Grote winst voor start-ups in Utrecht: nieuw kantoor met plek voor honderden arbeidsplaatsen | De Utrechtse Internet Courant Grote winst voor start-ups in Utrecht: nieuw kantoor met plek voor honderden arbeidsplaatsen | De Utrechtse Internet Courant

Grote winst voor start-ups in Utrecht: nieuw kantoor met plek voor honderden arbeidsplaatsen

Grote winst voor start-ups in Utrecht: nieuw kantoor met plek voor honderden arbeidsplaatsen
Op de Europalaan 100 in de Merwedekanaalzone in Utrecht is een nieuw kantoor geopend waar plek is voor tientallen start-ups en scale-ups en zodoende ruimte biedt voor honderden arbeidsplaatsen. Dat laat wethouder Jeroen Kreijkamp weten.

Op de Europalaan 100 in de Merwedekanaalzone in Utrecht is een nieuw kantoor geopend waar plek is voor tientallen start-ups en scale-ups en zodoende ruimte biedt voor honderden arbeidsplaatsen. Dat laat wethouder Jeroen Kreijkamp weten.

Wethouder Kreijkamp is erg blij met het nieuws. Utrecht kent diverse incubators (bijvoorbeeld UtrechtInc. en Dutch Game Garden) en vele bedrijfsverzamelgebouwen (Uco, Hooghiemstra, Vechtclub XL, De Stadstuin, Jaarbeurs Innovation Mile, Social Impact Factory). De stad had echter tot voorheen geen gebouw louter en alleen voor start-ups en scale-ups. “Terwijl hier wel behoefte aan is”, vertelt hij.

In februari van dit jaar trokken verschillende start-ups bij DUIC aan de bel. Met een brandbrief, gericht aan de gemeente Utrecht, lieten ze weten dat ze graag in Utrecht willen blijven. Dit zou echter steeds lastiger voor ze worden. In de brief stond: “Betaalbare bedrijfsruimte is heel schaars. En als we die zelf willen beginnen, ondervinden we weinig steun en lopen we tegen allerlei regeltjes aan. Terwijl we juist rekenen op een stap extra! We missen urgentie, daadkracht en snelheid bij Gemeente Utrecht.”

Bij wethouder Kreijkamp was dit al bekend: “Ik was niet geschrokken van de brief, ik kende de signalen al. Ik heb uiteraard al langer contact met verschillende start-ups. Enkelen waren ook mee geweest op economische missie naar München en daar hebben we er uiteraard ook over gesproken. De brief heeft echter wel geholpen om er nog extra aandacht op te vestigen, ook in de Utrechtse politiek.” Na het publiceren van de brief stelden verschillende partijen schriftelijke vragen aan het college. Ook werd er een raadsinformatiebijeenkomst georganiseerd.

De gemeente Utrecht is de afgelopen tijd, ook op aandringen van de politiek, aan de slag gegaan met het probleem dat de start-ups ervaren. De wethouder erkent dat het belangrijk is er dat de start-ups en scale-ups in Utrecht blijven. “We zijn een groeiende en jonge stad, het is van belang dat onze economie blijft innoveren en vernieuwen. Deze ondernemingen helpen daarbij. Start-ups en scale-ups zorgen voor dynamiek, innovatie en werkgelegenheid in Utrecht.”

 Tientallen start-ups en scale-ups

De gemeente heeft onderzoek laten doen naar de huisvesting van start-ups. Dit is niet makkelijk, erkent de wethouder: “Start-ups willen graag flexibiliteit, een plek waar ze samen kunnen bouwen aan ondernemingen, maar kunnen niet altijd hoge huren betalen.”

De marktverkenning is niet voor niets geweest. Boron, een investeringsbedrijf van een Utrechtse ondernemersfamilie heeft een werklocatie specifiek voor start-ups en scale-ups geopend: ./Utrecht (uit te spreken als dot slash Utrecht). De gemeente Utrecht heeft samen met StartupUtrecht en de Stadstuin bijgedragen aan het tot stand komen van deze locatie aan de Europalaan.

./Utrecht is ca. 4.600m2 groot en kan tientallen start-ups en scale-ups met honderden werknemers huisvesten. Een van de start-ups die de brandbrief op DUIC had ondertekend heeft ondertussen een huurcontract getekend bij Boron in het nieuwe pand. Ook een vijftal andere start-ups hebben zich al gemeld. Wethouder Kreijkamp: “De volgende stap is dat steeds meer start-ups en scale-ups zich hier gaan vestigen en dat we samen kunnen gaan werken aan een community waar kennis en netwerken gedeeld worden.”

Jony Ferket, fractievoorzitter D66, reageert ook enthousiast. “Ik heb maanden geleden met de briefschrijver gesproken. Ik hoorde toen zelfs dat er start-ups waren die naar andere gemeenten trokken. Wij hebben ons vanuit de politiek er hard voor gemaakt dat ze in Utrecht blijven. De start-ups zorgen niet alleen voor werkgelegenheid maar ook voor innovatie op tal van terreinen. Het zou dus echt zonde zijn als deze wegtrekken naar andere gemeenten. Ik heb mij dan ook hardgemaakt voor deze groep ondernemers.” Volgens Ferket is het gebouw meer dan een werkplek: “Het is niet alleen een dak boven het hoofd maar ook een plek voor ontmoeting waar kennisdeling plaatsvind en samenwerkingen ontstaan.”

6 Reacties

Reageren
  1. BW

    En wat maakt dit gebouw nu zo anders dan de genoemde bedrijfsverzamelgebouwen? Die vissen toch in min of meer dezelfde vijver?

  2. Cornelis

    @BW: het zit hem denk ik in de grootte van de bedrijven.

  3. Martijn

    Waar kan ik meer info vinden over huur?

  4. Jacobson

    Martijn, Google het adres, kom je vanzelf bij de makelaar.

  5. StartupUtrecht

    Ben je startup of scale-up en ben je op zoek naar kantoorruimte, neem dan contact op met Edo Wiersema (edo@destadstuinutrecht.nl) of met Inez Teunissen (inez@startuputrecht.com)

  6. Ardan

    @BW
    het grote verschil is dat startups snel moeten kunnen opschalen en/of helaas moeten kunnen afschalen in werkplekken. Daarnaast zijn ze in het begin minder financieel krachtig en zoeken ze dus een model waarmee ze kunnen ingroeien in een pand.

    Traditionele verzamelgebouwen zijn niet flexibel. Nog staan ze open voor gesprekken over schaalbare modellen.

    Prima initiatief dit!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).