Twijfels bij Provinciale Staten over start van Vuelta in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Twijfels bij Provinciale Staten over start van Vuelta in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Twijfels bij Provinciale Staten over start van Vuelta in Utrecht

Twijfels bij Provinciale Staten over start van Vuelta in Utrecht
De Tour de France in Utrecht. Archieffoto DUIC
Er zijn vooralsnog veel vragen bij politieke partijen in de provincie Utrecht over het organiseren van de start van Vuelta. Dat bleek vandaag tijdens de vergadering van de Provinciale Staten. Er is nog veel onduidelijkheid rondom de financiering van de wielerwedstrijd; de politici willen dan ook meer informatie voor zij in zullen stemmen met het financieren van Vuelta-start.

Er zijn vooralsnog veel vragen bij politieke partijen in de provincie Utrecht over het organiseren van de start van Vuelta. Dat bleek vandaag tijdens de vergadering van de Provinciale Staten. Er is nog veel onduidelijkheid rondom de financiering van de wielerwedstrijd; de politici willen dan ook meer informatie voor zij in zullen stemmen met het financieren van Vuelta-start.

Bij de SP vragen ze zich af wat er in de totale begroting van 14,9 miljoen euro zit: staat de provincie ook garant voor bijvoorbeeld politie-inzet en reinigingskosten? En is er wel nagedacht over de bereikbaarheid van openbare gebouwen – zoals ziekenhuizen, vraagt de SP zich af.

De begroting van het evenement is op dit moment 14,9 miljoen euro en wordt gedeeld door Breda, de stad én provincie Utrecht en provincie Noord-Brabant. Zo’n 6 miljoen euro van het totale bedrag moet worden opgehaald door het bedrijfsleven. De gemeente Utrecht en provincie moeten samen 4,2 miljoen euro inleggen voor de wielerwedstrijd. Dat bedrag wordt gesplit.

Tegenvallers

De provincie wil concreet weten hoe er omgegaan wordt met tegenvallers achteraf. Volgens de SP zou het bovendien logischer zijn als de ondernemers eerst zorgen voor een pot met geld, aangezien zij de wens hebben de Vuelta te organiseren. Nu gaat het proces andersom stellen zij: met publieke partners die het project trekken en betalen, en de private partijen die nog niet weten wie er gaat betalen en hoeveel zij willen betalen.

De PvdA wil vooral de meerwaarde voor de provincie Utrecht in zijn totaliteit in beeld hebben. Ook vragen ze zich af hoe de kosten tot stand zijn gekomen. Bij de VVD willen ze ‘van gedachte wisselen’ met de gedeputeerden om te kijken naar de kostenverdeling tussen gemeente en provincie. En hoe de risico’s ingeperkt gaan worden.

Bij D66 vragen ze zich af waarom er al rekening wordt gehouden met een subsidie van de overheid, terwijl de subsidie pas kan worden aangevraagd als de start al vergeven is. Dan is het nog maar de vraag of deze subsidie er dan ook echt zal komen, stelt D66.

De Gedeputeerde Staten hebben nu besloten tot het nader verkennen van de plannen rondom de Vuelta in 2020. Een beslissing wordt waarschijnlijk rond augustus dit jaar gemaakt.

13 Reacties

Reageren
  1. Scherp

    Grappig dat de SP vragen heeft. Het is hun, wolf-in-schaapskleren-wethouder (ook al is het de stadsafdeling), een partijgenoot die zijn handtekening heeft gezet.

  2. Barend

    G E W O O N N I E T D O E N

    We hadden een prachtig feestje met de Tour, drie jaar geleden. Elke poging dit te herhalen is gedoemd jammerlijk te mislukken.

  3. Gerard

    Helemaal eens met @Barend! Maar ik vrees dat Gemeente Utrecht dit toch gaat doordrukken. Zij leven nog in de vorige eeuw en denken alleen in termen van bezoekersaantallen per jaar, en dan maakt niet meer uit wat het is, wat het kost en hoeveel overlast het veroorzaakt.

