Biologische fastfoodketen naar Hoog Catharijne - De Utrechtse Internet Courant Biologische fastfoodketen naar Hoog Catharijne - De Utrechtse Internet Courant

Biologische fastfoodketen naar Hoog Catharijne

Biologische fastfoodketen naar Hoog Catharijne
‘From stable to table’ luidt het concept van The Barn, een nieuwe biologische fastfoodketen. De keten zal zijn tweede vestiging openen in de Stadskamer in het vernieuwde Hoog Catharijne. Het duurzame foodconcept gaat op 14 augustus open en bedient bezoekers van 07:00 ’s morgens tot 21:00 uur ’s avonds.

‘From stable to table’ luidt het concept van The Barn, een nieuwe biologische fastfoodketen. De keten zal zijn tweede vestiging openen in de Stadskamer in het vernieuwde Hoog Catharijne. Het duurzame foodconcept gaat op 14 augustus open en bedient bezoekers van 07:00 ’s morgens tot 21:00 uur ’s avonds.

Zowel verpakkingen als eetgerei zijn volledig recyclebaar en biologisch afbreekbaar. De keuken is open, zodat klanten zelf kunnen zien hoe hun bestelling bereid wordt. Om voedselverspilling tegen te gaan worden producten pas bereid op het moment dat ze daadwerkelijk besteld worden.

The Barn gaat voor eerlijk voedsel zoals de ‘Barn Burger’. “Die wordt gemaakt van het vlees van Oostenrijkse koeien. Vlees gaat in de speciaal in Frankrijk ontwikkelde ‘grinder’ en komt er als een hamburger uit. Die wordt vervolgens in de eigen vleessappen in de oven gebakken en binnen vier minuten is de 100% biologische burger klaar.”

Volgens mede-eigenaar Joost Leendertse doet het gebruik van vlees niet af aan het duurzame karakter van het fastfoodrestaurant. “Het is kiezen tussen twee kwaden. Helemaal geen vlees is inderdaad beter voor het milieu, maar dit is wat onze klant wil. Wij zorgen daarom dat onze koeien zo goed en duurzaam mogelijk geproduceerd worden. We voeren ze bijvoorbeeld vis, geen graan. Door het eiwit sterken de runderen snel aan. Daarnaast is transport maar verantwoordelijk voor 2% van de CO-2 uitstoot.”

Keuken

The Barn wil alleen met dagverse producten werken, en dat aanbod kan van dag tot dag verschillen. Volgens Leendertse gaat het met de eerste vestiging op de Zuidas in Amsterdam erg goed. Het plan is dat er voor de zomer van 2018 acht vestigingen in Nederland geopend zijn. Eigenaren Leendertse en Roel Bloemen: “Over tien jaar zijn er in Nederland 25 tot 30 The Barns, en daarna willen de ondernemers met dit concept de grens over.” Het concept is genomineerd voor de Horecava Innovation Award.

13 Reacties

Reageren
 1. Michael

  Serieus, een koe vis voeren? Wat is hier nog biologisch aan? Je gaat een kat toch ook geen brood voeren? Moet niet gekker worden met die bio-hype…

 2. Jasper

  “Wij zorgen daarom dat onze koeien zo goed en duurzaam mogelijk geproduceerd worden. We voeren ze bijvoorbeeld vis, geen graan.” Pardon? Een koe is een herbivoor! #hetmoetnietgekkerworden

 3. Joop Braakhenkie

  Een beetje meer open minded Michael. Ik zelf eet alleen biefstuk van wagyu-runderen die hun leven lang (verse) sushi hebben gegeten, van tonijnen die hun hele leven alleen wagyu-biefstuk hebben gekregen, en ga zo maar door.

  Ook een aanrader: bij de Marqt kun je avocado’s kopen die gekweekt zijn op grond die bestaat uit een mix van bulgur, chiazaad en tilapiafilet. Echt heerlijk op brood met een plak cervelles de veau van een kalf dat zijn hele leven alleen aan vis heeft gedacht.

 4. Willem

  Je kan die vis beter je klanten voorzetten – dan heb je die koe helemaal niet meer nodig.
  Overigens is het een misvatting dat je verspilling tegengaat door het pas te bereiden op het moment dat het besteld wordt. Als het niet besteld wordt, moet het namelijk alsnog wegggegooid worden. Of gaat de kok ook pas boodschappen doen op het moment dat er besteld wordt..?
  Verder vind ik het weer een hoop Engels: barn, foodconcept, from stable to table. Wat is er toch mis met Nederlands…?

 5. GeeWee

  Tja, Engels gebruiken is één ding. Maar als je ze dan gebruikt…

  ‘stable’ wordt gebruikt voor een paardenstal. Maar niet voor een stal voor runderen, varkens of pluimvee.

  Laat de heren hun slogan nog eens aan een native speaker voorleggen voordat ze de grens overgaan.

  En @ de redactie: klopt het echt dat ze die runderen vis voeren? Dat kan toch niet waar zijn?

 6. G.H.

  Je weet nooit hoe een koe een haas vangt, of een vis eet.

 7. JdV

  Als tweedehands vegetarier (koeien eten gras, ik eet koeien) ben ik blij met een enigzins orgineel concept. Beter dan weer een Zusje of een van de andere ontelbare tapsasboeren.

 8. Herman

  Groot misverstand is dat velen denken dat biologisch ook gezond is, biologisch is beter voor milieu maar lang niet altijd gezonder voor de mens.

 9. Prof. Fetze Alsvanouds

  Of beide niet Herman: biologisch vee is bijvoorbeeld eigenlijk alleen goed voor het vee zelf, maar niet voor het milieu, en ook niet echt voor de eter of drinker van het product. Een positief bij-effect is wel dat het realistischer (hoger) geprijsd is, wat overconsumptie ontmoedigt. Maar zolang er een flinke productie van goedkoop vlees is heeft dat ook geen grote gevolgen.

 10. Michael

  Ik ben wel open minded, Joop. Ik denk alleen dat de “natuur” dat niet is. Een vegetariër heeft hele andere bacteriën in zijn maag dan een vlees-/vis eter om zijn voedsel te verteren. Ik kan me niet voorstellen dat ze koeien gaan “verbouwen” tot carnivoor. Maar van mij mag iedereen eten wat hij/zij wil, hoor.

 11. Saskia

  Wat een dom idee om herbivoren vis te voeren. Dan heb je ook nog eens dubbel dierenleed. En ook biologische koeien worden gedood in het slachthuis. Ga liever met je tijd mee en begin niet de zoveelste vleeszaak, begin een veganistisch restaurant. Daar is pas vraag naar in Utrecht.

 12. aaf

  Op het moment dat je spreekt over het ” zo duurzaam mogelijk geproduceren van koeien” en niet het produceren van het product dat afkomstig is van een levend wezen, vraag ik me af of het wel zo duurzaam is.

 13. Brigitte

  Goed idee Saskia! Daar zou ik erg blij mee zijn. We laten Amsterdam ons toch niet de loef afsteken 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).