Dit zijn de vijf Utrechtse horecazaken die in april weer tijdelijk gasten mogen ontvangen Dit zijn de vijf Utrechtse horecazaken die in april weer tijdelijk gasten mogen ontvangen

Dit zijn de vijf Utrechtse horecazaken die in april weer tijdelijk gasten mogen ontvangen

Dit zijn de vijf Utrechtse horecazaken die in april weer tijdelijk gasten mogen ontvangen
Het markante rode gebouw van De Beurs aan de Neude. Foto's: Marleen Stoker
De Utrechtse cafés Hofman, de Beurs, Ubica, VinVin en ’t Oude Pierement mogen van 14 tot en met 17 april weer tijdelijk gasten ontvangen. Dit zijn namelijk de horecazaken die meedoen aan Fieldlab Cafés, een experiment waarbij wordt onderzocht hoe de coronamaatregelen in deze context worden nageleefd.

De Utrechtse cafés Hofman, de Beurs, Ubica, VinVin en ’t Oude Pierement mogen van 14 tot en met 17 april weer tijdelijk gasten ontvangen. Dit zijn namelijk de horecazaken die meedoen aan Fieldlab Cafés, een experiment waarbij wordt onderzocht hoe de coronamaatregelen in deze context worden nageleefd.

Utrechters die graag mee willen doen aan het onderzoek kunnen zich vanaf volgende week woensdag aanmelden via een speciaal ingerichte website. Er kan dan een tijdslot van 1,5 of 3 uur worden gereserveerd. Voorwaardes zijn wel dat alle deelnemers ingeschreven staan in de gemeente Utrecht en dat ze een negatieve coronatest kunnen laten zien.

Tijdens het experiment kijken onderzoekers van TNO of en hoe de gasten en het personeel zich houden aan de maatregelen en afspraken. Naast naleving van de maatregelen wordt gekeken naar de onderlinge contactmomenten, met wie die zijn, op welke afstand en hoe lang die duren. Ook wordt aan de hand van CO2-concentraties gekeken naar de toevoer van verse lucht.

Bij de proef zijn naast TNO de Rijksoverheid, Koninklijke Horeca Nederland, Horeca Alliantie, GGD regio Utrecht en de gemeente betrokken.

Ondersteunend

De kennis die wordt opgedaan tijdens het experiment wordt gebruikt om te bekijken of en hoe horecazaken weer veilig en verantwoord open kunnen. Er wordt nadrukkelijk gezegd dat deze praktijktesten ondersteunend zijn aan – en dus geen voorwaarde – voor heropening.

“Samen – uiteraard op 1,5 meter – naar een café, het klinkt als iets uit vervlogen tijden. De inzichten die met deze proef in Utrecht worden opgedaan, zijn van belang voor de heropening van cafés in heel Nederland. Dat is een belangrijk lichtpunt voor alle horeca-ondernemers én hun gasten”, zegt burgemeester Sharon Dijksma.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. G.H.

  “Samen – uiteraard op 1,5 meter – naar een café, het klinkt als iets uit vervlogen tijden.” (…) zegt burgemeester Sharon Dijksma.

  Ehm nee mevrouw Dijksma, dat klinkt het niet. Het klinkt als iets van vorig jaar zomer.
  Ik denk er niettemin over om mij aan te melden hiervoor, want voordat we weer ‘echt’ naar een café of restaurant kunnen zijn we weer een paar maanden verder, helaas.

 2. Neudenaar

  3 dagen? Wat is dit voor een naargeestig zouthoudertje? Open, die horeca. Kappen met die onzin.

 3. Manou De R.

  O niemand vanuit de horeca meer brullen “we gaan open!”? Het is muisstil.

 4. Pee

  Dit heeft toch geen zin.
  Waar is het eigenlijk goed voor?

 5. Erwin

  @Pee: dit heeft wel degelijk zin, tenzij jij van mening bent dat ooit een 100% corona-vrije wereld zal gaan ontstaan. Grote kans dat dat niet gaat gebeuren. We zullen dus manieren moeten proberen te vinden om toch de samenleving op de een of andere manier open te gooien. Daar helpen deze fieldlabs bij.

 6. Binnenstadsbewoner

  Zolang er toezicht en handhaving bij is zullen die proefhoreca zicht uiteraard aan de regels houden
  Maar zodra er geen toezicht meer is dan gaat het meteen fout
  Drank in de man, wijsheid in de kan
  Geef horeca een pink,,,ze trekken je arm uit de kom

 7. Michael

  Misschien het hele artikel eens lezen @Pee?

 8. isabelle

  Heeeeerlijk stil in de binnenstad!! Nog een mooie zomer voor heel veel bewoners in het centrum. En ook dit jaar geen roeptoeters die meteen gillen dat je maar moet verhuizen als het je niet bevalt.

  Het bevalt prima, hahahaha!

 9. dora

  Ik hoor van veel bekenden dat zij al een jaar goed slapen, sinds de horeca (die er altijd is gekomen NADAT zij daar gingen wonen) dicht is. Ik vind het ook heerlijk rustig, nog nooit zoveel spechten gehoord en gezien en er zitten ook kauwtjes op de Mariaplaats. Hoe leuk is dat allemaal!
  Maar het is wel saai. Dus als de terrassen nou eens overdag opengaan, voorzichtig. Dan is er meer plek om te zitten want de parken puilen uit. En daar zitten de meeste mensen ook met drank, dus dat is niet heel anders dan op een terras.

 10. Joey

  Dat mensen dit nog serieus als iets positiefs zien….
  Walgelijk dit, gewoon helemaal open, niet alleen de horeca maar de hele economieredactie

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).