Grieks restaurant Europa in Wittevrouwen viert 30-jarig jubileum: ‘Wij gaan nog wel even door’ Grieks restaurant Europa in Wittevrouwen viert 30-jarig jubileum: ‘Wij gaan nog wel even door’

Grieks restaurant Europa in Wittevrouwen viert 30-jarig jubileum: ‘Wij gaan nog wel even door’

Grieks restaurant Europa in Wittevrouwen viert 30-jarig jubileum: ‘Wij gaan nog wel even door’
Gerda en Lazos Fotiadis
Al dertig jaar zijn Lazos en Gerda Fotiadis te vinden in hun Grieks restaurant Europa in Wittevrouwen in Utrecht. Dat jubileum wordt zondag gevierd en veel van de vaste gasten, waarvan sommigen inmiddels al niet meer in de stad wonen, komen langs om het echtpaar te feliciteren. “Wij worden ook wel de Griekse woonkamer van de wijk genoemd.”

Al dertig jaar zijn Lazos en Gerda Fotiadis te vinden in hun Grieks restaurant Europa in Wittevrouwen in Utrecht. Dat jubileum wordt zondag gevierd en veel van de vaste gasten, waarvan sommigen inmiddels al niet meer in de stad wonen, komen langs om het echtpaar te feliciteren. “Wij worden ook wel de Griekse woonkamer van de wijk genoemd.”

De horecazaak op de hoek van de Bekkerstraat en de Gildstraat bestaat eigenlijk al langer. Gerda vertelt namelijk dat veertig jaar geleden op deze plek een Grieks café de deuren opende. “Wij hebben het in 1993 overgenomen en hebben er een restaurant van gemaakt. Als ik dat hardop uitspreek lijkt de tijd voorbijgevlogen.”

Zondag staat het restaurant in het teken van het jubileum. Zo hangen er ballonnen en de kinderen van het echtpaar lopen door de zaak met allerlei hapjes. Lazos vertelt dat zij normaal gesproken op zondag volgeboekt zijn. “We hebben deze ochtend maar één telefoontje gekregen van iemand die hier vandaag wilde komen eten, terwijl dat er op andere zondagen veel meer zijn. Bijna iedereen weet dat we het jubileum vieren.”

Woonkamer

“Het is hier net een dorp”, vertelt Gerda verder. “In de loop der tijd wisten steeds meer mensen ons restaurant te vinden en veel van die gasten zijn blijven hangen. Als ik nu om mij heen kijk zie ik mensen met kinderen, die hier zelf ook als kind met hun ouders kwamen eten. Veel van die mensen noemen dit de Griekse woonkamer van Wittevrouwen.”

Gerda kijkt terug op veel mooie momenten. Zo is er veel gevierd in het restaurant, waaronder huwelijken en verjaardagen. Daarnaast waren er ook moeilijke tijden. Met name de coronapandemie heeft er goed ingehakt. In het begin was Europa, net als veel andere horecazaken, alleen open voor afhaal.

Achtbaan

Gerda: “Vanaf dag één kwamen al onze gasten eten bij ons bestellen. Voor mij was dat een emotionele achtbaan. We ontvingen toen zoveel warmte en liefde van de mensen.”

Toen de laatste lockdown inging was het echtpaar naar eigen zeggen helemaal kapot. Desondanks hebben ze doorgezet en op het moment dat het restaurant weer mensen mocht ontvangen kon Gerda er naar eigen zeggen weer van genieten.

Lamsschouder

Door al die jaren heen zijn veel gerechten uitgeserveerd, maar de lamsschouder en de octopus zijn toch wel de favorieten. “Naast de klassiekers zoals de gyros en souvlaki. Mensen komen van heinde en verre om dat bij ons te eten”, aldus Lazos.

De kans is groot dat deze en vele andere gerechten nog wel even gemaakt worden in Europa. Op de vraag hoe de toekomst er uitziet zegt Gerda namelijk het volgende: “Wij gaan nog wel even door.”

5 Reacties

Reageren
 1. Massegast

  Van harte gefeliciteerd met het 30-jarig jubileum. Ik heb er een aantal keren lekker gegeten. In de jaren 50/60 was in het pand Slagerij Koren gevestigd. Waar Massegast als klein Utrechts jochie menigmaal een schijfje worst gekregen heeft. Een andere tijd. Inmiddels lang geleden.

 2. Marianne Coopmans

  Ik vraag me af of het jubileum a.s. zondag 19 november wordt gevierd of dat het al geweest is afgelopen zondag. In het laatste geval is het jammer dat ik het gemist heb. Want ook ik ben al jaren vaste klant van Europa.

 3. Martin

  Proficiat! Een gezellige plek, met heerlijk eten.

 4. Gerda van Galen

  Gefeliciteerd Gerda en Lazos! Wij komen vast weer eens uit Friesland bij jullie eten!

  Liefs van Joris, Ulferd en Gerda

 5. Hennie Klein

  Restaurant Europa, waar Lazos en Gerda al 30 jaar de cepter zwaaien. Het restaurant is een voorbeeld voor anderen hoe je gasten vriendelijke en goed kunt ontvangen. Reken daar de heerlijke gerechten bij op en je komt tot de slotsom dat je hier eigenlijk niet meer weg wilt. Een heerlijk wijkrestaurant waar gasten van heinde en ver naartoe komen. Lazor en gerda, van harte gefeliciteerd met het 30 jarig jubileum. Hartelijke groet van Anneke en Hennie Klein

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).