Het bekende Café Elinkwijk gaat niet meer open Het bekende Café Elinkwijk gaat niet meer open

Het bekende Café Elinkwijk gaat niet meer open

Het bekende Café Elinkwijk gaat niet meer open
Het bekende Café Elinkwijk sluit de deuren. Dat laat eigenaresse Anita Geerink weten. “Het is een lastig en verdrietig besluit geweest, maar gegeven alle omstandigheden uiteindelijk het beste.”

Het bekende Café Elinkwijk sluit de deuren. Dat laat eigenaresse Anita Geerink weten. “Het is een lastig en verdrietig besluit geweest, maar gegeven alle omstandigheden uiteindelijk het beste.”

Het café aan de Amsterdamsestraatweg, dat eerder dit jaar nog onderdeel was van de televisieserie Typisch Zuilen, opent de deuren niet meer. De kroeg sluit per 31 mei 2020. Een dag later had eigenaresse Geerink weer gasten mogen ontvangen, want vanaf 1 juni mag de horeca weer open. Dat zou vanwege de coronamaatregelen niet rendabel zijn voor het café. Er is echter geen sprake van een faillissement maar van een overwogen besluit.

Vooruitzichten

Geerink: “Het is een heel dubbel besluit. Aan de ene kant is het verschrikkelijk verdrietig, maar ik mag ook in mijn handen knijpen dat ik er op een nette manier kan uitstappen.” De kroegbaas had best nog even willen doorgaan: “De vooruitzichten zijn echter te slecht. Vanaf 1 juni mag ik 14 mensen in de kroeg hebben. Het is onduidelijk wanneer ik weer volledig open mag, dat kan oktober, november, december of zelfs nog later zijn. Dan ga je er wel over nadenken.”

Het speelt ook mee dat de Geerink in 2021 tien jaar het café zou hebben. “Toen ik eraan begon was dat ook een beetje het doel. Al met al is dit gewoon het beste moment om eruit te stappen. Ik houd nog wat centjes over en ben een gelukkig mens.” De huurbaas heeft alle medewerking toegezegd. Alle spullen moeten wel uit de kroeg, die gaat Geerink verkopen. Geïnteresseerden kunnen zich bij haar melden.

Geen afscheidsfeest

De eigenaresse kondigde de sluiting zelf aan op Facebook: “Met dit bericht willen we jullie laten weten dat wij helaas per 31 mei 2020 zullen stoppen. Café Elinkwijk zoals jullie die kennen zal dus niet meer open gaan.” Op het bericht dat de zaak gaat sluiten komen tientallen reacties binnen. Mensen betreuren de sluiting en wensen Geerink het allerbeste.

De eigenaresse sluit af met: “We willen jullie enorm bedanken voor al jullie steun, aanwezigheid en gezelligheid in de afgelopen jaren. Een spetterend afscheidsfeest zit er in deze periode helaas niet in, maar we hopen jullie allemaal gauw, onder betere omstandigheden, weer te kunnen ontmoeten.”

14 Reacties

Reageren
  1. Ed

    Kan de inventaris niet in het nieuwe Museum Zuilen geplaatst worden?

  2. jos stelling

    Als er nou iets tot de (lokale) cultuur behoort zijn het deze cafe’s wel. Daar zijn er meer van als dat men denkt. Ze zijn cruciaal voor de geschiedenis en een stad zelf. Cultuur: het cement tussen de mensen.

  3. JdV

    Buitengewoon jammer. Na café Murk weer een iconisch café dat ten onder gaat. Hopelijk blijven Van Weegen en Kanaalzicht het nog even volhouden.

  4. Yoshua

    Erg leuke herinneringen aan dit café in de laatste helft van de jaren 90 toen ik mijn eerste eigen woning had op de Edisonstraat.
    Mevrouw Geerink die ken ik niet, maar in mijn tijd was er een echtpaar eigenaar met een dochter die daar hielp.
    Het was een dorpachtig café met een warme huiskamer uitstraling.
    Van mij moeten ze het niet hebben, ben er al 20 jaar niet meer geweest, maar voor de stad is het een groot verlies.
    @jdv,
    Van Weegen die blijft tot sint juttemus bestaan, die kan nooit sluiten.

  5. Vak K

    Heel jammer….en ook jammer dat de Gemeente niet inspringt om dit soort monumenten overeind te houden tijdens deze crisis.

    Schuif al die anti auto plannen naar voren of schaf ze af. Miljoenen gaan daar van ONS geld heen, de leuke dingen worden kapot gemaakt en maar roepen Utrecht is voor Iedereen!

  6. Robin Groen

    Het is een wijze vrouw, die het café huurt en geen zin heeft om te blijven betalen voor een zaak die niet open kan. En volgend jaar zou ze sowieso stoppen. Laat de eigenaar van het pand dus maar een nieuwe huurder zoeken.

  7. Jo

    @ Vak K

    Volgens mij is een café runnen onderdeel van de vrije markt.

    Daarnaast is het café niet failliet, maar maakt de bedrijfsleidster een jaar eerder de keuze om te stoppen. Ze was anders volgend jaar gestopt.

    Als de overheid al moet investeren in dit soort cultuur, dan is het dus via cultuurpotjes.

