D66 en VVD: ‘Er moet straks in Utrecht meer ruimte komen voor terrassen’ | De Utrechtse Internet Courant D66 en VVD: ‘Er moet straks in Utrecht meer ruimte komen voor terrassen’ | De Utrechtse Internet Courant

D66 en VVD: ‘Er moet straks in Utrecht meer ruimte komen voor terrassen’

D66 en VVD: ‘Er moet straks in Utrecht meer ruimte komen voor terrassen’
Café de Zaak is dit jaar de nummer 1 in de DUIC Terrassentest. Foto: Robert Oosterbroek
Zodra Utrechtse horecazaken de deuren weer mogen openen, moeten ze de ruimte krijgen om hun terrassen ruimer uit te stallen. Ook waar voorheen geen terrassen werden toegestaan. Dat vinden D66 en de VVD.

Zodra Utrechtse horecazaken de deuren weer mogen openen, moeten ze de ruimte krijgen om hun terrassen ruimer uit te stallen. Ook waar voorheen geen terrassen werden toegestaan. Dat vinden D66 en de VVD.

Om ervoor te zorgen dat de mensen op het terras anderhalve meter uit elkaar kunnen zitten is meer ruimte nodig. De partijen willen daarom dat er op plekken waar dat kan tijdelijk extra ruimte komt voor terrassen, zowel in de binnenstad als daarbuiten. Hierbij wordt gedacht aan het Domplein en het Vredenburg, maar ook aan Rotsoord en het terrein rondom dB’s.

Maarten Koning van D66 zegt zich te realiseren dat er niet één groot terras kan komen. “Er moet natuurlijk ruimte blijven voor voetgangers, hulpdiensten en ook winkels moeten bevoorraad worden.”

Bruist

Daarnaast wijst Koning erop dat het straks zomer is en dat veel mensen dat in eigen stad vieren. “Iedereen ziet dat Utrecht bruist en dat komt deels door de terrassen en horeca. Als we daar geen ruimte aan bieden is het snel over.”

D66 en VVD hebben al verschillende gesprekken gevoerd met eigenaren van terreinen. Veel daarvan hebben aangegeven dat ze horecaondernemers die bijvoorbeeld een kleine zaak of terras hebben de ruimte willen bieden.

Buitenbar

Naast een verruiming van de terrassen willen de partijen ook dat de gemeente geen extra kosten in rekening gaat brengen voor bijvoorbeeld een groter terras. Ook willen ze dat er soepeler wordt omgesprongen met het toestaan van een buitenbar. Normaal gesproken geldt een tapontheffing voor zo’n bar maar op een paar dagen.

Koning zegt dat de plannen samen met verschillende Utrechtse horecaondernemers zijn opgesteld. “Het is een mooi voorbeeld van waar de gemeente en de horeca samen kunnen werken om het deze zomer leuk te maken voor de inwoners Utrecht.

89 Reacties

Reageren
 1. Joost

  Nog minder rolstoelers en rollatorgebruikers in de stad, dat ruimt lekker op. Jullie weten toch wel dat dit onrechtmatig is?

 2. Gerard Brugmans

  Dat de horecalobby goede zaken doet in Utrecht is geen geheim, maar dit is wel een heel pijnlijk voorbeeld van opportunisme en cliëntelisme. Gaan die horecacowboys straks ook meebetalen aan meer en grotere IC’s als ze de tweede golf stevig hebben aangejaagd met hun megaterrassen? En zijn er bij D66 en de VVD dan helemaal geen mensen die inzien dat veroorzaken van valse optimisme het draagvlak voor de coronamaatregelen ondergraaft?

 3. Vaccin aub

  Ik begrijp de wanhoop van de horeca
  Ik ga ervan uit dat horeca ook de wanhoop van de regering ziet
  Stel je voor de kleine cafees gaan open, daar is 1.5 meter niet te doen
  In die café wordt gedronken,,met vergeet de 1.5 meter
  De ramp is niet te overzien als er daardoor etc een tweede golf komt
  Alles stroomt over
  Dan gaat de horeca nooit meer open
  Duivels dilemma
  Ik wens de regering veel wijsheid toe
  Op de ic liggen met Corona is een hel
  Wellicht en hopelijk kan er in augustus wat met grote restaurants
  Maar cafees zie ik nog lang dicht blijven
  Laten we hopen dat er snel een vaccin komt
  Verder wens ik iedereen veel sterkte
  Ps de Binnen stad vol gooien met terrassen?!!!,,er Wonen ook 18000 mensen in de binnenstad

 4. Stadsie

  Tot 22 uur ‘s avonds, dan terassen leeg of alleen overdag??? want er wonen ook nog mensen in de stad die een beetje rust willen…. Er wordt wel precedent geschapen…. kan bij normalisatie (einde 1,5m) nog terug naar de situatie van nu?

 5. Janah

  Omdat we binnenkort de zomer gaan vieren , volgens Maarten Koning van D66, moet de Utrechtse binnenstad omgebouwd worden tot feestterrein. Ben ik nou de enige die niet zo’n feestgevoel heeft?

 6. BramD

  Is dit nu echt het eerste waar deze partijen aan denken terwijl we nog steeds de dreiging van het corona-virus hebben?

 7. Johan

  Ik snap de wanhoop van de horeca heel goed. Maar dit is te bizar voor woorden.
  Onze feestpartij die de ellende aangrijpt om van de stad één groot zuipterrein te maken. En dat eenmaal toegestaan, is er geen weg terug. Let maar op.

 8. Willem

  Aan alle zure reaguurders hierboven: Fijn dat jullie oog hebben voor de problemen van de Utrechtse horeca. Dit is precies de houding die ons er met z’n allen wel weer bovenop helpt.
  Als binnenstadbewoner vindt ik het een prima idee van d66 en vvd. Bovenstaande reaguurders praten zéker niet voor dé binnenstadbewoner, al doen ze anders voorkomen.

 9. Kerel

  Iedereen snapt dat de Utrechtse horeca als bedrijfstak problemen heeft.

  Maar bij D’66 en de VVD doen ze net of er niets aan de hand is, alsof we dadelijk weer ‘gewoon’ verder gaan. Vooral met de strekking ‘Utrecht bruist als nooit te voren’.

  Alsof er niet in Nederland (volgens een schatting 15.000 a 20.000 mensen overleden zijn, als het er geen 25.000 zijn). De officiële cijfers zijn namelijk niet afdoende. En alsof we geen IC-capaciteit hadden van 500 die het aantal van 2100 patiënten niet aan kon? En alsof we niet nog steeds te weinig zorgpersoneel en borgmiddelen hebben? Een 2e golf kan Nederland namelijk niet aan is al becijferd. Brabant heeft al laten weten zo’n golf niet aan te kunnen.

  En hoezo moet de horeca dezelfde omzet draaien als voorheen? Er kan ook anders gedacht worden, juist iets verzinnen dat zij een bedrijfsvoering kunnen draaien op minder omzet. Dat is namelijk nodig in het nieuwe ‘normaal’ van strakjes.

  Misschien is het ook wel niet zo netjes om de zomer in te gaan in feest- en jubelstemming.

  Ik blijf het fascinerend vonden dat mensen bij 5 tot 20 en bij 20 tot 100 doden (per week) helemaal in paniek waren en moord en brand schreeuwden vooral over wat de overheid deed. Nu is de overheid iets aan het doen; hebben we dagelijkse sterftecijfers die hoger liggen dan in de gehele week van 9 maart en nu doet iedereen alsof alles normaal is. Dat kan ik niet helemaal rijmen. Bedenk dus even dat er dagelijks tussen de 80 en 175 mensen overlijden aan dit virus. Nog steeds (en dat zijn alleen maar de officiële cijfers).

  De gemeente kan ook wat belastingen en vergunningen (tijdelijk) verlagen of stopzetten of met de pandeigenaren in overleg. Misschien zijn de pacht- en huurprijzen in Utrecht ook wel gewoon veel en veel te hoog.

