Als het aan de gemeente Utrecht ligt, zijn er ook na 1 november nog extra uitgebreide terrassen in de stad. Die terrassen zijn volgens de gemeente namelijk een middel om het coronavirus tegen te gaan. Hoe de uitbreiding na 1 november eruitziet moet nog duidelijk worden. Daarvoor gaat de gemeente eerst met ondernemers en bewoners in gesprek.
In Utrecht zijn sinds een paar maanden op meer plekken terrassen. Dit staat de gemeente toe om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De gedachte is namelijk dat besmettingen in de buitenlucht minder vaak voorkomen, ventilatie zou hierbij een rol spelen. Daarnaast kan er makkelijker afstand worden gehouden, kunnen horecaondernemers zo meer omzet maken en bieden de extra terrassen ruimte voor Utrechters om elkaar te ontmoeten.
De uitgebreide terrassen zijn toegestaan tot 1 november. De gemeente gaat de komende maand gebruiken om te bekijken hoe horecaondernemers na die tijd hun terrassen kunnen inrichten.
Hoe gaat de gemeente dat doen?
Het grootste aandeel uitbreidingen van terrassen bevindt zich in de binnenstad. In de week van 12 oktober gaat de gemeente daarom in gesprek met bewoners en ondernemers uit de binnenstad over het vervolg. Daarnaast staat vanaf 1 oktober een enquête online over de tijdelijke terrassen in Utrecht.
Op basis van deze gesprekken, de enquête en het debat in de gemeenteraad, neemt het college uiteindelijk een besluit. Dan moet duidelijk worden over de wijze waarop en onder welke voorwaarden de uitgebreide terrassen blijven bestaan. Uiterlijk 26 oktober moet dit helder zijn.
Gekoppelde berichten
Foto’s: Steeds meer geïmproviseerde terrassen in de Utrechtse binnenstad
Om Utrechtse horecazaken tegemoet te komen in coronatijd, hebben ze van de gemeente ruimte gekregen…
32 Reacties
ReagerenMet het uitspreken van een voorkeur voor tijdelijke en extra grote corona-terrassen geeft de gemeente een compleet verkeerd signaal af. Nu we aan de vooravond staan van de 2e lockdown, zou ons stadsbestuur zich met belangrijkere zaken moeten bezighouden dan het faciliteren van horecaondernemers die zich vroeger heel graag lieten voorstaan op hun ‘wie-doet-me-wat-vrije-jongens’ gedrag maar nu net zo makkelijk zielig staan te zeuren om steun en gratis geld.
Met zijn allen lekker bibberen op het tochtige winterterras, want ik neem aan dat terrasverwarmers in GL-gemeente Utrecht hartstikke verboden zijn.
@ Peter R
Er zijn ook terrasverwarmers die je met behulp van zonne-energie kunt opladen of met behulp van groene stroom. Gewoon ontheffing voor aanvragen bij de gemeente.
Mijn gedachte is dat zelfs geen hond (kijkt naar buiten: hondeweer, en zelfs dan geen hond buiten), in de komende 3-6 maanden nog buiten gaat zitten, een enkele dag daargelaten.
Ben niet direct voor of tegen uitbreiding of verlenging, maar “de strijd tegen corona” als argument voor verlenging? Dat moet één van de slechtst onderbouwde voorstellen ooit zijn.
bijv. de mariaplaats is er wel sfeervoller van geworden
@Peter R. Tot mijn verbazing tref ik nog overal in de stad terrasverwarmers aan. We zouden vergeten dat er nog een veel groter gevaar voor de mensheid bestaat dan de coronacrisis: de klimaatcrisis, die gaat leiden tot het uitsterven van de menselijke soort, die op haar beurt tal van soorten in haar ondergang zal meesleuren. Ik ben daarom voor een onmiddellijk ingaand totaalverbod van terrasverwarmers, ook voor privégebruik. De klimaatcrisis gaat ieder economisch belang verre te boven.
Stel, ik heb een winkeltje in de binnenstad. Mag ik dan ook kraampjes neerzetten buiten, om zo de klanten van mijn winkeltje te spreiden? Ik dacht het niet. Waarom dan toch steeds die voorkeursbehandeling van de (continu moord en brand schreeuwende) horeca?
