Bezoekers horecaterrassen moeten coronapas laten zien als ze binnen naar toilet gaan Bezoekers horecaterrassen moeten coronapas laten zien als ze binnen naar toilet gaan

Bezoekers horecaterrassen moeten coronapas laten zien als ze binnen naar toilet gaan

Bezoekers horecaterrassen moeten coronapas laten zien als ze binnen naar toilet gaan
Archieffoto gezondheidscheck bij de terrassen op de Neude
Bezoekers van Utrechtse horecazaken die op het terras zitten, maar even naar binnen willen voor een toiletbezoek moeten dan alsnog hun coronapas kunnen laten zien. Dat liet minister Hugo de Jonge maandag weten, zo is te lezen bij de NOS.

Bezoekers van Utrechtse horecazaken die op het terras zitten, maar even naar binnen willen voor een toiletbezoek moeten dan alsnog hun coronapas kunnen laten zien. Dat liet minister Hugo de Jonge maandag weten, zo is te lezen bij de NOS.

Vanaf zaterdag 25 september vervalt de anderhalvemeterregel maar daar komt de coronapas voor in de plaats. Op veel plekken is de pas nodig om ergens binnen te komen, waaronder de horeca.

In eerste instantie wilde het demissionaire kabinet ook op terrassen de coronapas verplicht stellen. Daartegen kwam weerstand vanuit de maatschappij en ook verschillende politieke partijen wilden die verplichting niet. Een Kamermeerderheid stemde vorig week dan ook tegen. Het kabinet geeft gehoor aan die wens, dus de coronapas is straks niet verplicht op terrassen.

Maar, zo laat minister Hugo de Jonge vandaag weten, bezoekers van horecaterrassen die even naar de wc willen zullen dan toch echt de coronapas moeten laten zien. Daar wordt geen uitzondering voor gemaakt.

Utrechtse horecazaken

Er zijn enkele horecazaken in Utrecht die via sociale media hebben laten weten helemaal niet mee te gaan werken aan de coronapas en iedereen toe te laten. Zo schrijft Waku Waku op Facebook: “De aangekondigde coronapas staat haaks op deze kernwaarden en het feit dat de overheid de horeca gebruikt om de vaccinatiegraad te verhogen is onethisch en verkeerd. Wij gaan hier dan ook niet aan meewerken…”

Ook Brasserie van Ostade schrijft niet mee te willen doen, op sociale media staat onder meer: “Met het stopzetten van de steun, het blijven verlengen van een specifieke opgelegde sluittijd en het uitrollen van een QR-controlesysteem gaat de overheid een stap te ver.”

Het gaat om een klein aantal horecazaken in Utrecht dat aangeeft te coronapas niet te gaan gebruiken. De gemeente Utrecht heeft laten weten bij de horeca in de stad steekproefsgewijs te controleren en op te treden bij excessen.

44 Reacties

Reageren
 1. Mark

  We zijn echt een regeltjes land vol schijnveiligheid geworden. Dit slaat echt nergens op en gaat waarschijnlijk ook niet gehandhaafd worden of wordt binnen een week gedoogd. Dit is niet uit te voeren, leidt alleen maar tot onrust of agressie of wildplassende mensen. De mensen die dit besloten hebben, hebben echt geen idee van hoe de wereld buiten hun kantoortje werkt volgens mij. Gelukkig heb ik een QR-code en hoed ik me hier verder niet druk over te maken.

 2. Don

  Dus gewoon voordat je het terras op gaat je corona bewijs laten zien. Werkt in Denemarken ook prima bijna iedereen gevaccineerd en daar zijn alle regels opgeheven. En fijn om te weten dat er aan de tafel naast je geen wappies zitten. Tweespalt in de maatschappij jazeker hoe sneller hoe beter. Alle wappies naar urk en soortgelijke gemeentes lekker in hun eigen terras restaurants ziekenhuis enz.

 3. Uuutje

  Hugo De J en zijn ministerie zijn toch inmiddels (ook pas een jaar…..zucht) ongeschikt gebleken voor deze crisis. En ik ben zeker geen “wappie”.

  Sterker nog. het meten met tienduizend maten; het voortrekken van bepaalde sectoren, het creeëren van complete wouden waartussen de bomen het bos niet meer te zien is, zorgen er juist voor dat veel burgers het complete vertrouwen in de overheid zijn kwijt geraakt. Zo is de overheid juist meer burgers “kwijt” geraakt dan ze voor zich gewonnen heeft. Dit terwijl het samen uitvoeren van fatsoenlijk coronabeleid zo wenselijk was geweest in de samenleving.

