrijkere zaken?

 6. Utrechter

  Dit zat er natuurlijk dik in! Taptafels vol binnen en nee geen één gezin. Terras worden de grenzen opgezocht en drukte valt enorm op in de buurt. Deze tent lapt al weken de regels gewoon aan de laars… iets met karma?

 7. Ooginaller

  Laat het een voorbeeld zijn voor alle tenten die op vergelijkbare wijze de regels aan den laars lappen. Vaak grote commerciële jongens, van ketens, heb ik het idee.

  Want bij een kleine kroeg of een restaurantje kijken ze wel uit. Daar is de eigenaar vaak zelf in de zaak en die wil de boete niet en dit soort ziektegevallen onder (vaak vaste) gasten al helemaal niet.

  Verder raad ik iedereen aan vooral op terras of restaurant te gaan, maar wel de ogen en het verstand te gebruiken. Zitten mensen te dicht op elkaar of voelt het niet goed? Loop dan door. Je ziet de mogelijke gevolgen.

 8. Binnenstadsbewoners

  In de binnenstad kan ik zo 6 horecabedrijven aangeven die zich absoluut niet aan de regels houden
  Geef horeca een hand,,,ze trekken je arm uit de kom
  Je zal maar als werknemer in zo.n zaak werken
  Levensgevaarlijk
  Ps ik ben geen viroloog

 9. Tim

  Het is niet de horeca die onverantwoord bezig is, maar de bezoekers. De horeca probeert enkel te overleven. De bezoekers kunnen toch gewoon weggaan wanneer het te druk wordt? Niet de horecagelegenheid moet de boete krijgen, maar alle bezoekers. Maar ja, dat is een hoop extra werk voor de handhaving en zoals het nu gebeurt is het een stuk makkelijker. Het is het zoveelste noodwetje dat ze snel in elkaar gesleuteld hebben, maar dat aan alle kanten rammelt

 10. jaap

  Vooral als een stelletje ongeïnformeerde hierop losgaan. Dit is een van de rotte appels, zoals die overal zijn.
  Goed dat ze beboet zijn, want het liep hier compleet uit de hand. Ik denk dat we dat vooral moeten doen en zelfs moeten signaleren als burgers en doorgeven aan de juiste instanties. Maar laten we niet alle horeca over 1 kam scheren. Verder zie ik juist heel veel horeca ondernemers die wel hun verantwoording wel nemen! Maarja, dat is geen voorpagina nieuws. Daarbij weet iedereen inmiddels dat de kans op besmetting buiten zeer gering is, ook al heeft onze regering niet de ballen om dit toe te geven. Gaat iemand de AH ook een keer beboeten, waar alles weer mag?? Of de GAMMA, Ikea of al die hordes mensen die door de binnenstad, Bijenkorf & Hoog Catharijne lopen of op vakantie gaan met zijn allen. Of zelfs overheidsinstellingen, weleens op het gemeentehuis geweest de afgelopen tijd??
  Verantwoordelijkheid wordt overal bij de mensen zelf gelegd behalve in de horeca, dan is de uitbater ineens de lul. Ik vind het enorm selectief en dat naar een groep die het toch al lastig heeft.
  Ik weet dat mensen de horeca ondernemer graag wegzet als geldwolf, maar ze hebben een enorme ruggengraat getoond en inventief geweest en de meeste zijn gewoon hardwerkende stadsgenoten die proberen hun hoofd boven water te houden.

 11. jaap

  @Gerard Brugmans. Ja, goed idee. Laten we het land dichtgooien en helemaal naar de klote helpen. Supergoed idee.
  De ic’s redden het allemaal prima en als risicogroepen zich gewoon aan de regels houden is er niet zoveel aan de hand. Misschien moet je niet vergeten dat ‘ondernemers’ hun levenswerk!! Levenswerk, dat woord is best heftig maar dat lijkt niemand zich te realiseren, ten onder zien gaan.
  Hoezo belangrijkere dingen??
  Laten we vooral excessen aanpakken ipv selectief een hele groep waarvan een groot deel het ook goed wil doen.

 12. Jozias

  De amateurvirologen roepen steeds, niet gehinderd door vaak politiek gemotiveerd opportunisme, dat er buiten ‘geen’ (=nogal een stellige uitspraak) besmettingen plaats vinden. Verklaar dan eens het enorm oplopend aantal besmettingen, bijna een verdubbeling per week, terwijl het hoog zomer is in grote delen van de wereld. Allemaal binnen zeker?

  Veel horeca loopt de kantjes er af qua maatregelen. Niet alle horeca moet gezegd, er zijn zaken die de boel goed op orde hebben. Het zijn met name ondernemers die altijd al moeite met regeltjes hebben.

  Tuurlijk ligt de verantwoordelijkheid ook bij de ondernemers. Er zijn regels en richtlijnen, met een reden zien we ook nu weer, die zij willens en wetens aan laars lappen. Met name deze ondernemers zijn al vanaf dag 1 (1 juni) behoorlijk provocatief bezig. Zij hebben als gastheren en gastvrouwen zorg te dragen voor hun betalende GASTEN die zo goed en kwaad als het kan veilig moeten zijn. Het wachten is ook op klanten die een horecagelegenheid aanklagen bij besmetting.

 13. bezorgde burger

  Direct aanvechten want de boetes zijn onrechtmatig en gaan in tegen de grondwet. Jullie kunnen een ondernemer niet hiervoor verantwoordelijk maken om te gaan handhaven. Als jullie dat willen moet je maar op iedere hoek van de straat een agent zetten.

