Bestraten Oudegracht moet opnieuw; Stenen ‘klapperen’ tegen elkaar | De Utrechtse Internet Courant Bestraten Oudegracht moet opnieuw; Stenen ‘klapperen’ tegen elkaar | De Utrechtse Internet Courant

Bestraten Oudegracht moet opnieuw; Stenen ‘klapperen’ tegen elkaar

Bestraten Oudegracht moet opnieuw; Stenen ‘klapperen’ tegen elkaar
Foto: Bas van Setten
Het bestraten van de Oudegracht tussen de Vollersbrug en de Geertebrug is niet goed gegaan. Daarom worden alle straatstenen er weer uitgehaald en wordt de klus met een ander soort stenen opnieuw uitgevoerd.

Het bestraten van de Oudegracht tussen de Vollersbrug en de Geertebrug is niet goed gegaan. Daarom worden alle straatstenen er weer uitgehaald en wordt de klus met een ander soort stenen opnieuw uitgevoerd.

Begin oktober werd de rijweg van de Oudegracht, tussen de huisnummers 342 tot 384, opnieuw bestraat. De wegdek was daar in slechte staat en de klus duurde meer dan 10 dagen. Voor de werkzaamheden werden de oude straatstenen opnieuw gebruikt en dat blijkt nu geen goede oplossing te zijn geweest.

Nadat de werkzaamheden afgerond waren kwamen de klachten bij de gemeente binnen. De gebruikers en bewoners van de ondergelegen kelders hebben te kampen met veel geluidsoverlast.

Klapperende stenen

“Vanwege de monumentale waarde van de kelders en bogen is er met grote zorgvuldigheid bestraat”, laat de gemeente weten. Door deze manier van bestraten is er meer ruimte tussen de stenen ontstaan. Deze ruimte zorgt voor meer geluidsoverdracht naar de onderliggende werfkelders. De stenen ‘klapperen’ tegen elkaar aan als er overheen gereden wordt.

De gemeente gaat daarom dit deel van de Oudegracht opnieuw bestraten. Daarvoor worden andere stenen gebruikt, dezelfde als in de Twijnstraat liggen. Deze kunnen strakker tegen elkaar worden gelegd, waarmee het geluidsoverlast moet worden beperkt.

Dit gedeelte van de Oudegracht, de oostzijde tussen de Vollersbrug en de Geerteburg is tot en met 7 december afgesloten voor het fietsers en autoverkeer. De straat blijft deze keer ’s nachts ook afgesloten, zodat zand en stenen meer tijd hebben om zich te ‘zetten’ waardoor er minder ruimte tussen de stenen overblijft. Voetgangers kunnen er wel langs.

16 Reacties

Reageren
  1. Gerard Brugmans

    Het lijkt wel of alle bestratingsaannemers in Utrecht de weg kwijt zijn. Op de singels wordt de bestrating ook steeds opnieuw gedaan omdat de boel verzakt en los ligt te rammelen. Is er nou echt niemand te vinden die zijn werk wel meteen goed kan doen?

  2. Guus

    Waarom verbaast mij dit niet. Schijnt de standaard te zijn in Utrecht. Ik vermoed dat er hierna nog 3x herstraat moet worden.

  3. Luuk Upuuk

    Vrachtwagen cementpoeder storten en een paar man het uit laten vegen. Na een regenbuitje heb je geen last van geklapper meer.

  4. Barend

    Zoals altijd kletst de gemeente recht wat krom is.

    De echte reden is dat er gewoon waardeloos werk is afgeleverd. De stenen klapperden niet tegen elkaar: de tussenruimtes waren meer dan goed gevuld met zand. De overlast in de onderliggende kelders ontstond doordat de bestrating zeer slecht en oneffen was uitgevoerd. De stenen waren er schots en scheef en in verschillende hoogtes ingesmeten. Het stukje gracht was veranderd in een hobbelpad. Het gerammel dat dit opleverde klonk onderliggend door.

    En overigens verbaasde ik mij er enorm over dat überhaupt tot herbestrating werd overgegaan. Dat de bestrating in slechte staat was, is gewoon absolute kul. De bestrating lag er prima bij, er was geen enkele reden om tot herbestrating over te gaan.

  5. Win

    Al dat gepruts met de bestrating. En ondertussen ligt de Lijnmarkt er al jaren abominabel bij. Wanneer wordt dat nu eens aangepakt!

  6. C.

    Op heel veel plekken klapperen de stenen; wat te denken van de Oosterstraat, einde van de Zonstraat naar de Maliesingel? Gelukkig liggen daar geen kelders onder, maar op den duur, als de klinkertjes los blijven liggen en er op een zeker moment uitwippen, levert dat een ernstig gevaar op voor fietsers met name (ach, het zijn maar fietsers). Volgens mij is het gewoon een kwestie dat er geen goede stratenmakers meer zijn, of dat zoals alles in Utrecht zeer pretentievol (zogenaamd mooie, nieuwe steentjes) maar op koopje (zonder genoeg zand?) moet.

  7. Sjaak

    De klinkers op de Mariaplaats klapperen ook al jaren. Slecht gelegd. Kan dat ook ff meegenomen worden door de stratenmakers?

  8. homie

    100% wat Barend zegt!

  9. Johnny

    “Vanwege de monumentale waarde van de kelders en bogen is er met grote zorgvuldigheid bestraat, laat de gemeente weten.”

    Hahaha wat een gotspe.

    De stenen klapperen niet tegen elkaar: de fietsen en auto’s klapperen tegen de stenen. Er is gewoon hemeltergend prutswerk afgeleverd door de aannemer. Ik mag hopen dat de gemeente hier niet voor opdraait.

  10. Simon

    Ik dacht dat klapperende steentjes de nieuwe standaard waren? Je komt dat werkelijk overal in de stad tegen de laatste jaren.

  11. Maria

    @ Simon, @ C.

    Er waren geen klapperende steentjes zoals elders. Er was gewoon heel slecht bestraat.

  12. katja

    Er wordt bijna nooit meer zand gestrooid, wat gaat er mis bij de opleiding ?

  13. Bert

    Doe gelijk ook even de Twijnstraat. Ook die klappert….er zullen er nog wel meer zijn. Prutswerk.

  14. Nosan

    Komt het soms door die machine, waarmee ze 1×1 meter stenen leggen per keer?

  15. bee

    een goede stratenmaker hoort te weten wat goede stenen zijn bij welke grond .
    misschien hebben ze geen advies aan de stratenmakers gevraagd en die hebben op hun beurt dus gewoon de opdracht uitgevoerd.

  16. wollie

    …in de wetenschap dat ze een mooie vervolgopdracht zouden hebben aan het herstelwerk?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).