  Daarnaast: de kamer is alleen maar met hangen en wurgen akkoord gegaan met het nieuwe coronabeleid dat aan alle kanten rammelt. Onder meer door terrassen vrij te laten van coronapasplicht.

  En wat doet het ministerie, die komen een paar dagen later met de meest onnozele aanpassing; net nu de kamer al akkoord is gegaan.

  Wat een aanfluiting deze minister. En dat is hij al heel lang. Sterker nog: wat een aanfluiting dat CDA en ook dat zijn ze al heel lang, samen met de VVD

 4. Speak Up

  Hahaha

  Net of er ook maar één horecazaak is die een permanent poppetje in de gang naar de wc’s gaat zetten met een handscanner.

  Hoe ziet men dat voor zich eigenlijk?

  En dit ook met de personeelstekorten in de horeca.

  Echt buitenaards die minister, sjongejongejonge.

 5. Martin

  Plassen mag ook in de elleboog, toch?

 6. Koel Hoofd

  Wanneer stapt de Jonge nou eens eindelijk op als totaal ongeschikte bewindvoerder?
  Advies: functie elders…

 7. Lexus

  Mag het scannen bij hoge nood ook achteraf? De Nederlandse overheid maakt zich voor de zoveelste keer volstrekt belachelijk.

 8. Inez

  Uutje: en hoe had jij dan de pandemie aangepakt? Het is wel heel makkelijk om zoveel kritiek te hebben vanaf de zijlijn, ga er maar eens aanstaan. Alsof het allemaal zo simpel is.

 9. Toine Goossens

  Wie zich niet laat inenten zit, volkomen terecht, met de gebakken peren.

  Niet laten inenten is een vrijwillige keuze.

  Die vrijwillige keuze hebben mensen waar het vaccin niet voor werkt, de medisch kwetsbaren in onze samenleving, namelijk niet. Vergelijk dat eens met de miljardair die zegt: ‘Ja luister eens, dat u arm bent, heb ik niks mee te maken’.

  Wat een hautain standpunt om je niet te laten vaccineren en wel alle vrijheid te eisen.

 10. erwin

  ja helaas moet je dit soort regels wel verzinnen, anders zeggen al die sluwe studenten dat ze alleen even naar de wc willen en blijven ze lekker binnen en de boel besmetten.
  het is handiger om sowieso coronapas te moeten laten zien (dus ook voor terras) maar daar stak de tweede kamer een stokje voor (pvv, fvd enz).

 11. Uuutje

  @ Inez

  Sommige dingen zijn idd WEL heel simpel. Dat geldt inderdaad zeker niet voor het hele coviddossier, maar wat Hugo heel simpel HAD KUNNEN doen:

  Je voert moties van de kamer uit.

  Je geeft gehoor aan wettelijk verplichte WOB-verzoeken, je spreekt jezelf niet bewust tegen en als je dat wel doet vanwege een goede reden, leg je dat uit en biedt je je excuses aan

  Je liegt niet tegen de Tweede Kamer en de Nederlandse kiezer. Iets dat Hugo veelvuldig aantoonbaar doet.

  Je gaat niet bewust bepaalde groepen in de samenleving zwart maken, alleen maar omdat je zelf een uiterst verkeerde (vooraf voor gewaarschuwd door iedereen met verstand en kennis van zaken) beslissing er doorheen hebt gedouwd in juni. Hugo en zijn ministerie zijn verantwoordelijk voor de snel oplopende besmettingen in juli. Zij hebben geen toezicht gehouden op frauduleuze uitgaansgelegenheden en zij hebben niet de juiste voorwaarden gehanteerd bij het verder versoepelen van de samenleving. het verkeerde regelpakket. Daar zijn niet de burgers voor verantwoordelijk die de regels volgden, maar degene die verkeerde regels heeft opgesteld.

  Ook is dit niet de schuld van sommige mensen die nog niet gevaccineerd zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik ben ontzettend PRO-vaccinatie en voor verstandig, op wetenschap gebaseerd beleid. Maar dat is niet wat deze minister en dit ministerie doen. Sommige mensen hebben een hele goede reden om nog niet gevaccineerd te zijn en dat is ook niet erg. De vaccinatiegraad moet tussen de 83% en 90% liggen om effectief te zijn. Door eigen blunders van het ministerie zijn mensen de wappie-kant op gedreven. DIT houdt het percentage gevacccineerden te laag. Daarnaast onderschat men de taalvaardigheid en de digivaardigheid van een flink deel (25%) van de bevolking. Er wordt dus gewoon verkeerd beleid gevoerd en deze grote groep burgers wordt gewoonweg niet goed bereikt. De miljoenen/ miljarden die WEL door de minister en het ministerie aan allerhande louche zakenlieden (vaak bevriende contacten) zijn betaald (zonder bewezen diensten) hadden mooi van pas gekomen bij het bereiken en betrekken van deze 25% van de samenleving. Daar is het wellicht veel te laat voor.

