Culinair Utrecht ontdekken: deze foodtour doe je op de fiets | De Utrechtse Internet Courant Culinair Utrecht ontdekken: deze foodtour doe je op de fiets | De Utrechtse Internet Courant

Culinair Utrecht ontdekken: deze foodtour doe je op de fiets

Culinair Utrecht ontdekken: deze foodtour doe je op de fiets
Jeffrey de Vries en Marike Spenkelink bij Kantien. Foto: Marleen Stoker
De Domstad is een zogenaamde foodtour rijker: de SmaakMakers Tour Utrecht is een culinaire rondleiding die op de fiets wordt afgelegd. Initiatiefnemer Marike Spenkelink vertelt: “In totaal fietsen we zo’n twaalf kilometer en gaan we langs bij vijf verschillende restaurants door de hele stad.”

De Domstad is een zogenaamde foodtour rijker: de SmaakMakers Tour Utrecht is een culinaire rondleiding die op de fiets wordt afgelegd. Initiatiefnemer Marike Spenkelink vertelt: “In totaal fietsen we zo’n twaalf kilometer en gaan we langs bij vijf verschillende restaurants door de hele stad.”

De deelnemers – maximaal zestien – aan de tour maken op deze manier kennis met vijf verschillende restaurants in Utrecht. Spenkelink selecteert zelf de zaken, die ze ‘smaakmakers’ noemt. De foodtour duurt een hele middag en wordt georganiseerd op donderdag of zaterdag. Op dit moment zijn de restaurants die bezocht worden: Instock, Piatto, Le Jardin, Goesting en Kantien. “Verschillende mensen, verschillende smaken: voor ieder wat wils”, aldus Spenkelink.

We treffen Spenkelink en Jeffrey de Vries bij Kantien, waar laatstgenoemde eigenaar van is. Het restaurant zit in een voormalige grote kantine van de gemeente Utrecht op de Ravellaan in Oog in Al. De zaak is getransformeerd tot een moderne eet- en drinkgelegenheid waarbij het uiterlijk en de sfeer van de oude kantine deels behouden is. Een plek waar je niet snel belandt als je je beperkt tot de binnenstad.

Jeffrey de Vries bij de groep van SmaakMakers Tour. Foto: SmaakMakers Tour Utrecht

Hollandse bereidingswijzen
“Ik wist eigenlijk direct dat Kantien een Utrechtse smaakmaker moest worden”, zegt Spenkelink. “Niet alleen levert het een mooie route op, ook vind ik het verhaal achter deze zaak bijzonder. Het draagt bij aan de diversiteit qua restaurants en concepten.”

Eigenaar De Vries vertelt over Kantien: “We doen hier alles op z’n Nederlands en werken met zo veel mogelijk Nederlandse producten. We experimenteren met oud-Hollandse bereidingswijzen en manieren van koken: fermenteren, pekelen, inleggen, zouten. Iedere maand staat er weer iets anders op het menu.”

De rondgang langs restaurants vindt plaats in de middag, op het moment dat de ‘kachels branden’: in de zaak is alles klaar voor de start, maar er is nog voldoende ruimte om gasten te ontvangen. “De deelnemers willen lekker eten, ik neem ze mee naar mooie, goede restaurants, en vervolgens is het aan de smaakmaker om ze ervan te overtuigen nog eens terug te komen. Zo is het voor iedereen interessant”, sluit Spenkelink af.

Lees hier meer over de Smaakmakers Tour.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).