 14. Wichert

  Grappig dat helemaal niemand zich hier afvraagt of deze verjaardag toch wel had plaatsgevonden met of zonder restaurant waar ze welkom waren.. De horeca gaat het virus niet tegenhouden, dat moeten de mensen zelf doen.

 15. JJ

  @ bezorgde burger

  Jij bent een juridisch expert? Of praat je maar wat anderen na? Overigens niks ongrondwettigs aan. De gemeente heeft sowieso al regels en richtlijnen omtrent de horecavergunning die sowieso al per gemeente verschillen, daar is alleen een kleine aanvulling op gekomen.

  Overigens met of zonder boete. De horeca gaat door hun eigen gedrag een 2e lockdown in. Moet je ze dan eens horen piepen.

 16. Wim

  Ik weet niet wat dan die boete geweest is, maar wat mij betreft is er maar één sanctie op zijn plaats: directe sluiting voor zo’n tent die willens en wetens de volksgezondheid in gevaar brengt.

 17. Mikel

  Ja jozias. Alle besmettingen die er nu zijn gebeuren in een afgesloten ruimte. 99%.

 18. Scherpschutter

  Wellicht dat hoogleraar virologie Jozias (15:26) ons nederige pummels even kan uitleggen hoe het kan dat burgers zich al maanden totaal niet aan de 1.5 meter houden (en ook echt helemaal nergens!) en er toch al maanden geen nieuwe uitbraken zijn geweest….Hoe verklaart u dit, mijn waarde genie?

  De verdubbeling in geconstateerde(!) besmettingen (iets heel anders dan “besmettingen”) lijkt me vrij logisch verklaarbaar door het gegeven dat we in juli 60% meer zijn gaan testen, maar wellicht heeft u als doorgewinterd expert een logischere verklaring?

 19. Koel Hoofd

  @Klaas, inderdaad acuut keihard sluiten, niet wil horen dan maar voelen maar we gaan er niet meer over lullen…

  @Erwin, 60% van de corona besmettingen kan niet worden herleid tot een bron. Dat zegt genoeg denk ik?
  Corona is een onzichtbaar virus, je kan het overal oplopen. En testen met aerosolen hebben al laten zien dat deze in de lucht dwarrelen en niet spontaan op de grond vallen. Dus je kan in theorie ook al besmet worden door zo een sporter die in je nek hijgt op de stoep omdat hij vind dat je maar plaats moet maken voor een gezonde sportieve yoghurt en spruitjes etende dertiger. Utrecht zit vol van die idioten. Waarom wordt daar geen onderzoek naar gedaan? omdat veel van die wetenschappers hollende yoghurt en spruitjes eters zijn.

  @Scherpschutter, laat die grijze celletjes eens werken aub. Je kan soms vlijmscherp uit de hoek komen en raak schieten, maar in dit geval mis je zelfs compleet de roos.

  @Gerard Brugmans, je hebt gelijk, gewoon keihard sluiten die corona verspreiders vol sukkels die het eigen genot belangrijker vinden dan sociale verantwoordelijkheid durven te nement.

  @Tim, als die horeca echt zou proberen te overleven, dan gaan ze politie agentje spelen voor hun onopgevoede klanten op een egotrip. Dat hoort namelijk bij verantwoordelijk horeca ondernemerschap. Er zijn tenten die dat wel doen, maar daar hoor je niets over.

  @Jaap, onze regering is compleet de kluts kwijt en doet slaafs wat de RIVM en OMT zegt. Dat het RIVM intussen discutabele adviezen geeft omdat het ambtenaren zijn, mag je niet zeggen. De Jonge’s kop zal wel rollen na een parlementaire enquête, dankzij de ambtenaren.
  Maar ben het verder wel met je eens. Mensen moeten zelf verantwoordelijkheid nemen, maar krijgen aan alle kanten informatie die ze niet op waarheid of relevantie kunnen beoordelen, maar moeten daar wel hun keuzes op baseren. En de Jonge maar als een kitten mauwen over een app omdat de RIVM dat wil…

  @Wichert, als die verjaardag thuis had plaatsgevonden was het juridisch een andere zaak.
  Dit is in horeca locatie gebeurd waardoor de horeca ondernemer aansprakelijk is.

  Al met al, mensen zijn te dom en te stront eigenwijs om ze zelf beslissingen te laten nemen. En dankzij onze welvaart kunnen die domme mensen niet meer zonder het worden vermaakt vanwege hun beleving. Stelletje kleine kleuters.

  Gewoon keihard terug naar handjes wassen, afstand houden en jezelf vermaken al dan niet met mondkapjes. Die economische crisis zal wel loslopen want zelfs Eurostat vergelijkt nu appels met peren vanwege het belangrijk willen zijn: 3 maanden met een periode van 2 jaar en de diversiteit van de EU te negeren door het op de grote hoop te gooien. Nou veel succes met de wetenschappelijke gebakken lucht van desinformatie en tweespalt zaaien..

  De tijd zal het leren. Maar de snelste manier om een motor kapot te krijgen is door met horten en stoten te rijden door verkeerd te schakelen. Precies wat we nu doen in het kader van vermaak en beleving.

