Gemeente Utrecht wil cafés verbieden om tijdens openingstijden deuren en ramen te openen Gemeente Utrecht wil cafés verbieden om tijdens openingstijden deuren en ramen te openen

Gemeente Utrecht wil cafés verbieden om tijdens openingstijden deuren en ramen te openen

Gemeente Utrecht wil cafés verbieden om tijdens openingstijden deuren en ramen te openen
De ramen en deuren staan open bij café de Flater in de binnenstad van Utrecht
De gemeente Utrecht wil cafés verbieden om nog langer tijdens openingstijden ramen en deuren open te houden. Het is een maatregel om geluidshinder tegen te gaan. Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht is tegen het plan en vraagt om de regel te schrappen.

De gemeente Utrecht wil cafés verbieden om nog langer tijdens openingstijden ramen en deuren open te houden. Het is een maatregel om geluidshinder tegen te gaan. Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht is tegen het plan en vraagt om de regel te schrappen.

Wie op een zonnige dag door de stad loopt ziet bij menig – bijna alle – horecazaken wel een deur of raam openstaan. Als het aan het college van B&W ligt zou dit bij cafés niet meer mogen. Het zijn slechts 2 zinnen in een plan van 57 pagina’s, maar onder 2.4.2 staat het wel: “Als regel wordt in het omgevingsplan opgenomen dat ramen en deuren van cafés te allen tijde gesloten dienen te blijven. Dit voorkomt geluidoverlast door muziekgeluid en de noodzaak tot handhaving.”

Op dit moment kan de gemeente bij individuele zaken besluiten dat ramen en deuren gesloten moeten blijven om overlast van bijvoorbeeld muziek tegen te gaan. Maar het college wil dit op een algemene manier regelen omdat het efficiënter zou zijn. “Als het plan wordt aangenomen geldt het voor alle cafés”, aldus de gemeente in een reactie. De belangrijkste reden is dat geluidsoverlast slecht is voor de gezondheid. “Dit zorgt ervoor dat we makkelijker kunnen handhaven.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

De nieuwe regel moet volgend jaar van kracht worden

Zorgen

Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht maakt zich zorgen om de nieuwe regel. In een brief aan de gemeente schrijft de belangenclub: “Door cafés de mogelijkheid te ontnemen om hun ramen en deuren open te zetten, verstikken we de natuurlijke ambiance en verbinding met de buitenomgeving. Het vermogen om de bries te voelen, te genieten van natuurlijk licht en betrokken te zijn bij de omringende gemeenschap zijn fundamentele aspecten van de café-ervaring.”

De belangenorganisatie gaat ook in op het aanpakken van geluidsoverlast: “Hoewel het belangrijk is om dergelijke problemen aan te pakken, denk ik dat er alternatieve oplossingen zijn die kunnen worden onderzocht in plaats van toevlucht te nemen tot het algemeen sluiten van ramen en deuren.” Koninklijke Horeca Nederland afdeling Utrecht schrijft dan ook: “Via deze weg verzoek ik u dringend om het artikel die het sluiten van ramen en deuren in cafés verplicht stelt, te heroverwegen.”

Beleidsnota Geluid en Trillingen

De maatregel staat in het document beleidsnota Geluid en Trillingen. Op 1 januari 2024 gaat er nieuwe landelijke wetgeving in en dat was de reden voor het college van B&W om aan de slag te gaan met nieuw lokaal beleid om hinder door geluid en trillingen tegen te gaan.

In het document staan uitspraken en uitgangspunten om te zorgen voor een goed woon- en leefklimaat. “Te veel geluid of hinder van trillingen door verkeer of bedrijven is slecht voor de gezondheid van bewoners”, is te lezen. Het conceptdocument is recent gepubliceerd en tot vandaag kon de stad reageren. Binnenkort worden de reacties verwerkt en mag de gemeenteraad erover in debat.

Update: D66 en VVD hebben vragen gesteld over de mogelijke nieuwe maatregel

Gekoppelde berichten

77 Reacties

Reageren
 1. Herman

  Wat een flauwekul we leven steeds meer in een onherkenbare dolgedraaide wereld.