  Overigens vind ik deze/ mijn reactie niet zuur.

 10. Zorg goed voor elkaar,,,politiek,,brhhhhh

  Ongelofelijk dat de politieke partijen D66 en vvd dit durven voorstellen,,het zal toch geen stemmentrekker stunt zijn,,brhhhh
  Laat ze eens week meelopen op de longafd of ic van het umc Of diakonessenziekenhuis
  De drama’s die zich daar afspelen zijn verschrikkelijk
  Straks is de binnenstad vol gestampt met terrassen,,dan is het constant Soort van Koningsdag
  Iedereen komt naar de binnenstad eo,,biertje drinken veranderd al snel in zuipen,,,doeI 1.5 meter
  Dan is utrecht een grote Corona tijdbom
  Met de meest verschrikkelijke gevolgen
  Ik hoop dat er Snel een vaccin komt,,,zal nog wel jaar duren
  Wellicht is er voor horeca personeel een pot geld om zich te laten omscholen
  Ik wens iedereen het beste
  Zorg goed voor elkaar
  D66 en vvd,,hebben de slogan ,,zorg goed voor elkaar niet goed willen begrijpen,,,brhhhh

 11. Geert

  Wat een onzinnig plan. D66 zou zich sterk moeten maken voor de belangen van de Utrechtse inwoners in plaats van voor de belangen van het grote geld dat achter ( een heel groot deel) van de Utrechtse horeca schuil gaat. Gezondheid en leefbaarheid verdienen voor nu en voor in de toekomst echt voorrang boven massatoerisme met alle (kostbare en onverantwoorde) gevolgen van dien. Dit is hét moment om de onzalige ontwikkelingen van afgelopen jaren een halt toe te roepen. Steun waar mogelijk kleine, lokale horeca-ondernemers.

 12. willem

  @kerel: ik wel

 13. Kees Truijens

  Origineel en goed doordacht idee! Aan terassen is in de binnenstad echt een tekort.

 14. Luuk Upuuk

  Zullen we dan ook de hele binnenstad afsluiten voor fietsers, die houden zich toch nooit aan de 1,5 meter en dan kunnen de fietspaden mooi volgezet worden met terrasmeubilair ( met in achtname van de 1,5 meter natuurlijk).

 15. Scherpschutter

  Fijn dat er in ieder geval nog twee partijen lijken mee te denken met het bedrijfsleven, maar dit heeft heeft echt geen zin of nut.

  Op basis van alle wetenschappelijke feiten is duidelijk dat Covid-19 niet gek veel gevaarlijker is voor gezonde mensen onder de 50 jaar (deze groep is op geen enkele manier een bedreiging voor het zorgstelsel) dan een ‘normaal’ griepje. Die 1,5 meter afstand is nergens voor nodig….

  Ik mag thans toch aannemen dat 50+’ers zichzelf in bescherming nemen en hoe dan ook nog in isolatie blijven en zeker niet op een terras gaan zitten, 1.5 meter afstand of niet…

  Ofwel: de verkeerde oplossing voor een probleem dat heel anders aangevlogen dient te worden. De economie kan al lang weer open, ook zonder 1.5 meter afstand. Het enige dat je hoeft te doen is er voor zorgen dat 50+’ers geisoleerd blijven van 50-‘ers…

 16. Robertjc

  Hèhè, eindelijk! Want met alle respect voor de mensen die daar anders over denken: wat een uitstekend initiatief! De horeca-ondernemers hebben een onvoorstelbaar harde klap gekregen, en elke ondernemer snakt ernaar die gedwongen sluiting, die ontzaglijk veel geld heeft gekost, een beetje te compenseren. Ik gun het ze van harte, en een beetje vriendelijke rolstoeler zal merken, dat terraszitters met alle plezier even hun stoel opzij zetten voor een ongehinderde doorgang. En zeikerds hou je natuurlijk altijd. Bovendien is het maar tijdelijk, en voor dat we het weten zitten we weer terug in het harnas van de overregulering, die we zo leuk afwezig vinden in de zuidelijke buitenlanden.

 17. Monique

  Ik had gehoopt op enige zelfreflectie bij die branche. Liever inzetten op minder dan op meer.

 18. Elsje

  @Robertje
  Laat mij dan die zeldzame zeikerd zijn want het duurt niet lang meer of Utrecht is alleen nog maar terras en horeca. Er is meer interessants te beleven in en aan Utrecht. Afgezien daarvan:
  – je voortbewegen met een rolstoel is geen pretje, lopen is ook al bijna niet meer mogelijk want waar nog een meter straat over blijft rijden en stallen fietsers.
  – hebben D66 en VVD niets anders aan het hoofd dan het redden van de horeca? Juist in deze tijd?

 19. Guillaume

  Eens met Willem. Ik ben ook (noordelijke) binnenstadbewoner en heb graag dat de horeca deze -hopelijk tijdelijke- crisis overleeft. Las dacht ik tijdje terug op DUIC (of AD?) dat bij een te lange crisis een derde van de horeca het niet overleeft. Goed om nu wat ruimte te geven. Anders wordt het écht een treurig stadsbeeld… En daarna weer terug naar de huidige terras omvang.

 20. Gerard Brugmans

  Horeca is een betrekkelijk overbodige, luxe bedrijfstak die in goede tijden in alle hoeken en gaten opplopt en weer verdwijnt als het feest over is. En dan is nu. Er is geen enkel argument om horeca kunstmatig met belastinggeld overeind te houden, of met grote risico’s voor de volksgezondheid z’n gang te laten gaan met megaterrassen. Want na de besmettingsgolven komt er straks nog een dijk van een recessie, en daarna nog jaren van enorme bezuiningen om het grootse begrotingstekort uit de moderne geschiedenis op te lossen. Dat is geen klimaat voor de horecacowboys en dat weten ze best. Kunnen we komende week ook even een werkbezoek voor Maarten Koning regelen op een Corona IC, zodat hij gaat beseffen hoe pijnlijk zijn uitspraken zijn?

 21. C.

  Wat mij opvalt is dat bij alle initiatieven om van alles (van waarde?) weer op te starten, en de berichten hierover, nergens nog gesproken wordt over het weer openstellen van met name bibliotheken (openbare en universitaire); wordt daar niet ook over nagedacht en worden er maatregelen genomen om die weer open te stellen? Economisch minder interessant dan horeca en uitgaansleven, maar — door het beschikbaar doen zijn van boeken etc. — wel iets waarmee (een deel van de) mensen ‘binnen’ kunnen worden gehouden. Zeker degenen die zich storen aan teveel horeca en zo en dat op zich ook wel willen mijden. Wil daar als D66 en andere redelijke partijen je ook mee bezighouden a.u.b.

 22. Henk

  En ik ben binnenstadsbewoner en vind deze oproep van de feestpartij typerend voor hun niet aflatende petparkneurose. Ja, horeca gaat door een diep dal. Nee, dat is geen reden van de stad dan maar één groot feestgebied te maken.
  En Willem trekt nogal een grote broek aan door te doen alsof híj́ namens dé binnenstadsbewoner schrijft.

 23. Rethep

  Er was, en is (nog?), m.i. veel te veel horeca en – terras in Utrecht. ‘Klein Amsterdam’ geworden intussen.
  Het mag juist best wat minder. Minder drukte, – baldadigheid en – uitgaansgeweld. Wat meer rust en soberheid. Er zijn ook andere manieren om vrije tijd door te brengen dan in de horeca.
  Bovendien met de opkomende crisis is er waarschijnlijk ook behoefte aan minder horeca. Die kun je niet allemaal overeind houden.

 24. HArry

  Geen referenda geen steun aan welk D66 voorstel ook.
  Simpel

 25. Karla

  Eh waar dan? De binnenstad staat toch al helemaal vol met terrassen? En verwachten we ook dat mensen met een stevige slok op goed afstand kunnen houden? Wat een grenzeloos egoistisch plan.