 20. Stadsie

  RIVM Jaap zou onderzoek moeten doen naar dit spread evenement. Dan kom je erachter dat de toiletten het probleem zijn namelijk. Daar loost iedereen zijn/haar overtollige cellen, binnen in een klein hokje. Met mondkapje zou je misschien nog kansje hebben gemaakt. Sterkte voor de geïnfecteerden in ieder geval.

 21. Leon

  Allemaal naar Beers & Barrels, daar kan het blijkbaar nog gewoon normaal. Goed om te lezen dat er personen zijn die zich er niet onder laten krijgen!

 22. Hendrik

  Wat een onzin en paniek om niets. Mensen zijn zelf verantwoordelijk en overheid / gemeeente utrecht is veel te bang!

 23. Anjia

  Leest u de reacties van jaap. Iets met een hamer en een spijker

 24. Toine Goossens

  Wet- en regelgeving heeft alleen zin als die spontaan wordt nageleefd. Het alternatief is een politiestaat. De tussenvorm is strikte handhaving, dus sluiten als de openbare gezondheid in gevaar wordt gebracht.

  Wie nalaat om wetgeving in de eigen onderneming juist toe te passen vraagt om uitsluiting. Niet alleen in de horeca overigens.

 25. Aaap

  https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2342458-corona-is-een-heel-andere-ziekte-dan-gedacht-hebben-deze-artsen-geleerd.html

 26. Scherpschutter

  @Koel Hoofd 18:36

  Ik ben van u gewend dat u altijd beslagen ten ijs komt. Regelmatig post u zeer goede posts vol cijfers, feiten en rationele logische redeneringen. Waarom u op coronagebied werkelijk iedere kwaliteitsstandaard laat vliegen is me een raadsel…

  Laat me u een simpele vraag stellen in de hoop dat het gezonde verstand inzake corona het weer even overneemt bij u:

  Hoe verklaart u dat het aantal besmettingen al maanden zeer stabiel is in Nederland ondanks dat helemaal niemand zich aan de regels meer houdt, waar dan ook?

  U kunt hier geen enkele rationele verklaring voor aandragen. Hoe hard u ook uw best doet. En dat zou u te denken moeten geven… Check uw premisse, Koel Hoofd. Zoals u verder altijd wel doet.

 27. JJ

  @ SS

  Het aantal besmettingen verdubbeld juist ongeveer met de week. Bedenk dat veel mensen zich alleen testen bij klachten en dat heel veel mensen dat ook niet doen en zich zelfs met klachten in het openbare leven begeven. Ik kom in ieder geval veel kuchende en half zieke mensen tegen. Zonder mondkapje op steeds grotere schaal. Zo weet je dat het aantal besmettingen nog harďer toenemen dan ze nu al doen.

  Voor iedereen: kom eens met echt bewijs dat besmettingen niet buiten plaats vinden. De geleerden zijn het er namelijk helemaal niet over eens. Bij meer dan 60% van de gevallen is het onduidelijk waar de besmettingen plaats vinden> niet te herleiden. Dat baart me zorgen.

  Daarnaast was je voorspelling niet heel lang geleden dat het aantal besmettingen zou dalen in de zomer. Wrong again. Het virus grijpt wereldwijd hard om zich heen. Met een R= 3.6 in België en in Nederland R= 1.4. Sinds maart (!!!) is de besmettingsgraad niet zo hoog geweest.

 28. Nina

  @ Leon
  Geen krant gelezen de afgelopen maanden? De wereld is veranderd door COVID 19. Er zijn tot gisteren 679.700 mensen wereldwijd overleden aan dit virus (en dan zijn er nog de mensen die zijn genezen met ernstige, blijvende restklachten) en de besmettingen nemen hand over hand toe.

  @ Hendrik
  Wie betaalt voor de zieken die verzorgd moeten worden, denk jij? Verder breng je anderen, zoals bijv. de zorgmedewerkers (die thuis ook een gezin hebben), in gevaar als je je niet aan de maatregelen houdt.

  – 1,5 meter afstand houden tot je medemens
  – je handen wassen, je handen wassen, je handen wassen, enz.
  – je FYSIEKE sociale contacten zeer beperken
  – drukke plaatsen vermijden
  tot er een vaccin of goed medicijn is

  Hoe moeilijk is dit eigenlijk?
  Pffffff.

  Vraag je anders eens af hoe je ouders en grootouders hebben geleefd tijdens de Duitse bezetting in WW II. Dan is het toch niet moeilijk deze maatregelen te kunnen volhouden, lijkt mij. Stampvoeten, omdat nu niet kan wat je wilt, helpt niks.

 29. Scherpschutter

  @JJ

  “Het aantal besmettingen verdubbeld juist ongeveer met de week.”

  Nee. Het aantal geconstateerde beslissingen gaat omhoog. Geconstateerde besmettingen en werkelijke besmettingen zijn twee verschillende zaken. Als u wilt weten of het werkelijke aantal besmettingen groeit dan is enige cijfer waar u naar hoeft te kijken het IC-opnames. Dat is het enige cijfer dat iets zegt over het werkelijke aantal besmettingen…

  “Bedenk dat veel mensen zich alleen testen bij klachten en dat heel veel mensen dat ook niet doen en zich zelfs met klachten in het openbare leven begeven.”

  Bedenk dat heel veel mensen zich tot eind juni niet eens konden laten testen, omdat er niet genoeg testcapaciteit was. Begrijp ook dat als u nu iemand test die in april corona had, dat de test positief zal zijn…

  “Ik kom in ieder geval veel kuchende en half zieke mensen tegen. Zonder mondkapje op steeds grotere schaal. Zo weet je dat het aantal besmettingen nog harďer toenemen dan ze nu al doen.”