 2. Uuu

  Je staat het eerst toe dat er op grote schaal horeca in woonbuurten wordt gevestigd (naast de bekende plekken in het centrum) en dan krijg je dit soort gepruts.

  Kunnen ze in Utrecht in de politiek alsjeblieft eens wat belangrijkere dingen gaan doen?

  Wil je op treden tegen geluidsoverlast, moet je gewoon metingen doen en overtredingen constateren en beboeten. En kroegeigenaren moeten hun gasten aanspreken op overlast (doen en durven ze niet, want het zijn Nederlanders en ze “willen gaan politieagent zijn”.) Je zou maar de verantwoordelijkheid nemen die bij je beroep hoort.

  Ramen dicht met mooi weer, na 23 uur misschien, maar daarvoor: Koekoek! Daarnaast zitten mensen natuurlijk gewoon op een terras en daar komt dan ook het geluid vanaf.

 3. FB59

  Wat een flauwekul! Jaag die paar laatste café’s ook nog de stad uit. Noemen we het maar een Praathuis waar iederen kan uithuilen en anders gaat Bor de Wolf wel weer naar het Enge Bos (zou dat Amelisweerd zijn;-)

 4. Omar

  Wat een onzin.

 5. Rien van den Hoek

  Totale onzin, behalve dat het onveilig is, de brandweer gebied soms deuren open te houden, RIVM vind het verstandig om ramen en deuren open te houden voor ventilatie ( tijdens covid zelfs een must) is het sociaal onwenselijk. Maar ook personeel dat van binnen naar buiten moet met een vol blad wordt daar niet blij van.
  Evenmin de mens die mindervalide of slecht ter been is, die moet dan voor een dichte deur wachten tot iemand de deur open doet, die afhankelijkheid wil je helemaal niet. Wellicht een bezuinigingsregel op handhaving uren en een regel om o.a de grachtengordel actie groep binnenstad030 tegemoet te komen. Cafe’s hebben door de gemeente geplaatste verzegelde limiters, kunnen de deuren om middernacht sluiten. Maar hou nou eens op met dat hysterische verbieden en dwingen in deze stad.
  Het verpest de ambiance en aantrekkelijkheid van een open stad. Het is pauper politiek en ambtenarij van de hoogste orde. Stop daar nou eens mee!

 6. Binnenstadbewoner

  Wat een onzin van “onze” ambtenaren weer zeg. Totale onwerkbare flut maatregel.

 7. Piet Boon

  In wat voor maatschappij leven we inmiddels? Niets mag meer. We krijgen alleen maar regels naar ons toe geslingerd.

 8. Baliekluiver

  Goed plan! Die ‘verbinding met de buitenomgeving’ is precies waar de schoen wringt. Want in die buitenomgeving wonen mensen die vaak niet zitten te wachten op kroegherrie. Als je versterkte muziek op je terras wilt hebben vraag je maar een vergunning aan!

 9. Koel Hoofd

  “Door cafés de mogelijkheid te ontnemen om hun ramen en deuren open te zetten, verstikken we de natuurlijke ambiance en verbinding met de buitenomgeving. Het vermogen om de bries te voelen, te genieten van natuurlijk licht en betrokken te zijn bij de omringende gemeenschap zijn fundamentele aspecten van de café-ervaring.”
  Hmm, klinkt als reclame voor resortvakantie in een warm land.

  Heb lang geleden hartje binnenstad gewoond. Geluidsoverlast op AA-locatie …weet er alles van.
  Maar begin de jaren negentig werd het heel simpel opgelost, tot middernacht terras enof deuren/ramen open, daarna dicht.
  Dubbele ramen em airco’s waren ook al dus dat werkte prima.

  Horeca NL zit gewoon te zemelen als een seniel oud wijf. Die omringende gemeenschap heeft overlast van de horecagasten want die gemeenschap is er niet als een ‘zoo humaine’ voor het vermaak en beleving van de gasten.
  Horeca bestaat bij gratie van die omringende gemeenschap.

 10. w

  lekker belangrijk onderwerp weer waar de gemeente zich mee bezig houdt.
  ondertussen tiert de onderwereld welig aan de ASW.

