El Mundo aan de Voorstraat in Utrecht gaat sluiten: ‘De knoop is doorgehakt’ El Mundo aan de Voorstraat in Utrecht gaat sluiten: ‘De knoop is doorgehakt’

El Mundo aan de Voorstraat in Utrecht gaat sluiten: ‘De knoop is doorgehakt’

El Mundo aan de Voorstraat in Utrecht gaat sluiten: ‘De knoop is doorgehakt’
Het bekende restaurant El Mundo aan de Voorstraat in Utrecht gaat sluiten. Hoe lang de zaak al open was, weet ook de huidige eigenaar niet meer. Pascal begon er zelf in de bediening in 2001 en nam in 2017 de zaak over. Maar een tekort aan personeel nekt El Mundo. Deze week is de zaak voor het laatst open.

Het bekende restaurant El Mundo aan de Voorstraat in Utrecht gaat sluiten. Hoe lang de zaak al open was, weet ook de huidige eigenaar niet meer. Pascal begon er zelf in de bediening in 2001 en nam in 2017 de zaak over. Maar een tekort aan personeel nekt El Mundo. Deze week is de zaak voor het laatst open.

Het was een moeilijk besluit, maar de knoop is doorgehakt, vertelt eigenaar Pascal. “Het ligt niet aan de gasten, die komen genoeg. Maar sinds we na de coronacrisis – die er natuurlijk ook flink inhakte – weer open zijn, krijg ik de zaak niet gevuld met personeel. Zonder goed personeel kan ik de gasten niet helpen.”

Het einde van El Mundo is voor Pascal ook een afsluiting van een hele lange periode, want hij begon in 2001 gewoon in de bediening in de zaak. Hij is er altijd blijven werken en begin 2017 kreeg hij de kans om de zaak over te nemen. Hij kijkt met een goed gevoel terug op al die jaren dat hij er werkte.

“Natuurlijk is het dan een grote domper dat het nu dichtgaat. El Mundo was ook uitgegroeid tot een begrip. Maar als deze deur dichtgaat, gaat er ook weer een deur voor mij open. De komende dagen komen er in ieder geval nog heel veel gaste vasten voor een laatste keer langs.”

28 Reacties

Reageren
 1. Claire Obscur

  De tijd dat je personeel voor 6,50 per uur kon krijgen is al even voorbij. Ook voor deze toko dus een mooie wake up call. Time will tell. Altijd.

 2. Anne-Fleur

  Wereld nieuws bedankt redactie

 3. Bas

  Raar verhaal. Zijn er dan echt geen studenten meer die in de horeca willen werken?
  El-Mundo was altijd zo’n tent waarvan je wist dat als je er werkte je onbeperkt kon naborrelen met je collega’s.
  Dat was toch altijd secundaire arbeidsvoorwaarde nummer 1 als student.
  De vraag is betaald Pascal zijn werknemers anno nu niet te weinig.

 4. Van Eysinga

  @Anne-Fleur, wat voor wereldnieuws verwacht je van – en het zit ook al een beetje in de naam – De Utrechtse Internet Courant?

 5. wollie

  was ook in ‘eten wat de podcast’!

 6. PvdH

  @Van Eysinga “El Mundo” oftewel “de Wereld” oftewel wereldnieuws.

 7. Connaisseur

  Horeca probleem is personeel ,,het personeel dat terecht weigert te werken voor hongerloontjes
  Tip,,betaal wat meer
  En stop eens met de 0 uren contracten

 8. Mark

  Het personeelstekort in de horeca wordt niet veroorzaakt door te lage lonen maar door tekorten op de arbeidsmarkt. Horecawerk is erg zwaar, onregelmatig en niet leerzaam. Als je de kans hebt om leuker werk te doen en het ook nog eens beter aansluit bij je sociale leven, studie en zelfontwikkeling, waarom niet?

 9. WC-Eend

  Haha hilarisch dat de connaisseur zich hierin mengt, exact zo’n tent die 3 jaar geleden al het veld moest ruimen :p
  @Claire en Bas, volgens mij zegt Pascal nergens dat dat de enige reden is dat hij de tent moet sluiten. Ik werk er al 100 jaar niet meer maar kan er bij wijze van spreken altijd nog een biertje komen drinken als ik in de buurt ben (kan je ook failliet aan gaan, maar wederom is dat niet het gehele verhaal)..
  Ik zou alle andere oud-El Mundo-mensen dan bij deze ook willen oproepen om nog één keertje langs te gaan deze week. Nog één keer Ali’s kipsalade, nog één keer Mochi’s gevloek en gelach, nog één keer Pazzies gastvrijheid.
  Net als de vaste gasten gaat heel Utrecht dit moeten missen, we weten allemaal dat die zogenaamde tapas elders pas écht niet te vreten zijn, om nog maar te zwijgen van al die nep shared dining/Aziatische tapas die eigenlijk nergens op slaan.
  Goed lang verhaal kort; ga mensen, voor het te laat is! <3

 10. Bart

  Woningen graag in dit grote pand!

 11. Prof. Eelco Vonkert

  Geen hond gaat voor 12 eurie bruto per uur werken. Ik steek mijn teen niet eens onder de dekens vandaan voor 100 euro per uur netto, laat staan 12 eurie.. mensen blijven terecht in de ww.. Het uitwringen van mensen moet afgelopen zijn Het minimumloon moet minimaal met 500 euro per maand netto om hoog. Anders valt er niet te leven . De verschillen tussen arm en rijk zijn véél te groot. 500 euro is dan ook het minimum, het zou 1000 euro per maand moeten zijn. De inflatie in ogenschouw houdende , is het minimum loon nauwelijks gestegen de afgelopen 40 jaar. Terwijl alle andere lonen gewoon doorstegen… het is een schande. Goed gedaan mensen, nu de rest van de Horeca nog. Uitbuiters van personeel én klandizie !