  Erg wetenschappelijk van u. Ik kan niet anders zeggen.

  “Voor iedereen: kom eens met echt bewijs dat besmettingen niet buiten plaats vinden.”

  Neemt u als leek eens een kijkje op Maurice.nl. Daar vind je prachtige links naar ongeveer 500 wetenschappelijke studies waar zulks uit blijkt en ook links naar eventracking websites waar overduidelijk uit blijkt: 99.5% van de besmettingen zijn indoor.

  “De geleerden zijn het er namelijk helemaal niet over eens.”

  Vast. Maar welke hebben gelijk? Lees u in en concludeer dan. Het is overduidelijk dat u helemaal niets van dit onderwerp af weet. En toch uw conclusies klaar heeft…

  “Daarnaast was je voorspelling niet heel lang geleden dat het aantal besmettingen zou dalen in de zomer.”

  Nee? Het aantal besmettingen in Nederland (wat ik voorspelde) volgens u niet lager nu dan in april (toen ik het voorspelde)? Holy moly….

  “Wrong again. Het virus grijpt wereldwijd hard om zich heen. ”

  Welnee. Slakkentempo. Er zijn 7 miljard inwoners waarvan bij 16.000.000 het virus is vastgesteld. Waar hebben we het over? De recente groei vindt overigens plaats in gebieden waar het nu winter/griepseizoen is. Maar dat zal volgens u vast komen omdat we elkaar in de winter in het gezicht niezen en geen afstand houden en ons in de zomer wel gedragen….

  “Met een R= 3.6 in België en in Nederland R= 1.4. Sinds maart (!!!) is de besmettingsgraad niet zo hoog geweest.”

  Hou op met die R flauwekul. Die R wordt berekend ten opzichte van de week ervoor…Zegt werkelijk niets over absolute aantallen, noch over werkelijke groei. Je kunt een R alleen juist calculeren als je ALLE besmettingen kent. Die kennen we helemaal niet…We zijn in juli 60% meer zijn gaan testen. Duh dat je R stijgt…. Daarnaast zijn de registratiegegevens onzuiver. Testuitslagen komen soms pas twee weken later binnen! Tel daar bij op dat er veel false positives zijn, dat iemand die in april besmet raakte ook positief (kan) testen en u ziet wat voor een enorme flauwekul die R wel niet is.

  Het enige dat u in de gaten hoeft te houden is het aantal IC opnames. 1 op de 200 besmette mensen komt op de IC terecht. Dat is al lang wetenschappelijk vastgesteld en wereldwijd overal gelijk en constant. Van Nederland tot China. Dus kun je ook terugrekenen: als er 15 op de IC liggen dan zijn er 3000 besmet.

  Het aantal IC opnames is al maanden zeer stabiel. Het aantal werkelijke besmettingen dus ook. Al zal het volgens u vast zo zijn dat corona op miraculeuze wijze ineens niet schadelijk meer is….?

  Lees u in. Gebruik uw verstand. Niets aan de hand…Tot het griepseizoen straks komt.

 30. JJ

  @ SS

  Het aantal IC opnames is alweer aan het stijgen, net als het aantal ziekenhuisopnames, net als het aantal sterfgevallen.

  IC opnames en ziekenhuisopnames lopen altijd 3 a 4 weken achter het begin van een golf aan. De cijfers nu liggen al weer hoger dan eind februari, eerste dagen van maart en we reageren er net zo laks op, zo niet lakser, als toen.

  Mijn eigen waarnemingen worden overigens bevestigd in de toename van officieel bevestigde cijfers, zij het steeds een paar dagen laten. Als mij het al opvalt dat mensen met symptomen niet thuis blijven valt het veel meer mensen op. Overigens geven besmette en zieke mensen in controleonderzoeken van GGD, ziekenhuizen en RIVM zelf aan bij symptomen niet thuis te blijven. Wetenschappelijke onderzoeken.

  Veel brandhaarden de laatste weken zijn daar op terug te voeren, zoals in Hillegom, Amsterdam en Utrecht waar al zieke mensen op feesten verschenen of stug doorwerkten. Zieke mensen hebben, dat is een aanname, hoogstwaarschijnlijk Corona op dit moment, net als (licht) verkoude mensen, net als half/ eind februari. Er is geen zomergriep of verkoudheid bekend op dit moment.

 31. Nina

  @ Scherpschutter

  Ach, waar zijn de wetenschappers het eigenlijk wel over eens?

  Ik weet alleen maar dat toen we in Nederland onderstaande maatregelen zoveel mogelijk opvolgden, de horeca dicht was, er niet gevlogen werd, we zoveel mogelijk thuis werkten en thuis bleven de besmettingen sterk terug liepen.

  – 1,5 meter afstand houden tot je medemens
  – je handen wassen, je handen wassen, je handen wassen, enz.
  – je FYSIEKE sociale contacten zeer beperken
  – drukke plaatsen vermijden
  tot er een vaccin of goed medicijn is

  En ik weet ook dat het virus zich nu niet anders gedraagt; de mensen (en toeristen) wel.

  Het RO in Nederland is inmiddels 1,4, dus er is een stijgende lijn in het aantal besmettingen.