 26. Toine Goossens

  Citaat Maarten Koning op DUIC:
  De partijen willen daarom dat er op plekken waar dat kan tijdelijk extra ruimte komt voor terrassen, zowel in de binnenstad als daarbuiten. Hierbij wordt gedacht aan het Domplein en het Vredenburg, maar ook aan Rotsoord en het terrein rondom dB’s.
  Maarten Koning van D66 zegt zich te realiseren dat er niet één groot terras kan komen. “Er moet natuurlijk ruimte blijven voor voetgangers, hulpdiensten en ook winkels moeten bevoorraad worden.”

  Citaat Maarten Koning op zijn Linkedin pagina:
  De duizenden horecamedewerkers die nu thuis zitten, mogen komende zomer hun uren inhalen. Áls dat op verantwoorde en veilige manier kan, mogen de terrassen wat ons betreft alle ruimte krijgen. Zodat we ook ná deze Corona-crisis nog die bruisende stad zijn met gezellige café’s en restaurants!

  Leg dat eens uit Maarten, je Linkedin mening is ‘Wat ons betreft alle ruimte krijgen’, zonder enige beperking. Dan wordt de binnenstad inderdaad één groot terras.
  Zijn de sussende DUIC woorden louter een doekje voor het bloeden? Daarmee tast je dan het vertrouwen in jou als politicus aan.

 27. Koel Hoofd

  Raar verhaal.
  Het is bekend dat corona zich graag mag verspreiden onder feestende en zuipende meute.
  Het is ook bekend dat we nog lang niet van corona af zijn en in golven terug zal komen, tenzij er een afdoend vaccin wordt uitgevonden. Dat is koffiedik kijken.
  Dat horeca slachtoffer wordt van corona moge ook duidelijk zijn.
  Om de stad in de zomer te willen laten bruisen zodat de horeca kan verdienen maar ook corona de kop kan opsteken, is toch wel weer een bijzondere actie,
  Het laat mij ernstig twijfelen aan het gezonde verstand van de politiek. Kennlijk is de zucht naar vermaak groter dan het rationele verstand?

  Om er eens een ander perspectief aan te geven.
  Toen er dankzij de financiele crisis vele retailers omvielen waren er geen hulpprogrammas of emotionele steun. Er werd keihard door diezelfde politiek gezegd dat de ondernemers zich maar moeten aanpassen aan de veranderde werkelijkheid (lees online de concurrentie met china aangaan, en hun fysieke winkel moesten omkatten tot virtuele winkel) en anders maar moesten ophouden met hun bedrijf want de ondernemer faalt om zich aan te passen.
  Waarom zouden horeca ondernemers nu anders behandeld moeten worden dan de retail 10 jaar geleden?

  Omdat ze vermaak geven aan een generatie die zichzelf niet kan vermaken maar wel anderen overlast wil aandoen voor het eigen vermaak?
  Omdat de horeca nu harder schreeuwt dat ze zielig zijn dan de retail ondernemers van toen?

  Voor corona liep de horeca te klagen dat ze elkaar de stad uit concurreerden, nu is er een keiharde koude sanering gaande wat letterlijk het kaf van het koren scheidt zodat de overlevenden een betere concurrentiepositie overhouden.
  Een sanering waarbij innovatie overleeft en stagnatie het onderspit delft, waarbij de financieel voorzichtigen het winnen van de financieel verspillenden.

  Er zitten bedrijven tussen die niet eens 2 weken sluiting kunnen overleven, dus ook kapot waren gegaan als de ondernemer een been zou breken bij een fietsongeval of bij gemeentelijk werkzaamheden voor de deur. Dan had geen haan er naar gekraait, maar dankzij corona zijn ze zielig?

  Retail ondernemers waren ook zielig 10 jaar geleden, maar die waren niet belangrijk genoeg voor mensen die voor een dubbeltje op de eerst rang zittend vermaakt willen worden….

 28. Jan

  Ze kunnen het dak op.😀

 29. Ooginaller

  Goed plan. Nood breekt wet. Werk maar uit. Zal zoiets moeten worden: Binnenstad deels dicht voor auto’s en terrassen van 12 tot 22 uur. Anderhalve meter tussen tafels, bestellen per app, afhalen met rij van 1.5 meter tussenruimte en binnen het café verplicht dicht. Portocabins voor toiletgebruik. Het is ingewikkeld, en improviseren, maar om de ondernemers te redden zullen we wel moeten.

 30. ROB VAN WIJNEN

  # statsie. De drukte neemt niet toe
  De tafels gaan verder uit elkaar
  Meer privacie voor de klanten
  Goed plan hoor
  Jammer voor de kleine terasjes die niet kunnen uitbreiden wand de kleine kroegjes zijn zeker zo leuk als de grote onpersoonlijke terrassen waar je een betalend nummer bent ( tafeltje32 twee bier)

 31. Herman

  Leuk, lekker genieten van onze heerlijke stad.
  Kun je daar niet tegen, heb je geen zin of ben je bang, Blijf dan lekker thuis, of ga naar dat andere bruisende hart van Utrecht, het Berlijnplein, daar in het Vinex oord Leidsche Rijn is het altijd rustig en veilig. En je kunt je auto altijd parkeren.

 32. Dorine

  Volgens mij is er in Oog in Al nog ruimte genoeg voor dit plan. Dus ik zou zeggen: maak van Oog in Al een groot terras! Daar zien ze er wat in.

 33. Kerel

  Een ander perspectief van OOK een horecaondernemer:

  https://www.bd.nl/dossier-nlblijftthuis/oproep-van-horecaondernemer-gaat-viral-klaag-niet-zo~aa6fbed1/?fbclid=IwAR1KEY__TZiIaOhH_CmWOIcXicgkHUp24szmUBFHtjCQOWbG3mG9iWH6rP8&referrer=https://www.facebook.com/

  Daarnaast voor het eerst het bijna helemaal eens met Koel Hoofd (alleen had ik het iets anders verwoord). En ik hou nota bene van horeca. Laat dat duidelijk zijn!

 34. Toine Goossens

  Een heel mooie reactie van @Koel Hoofd. Stop deze onzin. Als het aan Maarten Koning ligt dan gaat het door en wordt de uitbreiding permanent:

  Lees mee met een reactie op Maarten op zijn Linkedin en zijn antwoord:

  Reactie:
  Dan moet je er ook bijzetten dat het aanbod voor volgende zomer ook geldt, kans dat het komende zomer kan is heel erg klein, daar hoef je geen viroloog voor te zijn

  Antwoord Maarten:
  Eens dat de kans groot is dat dit volgend jaar ook nodig is! Maar wel onzeker. Laten we ons sowieso goed voorbereiden op de komende maanden en daar ervaring mee opdoen. ☀️🍻

  Dit is dus geen goedmakertje voor Corona, maar de route naar ‘Utrecht Binnenstad Pretpark’. Bah.

 35. Trol

  Leuk initiatief, mij om het even. Maar ben het geklaag vanuit de horeca wel een beetje beu aan het worden. Ja het is zwaar en vervelend, maat dat is het voor bijna elke burger en elk bedrijf. De regelingen zijn vast niet 100% voldoende. Maar het podium dat de horeca constant krijgt….is echt te veel. Zie gister ook weer de dreigende uitbater die zegt al zijn zaken open te doen op 1juni. Geen enkel medium is kritisch. Ook vandaag weer: gemeente denkt na over grotere terrassen. Niemand die zich daarnaast afvraagt wat er op dit moment met het thuis zittende 0 uren personeel gebeurt. Die worden namelijk niet doorbetaald. Het zou de overheid en met name de gemeente sieren als ze bij cadeautjes nu en in de toekomst een tegenprestatie eisen, zoals personeelsleden niet meer structureel onder te betalen of iets dergelijks. Want als alles straks open is, zal er geen euro extra naar personeel gaan.

 36. Scherpschutter

  Dit gaat al lang niet meer om het redden van ondernemers. Dit gaat ook om het redden van onze zorg.

