Dagger Coffe opent tweede zaak in Utrecht; ‘Geen ideale tijd, maar deze plek wilde ik niet laten schieten’ Dagger Coffe opent tweede zaak in Utrecht; ‘Geen ideale tijd, maar deze plek wilde ik niet laten schieten’

Dagger Coffe opent tweede zaak in Utrecht; ‘Geen ideale tijd, maar deze plek wilde ik niet laten schieten’

Dagger Coffe opent tweede zaak in Utrecht; ‘Geen ideale tijd, maar deze plek wilde ik niet laten schieten’
Dagmar Geerlings opende afgelopen weekend een tweede koffiebar in Utrecht. Naast Dagger Coffee aan de Europalaan, is er nu een gelijknamige zaak aan de Zijdebalenstraat. “Ik wilde al heel lang een tweede zaak openen.”

Dagmar Geerlings opende afgelopen weekend een tweede koffiebar in Utrecht. Naast Dagger Coffee aan de Europalaan, is er nu een gelijknamige zaak aan de Zijdebalenstraat. “Ik wilde al heel lang een tweede zaak openen.”

De nieuwe koffiebar zit in het historische tuindershuisje op de hoek van de Zijdebalenstraat en de Zeedijk. Het is één van de weinige elementen die is blijven staan na de herinrichting van het gebied.

Geerlings was al langer op zoek naar een nieuwe locatie, en daarbij had ze naar eigen zeggen ook specifieke eisen. “Ik wilde dat de nieuwe plek karakteristiek was, veel licht had en in een leuke buurt lag. Als ik dan zoiets tegenkom als het tuindershuisje, kan ik het niet laten liggen. Ook al is het nu geen ideale tijd om een nieuwe zaak te openen.”

Tekst loopt door onder afbeelding.

Buurthuis

Daarnaast zegt Geerlings veel waarde te hechten aan vaste klanten. “Ik wil een soort buurthuis zijn en relaties opbouwen met mijn gasten. Dat kan nu minder omdat de mensen niet binnen mogen zitten, maar ik hoop dat in de toekomst meer te kunnen doen.”

Geerlings heeft zich in het verleden bewezen als barista. Zo is ze meerdere keren in de top-3 geëindigd van de Dutch Barista Championship. Naast koffie kunnen mensen ook bij Dagger Coffee terecht voor onder andere yoghurt, wentelteefjes en cake.

21 Reacties

Reageren
 1. Maarten

  Dit pand is geen historische tuindershuisje maar is de in 1877 gebouwde brugwachterswoning van de voormalige Knollenbrug. Dat was de nu verdwenen brug over de Vecht tussen de Brugstraat/ Lauwerecht en de Zeedijk/ Zeilsteeg.

 2. Massegast

  Het gebouwtje staat precies op de plek (zie foto) waar de overkluisde Westerstroom de Vecht instroomt.

 3. Marijn

  Leuk! Hopelijk wordt het net zo knus als de Caffe Barista aan de Lange Jansstraat.

 4. Alain

  Respect voor ondernemers als Dagmar Geerlings!

  Menig loonslaaf zit te kniezen op de zolderkamer, huiverend voor ‘Blue Monday’ en zij opent gewoon, op het toppunt van de lockdown een horecazaak.

  Chapeau en succes!

 5. De count

  Leuk brugwachtershuisje. Jammer dat de plint onderaan niet zo mooi is afgewerkt. Mis nog steeds een gezellige plek om te borrelen na werktijd in dit stukje

 6. BM

  @Massegast
  “Overkluisde Westerstroom” is wel heel erg romantisch… 🙂
  Het is een omloop leiding, ook wel riool. Het heet ook Westerriool…

  https://hetutrechtsarchief.nl/beeldmateriaal/detail/194ea297-bf17-5fc6-8d53-e032514f1a7d/media/b6452fef-066d-2a9d-ef9a-e7af837f6d63?mode=detail&view=horizontal&q=westerstroom&rows=1&page=2

 7. Frans van Kouwen

  De koffie is super lekker met liefde gemaakt!
  Succes met alles in dit mooie pandje

 8. Rob

  Het hele verhaal…riool is wat overdreven…aanvankelijk gewoon aftakking singel https://nl.wikipedia.org/wiki/Westerstroom

 9. Ed.

  @Maarten
  Juist, zie Utrechts Archief, Beeldarchief Catalogusnummer 83533
  Foto van de Knollenbrug, 1934

 10. W

  Succes Dagmar!
  Het is zeker een heel sfeervol oud-Utrechts huisje!