 32. Sjaak

  Grappig dat Scherpschutter exact dezelfde (aantoonbare, zoek het maar op en lees het terug) onzin aan het posten is als begin maart, wat later toen we coronagolf 1 en een lockdown kregen allemaal volledig ontkracht werd; uiteraard ontkende meneer een maand later alles in alle toonaarden. Ook nu heeft meneer, helaas, ongelijk.

  Ik weet gewoon dat als we met zijn allen minstens 50% doen van wat we vanaf 12 maart deden, we het virus weer onder controle kunnen krijgen. Nu doen “we” namelijk niks meer.

 33. Scherpschutter

  @JJ

  Hoe verzint u het…Het aantal IC opnames is nog nooit zo laag geweest sinds het uitbreken van corona in maart:

  https://www.dvhn.nl/extra/Er-lagen-in-Nederland-nog-nooit-zo-weinig-patiënten-met-corona-op-de-intensive-care-sinds-de-uitbraak-van-het-virus-25891027.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  Nogmaals: het enige relevante cijfer dat iets zegt over het WERKELIJKE aantal besmettingen is het aantal IC opnames. De ratio IC-opnames en aantal werkelijke besmettingen (niet te verwarren met besmettelijken) is altijd en overal 1 op 200. 1 IC-opname = 200 mensen die besmet zijn.

  De rest van die zogenaamde besmettingscijfers zijn in essentie allemaal onzin. U panikeert om helemaal niets, mijn waarde. Als er meer werkelijke besmettingen zouden zijn (ipv geconstateerde besmettingen) en dit zou zogenaamd liggen aan het gegeven dat we geen 1.5 meter afstand houden dan was dit al lang in het aantal IC-opnames te zien….We houden ons er al maanden massaal niet meer aan.

  Niks aan de hand. Laat je niet in de maling nemen door HUGO’s zolderkamerhobbyisten-flutdashboardje.

  @Nina

  Ik verwijs je graag naar mijn commentaren aan JJ. Ik ga het niet nog een keer uitleggen, maar je mag me gerust uitleggen hoe het dan volgens u in hemelsnaam kan dat we al maanden de regels massaal negeren en het aantal IC-opnames constant blijft….

  Denkt u daar maar even goed over na en kiest u maar: of corona wordt minder besmettelijk OF er zijn in werkelijkheid helemaal geen nieuwe besmettingen, maar alleen meer geconstateerde besmettingen. Zeg het maar…Meer smaken zijn er namelijk niet.

 34. Wim

  Ach ja. Dan zit je op een terras, vanavond, iedereen keurig op meer dan 1,5 meter van elkaar.
  Dan zitten er op twee aangrenzende tafels respectievelijk een ouder stel met twee jongeren en op de andere tafel ook twee jongeren die elkaar kennelijk kennen. Ze praten met elkaar, nog steeds redelijk op afstand en gaan vervolgens gelijk weg.
  En dan gebeurt het. Één grote hugpartij. De oudjes met de jongeren, de jongeren met elkaar. Iedereen met iedereen in een afscheidsknuffel.
  Hoe debiel kan je zijn. Lezen zulke lui niets, horen ze niets, weten ze niet; hoe zit dat nou?

 35. Robertjc

  Heet hangijzer hè! En de angst om ziek te worden is er goed ingeramd. Hoe minder goed men op de hoogte is van het karakter van dit virus, hoe banger men lijkt te zijn. Om de lockdown door te drukken, is uitgegaan van een besmettingsgraad van 100%. In werkelijkheid worden nooit alle mensen ziek van dezelfde ziektebronnen. Was de aanname van 100% juist geweest, dan zou in dat geval de mensheid allang niet meer bestaan hebben. Mensen zijn kuddedieren, horen dicht bij elkaar te zijn, hebben er behoefte aan elkaar aan te raken. Daar is ‘t menselijke afweersysteem op gebaseerd. Buitengewoon intelligent ingericht, is het menselijk lichaam de in vier fases te nemen burcht. Hadden we die afweer niet, dan waren we met een simpele verkoudheid ten dode opgeschreven. Dankzij groepsgedrag wordt die afweer voortdurend geupdate. Blijft dat groepsgedrag achterwege, dan raakt het systeem in verval. Onze immuniteit verzwakt. Het is dus vooral de bedoeling dat we elkaar besmetten, om de weerstand bij elkaar te versterken. Dat klinkt tegenwoordig als vloeken in de kerk, maar daar trekt Moeder Natuur zich natuurlijk niets van aan.
  Mensen met een verzwakt afweersysteem zijn extra vatbaar. Niet alleen voor het C-virus, maar voor álles wat in enorme, onzichtbare massa’s rond om ons door de lucht dwarrelt aan schimmels, bacteriën, fijnstof en virussen. Die mensen worden ziek, en overlijden meestal aan complicaties als longontsteking. Niet alleen van Corona, maar als gevolg van het fysieke onvermogen om welke ziekmaker dan ook, te elimineren.
  Alle virussen muteren. Dus ook het C-virus. Elke mutatie maakt het virus zwakker. Dat muteren gaat door, net zolang tot het virus zo verzwakt is, dat het uitsterft. We horen om die reden nooit meer iets over de Spaanse Griep, De Hong-Kong Griep of de Mexicaanse Griep, om eens wat (heel wat ernstiger) epidemieën te noemen. Op de gevolgen van dat soort mutaties is ons immuunsysteem ook ingericht, met een ‘geheugen’, dat delen van eerder gemuteerd DNA kan herkennen. Daar kan een fabrikant met zijn vaccin-liflafjes niet tegenop.