  De enige(!) reden dat we ons dure zorgstelsel kunnen betalen is omdat er veel ondernemers zijn die (met hun personeel) welvaart genereren.

  Geen ondernemers en banen = geen zorgstelsel. Laat dit tot u doordringen. We zitten in een situatie waarin het BNP een opdoffer van 20% kan krijgen waar de zorg en sociale kosten TEGELIJK ook met dubbele digits zullen stijgen….

  Hou de zorg betaalbaar. Heropen de economie. En wel nu. Anders heb je komend jaar een economie noch zorgstelsel om te redden….

 37. Yoshua

  Wanneer op 1 juni bv de horeca weer open mag gaan en er overal terrassen worden neergezet betekend dat de terrassen ook gebruikt worden zonder toeristen in de stad.
  Gaan de zzp-ers zonder of met weinig inkomen net als voor de corona gezellig eten en drinken?
  Ik gun het de horeca natuurlijk van harte overvolle terrassen en gigantische omzetten, alleen heb ik geen idee waar het geld vandaan moet komen.
  Studenten die al bijna twee maanden geen inkomen hebben van bijbaantje?
  De freelancer zonder inkomen?

 38. G. Veldhuijzen

  In 1998 zijn wij uit de Utrechtse binnenstad verhuist naar Maartensdijk vanwege de steeds maar toenemende overlast van allerlei activiteiten georganiseerd vanuit de horeca ondernemers, zoals festivals en manifestaties. Sindsdien zijn dergelijke activiteiten alleen maar toegenomen, eerst lag de grens voor uitbreiding van de horeca bij het Domplein nu wordt uitbreiding van de horeca over de gehele zuidelijke binnenstad zelfs gestimuleerd. De Utrechtse binnenstad stond al jaren bekend om haar diversiteit in bedrijvigheid. Wij begrijpen niet dat omgebogen wordt naar eenzijdigheid met vooral horeca. In een van de reacties wordt aan personen in de gemeentelijke politiek rationeel verstand toegedicht, het lijkt mij dat de geciteerde personen niet in de buurt wonen waarover zij het hebben, onvoldoende rekening houden met de bewoners van de binnenstad en mogelijk wel rekening houden met komende verkiezingen. Of hebben zij bij de lobby van de horeca ook wat krediet in de vorm van vrijkaartjes of iets dergelijks kunnen bemachtigen ? Wij begrijpen nog steeds niet dat het woord corruptie nog niet is genoemd ?. Indien dit beleid zo wordt ontwikkeld wordt de binnenstad van Utrecht toch niet meer bewoonbaar voor de binnenstadbewoner ?

 39. Brhhh

  Niet doen
  Wordt een grote puinhoop
  Waarom niet,,,is niet te handhaven
  Dan veranderd Utrecht in het nieuwe epicentrum van Corona

 40. UtrechtsGlorie

  Ik vind het wél een goed, tijdelijk, plan. Het gaat niet alleen om de horecaondernemers. Het gaat om de sociale functie die horeca vervult! En die is immens. Als ik even om me heen kijk is er enorm veel behoefte aan een gezellige ontmoetingsplek waar je even eruit bent en onder de mensen bent. Niets menselijker dan dat. En nee, heus niet iedereen gaat de horeca in om zich ladderzat te zuipen. En ‘echte’ feestjes waar je met heel veel mensen dicht op elkaar staat zijn helemaal niet aan de orde zolang Corona in het land is. Goed en creatief bedacht.

 41. Jaap

  Wauw… Alsof het slechtste plan ooit is aangedragen. Als we 1 zomer, wanneer mogelijk, kunnen kijken naar een veilige verruiming van terrassen lijkt me dat helemaal geen slecht plan. Dit zijn duizenden banen waar we het over hebben.
  Horeca heeft een mokerslag gehad, de 90% compensatie is een compleet fabeltje en volgens de meeste economen gaat voor een groot deel van de horeca jaren duren voordat ze hier helemaal van herstellen. Als ze al herstellen, want dit is voor een hhel groot deel maar de vraag. Als dit goed uitgeschreven kan worden met veiligheid in acht zie ik het probleem niet. Ze gaan heus niet ineens 1 groot terras maken, doen eens normaal en denk eens na. Gemeente Utrecht is een van de moeilijkste in NL mbt coulance naar de Horeca. Het gaat toch echt essentieel worden om de economie weer op te starten,daarbij zijn er al miljarden gepompt in het overeind houden van mkb. Zou toch zonde zijn als dat voor niks was omdat straks alsnog de helft failliet gaat. Want ohja, ze kunnen wel wat minder gaan verdienen met al die dubbele lasten die eraan komen van al die opgeschoven kosten. Simpele zielen! Horecaondernemers zijn inventief en proberen er nog iets van te maken, worden gestraft voor elke cent die ze verdienen want die mag je gelijk inleveren. Ze zijn het hart van je stad, toerisme en economie.

 42. Utismewat

  Een lege stille dode stad waar het helpen en ondersteunen van elkaar en wederzijds respect stand hield totdat het einde van de corana crisis in zicht kwam. veel binnenstad bewoners,zo lijkt het, zullen vanaf hun balkon genieten van deze rust en stilte.. nergens mensen te bekennen.. zonder festivals, terrassen ,horeca.. op den duur zullen theaters ,muziekcentra en concertzalen winkels en musea ook de deuren moeten sluiten. Toeristen zijn dit klagende volk al lang zat..De vermaledijde overlast en de niet aflatende Stroom van bezoekende burgers van utrecht aan de binnenstad is tot vreugde van de binnenstadbewoners tot volledige stilstand gekomen, want die binnenstad is van hun, van die bewoner die al vaak wenste terug te keren naar de tijd dat Kerken en kloosters en begraafplaatsen het stadsbeeld vormden..waar de dan nog enige overlast, de kerkklokKen en de 6 domtoren klokken een nog te nemen horde is.., wat is het binnenstads leven heerlijk.

 43. Kees binnenstad

  Mijn God wat een negatievelingen bij elkaar hierboven! Pfffffff

 44. Robert

  Prima idee, waardevolle en praktisch haalbare manier om deze branche weer makkelijker te herstarten. Ik kan niet wachten om straks in de zomerzon op deze wijze toch weer een terras te kunnen pakken.

  Schandalig het gezeur hierover, het gaat niet om een numerieke uitbreiding, enkel het meedenken met bestaande ondernemers. En als je problemen hebt met horeca, winkels, evenementen en vergelijkbare zaken, moet je niet in de binnenstad van een grote stad gaan wonen. Dit is aanstellerij van het kaliber naast Schiphol gaan wonen en dan klagen over vliegtuigen. Er wordt in Nederland veel te veel gehoor gegeven aan dit soort belachelijk gedrag, tijd om daar paal en perk aan te stellen.

 45. wollie

  dit is een omzetgedreven voorstel dat met volksgezondheid niets te maken heeft..

 46. Klaas Voetis

  Fijn om te lezen dat D66 en de VVD de Corona crisis misbruiken om hun politieke agenda te promoten.
  En samen met een aantal pro horeca reaguurders en horeca ondernemers blijk geven dat ze in een parallele samenleving wonen. Waarin corona en de binnenstadbewoner niet bestaan.
  Waar alleen omzet en politieke roem belangrijk is.
  Totdat ze aan hun eigen “succes“ ten ondergaan omdat kwantiteit nu een maal ten koste gaat van kwaliteit…zoals in de Utrechtse horeca op alle fronten al een paar jaar merkbaar is.

 47. Henk

  @ Toine Goossens

  Fijn dat je de verborgen agenda van pretpartij D66 blootgelegd hebt. Dank.

 48. C in de Horeca

  Ik ben een Horeca ondernemer met 55 mensen in dienst waarvan 1/3 zijn full-time en 2/3 zijn part-time.

  Ik ondersteun ze allemaal, iedereen heb ik meegekomen in de NOW regeling terwijl dat zal mij ook heel veel geld per maand zal kosten. Iedereen krijgt een volle maandsalaris.

