Corona nekt Lewis Book Café in centrum van Utrecht Corona nekt Lewis Book Café in centrum van Utrecht

Corona nekt Lewis Book Café in centrum van Utrecht

Corona nekt Lewis Book Café in centrum van Utrecht
Foto: Marlot van den Berg
Lewis Book Café, een koffiezaak in het centrum van Utrecht, heeft besloten de deuren definitief te sluiten. Vanwege de coronamaatregelen zijn de inkomsten zover teruggelopen, dat de eigenaren genoodzaakt zijn de stekker uit de zaak te trekken.    

Lewis Book Café, een koffiezaak in het centrum van Utrecht, heeft besloten de deuren definitief te sluiten. Vanwege de coronamaatregelen zijn de inkomsten zover teruggelopen, dat de eigenaren genoodzaakt zijn de stekker uit de zaak te trekken.    

Drie jaar geleden namen Helma en Karin Lewis Book Café aan Achter Clarenburg over van de vorige eigenaar. Ze werden naar eigen zeggen gelijk verliefd op de ‘heerlijke ontspannen en rustige sfeer’. “Hoe fijn is het om een plekje te hebben, waar je even tot rust kunt komen, in een drukke en bruisende stad.”

Maar dat is nu anders, vanwege corona zijn de meeste winkels gesloten. Daardoor is de omzet van de koffiezaak nog verder teruggelopen. “Het is stil in de Utrechtse binnenstad, daarnaast gaat het nog een hele tijd duren, voordat het toerisme weer op gang komt.”

Hoop

Er was nog even hoop toen tijdens een coronapersconferentie van het kabinet werd gezegd dat de terrassen in april mogelijk weer open zouden gaan. “Maar ook deze hoop vervloog. Voor ons houdt het op, helaas.”

Om de schade te beperken hebben de eigenaren het besluit genomen om de deuren definitief dicht te doen. “Dit is geen gemakkelijke beslissing.”

Inventaris

Vanaf woensdag tot en met zaterdag is Lewis Book Café tussen 10.00 en 16.00 uur geopend om de inventaris te verkopen. Hiervoor moet vooraf een afspraak worden gemaakt. Op 1 mei gaan de deuren definitief dicht.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  De overheid mag wel wat ruimhartiger de portemonnee trekken om dit soort ondernemers te steunen ipv ondernemingen die vervolgens in het buitenland dividend uitkeren.

 2. Yoshua

  Hoek Korte Elisabethstraat is op dit moment de meest ongunstige locatie waar je kunt zitten met een koffietentje.
  Heel verstandig om te sluiten, je loopt er op leeg.
  Toeristen uit Nederland komen in 2022 misschien met aantallen de stad bezoeken om te funshoppen en van al het moois te genieten wat de mooiste stad ter wereld heeft te bieden.
  Buitenlandse toeristen in groten getale met een heel klein beetje mazzel in 2023.
  Zodra de horeca weer open mag is de Utrechtse bevolking bijna verplicht om dagelijks uit eten te gaan en zich daarna te bezatten in een kroeg.
  Ik ben al bijna drie maanden aan het diëten om straks de horeca te kunnen helpen met de wederopbouw.

 3. Lachgas

  Zal niet de laatste zijn. Hoop niet dat iedere sluiting hier vermeld gaat worden.

 4. Ooginaller

  @Erwin: De overheid trekt al fors de portemonnee, zeker in vergelijking met andere landen. Ook zonder corona gaan er elk jaar wel een paar cafés en restaurants over de kop, en dat is dit jaar niet anders, en tot nu toe volgens mij ook niet gek veel meer.

  Neemt niet weg: ontzettend sneu voor de eigenaren. Ik wens hen oprecht het beste en hoop dat ze als dit achter de rug is alsnog hun droom kunnen waarmaken.

 5. Ton

  Beste Ooginaller,

  Heb jij al wel eens een jaar lang van een negatief inkomen geleefd ?

 6. Erwin

  @ooginaller: ik beweer niet dat de overheid de portemonnee niet trekt, ik stel dat ze de verkeerde ondernemingen teveel steunt en de kleine ondernemers uit het oog verliest. Dat horecagelegenheden en kleine ondernemers zoals kappers voldoende steun krijgen, is een gotspe. Kom oog en al eens uit en begin een gesprek met een kleine ondernemer. De schellen zullen je van de ogen vallen.

 7. Esrin W.

  Ik vink deze even af ook. Even kijk hoe die binnestad er in september, oktober uitziet. De Steenweg is al lekker op weg met die leegstaande panden.

 8. Meneer Harmsen

  Veel kleine ondernemingen worden nauwelijks financieel ondersteund in de crisis. Wie een beetje winst maakt krijgt geen steun. Wie geen inkomen meer heeft ontvangt een kleine bijdrage maar moet dit na de crisis terugbetalen. Grote vraag is hoe je dat dan als je geen omzet maakt? Jaren lang krom liggen? Dan maar failliet. De grote ondernemingen maken wel veel winst. Opmerkelijk niet ?Dit alles heeft te maken met ..The great reset, oftewel het WEF plan. Lees en huiver. Je kunt er alles over vinden op internet. Ps jammer dat de Turkse groenteboer onder druk van de Jumbo in de Vogelenbuurt moet verdwijnen, vanwege uitbreiding.. Het is maar het begin. Fijne coronacrisis nog!

 9. Gregor

  De binnenstad bewoners willen al die tijd rust. Nou, die gaan ze krijgen de komende jaren! De leegstand zal fors toenemen. Iedereen blij toch?

 10. isabelle

  @Gregor: precies! En nu snel mensen in al die leegstaande panden!! We hebben meer behoefte aan wonen dan aan horeca…

 11. Moniek

  Krijgen de binnenstadsbewoners nu de schuld van deze sluiting, Gregor?
  Of is het toch het virus?

 12. Dora

  @Isabelle: +1

 13. Marcel

  @isabel
  Wat een waardeloze opmerking. Ik heb meer behoefte aan mensen die begrijpen wat er aan de hand is. U heeft t zeker NIET begrepen.

 14. Ooginaller

  @Erwin: dan heb je net de verkeerde Ooginaller 😉 Ik fiets, ook nu, een keer of drie vier per week naar het centrum om eten af te halen in een restaurant, wat te winkelen op afspraak of bijvoorbeeld naar de kapper te gaan.

  Ik vraag de uitbaters altijd hoe het met hen gaat, en opmerkelijk genoeg zeggen ze meestal dat ze het wel redden, mede dankzij de overheidssteun. En nee, het zijn zeker geen internationale ketens, maar eenpittertjes die ik opzoek.

  Wel hoor ik dat ze hopen ze dat ze snel weer open mogen en dat iedereen in de tussentijd vooral hun waar moet afnemen. Daar hebben ze pas echt iets aan.

  En voor allen: hou vol, het is een kwestie van weken en niet meer van kwartalen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).