  Het moge duidelijk zijn dat de humanitaire ramp die, om wat voor reden dan ook, willens en wetens over ons wordt uitgestort, gebaseerd is op volkomen misplaatste angst, en in stand gehouden wordt met onzinnige, zelfs ongezonde maatregelen als de 1.5m en mondkapjes. Geen van beide werkt. De shaming van dit café is niet alleen onterecht, er liggen misleidende aspecten aan ten grondslag. Niet de gezondheid van de gasten is de reden van de ingreep, maar het voorbeeld stellen aan andere horecaondernemers om zich aan de zinloze regels te houden. Ik ben heel benieuwd, of de ‘besmette mensen’ werkelijk ziek zijn geworden. Maar dat krijgen we vast niet te horen. Ook krijgen we niet te horen of er mensen die dag kanker hebben gekregen van het gebruik van alcohol, of van het roken, of op dat terras op een andere manier hebben bijgedragen aan de ondermijning van hun gezondheid en die van de mensen om hen heen. Dan geldt immers het postulaat: ‘een mens kan wel ergens tegen’. Waarom dan niet tegen Corona? Wat is dat voor waanzin?

 36. Nina

  @ Scherpschutter

  Mss moet u goed na gaan denken. De IC cijfers lopen 2-3 weken achter en de aantallen op de IC beginnen inmiddels al op te lopen (stijging 10 % gisteren).

  Verder zijn de besmettingen tot nu toe vooral onder jongeren en 40-50 Jarigen (hun ouders dus). Kwestie van tijd voordat opa & oma aan de beurt zijn; o, wacht er is alweer een ouderenzorgcentrum in lockdown gegaan….

  Zeeland en Noord-Holland staan oranje op de Europese besmettingskaart.

  Maar blijft u vooral lekker hangen in de ontkenningsfase; het is niet verboden. U kunt vandaag zelfs gaan demonstreren tegen alle maatregelen.

 37. Nina

  @Robertjc
  Aan stampvoeten dat je er geen zin in hebt, heeft dit virus geen boodschap helaas.

 38. Scherpschutter

  @Nina

  Geeft u nou eens antwoord op mijn vraag: is corona ineens veel minder gevaarlijk (er zijn al maanden vrijwel geen IC-opnames meer, twee dagen geleden nog laatste aantal sinds maart) of kloppen de metingen van het aantal besmettingen en HUGO’s flutdashboard van geen kant?

  Ik begrijp echt wel dat u beslist geen antwoord wil geven (en u verstopt achter een percentage van 10% waar het in absolute aantallen om 1 tot 2 personen op een bevolking van 17.500.000 gaat), maar u zult toch echt vroeg of laat uw eigen gedachtenfouten moeten confronteren…

  Is corona ineens minder gevaarlijk of kloppen de metingen niet? Kom op. Voor de draad ermee.

 39. MLa

  @RobertJC: virussen muteren omdat bij iedere keer dat hun genetisch materiaal gekopieerd wordt er ‘foutjes’ voor kunnen komen. Die veranderingen zijn soms gunstig voor het virus in zijn omgeving, soms ongunstig. Maar muteren is veranderen en niet zwakker worden.

 40. Nina

  @ Scherpschutter

  Ik ben geen arts / viroloog, dus deze vraag van jou kan ik niet beantwoorden. Ik richt mij op de cijfers en daar word ik niet vrolijk van. De tijd zal het leren.

 41. Peters

  @Scherpschutter

  Het Dashboard loopt sowieso 1 dag tot een paar dagen achter (zoals ook aangegeven wordt), omdat gegevens doorgegeven en verwerkt moeten worden.

  Daarnaast zien we dat vanaf de 2e week van juli pas echt de klad in het naleven van de maatregelen is gekomen, nadat 1 juli zaken werden vrij gegeven. In juni heerste er nog wel enige schroom om los te gaan. Tel daar 1-3 weken bij op en je komt uit op de stijgende cijfers op dit moment.

  Daarnaast heeft Nina alle (wetenschappelijke) cijfers mee. Het virus gaat met name rond onder jongeren-40 jaar die elkaar besmetten op besloten en ook illiegale feestjes en op verjaardagen en andere social gatherings. Zij besmetten met name hun families en hun ouders weer. Ook zien we een toemame rondom Ramadan (veel mensen op elkaars lip). We zien dus een uitbraak onder mensen-40 en mensen- 60. Het is wachten tot de nog levende opa’s en oma’s en zwakkeren weer aangestoken worden.

  De ziekenhuis en IC-opnames zijn alweer aan het toenemen sinds 2e helft afgelopen week. Niet toevallig ong 3 weken nadar iedereen ‘los’ ging. Precies zoals Gommers al verwoorde dat deze cijfers (IC en ziekenhuis) 3-4 weken achter lopen. Zullen we elkaar eind augustus weer spreken?

  Corona is dus niet ineens minder gevaarlijk. Heeft gewoon op dit moment minder huisgehouden op plekken waar ouderen en zwakkeren zijn, vanwege sociale omstandigheden, zoals je uit de tot nu tie bekende gegevens al voorzichtig kan concluderen.