Ondertussen wordt het steeds lastiger laveren op de stoep door alle reclameborden (verboden), neergekwakte fietsen (verboden) en nu extra terassen.
@gemeente utrecht
Ik kan de enquete niet invullen, na vraag 3 kan ik niet verder, zou dat zijn omdat ik overal negatief op reageer?
Die zijn niet verboden, Peter. Weer een onderwerp minder waar je je niet druk over hoeft te maken. Jammer, maar helaas.
Inderdaad Peter. Wat een geste, zet je stoelen maar buiten in de kou maar niet verwarmen he.
Op die manier heeft niemand er wat aan. Leden binnenstad030 gekrenkt en verdrietig omdat de terrassen mogen blijven staan en de ondernemers boos omdat ze zo alsnog niets kunnen verdienen. Je kan het niet voor iedereen goed doen. Maar de gemeente die het voor iedereen niet goed.
@Peter R.: Nee, volgens mij niet, want er zijn op heel veel terrassen al verwarmers.
@Gerard Brugmans, Bromsnor denkt dat die bluffers van KHN hier de hand in hebben.
“Dit staat de gemeente toe om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De gedachte is namelijk dat besmettingen in de buitenlucht minder vaak voorkomen, ventilatie zou hierbij een rol spelen.”
*Lazert van verbazing van zijn stoel*
Zolang corona in het land is de grotere terrassen toestaan mét verwarming, anders heb je er niks aan. Het is tijdelijk mensen. En nood breekt wet. Het klimaat krijgt echt niet de doodssteek door die terrasverwarmers deze winter. Als je dat afzet tegen alle mensen die de auto laten staan omdat ze thuis (moeten) werken ben je er al. Chill en heb een beetje vertrouwen in moeder aarde en de mens. We gaan dit oplossen net zoals we al zoveel dingen opgelost hebben.
Een enquete van de gemeente utrecht laat me niet lachen. Dat besluit om de terassen te handhaven is al lang genomen. Horeca uber alles is het immers in Utrecht. Komt straks een ronkend communicatie verhaal dat de uitslag overwegend positief is en ander positief blabla gereutel. En voor je het weet is de hele binnenstad permanent een groot terras en niet meer toegankelijk voor de bewoners van Utrecht.
Terrasverwarmer of niet (liever wel uiteraard), ik zal er zeker gebruik van maken.
@ChillBill: de terrasverwarming is natuurlijk maar een voorbeeld van hoe de mensheid zichzelf te gronde richt. Elders op dit forum is ook al de aandacht gevestigd op het steeds ontoegankelijker worden van de publieke ruimte door een overdaad aan terrassen, niet alleen in de binnenstad maar ook aan uitvalswegen als de Nachtegaalstraat en de Burgemeester Reigerstraat.
Weet de gemeente niet dat er ook nog ander bedrijven zijn in de binnenstad
Horeca krijgt mag alles
Andere winkels helemaal niks nog geen reclamebord extra
Terwijl horeca toch een grote verspreider is van Corona
Een op de twintig personeel in de horeca is besmet
Je zal maar in de horeca werken
Waar en wanneer gaat de gemeente in GESPREK met bewoners van de binnenstad ? En kan dat wel in Corona tijd ? Of huurt de gemeente voor dit gesprek een terras af ? We worden weer belazerd.
@Lexus: de beste bijdrage aan een beter milieu is minder mensen op deze aarde. Mag dus ernstig hopen dat je niet van plan bent om kinderen te krijgen?
Terrassen lijken mij de minst erge van alle kwaden. Blijkbaar heeft een groot deel van de bevolking behoefte aan horecabezoek. Dan maar liever buiten dan binnen. Beter was het nog als iedereen gewoon lekker thuis bleef in zijn eigen huis. Lekker haardvuurtje aan, Frans kaasje, wijntje, kaarsje, smooth jazz op en denken aan de tijd dat contact nog heel gewoon was.
