De DUIC tosti-test: Buurten aan de Burgemeester Reigerstraat - De Utrechtse Internet Courant De DUIC tosti-test: Buurten aan de Burgemeester Reigerstraat - De Utrechtse Internet Courant

De DUIC tosti-test: Buurten aan de Burgemeester Reigerstraat

De DUIC tosti-test: Buurten aan de Burgemeester Reigerstraat
De tosti is nog steeds een van de meest gegeten lunchgerechten. In Elseviers Culinaire Encyclopedie uit 1972 vinden we de volgende omschrijving: “Dubbele boterhammen met ertussen een rijkelijk beleg van kaas, leverpastei, ham of paling.”

De tosti is nog steeds een van de meest gegeten lunchgerechten. In Elseviers Culinaire Encyclopedie uit 1972 vinden we de volgende omschrijving: “Dubbele boterhammen met ertussen een rijkelijk beleg van kaas, leverpastei, ham of paling.”

Locatie: Buurten aan de Burgemeester Reigerstraat
Prijs: Tosti’s van 4,25 t/m 5,50 euro
Variaties:
kaas, ham-kaas/ en mozzarella met tomaat en pesto

Johannes van Dam schreef in zijn standaard werk De Dikke Van Dam in 2005: ”Tosti’s zijn lekker als er speciaal dungesneden boterhammetjes voor worden gebruikt. Verse, geen uitgedroogde, want die verbranden! Met gewone, voorgesneden dikke boterhammen lukt dat niet zo goed: de vulling wordt door het dikke brood geïsoleerd van de hittebron. Een variant van de tosti, die wel precies zo heet, is de in een contactgrill gemaakte tosti, en waarbij de –dikke-boterhammen met vulling ertussen samengeknepen worden in een soort wafelijzer.”

Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en heeft iedere zichzelf respecterende horeca gelegenheid nu ook variaties op de ‘klassieke’ tosti bedacht: bruinbrood, vis, geitenkaas, ui, gehakt, sambal de mogelijkheden zijn legio.

Chef-kok Sanjai van café ‘t Bonte Paard in Laren, het Walhalla voor de tosti-eter met zeventien verschillende variaties (3,75 – 5,75) op de kaart, vertelde ons zijn geheimen en criteria voor zijn sublieme tosti’s. ”Wij gebruiken hoog brood wit of bruin met een ronde bovenkant en geen casino. Verder beleggen wij onze tosti zeer royaal, op de tosti ham-kaas gaan bijvoorbeeld drie plakken boeren belegen kaas. Wij besmeren de boterhammen aan beide kanten met roomboter in en hebben ook een speciaal tosti ijzer. Van onderen plat en van boven geribbeld. En dan krijg je een perfecte tosti: krokant en goudbruin aan de buitenkant, een smeuïge binnenkant waar de gesmolten kaas bijvoorbeeld uitdruipt en rijkelijk gevuld.

In onze tosti-test eten we steeds de ham-kaas variant en de signature tosti van de zaak.

We kozen voor de ham/kaas tosti en de tosti met mozzarella allebei op wit brood. Het witte brood bleek maïsbrood te zijn van Bakkerij Stellaerd. De ham/kaas was goed belegd, krokant aan de buitenkant en smeuïg aan de binnenkant en de kaas was mooi gesmolten, heerlijk. De tosti met mozzarella was ook mooi krokant en rijkelijk belegd.

De smaak was een beetje flauw, de gebruikte pesto had iets meer pit kunnen gebruiken. De tosti’s van Buurten worden aan de buitenkant met boter bestreken en op de plaat gebakken. De obligate ketchup wordt in een fles op tafel gezet. Prima tosti’s daar bij Buurten!

De Jus d’orange was vers geperst.

Onze lezers hebben massaal gereageerd op onze oproep: Waar eet jij de lekkerste tosti in Utrecht? Waarvoor onze dank! Ons testpanel gaat langs. Volgende keer Brasserie van Ostade.

 

2 Reacties

Reageren
 1. Yoshua

  Het zal wel aan mij liggen, maar je moet toch echt wel van het padje afzijn om vanaf € 4.25 een simpele tosti te kopen.
  Tosti is een kroeg of voetbalkantine snack wat niets hoeft te kosten.
  Bij ons in het bedrijfsrestaurant dik belegt witbrood , mayo, curry en gele sambal erbij voor € 1.25.-
  Die maisbrood tosti op de foto is een zielig broodje voor dat geld mag er toch wel een blaadje groen bij.

 2. Rob van steensel

  laatst een dergelijk broodje gegeten met een collega bij de Utrechtse stads brasserie plus een cola en een koffie. de broodjes kwamen na 40 minuten koud op tafel met een zwarte korst raad wat ik moest aftikken 32 euro dus daar kom ik nooit meer. oh ja ! als je iets besteld Engels is de voertaal

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).