 42. Scherpschutter

  @Nina 14:45

  Dank u. Ik had niet anders verwacht. Zou u zich niet eens achter de oren krabben dan alvorens u iemand beticht van het in ontkennisfase zitten, waar u zelf dit meest basale vraagje niet eens kunt beantwoorden omdat u werkelijk niets van de materie begrijpt.. 🙂

  Je hoeft geen viroloog te zijn voor simpele rekensommetjes of elementaire logica. Als het aantal IC-opnames niet toeneemt (en dat neemt niet toe) dan is er per definitie ook geen stijging in het totale aantal besmettingen (de ratio is strak 1 op 200), TENZIJ de ziekte minder gevaarlijk wordt, quod non. Basale logica. Ergo: alleen in het aantal geconstateerde(!) besmettingen zit een stijging, niet in het werkelijke aantal besmettingen. Logisch, als je 60% meer test in juli. Zou je zeggen thans. 😉

 43. J Huismans

  @scherpschutter

  Peters boven je geeft een heel simpel antwoord op je vraag.

  Daarnaast een uitstekend antwoord van Nina door niet, in tegenstelling tot uw gezwam, net te doen alsof ze expert in alles is en zaken soms onnodig simplistisch neer te zetten. Zoals u dus doorgaans doet.

  Over dit nieuwe vius is nog steeds weinig bekend. Ik zie u aan de lopende band hele stellige uitspraken doen over zaken waar artsen, geleerden en wetendchappers geen antwoorden op kunnen geven.

  Het aantal IC- en ziekenhuisopnames is sinds afgelopen week aan het oplopen.

  Dwars getekend John Huismans, huisarts.

 44. Scherpschutter

  @J Huismans

  Het aantal IC opnames en ziekenhuisopnames is helemaal niet aan het oplopen. Hoe komt u daar nou toch bij? Er liggen 21 man op de IC op een bevolking van 17.500.000. 21(!). De dag daarvoor 22. En drie dagen daar weer voor (zie link die ik hierboven plaatste) zelfs een diepterecord: nog nooit zo weinig IC-opnames sinds maart. Het zijn allemaal marginale fluctuaties binnen een in beginsel al MINIEM aantal opgenomen patienten. Waar heeft u het nu toch over?

  Het spijt me, maar als u werkelijk een huisarts bent dan dient u zich diep te schamen. Er is GEEN toename in ziekenhuisopnames en IC-opnames en derhalve ook geen toename in het werkelijke aantal besmettingen, hoeveel extra (historische) besmettingen onze HUGO ook vindt na 60% meer te zijn gaan testen in juli.

 45. Scherpschutter

  @J Huismans 11:44

  Waar is die stijging dan, mijnheer de huisarts?

  https://stichting-nice.nl

 46. J Huismans

  Grappig.

  Wanneer ik op de site van stichting NICE kijk zie ik 42 aan Covid-gerelateerde IC opnames. Dat waren er niet zo lang geleden (1,5 week) 19 a 20.

 47. Petran

  In België is het aantal IC-patiënten verdubbeld sins begin juli.

  Bron: NOS.nl

  Waarom zou de situatie daar (België loopt met huidige ontwikkelingen 1,5 week voor op NL) niet ook hier ontstaan?

 48. Scherpschutter

  @J Huismans

  Welja! Nu trekt u voor het gemak de Duitse IC’s er ook maar even bij, mijnheer de huisarts, om uw eigen illusies in stand te houden?

 49. Nina

  @ Scherpschutter
  Ik begrijp dat u wel arts / viroloog bent? 🤔

  Verder zijn momenteel vooral jonge mensen besmet (onder 50) en die hebben gelukkig niet vaak ernstige klachten. Zij kunnen nu dus wel weer de zwakkeren en ouderen besmetten en dat duurt even voordat we die effecten gaan zien.

  Let op: ouderen die sterven in een verpleeghuis tellen niet mee in de ziekenhuiscijfers of IC opnames.

  Verder laten veel minder mensen zich testen liet het RIVM gisteren weten en toch blijven de besmettingsgevallen hoog.

  De RO is nu 1,4 en staat stevig in het rood. Dit is zeer kwalijk voor de kwetsbaren in onze samenleving.

 50. Nina

  Zojuist lees ik tot mijn spijt in de media dat de besmettingen en ziekenhuis/ic opnames verder zijn toegenomen.

 51. Scherpschutter

  @Nina 17:53

  Ten opzichte van wat…Nina? Als je dit soort zaken op een termijn van 3-4 dagen bekijkt dan hou je altijd grote fluctuaties, vooral omdat de basiswaarden zo laag zijn. Spreekwoordelijk van 3 naar 5 IC opnames is een stijging van 66% en dat klinkt heul eng, maar het gaat echt maar om 2 personen in absolute aantallen. Helemaal niets! Dat zegt niets over een ontwikkeling….

  Het gaat om de langetermijn trend. Zoals door alle IC-specialisten wordt aangegeven (w.o. Gommers): alles valt precies in de bandbreedte die je de hele maand juli zag. Niks aan het handje.

  Die RO moet je je niets van aantrekken. Een coronatest maakt geen onderscheid tussen iemand die nu corona heeft en besmettelijk is, of iemand die in februari corona had en al lang niet meer besmettelijk is. Dat is ook de reden dat het RIVM zelf tot en met juni het RO cijfer berekende op basis van IC-opnames en ziekenhuisopnames en niet op basis van het aantal tests….Waarom ze nu wel rekenen op basis van testuitslagen (waar dit per definitie een totaal vertekende RO oplevert omdat een coronatest niets zegt over wanneer iemand besmet raakte) is me een compleet raadsel.