  Voor mezelf heb ik een uitkering aanvraag moeten indienen om mijn eigen vaste lasten en gezin te onderhouden. De uitkering dekt niet eens mijn mandelijks hypotheek lasten

  ‘Horeca cowboys’ lees ik boven, ‘0 uren contract’, ‘studenten zonder salarisen’, ‘te veel Horeca’

  Aardig opmerkingen!

  9 weken dicht is catastropisch voor elke Horeca bedrijf waar in hele goede jaar teminstens 80% van de omzet zijn ‘running costs’. NL was al geen makkelijk land om een Horeca bedrijf te runnen, extreem veel ‘red tape’, regels en arbo voorwarden.

  De risk/reward in de Horeca is niet zo hoog voor een zaak eigenaar……maar ik krijg de gevoel de gemmidelde comment schrijver hier denk dat het makkelijk geld verdienen is!

  Nu met de Corona ik vraag mij af als in de toekomst het kan rendabel blijven….daar heb ik op dit moment zeer grote vraagtekens erover….en in de tussen tijd ik moet blijven alles doorbetalen met niet eens een openingsdatum in zicht

 49. Jolanda

  Als er een goede kant is aan Covid/Corona is het wel dat de horeca in Utrecht op zn gat ligt. Man man, wat een rust als je nu door de binnenstad loopt of fietst. Heerlijk. Maar wat schetst mn verbazing: pretpartijen D66 en VVD willen van Utrecht nu een groot pretpark maken! Het heeft met rekening houden met anderen niets te maken, het gaat om omzet maken en redden wat er te redden valt.

  Wat mij betreft wordt de horeca in Utrecht gehalveerd.

 50. geert

  Ik zal mijn geveltuintje vandaag meteen ontmantelen en vragen aan de buren of ze hetzelfde willen doen!
  Hoeven we ook geen zooi en kots meer te verwijderen naar het weekend.
  Natuurlijk geven wij,
  (voor men gaat zaniken: geboren en getogen in het centrum)
  deze ruimte graag op voor nog meer uitstallingen en terrassen want tenslotte heeft alleen de horeca zo zwaar geleden onder de maatregelen!

  De politiek is en blijft hardhorend in Utrecht. Asociaal!

 51. JdV

  Ik snap het. Horecaondernemers willen geld verdienen. Prima. Als blijkt dat door dit initiatief er wederom een heftige uitbraak tot stand komt gaan we de kosten verhalen bij diezelfde ondernemers. Want dat is dan de keerzijde van de medaille. De winst is voor de ondernemer,maar de kosten ook. Zin in een gokje?

 52. Bernhard

  Prima voorstel. Blij als we weer massaal het leven mogen vieren op de Utrechtse terrassen.

 53. JR

  @ Klaas Voetis

  Je slaat de spijker op zijn kop, prima. Op de golven van economische voorspoed is er een tsunami aan horecatentjes in Utrecht geopend.
  De corona-crisis is een drama, en inderdaad niet in het minst voor de horeca. Dat zal tot een onvermijdelijke shake-out leiden. En hoe pijnlijk ook, zo’n schoonmaakbeurt op zijn tijd kan geen kwaad. Het is dan ook bizar om te zien hoe die twee partijen de pretkiezer denken te paaien door alle regelgeving overboord te gooien en de horeca volledig vrij baan en carte blanche te geven. Ik ben binnenstadsbewoner. Ik hecht aan horeca. Ik heb te doen met de ondernemers die onder water komen te staan. Maar ik hecht ook aan een leefbaar binnenstadsklimaat. Ik heb dan ook geen enkel begrip voor een paar politici die goedkoop denken te kunnen scoren door een dramatische crisis te gebruiken om hun verborgen agenda gerealiseerd te krijgen. Bah.

 54. Scherpschutter

  @JdV

  Een nieuwe uitbraak…onder WIE?

  De risicogroep (alles boven de 50 met ziekte) zal toch niet zo dom zijn om massaal een terras op te zoeken? En een uitbraak onder 50- vormt is maar een minimale bedreiging voor het zorgstelsel…

  Niets aan het handje. Openen maar en laat de champagne rijkelijk vloeien.

 55. Sjaak

  C in de horeca

  Even wat vragen aan je:

  Ben je fan van Koninklijke Horeca Nederland? Is in mijn ogen namelijk een foute boeven-lobby-club.

  Was je ook tegen een nieuwe horeca CAO?

  Welke van de 2 CAO’s (ze zijn allebei niet best) volgde je in het verleden?

  Steun je de eventueel nieuwe vakbond en nieuwe belangenclub?

  Hoe hoog was je eigen inkomen voor de Coronacrisis?

  Waarom verkoop je je huis niet en ga je niet kleiner wonen als je de hypotheek niet meer kan dragen?

 56. wollie

  leuk trapgeveltje trouwens

 57. Koel Hoofd

  @C in de horeca

  Ik weet welke ellende er nu op je af komt, en je klinkt als een goede en betrokken werkgever. Daarom deze raad.

  Eerst het nare scenario.
  Zonder innovatie in een markt die in no time compleet is veranderd, ga je het afleggen. En dan is de vraag: wanneer gooi je de handdoek in de ring? Want de banken willen hoe dan ook hun geld terug en ook de Belastingdienst eist haar deel, en beiden weten je te vinden en geven ook niet op, tenzij je er flink wat Euro’s tegenaan gooit om de accountants en advocaten te betalen. De werknemers ontspringen daar de dans en vinden wel weer ander werk want zo werkt de wereld nu eenmaal. Misschien krijg je nog een kaartje een jaar later? Loyaliteit is een abstract iets wat stopt op het moment dat er een betere kans zich aandient. Ook al doe je nu je stinkende best voor die mensen. Klinkt hard, maar dat is de realiteit en je moet nu echt eerst aan jezelf en je onderneming denken. En daar is hoop te vinden.

  Nu het goede nieuws.
  De horeca heft veel betere vooruitzichten dan de retail ooit had, want die hadden geen schijn van kans. Horeca krijgt nu ook nog eens steun vanuit de overheid, en ook nog eens indirect vanuit de EU. Want uit die hoek komt er ook nog eens een slordige 4000 miljard (!) de Europese economie in. En nog erger, Lagarde is bereid “alles te doen” om de boel weer vlot te trekken. Dat is zo goed als een carte blanche voor de geld persen. Dus ja, we krijgen een crisis ter grootte van de jaren dertig, alleen zien we die nu aankomen en toen niet. En, zijn er de middelen om dat te bestrijden, waren er toen ook niet. Dus ik verwacht nu geen crisis die 10 jaar duurt of tot een 3e wereldoorlog leidt, wat toen wel is gebeurd. Ik denk wel dat de Chinezen Europa nu zullen ontdoen van al hun ondernemerspareltjes en de wereld gaat domineren, maar dat is een ander issue wat ook weer kansen geeft. Want die Chinezen hebben geld en er zijn er meer dan 1.3 miljard van, en ze staan te trappelen om te reizen. China laat haar onderdanen nu zeer gedoseerd het land verlaten, dat zegt genoeg denk ik?

  Dat schept allemaal kansen voor je. Want horeca utrecht heeft alleen te maken met horeca utrecht en is niet met horeca Peking. Horeca en cultuur krijgt ook steun van de politiek. En dankzij NOW en andere regelingen (er zullen in de toekomst wel aantrekkelijke ‘hulpfinancieringen’ komen) heb je tijd om een nieuw plan uit te denken. Daarnaast, gezien de reacties van reaguurders, zijn er genoeg die niet kunnen wachten om de horeca weer op te zoeken.

