De DUIC tosti-test: Brasserie van Ostade aan de Adriaen van Ostadelaan - De Utrechtse Internet Courant De DUIC tosti-test: Brasserie van Ostade aan de Adriaen van Ostadelaan - De Utrechtse Internet Courant

De DUIC tosti-test: Brasserie van Ostade aan de Adriaen van Ostadelaan

De DUIC tosti-test: Brasserie van Ostade aan de Adriaen van Ostadelaan
De tosti is nog steeds een van de meest gegeten lunchgerechten. In Elseviers Culinaire Encyclopedie uit 1972 vinden we de volgende omschrijving: “Dubbele boterhammen met ertussen een rijkelijk beleg van kaas, leverpastei, ham of paling.”

De tosti is nog steeds een van de meest gegeten lunchgerechten. In Elseviers Culinaire Encyclopedie uit 1972 vinden we de volgende omschrijving: “Dubbele boterhammen met ertussen een rijkelijk beleg van kaas, leverpastei, ham of paling.”

Locatie: Brasserie van Ostade aan de Adriaen van Ostadelaan
Prijs: Tosti’s van €4,25 en €4,75
Variaties:
kaas & ham-kaas

Johannes van Dam schreef in zijn standaard werk De Dikke Van Dam in 2005: ”Tosti’s zijn lekker als er speciaal dungesneden boterhammetjes voor worden gebruikt. Verse, geen uitgedroogde, want die verbranden! Met gewone, voorgesneden dikke boterhammen lukt dat niet zo goed: de vulling wordt door het dikke brood geïsoleerd van de hittebron. Een variant van de tosti, die wel precies zo heet, is de in een contactgrill gemaakte tosti, en waarbij de –dikke-boterhammen met vulling ertussen samengeknepen worden in een soort wafelijzer.”

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en heeft iedere zichzelf respecterende horeca gelegenheid nu ook variaties op de ‘klassieke’ tosti bedacht: bruinbrood, vis, geitenkaas, ui, gehakt, sambal de mogelijkheden zijn legio.

Chef-kok Sanjai van café ‘t Bonte Paard in Laren, het Walhalla voor de tosti-eter met zeventien verschillende variaties (3,75 – 5,75) op de kaart, vertelde ons zijn geheimen en criteria voor zijn sublieme tosti’s. ”Wij gebruiken hoog brood wit of bruin met een ronde bovenkant en geen casino. Verder beleggen wij onze tosti zeer royaal, op de tosti ham-kaas gaan bijvoorbeeld drie plakken boeren belegen kaas. Wij besmeren de boterhammen aan beide kanten met roomboter in en hebben ook een speciaal tosti ijzer. Van onderen plat en van boven geribbeld. En dan krijg je een perfecte tosti: krokant en goudbruin aan de buitenkant, een smeuïge binnenkant waar de gesmolten kaas bijvoorbeeld uitdruipt en rijkelijk gevuld.

In onze tosti-test eten we steeds de ham-kaas variant en de signature tosti van de zaak.

Voor ons de kaas en de ham-kaas tosti. En ja hoor! Daar was een heerlijke tosti! van het meerzaden brood van Menno (een bakker uit IJsselstein die uitsluitend aan de horeca levert). De buitenkant was krokant door een laagje boter en de binnenkant smeuïg met  “waslijnen” van kaas. En natuurlijk een bakje ketchup. De kok bakt de tosti in de koekenpan.

Jus d’orange was niet zelf geperst maar door de groenteboer.

Waar eet u de lekkerste tosti in Utrecht? Laat het ons weten (redactie@duic.nl) en ons testpanel gaat langs.

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Brigitte

    De Ekoplaza bij mij om de hoek heeft bijna iedere dag vers brood van bakker Menno liggen…Inderdaad lekker brood.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).