  Dat zijn keuzes en brokken, hoofdzakelijk veroorzaakt door het ministerie, de verantwoordelijk minister (die deze verantwoordelijkheid niet aan kan, slechts ijdel is) en de premier.

 12. karel

  Het is al belachelijk dat we nog steeds met een mondkappie in het OV zitten maar dit slaat echt alles;de spontaniteit is allang verdwenen; een wc opzoeken;oh eerst QR;gewoon belachelijk. Ik ben er nu wel klaar mee met die kappies….OV en Hugo de Jonge; als je zo/n grote vent bent laat je die kappies in OV los en laat ons gewoon een terrasje bezoeken en naar de WC gaan;kom op dit beleid slaat echt nergens op…Vind je het gek dat we het vertrouwen in de politiek meer dan eens kwijtraken….Net een onderzoek van Ipsos geweest….Luister eens naar jullie volk!!

 13. Bernhard

  Net zoals het mondkapje afgelopen zomer vereist was als je ging pissen… Niet dus.

 14. karel

  Is dit die Hugo de Jonge van bij het voetbal? Ook al zoveel babbels…
  Weet je de 1e persconferentie nog? Mark Rutte: We schudden geen handen meer… en wat deden ze na afloop? Handen schudden!! En dan was er Grapperhuis nog op zijn bruiloft..Ja gaat lekker zo en wil ons zo blijvend regeltjes opleggen?…..Kom op..Ik ben er zo klaar mee….Helemaal!…..Ze kunnen nog niet eens een nieuw kabinet formeren;tot zelfs op de Hei niet!….Dus waarom zouden wij ons aan die achtelijke regels houden……??? Kom op zeg;ben er echt klaar mee! Jullie niet????

 15. Herman

  Ongeveer dezelfde regel die zegt dat fietsers niet door rood mogen fietsen.

 16. Esrin W.

  Dit gaat gewéldig worden. Ik ga af en toe wel in de stad kijken hoe het ermee gaat. “Nederland wordt steeds slimmer”.

 17. Marko

  Een lastig uitvoerbaar compromis, maar dat is wat het volk (via de Tweede Kamer) ervan gemaakt heeft. Het invoeren van een coronapas is best wel een logische stap in deze fase van het bestrijden van de pandemie. Daar kunnen verschillende meningen over zijn, maar of het de Minister tot een ‘aanfluiting’ maakt? De nadelen van het niet beschikken over een QR code zijn meestal het gevolg van een eigen keuze en zijn niet de schuld van iemand anders. Sterker nog, die eigen keuze heeft zeer schadelijke effecten voor de rest van de maatschappij (bijv. langer durende pandemie, meer ondernemers die in de problemen komen, besmettelijker zijn voor anderen, uitgestelde operaties, overspannen zorgpersoneel etc) dus is dan dan zo erg als iemand zelf ook een klein nadeeltje van de eigen keuze ondervindt (zoals niet naar de WC kunnen op een horecaterras)?

 18. Nina

  Dat lijkt mij gewoon logisch gezien de geldende maatregelen.

 19. Scherpschutter

  @Toine Goossens

  Ik gun je even tijd om het volgende fundament te verwerken, Toine;

  “Waar je vrijheid moet eisen, bestaat geen vrijheid meer. ”

  -Scherpschutter- DUIC, 20-09-2021

 20. moxie

  Dus je gaat spontaan met je vrienden mee naar het terras, omdat dat nog gewoon kan. De kroegbaas heeft alle spat- en kuchschermen weer weggehaald, want het terras moet nu juist aan 3 kanten open zijn. (En mag niet overdekt. Misschien zodat een verdwaald virusdeeltje nog kan opstijgen?). Afijn, na het eerste biertje voel je een plas opkomen. Je springt direct op de fiets naar de teststraat. Aldaar wordt je gelukkig direct geholpen. Nog steeds met volle blaas weer terug naar het terras waar de club alweer een derde rondje bestelt. Je slaat voor de zekerheid maar even over. Intussen kijk je met je benen over elkaar gekruist elke 10 minuten op je telefoon totdat eindelijk de verlossende QRcode verschijnt. Terwijl je naar binnen rent hoor je je vrienden nog net roepen: Hey, reken gelijk even af als je toch naar binnen gaat, onze qr codes zijn net verlopen!
  Zo een kleine moeite om even die app te laten zien, vindt De Jonge.

