Door Michelin bekroonde Utrechts restaurant ElVi gaat sluiten - De Utrechtse Internet Courant Door Michelin bekroonde Utrechts restaurant ElVi gaat sluiten - De Utrechtse Internet Courant

Door Michelin bekroonde Utrechts restaurant ElVi gaat sluiten

Door Michelin bekroonde Utrechts restaurant ElVi gaat sluiten
Restaurant ElVi in Utrecht sluit per 29 december 2018 de deuren. Eigenaren Elvira Kemman en Victor Fielmich hebben hun restaurant verkocht en oriënteren zich op nieuwe plannen in de horeca. ElVi had de afgelopen vijf jaar een Bib Gourmand-onderscheiding van restaurantgids Michelin.

Restaurant ElVi in Utrecht sluit per 29 december 2018 de deuren. Eigenaren Elvira Kemman en Victor Fielmich hebben hun restaurant verkocht en oriënteren zich op nieuwe plannen in de horeca. ElVi had de afgelopen vijf jaar een Bib Gourmand-onderscheiding van restaurantgids Michelin.

ElVi opende in 2009 de deuren en heeft sinds 2013 de Bib Gourmand-onderscheiding. Het horecakoppel over de reden van de sluiting: “Wij hebben altijd heel bewust onze focus binnen de muren van de huidige locatie gehouden omdat ElVi de totale aandacht verdiende. Maar binnen die muren van ElVi kunnen we onze ambitie niet meer kwijt. We willen zoveel meer, maar na bijna tien jaar zaten we aan ons plafond in Utrecht. Wij hebben hier mooie herinneringen gemaakt, maar ook uitdagende momenten gekend.”

Over de stad zeggen de twee: “Utrecht is een enerverende stad die heel veel te bieden heeft, maar die in culinair opzicht nog enigszins in de kinderschoenen staat. Wij hebben geprobeerd de afgelopen jaren een positieve bijdrage te leveren aan de culinaire bewustwording in Utrecht.”

Nieuwe uitdaging
De twee zijn toe aan iets anders en een nieuwe uitdaging: “Natuurlijk hebben we al ideeën, maar we staan ook open voor interessante opties waarbij we onze kwaliteiten ten volle kunnen benutten. Wij gaan bouwen aan een ‘nieuwe ElVi’, wellicht in een andere vorm én op een andere locatie. ElVi stopt in Utrecht op de Jan van Scorelstraat. Op 29 december 2018 draaien we onze laatste service en sluiten we de deuren. Maar waar deuren sluiten, gaan andere weer open.”

Kemman: “ElVi staat voor onze voornamen en blijft als bedrijfsnaam bestaan. Het restaurant is gesloten, maar gasten kunnen ons blijven volgen via de website en sociale media.”

24 Reacties

Reageren
 1. Angelique

  oh, wat jammer zo ineens, die stond nog op mn to-do lijstje….

 2. Johan

  En weer een aderlating voor het Utrechtse restaurantwezen.
  Eten in Utrecht. Het was niks, het is niks, het wordt niks.

 3. Maria

  @ Angelique

  Daar heb je 10 jaar de tijd voor gehad. Was er in die 10 jaar dat ze daar gezeten hebben nou gewoon eens een keer heengegaan. Aan dit soort krokodillentranen heeft de Utrechtse horeca niets.

 4. Vrolijkerd

  @Johan
  Blijf jij inderdaad maar thuis haha. Wat ongezellig om iemand met zo’n houding naast je te hebben zitten als je lekker uit eten bent.

  Succes, Elvi!!

 5. René

  @ Hoezo een aderlating als het al niks was? En hoe weet u dat het al niks was en niks is? Wat een geblaat weer. Er zijn in Utrecht diverse plekken waar (meer dan) prima kan worden gegeten!

 6. Scherpschutter

  Er komt geen einde aan de totale culinaire verschraling van Utrecht. Nog even en uw enige keuze bestaat echt uit een fastfoodketen, een linksdraaiend bio-veganistisch hapje gemaakt van lokaal tarwegras, all you can eat sushi voor 15 euro of een max. 20 minuten buffet stampotje aan een statafel voor 6.99.