 11. Scherpschutter

  @Piet Boon

  Een socialistische.

 12. J

  Uitstekend plan en vooral t gevolg van t feit dat t aantal cafés en terrassen explosief is toegenomen, ook in de wijken buiten het centrum. 1 bron van geluid trekt een bewoner nog maar verschilden cafés tegen elkaar in maakt je horendol.

 13. Michiel

  Mijn god. Komen gemeenteraadsleden wel eens zelf in Utrecht? Of in een cafe? De meeste cafes knallen echt geen keiharde muziek naar buiten.
  Als dat wel gebeurt kun je daar echt wel op handhaven.

  “Het conceptdocument is recent gepubliceerd en tot vandaag kon de stad reageren”

  Fijn dat er dan pas vandaag over bericht wordt in de media, DUIC.

 14. Dogan

  Wat is dat voor onzin? Moeten de deuren ramen dan open na openingstijden?

 15. Statler

  Ik denk terug aan de tijd dat we in de Drinkwinkel in de vensterbank zaten-met de ramen omhoog -en onze benen buiten. Those were the days, my friend…Utrecht is een bekrompen stad aan het worden.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 16. PvC

  Ik verbaas me steeds meer over alle wereldvreemde maatregelen die de gemeente Utrecht alsmaar bedenkt.

 17. Peet utrecht

  Top idee
  Hoog tijd dat er eens aan de belangen van omwonenden van herrie horeca wordt gedacht

 18. Fred

  Gemeenlijk bezoek ik cafés zonder muziek, heerlijk rustig. Zelfs in het centrum zijn die te vinden. Dit soort maatregelen lijkt me thuis te horen in een plaats waar de overheid zich uitput in alle zaken van een betuttellijst.

 19. Per Ommegaande

  Waanzin. De meeste geluidsoverlast komt van terrassen en van publiek dat de zaak verlaat, zoals in de Nobelstraat. En als je dus geluidsoverlast van de horeca wilt verminderen, moet je iets doen aan terrassen (en zeker die met terrasverwarmers) en aan uitgaanspubliek in de openbare ruimte.
  OF de gemeente moet eerst nadenken of ze een vergunning wilt verstrekken, voordat ze een omgeving gaat verzieken met terrassen. En misschien moet de sluitingstijd eerder, om omwonenden niet wakker te laten schrikken van luidruchtige aangeschoten vertrekkenden.

 20. Bert

  @baliekluiver nergens wordt gerept over versterkte muziek op het terras.

  Wordt nog leuk, over 5 jaar: gemeente utrecht verbiedt horeca airconditioning te gebruiken.

 21. Geenstijl@Utrecht

  Het is toch vrij normaal dat je muziek e.d. gewoon voor jezelf houd,waarom moet de omgeving er last van hebben,net als rook overlast van houtkachels en barbecues.

 22. Katja

  Hehe, eindelijk. Minder geluidsoverlast en energieverspilling.

 23. Bert Bruislijm

  Deuren en ramen dicht, eindelijk. Stel je voor dat er iets van amicaliteit op straat belandt en mensen aan het praten raken. Maar wel een meer dan veelkleurig zebrapad wat geen zebrabad is maar OH zo belangrijk is voor de verbinding…..
  Ik wil iets zeggen maar passende woorden ontbreken me op dit moment even.

 24. Lieve Petertje

  Ik weet niet hoe het met jou zit Baliekluiver, maar ik woon in een binnenomgeving.

  En geluidsnormen voor wanneer ramen en deuren open staan, gewoon een proportionele maatregel? Alle ramen en deuren dicht, ook in uitgaansgebied zoals op de Neude, dat slaat echt nergens op.

 25. rmn

  Zojuist kom ik terug van mijn stamcafé waar ik de hele dag lekker binnen heb zitten werken terwijl de deuren open stonden en er frisse lucht naar binnen kwam. Als ik nu ga zeggen wat ik denk van deze maatregel, onze gemeente, en de politici, dan komt mijn comment nooit door het filter heen. Wat ik vind is waarschijnlijk zelfs strafbaar.