  Dus vergeet ff al je stress want shit happens anyway, en als het echt mis gaat zie je dan wel weer. Nu stressen voor straks is nu een zinloze actie die straks niets oplost.
  Ga eens lekker nadenken hoe je met die geboden kansen kan inspelen op die veranderde wereld die nu slechts tijdelijk de 1.5m economie heet. Iets wat helemaal niet kan, maar de politiek en ondersteunende ambtenaren zijn nou eenmaal niet zo snugger. Wees creatief en denk kompleet out of the box wat elk idioot plan kan nu een kans zijn. Gewoon, omdat we nu in een wereld zitten waar geen precedent voor is, behalve tijdens de pest epidemieën in de middeleeuwen en cholera in de 1800s. Nou, daar is de mensheid ook glansrijk doorheen gekomen. Google wat historische verhalen uit die periodes voor creatieve inspiratie? Want de menselijke natuur verandert nooit, slechts hun werktuigen worden beter, en dankzij de IT nog inefficienter ook.

  Staar je daarom ook niet blind op online verkopen want daar is de concurrentie helemaal moordend en pakken de platforms je kleine marges ook nog eens af. En om het helemaal erg te maken, dan ben je compleet overgeleverd aan de grillen van de consument, en die zijn gek.
  Daarnaast, een virtuele wereld heeft geen smaak noch beleving. Daarom zaten mensen zwijgend maar gezellig naast elkaar in de horeca in hun eigen bubbeltje naar hun privé schermpjes te staren. De ultieme lat relatie, gezellig samen aan de koffie maar toch 10.000 kilometer apart…

  Veel succes!

 58. C in de Horeca

  @Sjaak

  KHN doet ze best op dit moment de Horeca ondernemers te ondersteunen die bijna alle risco’s moeten alleen dragen en zonder einige hulp van de vakbonden.

  Betreft de Horeca CAO was ik voor.

  Ik steun organisaties die de ondernemer steun.

  None of your business en niet van belang in dit discussie

  Dank voor de tip betreft mij huis verkopen en kleiner wonen- zegt voldoende over jouwe attitude in deze tijden!

 59. Gezond verstand

  Levensgevaarlijk plan
  Alcohol en je aan de regels houden van 1.5 meter
  Duizenden jongelui studenten etc trekken de binnenstad in
  Er kan weer gedronken worden
  Na 3 bier houdt niemand zich meer aan de regels
  Dan veranderd de utregse binnenstad in een grote CoronaBom
  Utrecht het nieuwe Corona epicentrum
  Dat wil je als politiek toch niet op je geweten hebben
  Nogmaals levensgevaarlijk plan
  Dat vvd en D66 met dit plan proberen te scoren bij kiezers, is toch wel heel bedroevend
  Loop eens week mee op de ic of longafdeling van umc
  Of ga eens in gesprek met coronapatien die de ic ternauwernood heeft overleefd

 60. Jeroen

  Een hapje of drankje op een terras maakt je toch nog geen feestende en zuipende meute? Het lijkt wel alsof er hier allemaal mensen reageren die hopen dat de horeca in de binnenstad uitsterft zodat ze tenminste weer lekker rustig in hun kapitale binnenstad appartement kunnen wonen.. de lusten zonder de lasten zogezegd..

 61. ChefPlongeur

  Ik ven er oprecht blij mee! Ik vind het gezellig, en geniet van het feestelijke geroesemoes van terrasjes! Kom maar door! De stad zou de stad niet zijn zonder horeca. Juist de horeca – ik doel niet op de ketens, maar de echte hoteca – is eén van de belangrijkste ingredienten om een stad te doen bruisen!

 62. Johan

  Ja chefplongeur. Is helemaal waar. Maar hier gaat de discussie over de overdaad. Die alleen maar erger wordt als het onzalige plan van de pretpartijen beleid wordt.

 63. Sjaak

  @ C in de horeca

  Dat je boevenlobby KHN steunt zegt al iets over je ondernemersvisie. Dat heel veel jonge horecazaken niets op hebben met KHN zegt eigenlijk ook al heel veel. Zij willen namelijk wel goed voor hun personeel zorgen.

  KHN = veel nemen, weinig geven. Dat doen ze al jaren zo.

  Je salaris doet in in je opmerkingen en vragen die oproept heel erg ter discussie. Jij geeft namelijk zelf aan dat het wel meevalt met die marges die ondernemers in de horeca maken en dat dit het waarschijnlijk rechtvaardigt je personeel een minimumloon te betalen van: 10,04 en dat is voor mensen boven de 21.

  Het is geen publiek geheim dat veel horecazaken juist ook wel graag met jongere mensen werken (in de afwas bijv.). Ook wordt er liever met nul-uiencontracten gewerkt, dan mensen iets vasts geven, omdat mensen natuurlijk 1 x in de zoveel tijd ingewisseld moeten worden. Anders zit je maar aan mensen vast. Dat kost geld en is lastig. Stel je voor dat andere sectoren met een dergelijk ethisch bewustzijn zouden handelen.

  Maar ik snap het al, je wordt een beetje ongemakkelijk van de feiten.

  Dat je nog niet eens een indicatie van je loon wil geven doet eigenlijk al gewoon vermoeden dat je marges ruim genoeg waren om je zelf van een redelijk rijkelijk loon te voorzien in het verleden.

  Hoe duur is je huis eigenlijk waar je nu in woont?

  En iedereen die in de knel komt met zijn vaste lasten moet snijden in die vaste lasten.

  Denk je dat de horeca de enige sector is die momenteel in zwaar weer zit?

  Denk je dat mensen uit andere sectoren niet in de positie zitten dat ze in de nabije toekomst kleiner moeten gaan wonen?

  En wat is daar eigenlijk zo rampzalig aan? Als je het geld niet hebt, heb je het niet toch? We zouden allemaal wel willen dat de overheid ons helpt om in ons huidige huis te blijven wonen. Ik werk niet in de horeca en mijn baan is in het verleden wel meer dan eens weg gesaneerd. Ik moest toen gewoon kleiner gaan wonen en minder gaan uitgeven. En ik was nog niet eens ondernemer, terwijl je als ondernemer weet dat zaken op een vroeger of later moment kunnen gaan tegenvallen.

 64. Joop

  Vooropgesteld. Ik vind terrasjes leuk en gezellig en ik hou van af en toe een restaurant en café bezoeken.

  En in het centrum zou net ietsje meer moeten kunnen dan in een woonwijk.

  Dat weet ook echt wel iedereen die in een centrum woont en daar heeft ook echt bijna niemand moeite mee, dus het hutje op de hei argument slaat echt vaak helemaal nergens op

  Maar, wat we nu als centrum zijn gaan zien, is eigenlijk de oude stad die bestond uit winkelgebieden, uit kantoorgebieden (nog vroeger uit ambachstegbieden) , uit horecagebieden en zeker ook veel woongebieden. Utrecht Centrum telt gewoon 18.000 inwoners. Een best wel forse woonwijk dus ook.

  Wat we de laatste 15 jaar zijn gaan zien is dat met name de horeca de behoefte heeft gevoeld om buiten zijn domein op zoek te gaan naar panden en zich als een olievlek over de andere domeinen aan het uitspreiden is. Dat is leuk, fijn en gezellig, maar daar zitten ook haken en ogen aan. Daar hebben de bewoners van woonwijk Centrum het vaak over. Het lijkt me niet meer dan redelijk dat je jezelf als horecazaak in een woonbuurtje realiseert dat daar dus mensen wonen en slapen en dat je daar dus als zaak rekening mee houdt. Daar zit hem nu net de crux, dat gebeurd dus vaak niet en steeds minder en minder en minder. Daar hebben de buren dus moeite mee. Zeker, omdat alles in het centrum aan strenge vergunningen moet voldoen, maar de vergunningseisen van de horeca steeds meer verruimd lijken te worden Ook qua bestemmingsplannen.

  Zie ook de steeds verdere verruiming van terrastijden. Kan me herinneren dat terrassen ooit tot 23 uur mochten, daarna werd het 0.00 uur, daarna 1 uur en nu zijn er al uitzonderingen tot 2/ 3 uur mogelijk bij warm weer. Dat is niet echt rekening houden met omwonenden die misschien wel vroeg eruit moeten in de morgen.