  Wat een armoe. 🙁

 7. BW

  “…binnen die muren van ElVi kunnen we onze ambitie niet meer kwijt. We willen zoveel meer, maar na bijna tien jaar zaten we aan ons plafond in Utrecht”.

  Niet flauw bedoeld en uit oprechte interesse, begrijpt iemand bovenstaande tekst? Ik ga er een beetje vanuit dat die ambitie slaat op één (of meerdere) Michelin sterren en als dat inderdaad het doel is, waarom zou dat niet kunnen op die locatie of zelfs uberhaupt in Utrecht? Als je goed kunt koken maakt het toch niet uit of je ergens eenzaam op de hei zit, of naast een Febo of naast de Librije? Het ontbreken van andere sterrenrestaurants lijkt me sowieso geen issue, er zijn namelijk best veel toprestaurants in kleine dorpen waar amper andere restaurants zijn waar ze zich aan op kunnen trekken. Iemand enig idee?

 8. Katja

  @Johan en René; thuis kan ik ook prima eten.

 9. Berend

  Gisteren weer heerlijk in de stad geborreld en daarna weer heerlijk gegeten. Het was inderdaad geen avondvullend programma op 1 locatie, maar toch echt prima. Je moet wel even bedenken waar je heen wilt en reserveren. Genoeg kleine restaurantjes (niet direct aan de gracht) die de moeite waard zijn.

 10. peter R

  @BW lijkt inderdaad inhoudsloze kletspraat, op 4 december tweette ElVi nog hoe blij ze waren met de eerste Utrechtse vermelding in de net verschenen GaultMillau restaurantgids. En dan drie weken later stoppen…

 11. gerben

  Hoop dat er een hamburgertent voor in de plaats komt of een wok to walk

 12. Piet

  Nou dit is geen aderlating zoals sommige schrijven. Het eten was prima maar de bediening was zeker pover. Dat je een Bib krijgt betekend alleen maar dat je een fatsoenlijk menu kan maken voor een bepaalde prijs dat is leuk maar geen topprestatie.

 13. Een droefgestemde dikke buik.

  Zoals Scherpschutter al zegt “er komt geen einde aan de culinaire verschraling van Utrecht.” Deze maand laat dat weer eens zien. L’Ami Jac sluit de deuren over een paar weken en nu dus ook Elvi. Twee van Utrechts beste restaurants sluiten. Wat een droefenis. Lange leve de “Ik wil veel voor weinig eten en de kwaliteit doet er niet toe” mentaliteit die in Utrecht heerst.

 14. Jochem

  Utrecht en eten op niveau….! Blijft een interessant en actueel onderwerp…
  Zou het wellicht iets te maken kunnen hebben met “vraag en aanbod”…? Een aantal toppers uit onze stad zouden bijvoorbeeld in Amsterdam en Rotterdam niet misstaan. In Utrecht krijgen deze restaurants de volgende recensie; ….(Karel 5):Gelukkig zijn er heel veel andere restaurants waar je goedkoper terecht kunt….. (Le Jardin): Wijn erg aan de prijs en water ook niet gratis…. (Brass): Bij binnenkomst overviel ons het geluid van alle pratende mensen… Kortom, kan Utrecht wel op niveau eten….?

 15. herman

  Een (potentiele) sterrenrestaurant heeft fout geld nodig. Criminelen gaan graag uit eten, enerzijds zaken doen en anderzijds hun zwarte geld uitgeven.

  Utrecht heeft te weinig onderwereld van niveau om zo’n restaurant rendabel te laten zijn.

 16. Y

  Boeien prima locatie voor een mooie nieuwe echte tentje en met een echte ster

 17. Iris

  Waar ik dan wel benieuwd naar ben is hoeveel van de “klagers” hier bij dit restaurant zijn geweest en hoevaak.

 18. RogierD.

  @herman. Interessant! Maar wat bedoel je precies met een ‘onderwereld van niveau’? Bestaat dat? Is dat een soort culinair geëngageerde drugsdealer of maffiabaas? En als uw stelling al half waar is, moet een goed restaurant het dan altijd dáárvan hebben…? Ik weet niet waar dergelijke wijsheid vandaan komt, maar het is onzin.

  @René heeft wat mij betreft een veel betere kijk op de zaak. Beter het goede benoemen, dan de middelmaat als norm te nemen. Ik licht toe.