  Ik vind het steeds moeilijker om mijn woede te onderdrukken als het gaat om ons bestuur.

 26. .

  Niet alles moet wijken voor efficiëntie. Soms moet je als gemeente accepteren dat zaken wat meer geld en inspanning kosten. Liever een leefbare stad met wat gezelligheid en waar de normen overtreden worden handhaven. Een stad zonder reuring is een stad zonder ziel, en kan zichzelf beter opdoeken.

 27. Petertje

  Een maatregel voor de bühne. Hoe ziet de gemeente dit dan voor zich? Volwassen mensen die in een deuropening stil staan berispen?

  Horeca Utrecht doet er alles aan om zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Feit blijft dat we een stad zijn met veel jonge inwoners die op zoek gaan naar vertier. Tijdens Corona waren de cafés dicht en politie en gemeente waren alleen maar druk met illegale feesten. Overlast komt dus van de bezoekers en deze kunnen binnen de horeca gecontroleerd en zo min mogelijk overlastgevend hun ding doen.

  Zie de horeca nou eens niet als probleem maar als oplossing.

 28. rmn

  En misschien komt het comment wat ik hiervoor gepost heb wel of niet door.. We mogen ons tegenwoordig ook nog maar amper uiten. Het moet altijd maar fatsoenlijk en netjes. Maar hoe kun je in godsnaam normaal en netjes blijven doen als ze serieus met dit soort ideeën aankomen?

  Bittere diepe woede en afgunst. Ik kan het niet anders beschrijven.

 29. Jopie

  Onze gemeente lijkt wel helemaal van het padje toch???

 30. Dirk

  Volgende maatregel: Op een terras mag te alle tijde niet gesproken en gelachen worden.

 31. Jopie

  Tuurlijk Geenstijl. Autorijden stop daar ook meteen maar mee. En ademen veroorzaakt co2 uitstoot dat is ook afschuwelijk.

 32. RvD

  Omdat we bij uitademen CO2 uitstoten en CO2 slecht is voor het klimaat komt de gemeente Utrecht binnenkort met een verbod op ademen. De beleidsambtenaren hebben het concept al klaar.
  Overigens ga ik ook uit van een verbod op honden en kinderen vanwege de geluidsoverlast?

 33. Horecatijger030

  Ronduit belachelijk.

 34. FH

  “Het conceptdocument is recent gepubliceerd en tot vandaag kon de stad reageren”
  Stond dit wel tijdig op de Gemeentepagina? Nu komt dit artikel, na sluiting termijn inbreng visies, wel heel vreemd over. Doen we nog eel aan democratie (volgens de bestaande, minimale)regels?
  Maar inhoudelijk: is een cafe overdag met open ramen erger dan, b.b. een schoolplein of supermarkt oid?

 35. Dennis

  Zielloos besturen en beheersen wat niet te beheersen valt. Zo is Utrecht altijd bestuurd. laat maar doen. Of er nou een sp-er zit of een vvd-er. Het maakt geen moer uit. Inmiddels is er geen Utrechter te bekennen. Provinciestadje ten voeten uit.

 36. Marcel

  Ramen open is juist goed voor de frisse lucht, misschien volumeknop wat lager…

 37. Binnenstadbewoner

  Als er deuren of ramen open staan en je hoort muziek buiten kan je toch gewoon handhaven. Dat er veel geluid van de terrassen komt klopt natuurlijk. Maar dat hoort gewoon bij de stad. Ga er dan niet wonen. Of geef geen vergunning af als gemeente als je het liever niet hebt.

 38. Missy Tutu

  En dan allemaal lekker corona krijgen zeker?? Da’s pas ongezond! Ventilatie is essentieel, niet alleen in de strijd tegen virussen en infectieziekten, maar teveel co2 (dus te weinig frisse lucht) doet ook nare dingen voor je gezondheid zoals hoofdpijn, vermoeidheid, lamlendigheid, sufheid, slijmvliesirritaties en andere aspecifieke
  Verergering van allergieën, verhoogd risico op astma-aanvallen. Ook tegen schimmels in gebouwen moet je goed ventileren. ACHTERLIJK PLAN!