 52. J Huismans

  Al je geblaat is de lezer dan weer een raadsel, heer niet zo Scherp.

  Je gedraai met feiten en cijfers doe je alleen maar om recht te praten wat krom is en om net te doen alsof je vaag ergens gelijk hebt. Dat je jezelf voor de neutrale lezer compleet klem lult heb je nog niet eens door.

  Feit: afgelopen week MINDER testen uitgevoerd en MEER positieve tests uitgevoerd.

  Feit: de R0 waarde wordt niet alleen berekend op basis van testuitslagen, maar zeker ook op basis van contactonderzoek en andere data.

  Feit: de cijfers baren de mensen die erover gaan veel zorgen. De mensen die hier nota bene verstand van hebben en meerdere specifieke studies erop hebben zitten en al jaren werkzaam zijn als expert in hun vakgebied, i.t.t. u zelf op al deze punten.

  Het is niet chique om een draai aan de woorden van Gommers te geven die hij zelf zo niet geuit heeft. Gommers komt over als een integer man. U lijkt Hugo de Jonge wel.

  En zo kan ik nog wel even doorgaan.

  Feiten: Er zijn meer besmettingen, ook verhoudingsgewijs ten aanzien van het aantal uitgevoerde testen. Er zijn velen brandhaarden (met name horeca en feestjes), waarin keer op keer blijkt dat laksheid van het naleven van wat simpele basisrichtlijnen de oorzaak is. Ook blijken een paar mensen steeds grote groepen van tientallen mensen te besmetten. Dit weten we op basis van contactonderzoek.

  J. Huismans, huisarts

 53. Scherpschutter

  @J Huismans

  Mijnheer de huisarts, ik had na uw ‘slippertje’ met de IC-opnames een toch wel iets minder scherpe toon van u verwacht, maar niets blijkt minder waar…Ik hou ervan!

  “Feit: afgelopen week MINDER testen uitgevoerd en MEER positieve tests uitgevoerd.”

  Feit: een positieve test zegt NIETS over wanneer diegene corona heeft opgelopen. Alleen DAT diegene ooit corona heeft opgelopen. Je kunt hiermee natuurlijk geen RO in het hier en nu berekenen. Surely, dat moet voor een huisarts wel te volgen zijn naar ik aanneem?

  “Feit: de R0 waarde wordt niet alleen berekend op basis van testuitslagen, maar zeker ook op basis van contactonderzoek en andere data.”

  Zal best, maar als je niet weet WANNEER iemand corona opliep (zoals je nooit kunt weten met een RNA test) heeft een contactonderzoek ook niet zoveel zin. Heeft u uw papiertje als huisarts bij een pak cornflakes gekregen of…? 😉

  “Feit: de cijfers baren de mensen die erover gaan veel zorgen.”

  Wrong. Ik lees overal precies dezelfde verhalen. Zoals deze week nog van Gommers. Niets aan het handje.

  Feiten:

  “Er zijn meer besmettingen”

  Fout dus. Er zijn meer door tests valstgestelde besmettingen, waarbij men geen flauw idee heeft wanneer die besmetting plaatsvond. Iets geheel anders dan “meer besmettingen”. Nogmaals: de enige manier om te weten of er in het hier en nu meer besmettingen zijn is door het aantal IC-opnames te monitoren. De betrouwbare ratio was, is en zal zijn: 1 IC opname = 200 besmettingen.

  “Er zijn velen brandhaarden (met name horeca en feestjes), waarin keer op keer blijkt dat laksheid van het naleven van wat simpele basisrichtlijnen de oorzaak is.”

  Non sequitur. Dat er meer besmettingen zijn (en die zijn er dus niet!) betekent hiernaast ook niet automatisch dat die besmetttingen er zijn omdat men geen afstand hield. Zo is er ook nog de rol van aerosole transmissie. U kunt afstand houden wat u wil, maar als er 1 superspreader in een afgesloten slecht geventileerde ruimte is dan kunt u ook op 10 meter afstand besmet raken. U heeft voor een huisarts wel erg veel moeite met logisch, consequent en rationeel redeneren. Mag ik dat zeggen?

  “Ook blijken een paar mensen steeds grote groepen van tientallen mensen te besmetten.”

  Dat is vast omdat die persoon tientallen mensen in het gezicht heeft gehoest….LOL. Opnieuw: u ziet de olifant in de kamer niet, mijnheer de huisarts. Aerosole transmissie. En als er aerosole transmissie plaatsvindt, dan heeft 1.5 meter afstand houden uiteraard geen enkele nut. Zeker niet als u de pech heeft dat er een superspreader aanwezig is (20% superspreaders steekt 80% van de nieuwe patienten aan, de ene corona-besmetteling is de andere niet, 70% steekt niemand aan…).

  Kortom: er is nu nog helemaal NIETS aan het handje en zolang we maar de enige manier aanhouden om een betrouwbare RO in het hier en nu te calculeren (IC-opnames) zitten we helemaal snor. Wist u overigens dat het RIVM ZELF deze rekenmethode tot eind juni heeft gehanteerd, mijnheer de huisarts…? Het is heel curieus, maar per 1 juli zijn ze opeens gaan rekenen op basis van middels RNA-tests vastgestelde besmettingen zonder dat ze weten wanneer die besmettingen plaats hebben gevonden, hetgeen per definitie een valse RO oplevert. Wat zijn uw troebele gedachten daarbij, mijnheer de huisarts?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).