  4. herman

    De grootste wedstrijd ter wereld is al geweest, dat was een geweldig feest. De Vuelta is dan mosterd na de wedstrijd.

    Als ze komen prima, maar dan mogen die Spanjaarden zelf alles betalen.

  5. wimutrecht

    In plaats van azijnzeurderige reacties geadresseerd aan de stad kan een ieder de in azijn gedrenkte pijlen beter richten aan het feodale, niet democratische provinciebestuur en de staten. Immers sinds het plan Berlage-Holsboer (1920-1924) wat voorzag in een enorme uitbreiding van de stad is het de provincie die elke gelegenheid om de macht van de stad te breken aangrijpt door soms met omliggende gemeentes barrières te leggen. Tegenwoordig lukt dat op basis van “de macht ligt bij de economisch veel machtiger stad” niet meer met domme bestuursdwang. Nee nu is het simpelweg pesten. Als er iets is waarin de feodalisten uitblinken is het wel proberen ondanks niet meedoen toch op het ereschavot te komen. Na het eclatante succes van de Tour (opbrengst ca. 3x wat het kostte) rook het provinciebestuur onder leiding van de Opperceremoniemeester van Beek de kans om mee te doen in de lofzang door een bijdrage te leveren in de financiering van de Vuelta. In de stad hebben we bij de Tour al de verschrikkelijke afgang meegemaakt van Groen Links die een volledig bankroet van de stad had voorspeld. Nu krijg je in de Staten te maken met de SP (groot verliezer in realiteitszin) en Groen Links (bij voorbaat al tegen alles wat niet met bomen heeft te maken). De stad doet er goed aan helemaal niets meer samen te willen en moeten doen met een bestuurslaag wat qua democratie stamt uit de tijd van de autocratie. Overigens geldt dat niet alleen voor dit marginale (2 miljoen Euro) onderwerp maar ook alles wat OV, ruimtelijke ordening, verkeer etc. betreft. Dat men de belangen wil behartigen van het platteland rond Wilnis prima maar stop a.u.b. met de soap rond “Ik als provincie regeer bij de gratie der Koning”.

  6. Domtoren53

    Gemeente houdt van smijten met geld vooral met geld van de burgers

  7. Luuk Upuuk

    Effe wat anders, de tourstart was begin juli, de Vuelta start eind augustus. Mensen hebben hun vakantiecentjes dan al opgemaakt.

  8. Pieter

    @ WIMUTRECHT

    Helemaal niet waar dat de Tour 3x zoveel opgebracht heeft dan wat het gekost heeft.

    Er miste enkele miljoenen, bleek een paar maanden na het evenement. Die heeft de gemeente extra bijgelapt, of dat moet de gemeente nog doen.

    Daarnaast is niet de DE STAD beter geworden van de tourstart, maar de Rabobank, de Jaarbeurs en het grote hotelwezen (en Kleppierre waarschijnlijk).

  9. UtrechtseSjoerd

    Plusjes voor @Pieter

  10. R

    @wimutrecht

    TL;DR, essentie van het betoog?

  11. Hendrikus

    @ UtrechtseSjoerd

    Pieter, onze zelfverklaarde complottheoreticus.

  12. Pieter

    @ Hendrikus

    Welk complot benoem ik dan?

    Geen complot, het zijn overigens nazoekbare feiten. De gemeente heeft een gat van enkele miljoenen dat na de tour nog aan het licht kwam gevuld, bovenop de al eerder afgesproken bijdrage en ook extra bijdrage, omdat er te weinig sponsoren waren. Verder heeft het grote bedrijfsleven in Utrecht veel geld verdiend (dat zijn de bedragen die altijd genoeg worden), zij hebben ook gelobbyd voor de tourstart. Dat wil niet zeggen dat de stad of haar inwoners er beter van zijn geworden. In tegendeel juist, want zij hebben de extra bijdragen betaald.

  13. Utrechtse

    Alleen al om die SP wethouder die enthousiast de Vuelta naar Utrecht wil halen heb ik niet op de SP gestemd, trouwens op geen enkele partij die de Vueltakomst in z’n programma had staan!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).