 39. Che chevarra

  De horeca de lusten
  Omwonenden met de lasten laten zitten

 40. Abel De Almeida

  @ Katja, minder energieverspilling? Airco’s die harder moeten werken en ventilatie systemen die constant moeten draaien om al die dampen eruit te krijgen. Mensen weten niet wat ze zegen. Ik ben 61 en ik denk nu echt aan het verhuizen naar Breda of Maastricht lekker wonnen aan de Vrijthof of de Grote Markt in Breda, veel cafés en geen gezeur daar kent men gezelligheid en weet men hoe je een feestje bouwt bourgondisch zijn is een kunst. Utrecht is niet meer gezellig, Studenten moeten van het Uithof hun staat en uitgangcentrum maken en het centrum van Utrecht stad links laten staan.

 41. Claire Obscur

  Iedereen hier maar klagen. Maar wie is dat dan, die “gemeente”? Welke mensen zijn dat dan precies? En hoe komt het dat die mensen die dit soort idiote hersenspinsels hebben op die positie zijn komen te zitten? Zijn het niet jullie eigen All Stars?

 42. Pieter

  De betutteling in Utrecht viert weer hoogtij. Ga eens proberen om echte problemen aan te pakken tenminste als jullie daar tijd voor kunnen vrijmaken

 43. uuuuuuuuuuuuuu

  wat een onzin , moet de helft van de cafes aircoś kopen om het in de zomer overdag te koelen , goed voor de co2 uitstoot

 44. Lieve Petertje

  @Claire Obscur: Het is uw eerste keer op DUIC merk ik? Hier zitten weinig mensen van linkse signatuur.

  Inhoudelijk: inderdaad, ik als stemmer op één van de coalitiepartijen snapt hier helemaal geen fluit van. Kan ook natuurlijk.

 45. wollie

  de wethouder in kwestie kan deze maatregel eenvoudig toetsen op haalbaarheid door een dagje mee te lopen in de bediening… prettige wedstrijd.

 46. Binnenstadbewoner

  Het is nog maar een voorstel en is nog niet ingevoerd.

  Verder is het positief dat er nu meer aandacht is voor geluidsoverlast en geluidshinder. Dit beperkt niet alleen tot de horeca in de binnenstad, maar is goed voor iedereen.

 47. Ihsan

  Wie bedenkt nu zo iets? Geen bouwkundige in ieder geval. Dit betekent juist méér geluidsoverlast. Ook op momenten dat het niet druk is! Het zullen wel gouden tijden worden voor installateurs van HVAC systemen. Fijn hoor, zo’n constante bromtoon van al die airco’s. En al die extra hitte langs de gevels. Mensen die boven een restaurant wonen zullen dan zelf ook de ramen dicht doen en airco’s aanschaffen.

 48. Hans

  @ Scherpschutter (in antwoord op Piet Boon zijn vraag in wat voor een maatschappij wij leven) ‘een socialistische’

  Van staatsinrichting weinig kaas gegeten.

  Het enig juiste antwoord is: in een herrie-achtige wereld.

 49. Moniek

  @FB59
  “die paar laatste café’s”.
  U bent werkelijk komisch.

 50. Chef Plongeur

  Compleet mesjogge: álles maar dicht omdat anders moeilijk handhaven is. Dat is de essentie van de maatregel.
  Laten we ook de snelwegen sluiten omdat de snelheid niet volledig gehandhaafd kan worden?!!

 51. Don

  Als er dan toch landelijke verkiezingen aan zitten te komen kunnen we dan niet gelijk een nieuwe gemeenteraad kiezen. De houdbaarheid van de huidige is al lang verstreken.

 52. Ton Lawaai.

  Ben razend benieuwd wanneer dit College een verbod uit gaat vaardigen op ademen. Wat een onzin, Utrecht: De stad van de Stilte, kom op zeg.

 53. Moritz

  Dat is GroenLinks wensdenken. Die denken alles te kunnen oplossen met onrealistische maatregelen.

