“Geen water en brood in de gevangenis, maar een exclusief diner.” In Wolvenplein start in maart een nieuw initiatief dat de voormalige cellengang drie dagen per maand in Restaurant de LiK verandert.
De eerste edities zijn op 23, 24 en 25 maart. Het diner vindt plaats in de grootste cellengang van de gevangenis, waarbij de setting een grote rol zal spelen. “De ruimte zelf is al bijzonder, maar door het gebruik van sfeerlicht zorgen we dat de contouren van de gevangenis nog mooier tot hun recht komen”, zo laat Freek van Kooten namens cateringbedrijf Bakx en Meijer weten, de initiatiefnemer van het restaurant.
Van Kooten vindt het een mooie setting, maar wil tijdens het diner niet speciaal aandacht geven aan de geschiedenis van het pand. “We willen de bezoekers prikkelen en ze nieuwsgieriger maken. Zelf weten we veel van de geschiedenis af, dus we kunnen altijd een toelichting geven.” Bovendien werkt het restaurant samen met verschillende partijen die meer aandacht besteden aan de geschiedenis van het pand. Zo organiseert Stadsdorp Wolvenburg rondleidingen in de gevangenis.
Uit de streek
Het diner van De LiK bestaat uit een vijfgangenmenu. Van Kooten: “Iedere maand stellen we een andere menu samen met producten uit de streek. We werken met wat er op dat moment wordt aangeboden en dus ook met veel seizoen producten.”
Op dit moment is de eerste editie al voor de helft volgeboekt. “Dat geldt voor alle drie de dagen. We hebben het idee dat het aanslaat”, zegt Van Kooten. Nu wordt het diner in de cellengang georganiseerd, “maar in de zomer willen we de diners eventueel buiten op de luchtplaats verzorgen.”
Te koop
Binnenkort wordt de gevangenis te koop aangeboden en is het de vraag of de ondernemers in het pand zoals Restaurant de LiK kunnen blijven zitten, “maar we verwachten wel dat we nog anderhalf jaar kunnen blijven.”
De gemeente zal hun visie op de toekomst van de gevangenis geven, maar Van Kooten denkt dat de bestemming in principe onveranderd blijft. “Een bedrijvenverzamelgebouw en evenementenlocatie zal het waarschijnlijk blijven”, licht Van Kooten toe.
2 Reacties
ReagerenEr is niets mooi aan een gevangenis ,je sluit mensen op en dan met lichteffecten een sfeer maken om smakelijk te eten met uitleg en geschiedenis vind ik maar niks,nodig mensen uit die onschuldig in voorarrest hebben gezeten en laat die hun verhaal vertellen dan heb je boter bij de vis !
Het idee uit de streek is leuk maar ik heb achter de schermen mogen/ kunnen kijken en dat uit de streek bleek wen ruim begrip. Welke streek, streekmarkt gedroogde worsten uit spanje verse pasta uit italie.