  Feit 1: Johannes van Dam (toch wel een kenner) is circa 40 jaar geleden in Amsterdam gaan recenseren voor het Parool, met als doel restaurateurs te motiveren om béter te worden. Dat was hard nodig. Amsterdam was een culinaire woestenij waarvan ik het staartje zelf ter plaatse heb ‘mogen’ meemaken. Feit 2: Utrecht is er nu culinair gezien waarschijnlijk niet veel beter aan toe dan pakweg Amsterdam, maar er zijn wel veel méér goede restaurants in Utrecht dan 20 jaar geleden! En ook nog eens veel diverser qua keuken, én toegankelijker.

  Die Utrechtse restaurants winnen qua kookkunst glansrijk van veel hoofdstedelijke, Rotterdamse of andere Nederlandse ‘toprestaurants’ met hoge ratings op nep rating-apps zoals IENS, ondanks hetgeen dergelijke sites propageren. Ook het Nederlands culinaire journaille – in de regel schatplichtig aan hoofdredacteuren uit de hoofdstad danwel sponsored media adverteerders – vindt dat de serieuze Utrechtse restaurateurs maar wat aankloten. Dat is misplaatst dedain en een gevolg van door grootstedelijke waan of zelfs onkunde.

  Ik kom graag op voor de Utrechtse restaurants die er toe doen: De Keuken van Gastmaal Simple, en de hierboven genoemde Le Jarding en Brass om er maar een paar te noemen, zonder de veel andere tekort te willen doen.

  Mening: Utrechters moeten zich wat minder voor de gek laten houden. Neem Mac van Dinther (goeroe-recensent Volkskrant). Hij is iemand die al dan niet bewust negatief bijdraagt aan de beeldvorming over restaurants in Utrecht. De reis naar onze stad stemt hem al narrig. Over Le Jardin schreef Mac begin 2016 in de Volkskrant dat gerechten er ‘lollig’ uitzagen. Hij vond het verder – ik vat het samen – nogal verwarrend om in een groente-georiënteerd restaurant te zijn waar ook bloemen en planten worden verkocht (oooh… wat gek! hè, euh lollig joh?). Hij beklaagde zich erover dat Le Jardin niet vegetarisch was (ooooh Mac! Nóg gekker, huh.. planten en groente en dan toch ook vlees en vis erbij? Ik word gek..!). Mac gaf voor het eten een pover cijfer en voor de rest geloof ik ook. Hij vond de halfwang nogal ‘flauw’.

  Is zo’n matige recensie van Mac en dito cijfer voor het eten van Le Jardin nu terecht? Nee dus, althans niet als je de zaak eens goed bekijkt: Als Mac zich destijds vooraf had georiënteerd op het vooruitstrevende concept van Le Jardin, was er minder aan de hand geweest en had hij Le Jardin nauwkeuriger op waarde weten te schatten. Maar Mac is slordig en gretig, en het stukje moet af! Degelijk voorbereiden op een gratis vorkje prikken in Utrecht? Hah, nee joh! Dat doet Mac natuurlijk niet. Dat zou teveel moeite zijn, toch? Mac is denk ik een beetje lui.

  In mei 2018 schrijft Mac tijdens zijn ‘ afscheidstournee’ (ja, we moeten hem gaan missen mensen!) over een mooie sterrentent in Heerlen waar hij voor de tweede keer komt: “Tielman [ de patron ] creëert graag een sfeer van mysterie rond zijn menu (‘Het is elke dag anders’), dus ik ga niet te veel verklappen. Één ding kan ik niet voor me houden: een oliebol van yoghurt met kaviaar erbovenop. Een volkomen dwaze combinatie. Welke gek legt er nou goede kaviaar op een oliebol? Maar die van Tielman is prachtig goudbruin gebakken en heeft van binnen een lobbige zoete vulling, waarin de viseitjes langzaam wegzakken en voor zilte explosietjes zorgen. Deze oliebol verdient een plekje in het Rijksmuseum.” ……. slik……. Bweeuh! ‘Plekje in het Rijksmuseum’? Mac, ben je eigenijk wel goed bij je hoofd? Dus dát is wat Mac pas echt kan bekoren: een oliebol met kaviaar erop?