 54. FB59

  @Moniek: 88 cafés in het centrum. https://www.duic.nl/horeca/utrechters-laten-het-traditionele-cafe-vaker-links-liggen-en-kiezen-eerder-voor-het-terras-of-restaurant/

 55. Niels Bokhove

  Staan in de winter de deuren en ramen ook allemaal wagenwijd open? Want zeker dan “verstikken we de natuurlijke ambiance en verbinding met de buitenomgeving. Het vermogen om de bries te voelen, te genieten van natuurlijk licht en betrokken te zijn bij de omringende gemeenschap zijn fundamentele aspecten van de café-ervaring.” Wat een truttig, zweverig en ridicuul gezever!

 56. Pragmatist

  Rekenen de partijen die dit suggereren met twee maten, of gaan ze het ook toepassen op die grote moskee naast het station met hun geluidsversterkers aan de buitenkant?

  Ik leg de blammage voor deze onwerkbare en intolerante beleidsconcepten toch wel bij de mensen die dit bedenken, EN degenen die ze in de beleidskamers hebben geholpen.

 57. JvS

  De volgende regel wordt, je mag alleen fluisteren op een terras

 58. Henk

  Dit moet een geintje zijn…..iedereen op de kast, haha!

 59. Wim

  Tja de Utrechters of zijn de importers hebben op deze idioten gestemd die dit verzinnen.
  En die past binnenstad bewoners doe denken dat ze hier last van hebben moeten gewoon verhuizen naar een buiten gemeente . De binnenstad is nu eenmaal een verzamel plaats voor ontspanning en uitgaan de buitenwijken om te wonen en slapen.

 60. Moniek

  @FB59
  88. Dat lijkt me méér dan genoeg.

  Koninklijke Horeca moet zonodig weer eens klagen. “Het vermogen om de bries te voelen”. Wat een geklets. Ga voor een lekkere bries toch naar het strand!

 61. Mark

  Om geluidhinder tegen te gaan zijn er nog wel andere maatregelen te bedenken. Knallende uitlaten en optrekkende motoren in de stad. Festivals in of naast de stad waar de volumeknop op max gaat, waar de hele stad last van heeft en bezoekers een gehoorbeschadiging aan overhouden. De vele (tuin)feestjes met versterkte muziek tot 04:00 bij studentenhuizen middenin woonwijken waar kinderen, werkenden en niet-werkenden een verpeste nachtrust aan overhouden, best asociaal. Een cafe met deuren en ramen open past niet in die categorie. Vaak is er verbinding met een terras, en ventilatie is ook belangrijk. Deuren en ramen dicht als er luide muziek op staat, dat is nog te begrijpen. Maar verplicht alles altijd dicht houden is onzinnig.

 62. Wim

  Zie het zo. Ons college van feesten en partijen staat onvoorwaardelijk achter de horeca. Dit is dus eens schaamlap om ongebreidelde uitbreiding van de horeca mogelijk te maken ‘want we hebben belangrijke maatregelen getroffen om overlast te voorkomen’. Die uiteraard niet te handhaven zijn.

 63. Moniek

  @Wim
  “Nu eenmaal” is absoluut niet terecht, zeker niet als binnenstadsbewoners daar al tientallen jaren wonen. De binnenstad is ook een woonwijk. Die wordt wel heel doods als iedereen “gewoon” “moet” verhuizen voor uw luidruchtige plezier.

 64. Rob Kooy

  Gemeente heeft zonnesteek opgelopen, te zot voor woorden, ontslag wie dit verzonnen heeft.

 65. Johnnie

  Ramen en deuren dicht? Totaal van de pot gerukt….
  Of een geslaagde 1 april grap…

 66. Marcel

  We gaan weer helemaal los. Kijk op wie je gestemd hebt en wie dit idioot plan gaat tegenhouden of niet.
  Pas je stemgedrag aan over wat er in de stad gebeurd. Ik weet zeker dat de VVD niet voor is. En GL zal zeker voor stemmen. U weet t vast al. Ik stem VVD.

 67. Moniek

  @Pragmatist,
  Wees dan consequent en betrek ook het klokgebeier van kerken er bij.