 11. Inez

  Waarom is die Knollenbrug weggehaald?

 12. BM

  @Rob
  Dat staat er toch in dat wikipedia artikel?
  “De waterloop werd ondergronds aangelegd door een spuiriool met de naam Westriool”

  Het is in ieder geval geen “overkluisde stroom”. De stroom is gedempt.

 13. UTRECHTSE JANTJE

  @ Maarten .. Klopt helemaal , maar het is zeer zeker leuk dat het bewaard is gebleven , @ En Inez , het Knollenbrugje was leuk en toendertijd zelfs functioneel , maar voor sommigen wel ‘n beetje lastig om over heen te fietsen … en er ligt nu ‘n veel betere brug …

 14. Massegast

  Sorry voor dat ‘overkluisd’ hoor. Ik deed het even uit m’n hoofd en probeerde Utrecht natuurlijk nog mooier te maken dan het al is… 😉 Maar door het even te noemen weten ook de vnl. nieuwe Utrechters (denk ik) in Zijdebalen wat er onder hen doorstroomt.

 15. Massegast

  Ben ik nog vergeten: veel succes voor Dagger Coffee. Leuke plek en een mooie pleisterplaats voor een wandeling langs de Vecht.

 16. Buch.

  Voor de jaren 1970 waren al de wateren in Utrecht eigenlijk een riool.
  Velen huizen die aan het water staan loosden op het oppervlakte water.
  Nu is dat niet meer ,(is zelfs verboden) er is zelfs een riolering in de Oude gracht gelegd.
  Dus nu is het een duiker , die is nodig om als spui te dienen om het water uit het singel te lozen.

 17. Manou De R.

  Hoe is het eigenlijk met het vervolg op “Badhu” aan het Willem van Noortplein?

 18. wollie

  @Manou daar kun je afhaal bestellen, badhuisutrecht puntenel

 19. De count

  Het badhuis staat te verstoffen, ingericht en wel

 20. Dagmar

  Wat een leuke reacties allemaal, bedankt! 🙂

  Het huisje heet officieel “Het Tuindershuisje” in de boeken. Het is ooit gebouwd om de tuinen te onderhouden. Maar wat ik nu van iedereen begrijp is dat het inderdaad veel langer dienst heeft gedaan als brugwachtershuisje. Dus zo staat het bij de meeste mensen nu bekend.

  Ik hoor van veel mensen al veel verhalen over de buurt. Leuk om de historie er bij te krijgen!

 21. Maarten

  Beste Dagmar,

  Ik weet niet in welke boeken het als tuindershuisje te boek staat maar er waren in dit gebied slechts heel beperkt tuinen. Er was in de 19e eeuw industrie, loodsen en zeer beperkte open ruimte te midden van de van oorsprong Middeleeuwse bebouwing van de Utrechtse voorstad. Naast het huisje aan de linkerkant lag de zeilsteeg die doodliep en omzoomd was met kleine huisjes. Aan de rechterzijde lag de Molensteeg die vanaf de Zeedijk naar de oliemolen liep die stond op wat nu de hoek is van de Westerdijk en de Zijdebalenstraat. Het huisje is in 1877 gebouwd als brugwachterswoning en heeft werkelijk niets met tuinders te maken. Maar een brugwachterswoning is als traditionele plek om even halt te houden en te wachten tot de brug weer dicht is misschien wel een leukere locatie voor een koffiebar dan een tuindershuisje.

  https://hetutrechtsarchief.nl/beeld/DBB73C5B2F5052C4BAA42BAD24BDEAC5

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).