  Dit plan schiet mensen in het verkeerde keelgat, niet vanwege het plan zelf, wat natuurlijk mag sommige horeca gered worden. Dit plan schiet in het verkeerde keelgat, omdat horeca een voorkeurpositie lijkt te krijgen (alweer) en kennelijk de teneur nog steeds is dat Utrecht zich alleen als stad afficheert gericht op entertainment, terwijl Utrecht toch echt zoveel meer is. Is een stad alleen gericht op een leuke tijd in de horeca hebben niet gewoon ene erg lege huls? En daar lijkt het beleid wel al jaren op gericht.

  Vergeet dan ook niet dat juist de horeca die grote terrassen kan neerzetten over het algemeen niet de kleine lokale horeca is, maar dat zijn grote landelijke en internationale ketens met tientallen tot honderden vestigingen, die concepten laten uitbaten door franchisenemers en die geld krijgen vanuit internationale beleggingen- en investeringsfondsen. Big business die echt wel wat kan leiden. Je ziet hier dus dat juist de partijen die noodfondsen nodig hebben, de kleine lokale ondernemers, eigenlijk achter het net vissen qua regelingen en maatregelen en met name deze zullen dus gaan verdwijnen op de lange termijn. Juist de horecaondernemers die je in de pers zo zielig hoort doen, zijn vaak miljonairs die gewoon met de buit gaan strijken.

  Misschien dat veel kritiek zich wel gewoon richt op deze gegevens en niet op het feit dat horeca niet leuk kan zijn.

 65. Anlies

  Tot zover de solidariteit tijdens de coronacrisis. Nu deze ten einde raakt en veel ondernemers manieren zoeken om omzet te maken en uit de misere te geraken, komt de ware aard van de Utrechters naar boven. Al deze reaguurders hoor ik niet over staatssteun aan de KLM en Booking.com. Maar de horeca moet maar lekker kapot gaan, alles voor de rust in de binnenstad. Getverdemme!

 66. Joop

  @ Anlies

  Misschien je eens wat beter lezen waar de reacties van de mensen met kritiek nu precies over gaan.

  Ze hebben geen hekel aan de horeca en vinden ook niet dat alle horeca kapot moet. Begrijpend lezen is een kunst.

  En ik denk dat verreweg de meeste mensen met kritiek OOK kritiek hebben op het overeind houden van boeking.com en KLM. Dus je stelling waarin je beweert dat dit niet zo is slaat nergens op.

 67. Willem

  @Joop: wie zijn die grote landelijke en internationale ketens met 10-tallen tot honderden vestigingen waar je het over hebt…?
  Grote onzin loop je te verkondigen! Dit soort horeca hebben we niet in Utrecht (tenzij je het over de McDonalds hebt…?).
  De ondernemers waar we het over hebben en die uitermate kwetsbaar zijn en zomaar het loodje zouden kunnen leggen en die gered zouden kunnen worden met wat verruiming van de regels opdat ze een terras met meer ruimte tussen de tafels kunnen creëren zijn gewone Utrechtse ondernemers met 1 of 2 kroegen.
  Het zijn dit soort kroegen die sjeu geven aan Utrecht.
  Het wordt straks verdomd stil in de binnenstad zonder kroegen, restaurants en winkels (die gaan namelijk ook kapot).

 68. wollie

  na hoeveel bier weet je niet meer wat anderhalve meter is?

  ik stel een avondklok van 22u voor, ik wil ook veilig naar huis kunnen…

 69. Maria

  @ Anlies

  Wat steun aan KLM en Booking te maken hebben met bezwaar tegen Utrecht als één groot terras ontgaat mij volkomen. Horeca boven een leefbare stad. Getverdemme.

 70. Joop

  @ Willem

  Olivier en vele anderen zijn onderdeel van grote horecabedrijven;, Stan en Co; en ga zo maar door; de lijst is behoorlijk lang. Ze worden ook als concept neergezet. Daar wordt dan een franchisenemer bij gezocht. .

  Kijk maar eens hier: https://debuut.nl/ ; en zo zijn er velen.

  Dat jij niet op de hoogte bent, maakt nog niet dat ik ongelijk heb. Vergeet ook de daghoreca niet.

  Vergeet ook alle café-restaurants in eigendom van brouwerijen(tegenwoordig gewoon grote internationale spelers) niet.

 71. Anlies

  @maria: horeca (kroegen, restaurants) maakt de stad juist leefbaar. Een doods, uitgestorven en stil centrum kun je toch met goed fatsoen niet leefbaar noemen…?
  Jammer dat je de relatie met steun aan booking en klm niet ziet. Probeer het nog eens (even hard denken!)

 72. Willem

  @joop: ik ben uitermate goed op de hoogte van het Utrechtse horeca-landschap. Jij wat minder zo te zien aangezien je met Debuut komt aanzetten als voorbeeld van een landelijke keten met tientallen tot honderden vestigingen…

 73. Co

  @ Anlies

  Niemand heeft het over een stad met geen horeca.

  Maar aangezien het aantal horecazaken best wel is toegenomen de afgelopen 15 jaar (en de stad daarvoor zeker niet onleefbaar was) en men daardoor met kleine marges moet werken (doet de zaken zelf ook geen goed)…..tja….wat denk je er zelf van?

  Echter dus… een stad met iets minder horeca is wellicht wat leefbaarder ja.

 74. Jeroen

  @Co

  Mag ik erop wijzen dat het aantal inwoners in Utrecht de afgelopen vijftien jaar met bijna 50% toegenomen is? Of had je dat niet door?

 75. joop

  @ Willem

  Wat wil je zeggen dan?

  Debuut is geen landelijk opererend bedrijf met een 35-tal aan zaken dan? Verspreid over Nederland? Que WTF??? Of wat wil je zeggen? (Volgens mij valt dat binnen de definitie van tientallen bedrijven, of niet?

  https://debuut.nl/portfolio/

  Fijn dat iedereen het even zelf kan controleren ook.

  Dit is echt geen schattig lokaal bedrijfje hoor (alleen omdat de BV in Utrecht zetelt of wat?)> het is gewoon een grote horeca-BV met een tiental concepten over Nederland verspreid, uitgebaat door bedrijfsleiders/ franchisenemers en recentelijk overgenomen door een investeringsmaatschappij).

  En ‘Debuut’ was 1 voorbeeld, zoals ook duidelijk aangegeven. Zoals Debuut zijn er velen en als je echt op de hoogte zou zijn dan zou je weten dat debuut zeker niet de enigste en grootste is in Utrecht.

  En je wil niet weten hoeveel internationaal geld aan beleggingen er sinds jaren in Utrecht, sinds het een enorme groeimarkt is, rondgaan.

  Het is ook ‘dit geld’ wat van Utrecht een tweede Amsterdam wil/ wilde maken. Daar zijn de lobby’s dan ook op gericht. Helaas gaat een partij als D’66 daar ook in mee (van de VVD weten we dit wel zo onderhand).

  De toko’s aan Janskerkhof, Domplein, Neude en verspreid over het centrum (met name de vernieuwende hippe ‘concepten’), daar zitten dus zeker een aantal zaken bij die zeker niet gedefinieerd kunnen worden als schattige kleine zaken van lokale ondernemers, maar gewoon onderdeel zijn van de wereld van het grote geld en onderdeel van grote BV’s/ ketens (al dan niet in Utrecht zetelend).

  Nu zijn het met name deze partijen die via KHN (Horeca Nederland) de lobby voeren en zaken gedaan krijgen, zoals bij deze lokale politici. Ook zijn dit de zaken die voornamelijk garen spinnen bij grotere terrassen en daadwerkelijk de mogelijkheid daartoe zouden kunnen hebben.

  Dat is ook meteen het probleem dat de buren en bewoners ervaren. Aangezien achter de ‘Utrechtse’ vestigingen anonieme grote BV’s schuil gaan, die alleen op winst letten en een goede relatie met de buurt een biet kan schelen en zich niet met 1 persoonlijk gezicht als goede buur wensen op te stellen. Meteen ook het verschil met 25, 35 en 45 jaar geleden bijvoorbeeld.