    Laat nu net partijen als Forum en de PVV dit als een soort hobby zien en die willen net als CDA, VVD en andere rechtse partijen daar dus geen geld aan uit geven. Die geven liever miljarden aan grote internationale bedrijven die geen belasting willen betalen voor ons allemaal, mensen zomaar op straat willen gooien, niks voor de samenleving willen doen en heel veel belastinggeld als winst willen wegsluizen. WIJ betalen dit men ons allen.

    Maak je jezelf dus zorgen over de teloorgang van (Utrechtse) cultuur, dan moet je vooral bij partijen zijn die daar geen geld voor over hebben. Als het al een overheidstaak is.

    Maar ja, typisch dat nu een aantal mensen roepen dat de overheid moet ingrijpen en laat dat nu net de mensen zijn die altijd afgeven op diezelfde overheid.

    Overigens denk ik dat het best de moeite waard is om samen met het Volksbuurtmuseum Wijk C en het museum van Zuilen, het Utrechts Archief en andere partijen in Utrecht, 1 of 2 van dit soort café’s als een soort van stichting overeind te houden. Ook juist in buurten die vergrijsd zijn, daarin kunnen dan ook burgerpartcipatiefondsen een rol spelen. Allemaal lekkere linkse hobbies met lekker veel subsidie.

    Ik zou daar een groot voorstander van zijn. Zo kunnen dit soort café’s als Utrechtse en Nederlandse ‘cultuur’ behouden blijven en wordt er tegenwicht geboden aan het rechtse kapitalistische neo-liberale spel dat alles wat van waarde is (niet financieel) kapot maakt in onze samenleving. Ook goed tegen de vereenzaming van ouderen en dergelijke cafés kunnen als buurthuizen jong en oud en iedereen in een buurt en wijk samen brengen.

    De samenleving heeft juist meer linkse hobbies nodig, juist omdat soort monumenten in een buurt te kunnen behouden.

  8. G.H.

    @Vak K: Het verband tussen de zaken die u noemt, en het besluit van een kroegbazin om ermee stoppen, ontgaat mij volledig.

  9. Gerard

    De kroeg sterft sowieso uit. In de toekomst zal met verbazing worden terug gekeken op deze drankgebruik faciliterende etablissementen (ongezond) . Wel jammer kwa sfeer.

  10. Pee

    Er is door mevrouw besloten om er mee te stoppen voordat het haar geld gaat kosten en alsnog de deur moet sluiten.
    Zo slim hadden er nog meer moeten zijn maar die pakken nog even het geld van de regeling mee .
    Door die 1,5 meter gaan er nog meer zaken kapot.
    Die 1,5 meter regel blijft langer bestaan dan het virus en is niet uitvoerbaar in veel gevallen.
    Het maakt meer kapot dan dat het wat toevoegt .

  11. Gregor

    Hoop kletskoek lees ik hier. Mag hopen dat niet iedereen in zijn eigen plempsel geloofd.

  12. Vak K

    @Jo en G.H.

    Als je goed lees is de voornaamste reden dat dit cafe het niet gaat redden met max 14 bezoekers door de 1.5 meter regeling. En zij zal niet de enige zijn!
    Dus lijkt het me niet gek dat het College hierop kan bijspringen ipv maar miljoenen blijft uitgeven aan allemaal partijgebonden dromen ipv het echte cultuurgoed van de stad te beschermen, waaronder ook buurtcafe’s vallen.
    Waarom wel miljoenen subsidies aan schouwburgen, culturele instellingen en Muziekcentrum Vredenburg? aan dit soort cafe’s is ook een grote behoefte, zonder dat je hoog opgeleid bent.

    Dus Pee….waarvan akte…..

  13. Jo

    ACH

    Daar komt de ‘cultuur is voor de elite’ aap weer eens uit de mouw.

    Laat al zien dat je weinig kaas gegeten hebt waaraan in de culturele sector veel subsidiegeld wordt uitgegeven. Tegenwoordig toch erg grof veel geld aan laagdrempelige cultuur, participatiecultuur en educatie.

    Juist de publiekstrekkers voor de elite vangen relatief weinig geld, omdat hier best een behoorlijke markt voor is, vreemd genoeg. Het Concertgebouw verkoopt wel uit hoor, net als de topmusea (wil niet zeggen dat ze geen subsidie krijgen; met name voor waarborging en behoud cultureel erfgoed).

    En natuurlijk valt er er te praten en discussiëren over subsidies en geldstromen, daar waar het geld aan uit gegeven wordt.

    Deze gesprekken kun je juist niet voeren als je de hele sector keer op keer verdacht maakt en alleen maar aan het schreeuwen en ruziezoeker bent.

    Juist de ‘brug’-projecten krijgen trouwens veel subsidiegeld. Zekers als ze ook nog te combineren vallen met projecten in de buurt, gecombineerd met armoede, gecombineerd met wijkcohesie.

    Het zou zomaar kunnen dat dergelijke café’s in de toekomst behouden en bewaard worden, door bijvoorbeeld een Volksbuurtmuseum Wijk C. Alleen tja, rechts loopt de hele tijd in de cultuursubsidies te snijden (van Forum tot aan CDA zijn ze daar voor), dus ja, op een gegeven moment is er wel steeds minder geld te verdelen voor dergelijke projecten.

  14. Zuilen 030

    Café Elinkwijk was al niet hetzelfde meer als toen Willem, Ellis en Erwin er achter de bar stonden, desondanks jammer dat het verdwijnt, leuke tijden gehad in Elinkwijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).