 21. Friday

  @karel, nee ik ben er niet klaar mee, we gaan de goede kant op en ben daar blij mee. Kleine moeite om een QR code te laten zien, snap de consternatie niet.

 22. Bernhard

  @Marko: Grappig dat u meent dat ‘het volk’ dit via de Kamer besloten heeft. Ik heb na de laatste verkiezingen heen gelegenheid meer gehad om mij ergens over uit te spreken.

 23. Gregor

  Je hebt het recht om je niet te laten vaccineren, vrij land. Maar daar horen wel gevolgen en consequenties bij. En dit is er een van. Wil je autorijden, zul je ook een bewijs moeten tonen/halen. Eigen schuld dikke bult.

 24. Len

  De coronaplas

 25. W.

  @Bernhard: We leven in een parlementaire democratie, dus dat is in beginsel wel hoe het hier werkt. Neemt niet weg dat er veel terechte kritiek geuit kan worden op de bewindslieden, maar ook de laatste verkiezingen hebben toch weer uitgewezen dat ons land (het volk zo je wilt) de leiders krijgt die het blijkbaar verdient, aangezien 1,9 miljoen mensen doodleuk weer op Rutte stemmen na alle ellende die deze man en zijn gevolg veroorzaakt hebben.

 26. Val

  Helemaal met Karel eens! Fijn dat je even terugblikt !
  Gewoon even naar de Hema plassen en weer het terras op met respect naar elkaars mening. Al dat ge en veroordelen. Is daar trouwens een vaccin voor……

 27. Bromsnor

  Bromsnor vind het checken van het coronabewijs bij de ingang van een etablissement een prima zaak. Van de zomer nog in Denemarken geweest, daar werkte dat prima. Bovendien motiveert het al die gekken die bang zijn voor een prikje om er toch één te halen

 28. Hetty

  CORONAPLAS….

 29. Hetty

  Wellicht kunnen horeca-ondernemers samen, bijvoorbeeld op de Neude, plaskruizen en DIXIEs, of een toiletwagen huren, zodat terrasbezoekers ook zonder Coronapas naar het toilet kunnen. Wel ervoor zorgdragen, dat ze schoon blijven, natuurlijk.

 30. Lombokker

  Vroeger werden mensen verbannen naar het pesthuis of een leprozenkolonie als ze anderen konden besmetten met een ernstige ziekte. Tegenwoordig hebben we gelukkig vaccinaties en een QR-code om ofwel jezelf dan wel anderen te beschermen.

  Ik begrijp niet dat sommige mensen hier zo’n probleem van maken.

 31. Wim Vreeswijk

  We zitten hier in Nederland èn Utrecht nog altijd met een enorme tweedeling vanwege een groot aantal (oudere) digibeten en derhalve ook niet altijd kunnen voldoen aan de vele opvolgende restricties. Met name ouderen hebben een gevoelige blaas en het mag natuurlijk geen ‘rotzooi’ worden in de horeca. Het verbieden van een sanitaire stop is dan ook een onmogelijke en onmenselijke eis ! De lokale politiek dient dan ook eendrachtig hierover te klagen bij de overigens, niet bevoegde, demissionaire landelijke politiek.

 32. Scherpschutter

  @Bromsnor

  “Bovendien motiveert het al die gekken die bang zijn voor een prikje om er toch één te halen”

  Persoonlijk motiveren dit soort maatregelen me alleen maar om weg te blijven bij de prik. Stel je een virus voor dat zo ‘gevaarlijk’ is dat de overheid de samenleving splitst om mensen er maar toe te bewegen een vaccin te nemen.

 33. Uuutje

  @ Inez

  Hier weer een blunder van het verantwoordelijk ministerie. #zoveel:

  “Een eventueel vals coronabewijs kan niet worden ingetrokken. Dat zegt GGD GHOR tegen persbureau ANP nadat maandagavond bekend was geworden dat een aantal GGD-medewerkers op non-actief is gesteld vanwege mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen.

  Een vals bewijs kan niet worden ingetrokken omdat de QR-code opgeslagen wordt op het apparaat waarmee het is aangemaakt, en niet in een centraal systeem van de overheid.