  Eigenlijk zouden juist de kleine lokale bedrijfjes, zoals de Rat en dergelijke met een tegenreactie moeten komen, want ik denk dat de KHN-lobby er niet zo heel erg voor hen is en gaat zijn. Zij zouden zich moeten verenigen en als 1 front moeten optreden, want anders gaan juist de bedrijven die makkelijk iets kunnen missen er strakjes met ons belastinggeld van door.

  De Utrechters doen er ook verstandig aan om juist bij de kleine zelfstandigen op bezoek te gaan en niet bij ‘hippe’ cafés die gewoon onderdeel zijn van de machtigen en als grote BV’s opererende bedrijven. Daar hoef je echt geen medelijden mee te hebben. Voornamelijk ook de horecabedrijven die exorbitante prijzen rekenen en de afgelopen jaren massaal en makkelijk binnen zijn gelopen.

 76. Kim B.

  Binnenstadsbewoner hier. Ik hoop dat er snel weer wat open gaat, want het is hier SAAI en eten laten bezorgen door Noir en Ana’s Lamsdis en Madeleine is leuk, maar echt uit eten is veel leuker. Niettemin vind ik bovenstaande geen goed plan. De Neude lijkt me nog de enige optie, daar is nog ruimte en alle bewoners zijn al vertrokken, behalve de bewoners van de Neudeflat maar we gaan er maar van uit dat zij wisten waar ze aan begonnen. Qua leefbaarheid, want meer afstand = meer hard praten en dat is niet leuk voor omwonenden die voldoende nachtrust moeten krijgen, maar die zich ook overdag moeten kunnen concentreren om te thuiswerken. Qua eerlijkheid, want mogen de uitbaters die niet aan een plein zitten, niet meedoen dan? Is dat fair? Qua veiligheid, want kan iedereen die NIET op een terras wil gaan zitten, nog veilig de stad door in de anderhalvemetersamenleving? Qua veiligheid 2, want kan iemand met een stevige borrel op wel afstand houden?
  Ik zou willen voorstellen om hier eerst heel goed met experts van gezondheid over te spreken voordat we straks met de gebakken peren zitten.
  Ik begrijp heel goed dat de horeca door wil, en ik wil ook graag weer ergens een bakkie doen of een biertje drinken, maar dan wel VEILIG. En zonder overlast voor de buurt.

 77. Maria

  @ Anlies

  Heb ik gedaan, hard denken.
  De conclusie is: je bent een van die onverzadigbare horeca-uitbaters.

 78. Co

  @ jeroen

  Feitelijk onjuist. Tussen 2005 en nu zijn er 75.000 nieuwe inwoners geteld, vooral te wijten aan oplevering Leidsche Rijn. Op inmiddels 350.000 inwoners is dat geen groei van 50%.

  Tussen 2012 en 2019 zqgen we wel een groei van 30% van het aantal horecazaken. https://www.duic.nl/horeca/groei-horeca-utrecht-moet-op-verantwoorde-manier/.

  Het inwonertal tussen 2012 en 2019 groeide met 46.000. Een stijging van 13%.
  De stijging van het aantal horecazaken met 30% loopt uit de pas.

  Tussen 2005 en 2020 is het aantal horecazaken met hoogstwaarschijnlijk meer dan 50% gegroeid. Het inwonertal verre van. Utrecht roept altijd dat ze de snelst groeiende stad zijn. Van die 15 jaar is sowieso bewezen dat Almere een aantal jaar een sneller groeiende stad is geweest.

 79. Opa en oma in gevaar

  Buiten alles volgooien met terrassen, vind ik zeer a sociaal
  Er wonen ook 18000 mensen in de binnenstad, waaronder veel ouderen
  Die krijgen niet alleen enorme overlast
  Maar hebben ook veel grotere kans op Corona bij die drukte
  Wees verstandig,,,niet doen!!!!

 80. Jelle

  @opa en oma in gevaar: leveren opa en oma vanaf 2021 dan ook even een flink deel van hun pensioen en aow in? Want als al die horecabedrijven, hun werknemers, toeleveranciers en andere betrokken partijen failliet gaan, dan kost dat zo veel geld dat de overheid en pensioenfondsen stevig zullen moeten snoeien in allerlei voorzieningen en uitkeringen. Dan liever nu een creatieve oplossing met een beperkt risico, want – los van alle andere argumenten – ik vrees dat we financieel niet anders kunnen.

 81. Sjaak

  Eigenlijk is dus het plan om publieke ruimte, die van ons allemaal is, die niet aan 1 bedrijfstak toebehoort, toe te wijzen aan 1 bedrijfstak, zodat deze daar een financieel voordeel bij heeft ten opzichte van andere bedrijfstakken die niet bevoordeeld worden door de overheid en failliet gaan?

  Wow, als je het zo uitschrijft is het wel vreemd hoe 1 beroepsgroep zo voorgetrokken wordt door een aantal politici en twee politieke partijen, toevalligerwijs, 2 neoliberale partijen, waarvan d’66 ook oorspronkelijk uit de VVD voorkomt (niks links aan itt wat de meeste mensen denken).

 82. Karin

  Dit is dus hoeveel invloed bepaalde lobby’s hebben op de politiek, waardoor dus het algemeen belang in het gedrang komt.

 83. Peter

  Goed idee om deze zomer meer ruimte te geven aan horeca en terrassen. Kan heel goed zonder veel extra overlast, Utrecht blijft levendig, en de Horeca kan weer wat verdienen, angst voor te veel herrie sterk overdreven,
  Bewoner Noordelijke Binnenstad

 84. wollie

  een paar dam-proesters en die terrassen zijn zo weer leeg (en de ic’s vol)

 85. Jozias

  @ Peter

  Mooi! Ik merk dat er in de Noordelijke Binnenstad, voor jouw deur en onder jouw slaapkamerraam zojuist ruimte vrij is gekomen voor een extra groot extra terras. Met verruimde vergunningsmogelijkheden tot aan 3 uur ‘s nachts, maandag t/m zondag. Heb je een achtertuin? Deze kan natuurlijk ook gewoon verplicht verpacht worden aan de horeca. Kunnen ze een paar van die glazen kassen inzetten, zodat mensen wat meer uit elkaar kunnen zitten. En aangezien het privéterrein is kan hier wel een vergunning tot 4 uur ‘ nachts voor afgegeven worden.

  Best een goede optie, de horeca spreiden over alle rustige woonstraatjes in en nabij Utrecht centrum. Daar is lekker veel ruimte en weinig autoverkeer.

 86. Link zakie,,,,

  Wat is dat toch,,,,
  Die rare link horeca ,,,D66 vvd in utrechtstad

 87. Trol

  Sjaak. Je neemt alle woorden uit mijn mond. Een ding moet je KHN nageven….ze weten goed te lobyen. Het lijkt wel of ze het woord ondernemersrisico hebben weggetoverd. Verder totaal horeca moe. Iedereen heeft last van de situatie. Nogmaals .. ik hoop dat de overheid een tegenprestatie gaat eisen voor alle cadeautjes. Minimum loon omhoog, geen schijnzzpers als bezorgers, fooien netjes verdelen, handhaving op 1.5 meter etc.

 88. wollie

  ander idee: diy horeca.

  je zet je eigen tafel en stoeltjes zomaar ergens op straat of in het gras, bestelt via de utrecht-horeca-app je drankjes en de dichtsbijzijnde horecatent komt ze binnen tien minuutjes brengen.

 89. Ton Dieten

  Terrasvergroting is een totaal verkeerde reflex van de horeca, van D66 en de VVD.
  Dit gaat direct ten koste van de ruimte voor de trottoirs en de wandelgebieden. En daar zal het veilig afstand houden op 1,5 meter straks al moeilijk genoeg zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).