  Nou, dan eet ik toch écht liever bij Le Jardin, Mac! Tot nooit!

  Mac vond Le Jardin in zijn stukje overigens lijken op ‘de Intratuin’ …. Nu ben ik nog nooit in de Intratuin geweest maar, Le Jardin?…. Intratuin?… Wie heeft hier nu wel of juist geen smaak? Oliebol met kaviaar? QED

  Mac ontbeert het raffinement én de kennis die zijn illustere voorganger Johannes van Dam destijds wél had. Johannes zou in Utrecht veel slechte (terecht!), maar ook heel wat goede en leuke dingen hebben ontdekt. Johannes zou ons bovenal motiveren. Ik zou willen dat ik het nog een keer met Johannes erop had kunnen wagen in Utrecht. Ik hoop eigenlijk op de komst van een nieuwe ‘Utrechtste’ Johannes.

  En tot die tijd weet ik – samen met vele andere liefhebbers – prima de plekken te vinden waar fijn wordt gekookt in Utrecht. En ik blijf die mooie restaurateurs prijzen. De eerbiedwaardige opvolger van Mac, Hiske Versprille, schat ik capabeler in. Ze heeft ervaring aan beide kanten van de kachel. Ik hoop dat Hiske onze stad weet te vinden en misschien wel een eigen ‘Johannes’ aan ons geeft? Hiske, wanneer kom je langs?

  PS – En als zijn concurrentiebeding erop zit zien we Leon Mazairac hier gewoon weer terug! Want hij vond Utrecht echt leuker!

 19. Een droefgestemde dikke buik.

  @Iris, ik weet niet hoe het met de andere ‘klagers’ gesteld is, maar ik kwam er geregeld om te eten. Voordeel is dan ook dat ik in de buurt van Elvi werk.

 20. Herman

  @Rogier. Je hebt wel heel veel woorden nodig, meestal betekent dat een zwak verhaal, immers de waarheid is altijd duidelijk.

  Iedereen die wel eens in dure sterrenrestaurants eet weet dat dit geliefde plekken voor criminelen zijn. Zowel om te eten, maar ook als ontmoetingsplaats.

  Dat kunnen zowel witte boorden als de meer tradiitionele criminelen zijn.

  Misschien even googlen, je verdiepen of zelf bezoekje brengen?

 21. BW

  @Herman
  Je doet alsof het alsof het een publiek geheim is dat een sterrenrestaurant eigenlijk niet kan bestaan zonder crimineel publiek. Nou eet ik zelf ook wel eens in een sterrenrestaurant, maar mij is dat niet bekend. Je kunt natuurlijk niet uitsluiten dat er criminelen komen (bij een reservering wordt mij ook nooit gevraagd wat ik voor de kost doe en natuurlijk moet een crimineel uiteindelijk ook eten), maar de stelling dat dat de kurk is waarop men drijft lijkt me lastig verdedigbaar. Daarbij kan ik me nog iets voorstellen bij een diner, maar een ‘ontmoetingsplaats’ lijkt me onwaarschijnlijk. Het is daar geen café of zo hè. Op jouw aanraden nog even gegoogeld, maar wellicht kun je de zoekcriteria nog iets specificeren, want ik kom de links niet tegen. Tenslotte is vrij recent bekend geworden dat Utrecht een soort spil functie heeft in de Europese cocainehandel, dus gebrek aan penoze kan het probleem uberhaupt niet zijn.

  Kortom, als je met dergelijke boude stellingen komt mag je wel iets meer kleuring geven dan “iedereen weet”, “googelen”, of “jezelf verdiepen”.

 22. Harry

  @herman
  “Utrecht heeft te weinig onderwereld van niveau om zo’n restaurant rendabel te laten zijn.”
  In de top 10 van Lekker (+ allemaal minimaal 2 Michelin sterren) staan de beruchte criminele bolwerken; Krui­ningen, Zwolle, Vaas­sen, Heeze en Nuenen….
  Ik heb een flauw vermoeden dat je niet bij de politie werkt….

 23. Cico

  Goeie plek voor een Domino’s

 24. Mikel

  Rogierd. Ik heb genoten van je verhaal!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).