  Hetzelfde probleem speelt bij gevaccineerde mensen die positief testen op het coronavirus. Ook zij houden hun groene vinkje in de CoronaCheck-app. Daarmee kunnen zij met hun coronatoegangsbewijs alsnog naar een café, theater of met het vliegtuig zonder bij de deur geweigerd te worden.

  ‘We accepteren het risico’
  De fout in de CoronaCheck-app wordt definitief niet aangepast. “We accepteren dit risico”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid tegen de NOS. Het probleem kwam deze zomer al aan het licht na berichtgeving in de Volkskrant, het ministerie zei daarna te werken aan maatregelen. Maar die komen er dus niet.

  Dat het probleem niet wordt aangepakt, heeft volgens het ministerie te maken met de werking van de app. “Nederland heeft gekozen voor hoge privacystandaarden. Dat betekent dat je bij het aanmaken van de QR-code maar één keer contact maakt met de database van de GGD. We kunnen daarna niet terugkijken of de QR-code intrekken”, zegt een woordvoerder.

  Een oplossing is om de app helemaal opnieuw op te bouwen, maar dat is het kabinet nu niet van plan. “Als je ziek bent, moet je je gewoon aan de regels houden. Als we het met zijn allen een probleem vinden, kunnen we het alsnog gaan aanpassen.”

 34. Bernhard

  W.: Dat we al maanden bestuurd worden door een demissionair kabinet laat u gemakshalve buiten beschouwing. En dat de fractiediscipline ieder debat op voorhand doodslaat.

 35. Henkie

  De intelligente lockdown wordt steeds slimmer. Wat een vernuft. Wat een fantastisch inzicht. De overheid komt toch maar mooi weer met geweldig inventieve ingrepen om onze fragiele lijfjes 100% veilig te houden van dit doldwaze virus.

 36. Katja

  Volstrekt logisch, dat krijg je er nou van.

 37. Bromsnor

  @SS, Bromsnor kan uw argumentatie niet volgen. Berichten dat de corona-pas mogelijk verplicht wordt gesteld leidt tot grote drukte bij de GGD priklocaties, dus ….? Ophouden met zeiken en prikken halen!

 38. rv

  zet je toch een dixie op het terras….

 39. Toine Goossens

  @Scherpschutter,

  Alle mensen die niet te immuniseren zijn tegen Corona, meer dan 1 miljoen, hebben een grondwettelijk recht op besmettingsbescherming door de overheid.

  Non vaccers tasten het recht op de integriteit over het eigen lichaam van die mensen aan. Dat is opzettelijke discriminatie.
  Dat gaat tegen de grondwet en het gezonde morele verstand in.

 40. Meneer smit

  Nu weten ze precies waar je bent en wanneer. Vrijheid is een illusie

 41. Christian

  @ Toine Goossens: “Non vaccers tasten het recht op de integriteit over het eigen lichaam van die mensen aan. Dat is opzettelijke discriminatie.” De integriteit over het eigen lichaam geldt te allen tijde, ook voor hen die de keuze maken om niet gevaccineerd te willen worden.

  En, heel bijzonder: nooit eerder was ik het eens met Scherpschutter, maar nu wel met zijn laatste commentaar.

 42. Trol

  Wat een gejammer. In elk land werkt dit prima. En bovendien…. je kan toch gratis testen?? Even doorbijten. Maar wij moeten weer dwarsliggen. Zogenaamde vrijheidsstrijders die wel hun vrijheid aan internetgiganten afstaan (blijft mooi, die domheid), geld van de overheid krijgen en vervolgens zo doen. Enn jaar lang steun krijgen en nu zeuren. Zeuren over personeelstekort…ja gek hè…met 0 uren minimumloon. Wie gaat er nou nog in de horeca werken.

  Laatste vraag; gaan de horecaondernemers die niet gaan controleren dan wel de 1.5 meter aanhouden. Of is het een gevalletje twee walletjes.

 43. Hans

  Plaspas

 44. Marcel

  @Mark,
  Toen ik je gelezen had dacht ik: Wat weer een bla bla. Er zijn regels en in Nederland is een omt dat mede bepaald wat goed is. Ik heb relaties en vrienden die in ziekenhuizen werken. En echt, je wet in je bla bla verhaal niet waar je het over hebt. Een regeltjes land. Gelukkig zijn er een heleboel mensen die je opvatting niet delen.
  Ik hou van regeltjes. Ze moeten alleen beter gecontroleerd worden. En een code om binnen te mogen heb ik geen enkel bezwaar tegen. Bla bla wel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).