@Isabelle: na meer dan een halve eeuw ben ik nog steeds blij geen kinderen te hebben, overigens niet voor mezelf maar voor hen die niet om het leven gevraagd zouden hebben. Toch heb ik als mens aan wie niets menselijks vreemd is medelijden met de kinderen van nu die een verschrikkelijke tijd tegemoet gaan.
@ Isabelle: daar hebben we het weer. Het ultieme argument om met z’n allen lekker niks tegen de klimaatopwarming te doen, deze keer nog in de vriendelijke variant. Een nog betere bijdrage kan de idealistische milieuactivist immers leveren door met de pil van Drion zijn of haar eigen voetafdruk helemaal tot nul terug te brengen. Toch? En zo bent u weer vrij gepleit om uw zorgeloze leventje (met terrassen op huis kamertemperatuur) voort te zetten … ten koste van het milieu, de gezondheid van anderen en de generaties na ons.
@ Anen Marie?
Waarom wordt je belazerd?
Ik vind de terrasuitbreidingen echt minimaal (het zijn alleen vierkante meters als het goed is, niet meer stoelen en tafels, slechts ietwat ter compensatie van minder tafels binnen).
Over het algemeen zorgt de huidige indeling juist voor meer rust en ruimte op straat en is het vaak een verbetering van het straatbeeld (minder chaos).
Ik weet niet zo goed wat het probleem nu precies is voor jou als binnenstadsbewoner, behalve dat je wat te zeiken hebt gevonden.
Daghoreca zorgt sowieso al niet echt voor overlast, dat zijn met name nachtclubs en dergelijke en die zijn al geruime tijd niet open. Daarnaast is er nu een sluiting om 22 uur en die gaat echt wel verlengd worden. Waar je dan als bewoner precies last van hebt weet ik niet. De situatie is zelfs verbeterd voor de bewoners ten opzichte van voor de Coronacrisis.
Ga er maar vanuit dat ook hier het tijdelijke omgezet word naar blijvend.
Wat dat bijdraagt aan het voorkomen van besmettingen is voor mij niet duidelijk.
Dat de terrassen vreselijk hinderlijk zijn en je onderhand een omweg moet maken om op je bestemming te komen vinden ze minder erg.
@ Frits correctie: 1 op de 20 GETESTE horecamedewerkers is positief getest
Zo vreemd vind ik het niet dat mensen hier en daar klagen over terrassen. Ze nemen best wat ruimte in beslag. Soms moet je over het fietspad om er langs te wandelen, waardoor fietsers vervolgens zwaar geïrriteerd op de rijbaan terecht komen. Andere scenario’s zijn denkbaar. Het hangt af van welk terras waar, maar er zijn zeker minder geslaagde voorbeelden.
Beste bewoners (en ondernemers), u mag naar uw 80 parkeerplekken fluiten. Wel een vergunning betalen, maar er steeds minder voor terugkrijgen.
De online enquête van de gemeente werkt niet. Jammer. Ik vind de extra terrassen overlastgevend en ook een sta in de weg. Op sommige stukken in de stad blokkeren ze de doorloop. Daarnaast is het ook niet eerlijk naar ondernemers die geen ruimte voor hun zaak hebben hiervoor.
Wassen neus enquete. De gemeente kan daarmee wel zeggen dat ze hebben voldaan aan de regel het volk mogelijkheid tot inspraak geven. Het besluit om van Utrecht een pretpark te maken is al lang genomen, corona wordt enkel gebruikt om het proces te versnellen en tegenstanders buitenspel te zetten.
Ben benieuwd hoe vol die terrassen komen te zitten met oerhollands nat guur herfst weer. Dan moet je wel heel erg verslaafd zijn aan “zien en gezien worden in het kader van emotioneel vermaak en beleving van het ego” om dat met een elektrisch dekentje (lekker duurzaam op grijze stroom) te trotseren. Hopelijk wordt het dekentje niet nat want dan wordt electrocutie ook nog een risico.
Horecalobby roept
D66 wethouder Klaas verschuure volgt
Omwonenden
Andere winkels
Mogen kunnen niks
Complot, complot, complot
Ik eet liever compote.