 12. Koel Hoofd

  Toch opmerkelijk verhaal.
  “Vroeger” waren horecabanen studentenbanen vanwege de flexibiliteit en omdat het beter betaalde dan vakkenvullen bij de AH ,
  We hebben tegenwoordig 80.000 studenten in Utrecht, en die willen allemaal niet als bijbaan in de horeca werken?
  Ik heb daar wel een ideetje over.

  @Mark aanstipt het kernprobleem aan: “Horecawerk is erg zwaar, onregelmatig en niet leerzaam.” Dus ze zijn liever lui dan moe en vinden het werken met mensen domwerk. Raar, want juist van werken met mensen wordt je slimmer.
  “Als je de kans hebt om leuker werk te doen en het ook nog eens beter aansluit bij je sociale leven, studie en zelfontwikkeling, waarom niet?”
  Ze willen kennelijk alleen dingen doen die ze leuk vinden en in de sociale agenda past?

  Dit is een uitwas van het langjarig beleid (wat al in 1998 o.l.v. EU is begonnen) om studeren weer exclusief voor de rijken te maken, incl. de studielening die alleen rijke studenten zonder problemen kunnen ophoesten.
  Als de basisbeurs weer terugkomt, gaan studenten ook weer aan de horeca bak in flexibele contracten met hogere uurlonen dan als vakkenvuller bij de supermarkt.
  Simpelweg omdat dan ook weer de studenten met een normale arbeidsethos weer een kans op een goede opleiding krijgen.

 13. Pim pam Petter

  @prof net wakker of sliep u half? “omhoog is één woord. de rest: chapeau. ééns!

 14. Charles Bruinderij

  @Bart : helemaal mee eens !! er zijn honderdduizenden woningzoekenden in Utrecht. Er wordt niets bijgebouwd, alleen lelijke rommel. Vluchtelingen herverdelen, dat wil schelen.

 15. Reki

  Haha Mark wat zeg jij, horeca niet Leerzaam. Diverse andere beroepen willen juist ex horeca omdat die weten wat werken is.

 16. Amoroso

  @Prof. Eelco Vonkert
  Laat die zelfbenoemde titel professor maar buitenwegen want aan uw taalgebruik te zien valt u door academische mand!

 17. Jaapje

  @prof. Er zijn niet heel veel mensen die 17000 netto per maand binnen harken. Beetje realiteitszin zou niet misstaan.

 18. Kees N

  Als je niet weet wanneer de zaak startte: vraag het eens aan voormalig buurman Bert Deun. Hij woonde jarenlang boven de zaak.

 19. Prof. Eelco Vonkert

  @Amoroso: Jij vergist je deerlijk.
  Mijn titel is niet zelfbenoemd. Ik ben professor doctor, ter uwer informatie.

  Ik ben wel degelijk hoogleraar. Ik was al Jouw probleem als je dat niet gelooft. Daarnaast heb ik diverse banen als Lecturer…. En heb ik een eigen vertaalbedrijf. En toch nog sociaal gebleven.
  Het kan dus wel. Mijn taalgebruik op een reactiepagina die door álle Nederlanders begrijpelijk moet worden kunnen gelezen, doet niets af aan mijna academische vermogens én graad.

  Snap je?

  Gegroet.

 20. Sjaak

  @prof: deel anders effe je linkedin-pagina hier – kan je nergens vinden nml

 21. Amoroso

  @Eelco
  Ik ben niet overtuigd haha, maar droom vooral verder

 22. Binnenstadbewoner

  Professor wil graag en prijzen omhoog zodat er nog minder klandizie komt in deze dure en onzekere tijden en nog eens de personeelskosten middels veel hogere lonen flink verhogen. Juist ja.

 23. Amoroso

  @Eelco
  Uw verhaal is warrig, bent u soms de nutty professor?
  Apart dat tijdens uw studies het correcte gebruik van hoofdletters en komma’s niet is bijgebracht.
  “Mijn taalgebruik op een reactiepagina die door álle Nederlanders begrijpelijk moet worden kunnen gelezen” ?
  zelfs dat lukt u niet, doe maar wel academisch, dan snapt ik t tenminste LOL

 24. Theo

  Er begint hier in de reactieburelen een leuke verzameling dwazen te ontstaan. DUIC is inmiddels een soort open inrichting van internetgekkies geworden.

 25. Teringjantje

  “De komende dagen komen er in ieder geval nog heel veel gaste vasten”.
  Dat zou ook een oorzaak kunnen zijn dat een restaurant niet zo lekker loopt natuurlijk.

 26. bop

  @Vonkert.
  ter uwer= te uwer

 27. Amoroso

  @Eelco
  Kunt u aub het volgende nader toelichten?

  “Ik was al Jouw probleem als je dat niet gelooft”
  “En heb ik een eigen vertaalbedrijf. En toch nog sociaal gebleven.”

 28. Mien Dobbelsteen

  Goh iemand die tussen neus en lippen door iets typt en Professor is wordt niet geloofd ……….. Omdat hij wat typefouten maakt. How low can you go dames.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).