De traditionele Indonesische keuken in een modern jasje aan de Jan van Scorelstraat - De Utrechtse Internet Courant De traditionele Indonesische keuken in een modern jasje aan de Jan van Scorelstraat - De Utrechtse Internet Courant

De traditionele Indonesische keuken in een modern jasje aan de Jan van Scorelstraat

De traditionele Indonesische keuken in een modern jasje aan de Jan van Scorelstraat
Aan de Jan van Scorelstraat in Utrecht zit sinds kort een traditioneel Indonesisch restaurant. Kim Samosir is nog niet zo lang begonnen in zijn restaurant, maar aan goede recensies heeft Ina Corner nu al geen gebrek. “Onze gerechten hebben de originele smaak uit Indonesië, maar worden in een modern restaurant gepresenteerd.” 

Aan de Jan van Scorelstraat in Utrecht zit sinds kort een traditioneel Indonesisch restaurant. Kim Samosir is nog niet zo lang begonnen in zijn restaurant, maar aan goede recensies heeft Ina Corner nu al geen gebrek. “Onze gerechten hebben de originele smaak uit Indonesië, maar worden in een modern restaurant gepresenteerd.” 

Kim Samosir, geboren op Sumatra, is twintig jaar geleden naar Nederland gekomen. Op Sumatra leerde hij koken in het restaurant van zijn familie. Het familiebedrijf van zijn broer begon klein, maar groeide uit tot het grootste hotel en restaurant van het eiland Samosir. Hij werkte bij het familiebedrijf tot hij naar Nederland vertrok. Hij leerde er koken voor voornamelijk toeristen. Hier werd de keuken wel op aangepast – ‘toeristen willen niet elke dag rijst eten’.

In Indonesië zijn veel bevolkingsgroepen met ieder ook zijn eigen smaak en keuken. Op Sumatra, met een veelal christelijke bevolking, wordt er bijvoorbeeld veel varkensvlees gegeten. “En ook de echte babi pangang”, vertelt Samosir. ‘’Het originele recept komt daar vandaan.”

‘De originele babi pangang komt uit Sumatra’

Samosir vertelt dat er wordt gekookt in Ina Corner met authentieke kruiden en specerijen uit de Indonesische keuken. “Het is dan ook heel kruidig”, vertelt Samosir. Lachend voegt hij daaraan toe: “Het is wel iets minder pittig, want anders kunnen Nederlanders het niet eten.” Zo traditioneel als de gerechten zijn, zo modern is de presentatie van de gerechten. Veel is in kleine porties te bestellen, om te proeven. “Een beetje de tapas-manier. En netjes gepresenteerd.” Hij vertelt dat het in het Aziatische land gebruikelijk is om een gerecht in een kom te krijgen, waar vervolgens alles in is verwerkt.

Terras en lunch

Zijn vrouw werkte als reisleider voor een reisorganisatie en kwam vaak bij hem eten met groepen toeristen. ‘’Ik was naast kok ook entertainer dus ik zong veel en speelde gitaar’’, zegt Samosir. ‘’Zo heb ik haar leren kennen. Indonesië zat toen in economische problemen, maar had ook last van bomaanslagen.’’ Voor Samosir reden genoeg om naar Nederland te vertrekken. Eigenlijk was hij van plan om na een paar maanden weer naar huis te gaan. ‘’Maar ik had geen zin meer om naar die situatie in Indonesië terug te keren. Ook werd ik geadviseerd om even niet meer terug te gaan”, aldus Samosir. Uiteindelijk had hij het in Nederland zo naar zijn zin dat hij niet meer wilde terugkeren.

Samosir aan het werk achter de tap

Inmiddels is hij druk met zijn nieuwe restaurant op de Jan van Scorelstraat. Soms is het wel even aanpoten, maar dat heeft hij er graag voor over. “Je hebt veel kosten en je werkt veertien uur, ook in het weekend, maar de vergunning voor een terras is er al en binnenkort kan er ook geluncht worden.”

Zijn inspiratie komt van zijn jaarlijkse reizen naar Indonesië. “Onder andere in een foodcourt in Jakarta. Een simpel concept, maar het eten is erg goed. Het is heel hygiënisch en professioneel, maar niet zo duur. Dat wil ik hier ook voor elkaar krijgen”, vertelt Samosir enthousiast. “Ik wil de traditionele keuken verkopen met een moderne uitstraling.” Dat betekent in dit geval ook dat er veel vrouwen in de keuken te vinden zijn. “In Nederland zie je vaak mannelijke koks in restaurants, maar dat is in Indonesië anders. Daar kunnen mannen niet zo goed koken, maar de vrouwen wel. Die zijn voorzichtiger met de kruiden en die bepalen de smaak.”

2 Reacties

Reageren
  1. Peter

    Lekker eten. Zeker een aanrader!

  2. Evelien

    Heerlijk gegeten! Voorheen zat er een restaurant in het pand dat niet zo goed was. Grote verbetering! Hier gaan we vaker naar toe.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).