Café ‘t College aan de Mariastraat kreeg terecht geen vergunning voor uitbreiding | De Utrechtse Internet Courant Café ‘t College aan de Mariastraat kreeg terecht geen vergunning voor uitbreiding | De Utrechtse Internet Courant

Café ‘t College aan de Mariastraat kreeg terecht geen vergunning voor uitbreiding

Café ‘t College aan de Mariastraat kreeg terecht geen vergunning voor uitbreiding
De Mariastraat. Foto: DUIC / Annelies Hoelen
De bestuursrechter heeft het bezwaar van de eigenaar van ’t College tegen de gemeente Utrecht van tafel geveegd. Hij wilde uitbreiden naar de bovenverdieping, maar de gemeente Utrecht gaf daarvoor geen toestemming.

De bestuursrechter heeft het bezwaar van de eigenaar van ’t College tegen de gemeente Utrecht van tafel geveegd. Hij wilde uitbreiden naar de bovenverdieping, maar de gemeente Utrecht gaf daarvoor geen toestemming.

De eigenaar van het café aan de Mariastraat heeft in 2016 een aanvraag ingediend voor een omgevingsvergunning. Hij wilde zijn café uitbreiden naar de bovenverdieping. De gemeente heeft de aanvraag geweigerd omdat een horecafunctie op de verdieping van het pand in strijd is met het beleid in het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht.

“Hoewel door beide partijen niet betwist wordt dat horeca op de eerste verdieping niet binnen het bestemmingsplan past, is de eigenaar van het café van mening dat de gemeente met twee maten meet”, aldus de rechter. Daarom deed de eiser een beroep op het gelijkheidsbeginsel. Andere panden met horecafunctie zouden wel mogen uitbreiden, stelde de eigenaar.

Dit gaat volgens de rechtbank echter om horecagelegenheden waarvoor andere regels gelden vanwege de ligging of het moment van de uitbreiding en zijn daarom geen gelijke gevallen. De gemeente heeft daarmee de afwijzing van de omgevingsvergunning goed gemotiveerd en een uitbreiding van het café past niet in het beleid dat staat in het Ontwikkelingskader Horeca Utrecht.

6 Reacties

Reageren
 1. Piet

  Heel jammer voor dat leuke eetcafé. Misschien kan de eigenaar nu uitbreiden in zijn betalingsmogelijkheden met een pinautomaat…

 2. Choose Life

  Of, Piet, jij moet maar naar een ander leuk eetcafé, omdat de eigenaar allang kenbaar heeft gemaakt dat je wens niet ingewilligd gaat worden.

 3. JdV

  @ChooseLife: En datzelfde heeft de bestuursrechter nu tegen de eigenaar gezegd. Zijn wens gaat niet in vervulling.
  Dat is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen!

 4. Anne

  Goh waarom zou hij geen pin apparaat hebben? #belastingdienst

 5. Boer met kiespijn

  Das raar geen pinapparaat,,,,,
  Ik heb gisteren voor dat cafe gestaan
  Ik begrijp de rechter wel
  Links een steegje,,,rechts vast woning
  Daar zal wellicht nu niemand wonen,,,opslagruimte winkel?
  Maar op de eerste etage kan best een woonvergunning zitten

  Voor de goede orde ,,de eigenaar van dat cafe heeft geen herriecafe
  Gedraagt zich normaal sociaal
  Ik kan zo 10 cafees opnoemen die zich regelmatig zwaar misdragen
  Nobelstraat,,,vreselijk,,medelijden met omwonenden,,,,de kotsstraat
  Op de ganzenmarkt
  Rozenstraat
  Als ik burgemeester was ,,,3 keer waarschuwen,,,sluiten
  Helaas ben ik geen burgemeester
  Doch een eenvoudige,,,,.l

 6. Piet

  @Choose Life, hallo eigenaar / werknemer!

  Zie opmerking van Anne.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).