 68. w

  dat gaat echt het verschil maken op bijv de Nobelstraat haha
  wat een intens naief voorstel is dit!

 69. Luuk Upuuk

  OMG, way een onzin. Er zijn belangrijker zaken, lijkt me.

 70. Marianna

  Wat een muggenzifterij weer! Wat een Grote onzin wereld verword dit toch,Bah!!

 71. Bart

  Wat een grap, mensen die er voor kiezen in het centrum te gaan wonen eisen rust?

 72. Moniek

  @Bart
  “Mensen die er voor kiezen in het centrum te gaan wonen”.
  Ik woon er al vele jaren, Bart. Het woord “gaan” is dus niet van toepassing. En ik eis geen rust, maar doodgewoon een beetje normaal gedrag van degenen die zich in het centrum komen vermaken.

 73. Polskz

  Mensen beseffen niet de binnenstad ook een woonwijk is
  Kan niet zo zijn horeca de lusten, omwonenden de lasten
  Daar moet balans in zijn
  Ramen deuren schuifpuien 18 uur dicht
  Lijkt mij meer dan redelijk
  En reacties..danmoet je niet in de binnenstad gaan wonen ..is niet dan bar praat
  Binnenstad bewoners hebben ook rechten
  .

 74. Nina

  Het probleem is dat men niet is geleerd om rekening te houden met anderen. Niet geleerd om in te zien dat jouw gedrag overlastgevend kan zijn. “Moet toch gewoon kunnen?”, zegt men dan. Ook leuk: ” Doe niet zo moeilijk!”.

  Het is begonnen op de schoolpleinen van lagere scholen (en in de klaslokalen ook trouwens) zo’n twintig jaar geleden. Oeverloos gillen en schreeuwen en dan zo hard mogelijk. Om de aandacht te trekken.

  Geen grenzen. Vraag maar eens hoe de buitenlanden waar we op vakantie gaan de Nederlandse kinderen ervaren. We staan heel slecht bekend.

  Maakte het laatst ook zelf mee in een supermakt in Duitsland; 3 kinderen stappen binnen (lagere school leeftijd) en beginnen overal aan te zitten en tegen elkaar te schreeuwen “Moet je dit zien!”. Pap en mam kwamen een paar minuten later slachtofferig en murw geslagen binnenlopen. Ze zeiden niets en grepen niet in. De overige klanten keken hoogst verbaasd naar dit tafereel.

  Was vroeger niet; dat hield je wel uit je hoofd.

  Deze kinderen zijn nu groot en blijven schreeuwen om de aandacht. Dat wordt dus als overlastgevend ervaren. Niet gek.

  Rekening houden met je medemens en je inleven in de ander. Helaas erg ingewikkeld tegenwoordig 🙄

 75. Moniek

  @Nina,
  Allemaal al lopend star turend op hun heilige kakelijzertje, geen enkele aandacht voor de omgeving en voor een ander. Het woord selfie zegt al genoeg. Een aandachtsspanne van drie minuten. Wat een vooruitgang! Wat een stupide gebruik van een in principe mooi medium.

 76. Kowalski

  Ik leesweinig over omwonenden van herrhoreca
  Kan toch niet zo zijn horeca alles open mag

  Omwonenden koken in huis
  Ik vind het topidee
  Om deuren ramen etc horeca te sluiten

 77. Utrechtse Jantje

  @ Lieve Petertje , volgens mij ben ik jou naam hier ook nog nooit tegen gekomen !!! Maar ik ben het deze keer toch echt wel ‘n beetje met @ Claire Obscur eens hoor , wij kiezen die mensen uiteindelijk zelf , en nadat ze verkozen zijn , liusteren ze dus meestal nooit meer naar hun achterban ….. En @ rmm , moet jou naam niet rms zijn , want het gal druipt er bij jou vanaf , en dan heb ik het nog niet eens over de herhalingen en het feit dat jij steeds maar denkt , dat DUIC hier mensen uitsluit …. niet dus !!! Ik zou de Horeca adviseren om sávonds om 10 uuur in ieder geval de ramen te sluiten , en de decibellen wat omlaag te doen , voor de goede vrede met de omgeving …..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).