Het jaar van Liew Huat: Einde van het Paradijs | De Utrechtse Internet Courant Het jaar van Liew Huat: Einde van het Paradijs | De Utrechtse Internet Courant

Het jaar van Liew Huat: Einde van het Paradijs

Het jaar van Liew Huat: Einde van het Paradijs
Na een half mensenleven verkoopt Liew Huat zijn iconische Chinese restaurant Paradijs aan het Vredenburg. Maandag 27 november was de – volgens velen – beste Chinees van Utrecht voor het laatst open.

Na een half mensenleven verkoopt Liew Huat zijn iconische Chinese restaurant Paradijs aan het Vredenburg. Maandag 27 november was de – volgens velen – beste Chinees van Utrecht voor het laatst open.

Naam Liew Huat
Leeftijd 60 jaar
Van Restaurant Paradijs
Moment 
Sluiting Restaurant Paradijs

‘Na 36 jaar tot uw dienst te zijn geweest gaan wij dit hoofdstuk afsluiten. We danken U voor het vertrouwen die U de afgelopen decennia in ons restaurant heeft getoond’, luidt een tekst op de website van Paradijs. “Er waren veel ups en downs, goede tijden en slechte tijden – zoals die serie op televisie”, zegt Liew Huat gekscherend. Hij heeft vooral goede herinneringen aan het ontvangen van de gasten. “Een praatje maken met de mensen vond ik heel leuk.” Maar de laatste tijd was niet zo best. “Ik ben veel afgevallen en mijn gezondheid is momenteel niet goed.”

Dat heeft veel te maken met de sluiting. “Ik hield het niet meer vol”, zegt hij, “zowel fysiek als mentaal.” Na de sluiting eind november is het interieur eruit gesloopt en het pand klaargemaakt voor de volgende eigenaar. Er komt een veganistisch restaurant in. “Eigenlijk had ik willen verkopen aan Aziaten, omdat die verstand hebben van de keuken en Paradijs dan zou kunnen blijven voortbestaan. Helaas is dat niet gelukt. Het kostte mij te veel tijd en energie om alles te blijven doen. Goed personeel vinden is moeilijk, een groot deel komt op mijn schouders terecht. Die last kon ik niet meer dragen.”

Het restaurant stond zes jaar te koop voordat de van oorsprong Maleisische Liew een koper vond. Zijn onderneming verkocht hij uiteindelijk voor minder dan verwacht. Het pand was sterk verouderd. Nieuwe voorschriften van de brandweer, gemeente en Keuringsdienst van Waren (nu de Voedsel- en Warenautoriteit) vroegen om investeringen die hij niet meer kon doen, mede door investeringen die verkeerd uitpakten. “Wat ik verdiende, moest ik weer in de zaak stoppen. Ik heb jarenlang bijna zeven dagen per week gewerkt.”

De verkoop van zijn Paradijs en alles wat die met zich meebrengt, weegt zwaar op Liew. “Ik heb hoofdpijn en slapeloze nachten. Zelfs na de verkoop is het nog niet voorbij. Het geld dat het me oplevert, gaat deels direct naar een advocaat en de financiële regelingen die ik moet treffen met de vijftien personeelsleden van Paradijs. Er blijft niets over.” Geld dat hij had gereserveerd voor zijn pensioen glipt als zand tussen zijn vingers door. De voormalig restauranthouder zegt op zoek te moeten naar een baan. “Maar ik ben bang dat ik nergens word aangenomen, omdat ze vinden dat ik te duur ben.” Hij hoopt op beterschap en een flinke dosis rust de komende tijd, maar verwacht dat dat niet kan voordat alle zaken rond de verkoop en administratie geregeld zijn.

5 Reacties

Reageren
 1. K.

  Wat heb ik er vaak erg lekker gegeten; speciaal was dat Chinese gerecht wat voor de chinezen werd klaargemaakt, mmm…
  Dank je wel voor alle voortreffelijke etentjes…

 2. Angelique

  Wat jammer dat er geen waardige Aziatische opvolger is gevonden.
  Een veganistisch restaurant. Getsie.
  Ik wens meneer Huat al het beste toe.

 3. Gweilo

  Een tragedie. De beste dim sum van Utrecht, ik kwam er meer dan 30 jaar. En wat jammer ook voor de Chinese gemeenschap van Utrecht die er elk weekend kwam. Ik zal het erg missen. Ook ik wens meneer Huat het allerbeste, ontzettend bedankt voor alles…

 4. Fam Goey

  Wij vinden het zeer spijtig dat rest.Paradijs is gesloten. Ik ben bang dat dhr.Kok Lieuw Wat het slachtoffer is geworden van de Utrechtse regelgeving. Men had geen oog voor de Aziatische mores. Hopelijk zal er spoedig een ander authentiek Chinees restaurant komen waar we weer heerlijke beef a la Chef kunnen eten en gebakken garnalen met zwarte peper met basilicum.
  Meneer Kok, wij wensen u en uw familie het allerbeste toe en hopelijk op betere tijden in het jaar van de Hond.

 5. MM

  Heel erg jammer!!! Ik vond dit restaurant het beste Chinese restaurant in Utrecht.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).