Horeca neemt in rap tempo toe in Utrechts straatbeeld | De Utrechtse Internet Courant Horeca neemt in rap tempo toe in Utrechts straatbeeld | De Utrechtse Internet Courant

Horeca neemt in rap tempo toe in Utrechts straatbeeld

Horeca neemt in rap tempo toe in Utrechts straatbeeld
Het enorme terras op de Neude met op de achtergrond De Beurs. Archiefbeeld DUIC
De laatste tien jaar is het horeca-aandeel in de het Utrechts straatbeeld van de binnenstad flink gegroeid. Nog een stuk meer dan in andere grote steden in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van Locatus waar de NOS over bericht. 

De laatste tien jaar is het horeca-aandeel in de het Utrechts straatbeeld van de binnenstad flink gegroeid. Nog een stuk meer dan in andere grote steden in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van Locatus waar de NOS over bericht. 

In Utrecht was het aandeel horeca in 2007 nog 28,6 procent. Tien jaar later is dit opgelopen tot 35,5 procent. Het percentage winkels daarentegen is flink gedaald van 55,7 procent in 2007 tot 48, 1 procent tegenwoordig.

Ter vergelijking: In Amsterdam is het horecapercentage gestegen van 43,3 procent naar 44,4 procent. In Rotterdam is de stijging van  27,9 procent naar 32,3 procent en in Den Haag is 28,3 procent naar 34,6 procent.

11 Reacties

Reageren
 1. Cor Dalton

  Logisch, koffie kun je niet online bestellen, kleding wel (sushi trouwens ook, maar daarvoor heb je nog steeds een restaurant nodig). Deze trend zal nog best even doorzetten.

  De volgende stap is dat de toegenomen concurrentie ook leidt tot hogere kwaliteit. De oudste kroegen, koffiebars en restaurants steken nog altijd overwegend met kop en schouders boven de nieuwe aanwas uit. Knap van hen, maar treurig als je het vanuit de nieuwe ondernemers bekijkt.

 2. Jack

  Over welk aandeel waarin hebben we het eigenlijk? Die losse percentages zeggen mij op deze manier weinig.

 3. Katja

  Jammer, verschraling…
  Kan men nou alleen maar eten en drinken ?

 4. Wim B.

  Op zich een te verwachten ontwikkeling.
  De leeggekomen winkels krijgen zo weer een zinvolle invulling en de binnenstad zal op termijn steeds meer een plaats worden om te recreëren. Nu maar hopen dat het centrum ook bereikbaar blijft anders kan het licht uit voor zowel de resterende winkeliers als de horeca. Schone taak voor het gemeentebestuur.

 5. isabelle

  Ja. En kan Van Zanen nu ophouden met het uitdelen van terrasvergunningen? Zoek even een andere pot om je tekorten mee te dichten. Ik woon in de binnenstad en de (geluids)grens is nu wel bereikt.

 6. Bruggemeester

  Doe eens ‘n voorstel Katja: waar wil jíj graag je geld aan uitgeven in de binnenstad? Dan houden we daar rekening mee.

 7. Wim B.

  Ik woon ook in de binnenstad en van mij mag er nog wel wat bij hoor, geen probleem.

 8. JdV

  Hoi Isabelle. Het schijnt dat aan de andere kant van het Amsterdam Rijnkanaal een wijk ligt waar het rustig is……

 9. Gregor

  @JdV
  Laat die grachtengordel Links azijnpissers maar in de binnenstad. Wij lopen hier nog fluitend en zingend over straat en genieten iedere dag weer van het groen, de rust en de parkeerplaats op eigen terrein!

 10. Jeroen

  @Cor Dalton, ik ben echt benieuwd waar je het over hebt want de top van Utrecht wat betreft horeca zijn toch echt de relatieve nieuwkomers: Vaartsche Rijn, Podium onder de Dom, WT, Blackbird, 30ML..

 11. Cor Dalton

  Smaken verschillen Jeroen. Qua koffiebarretjes voegt vintage ingericht, prima koffie serverend Blackbird niet zóveel toe aan de bestaande vintage ingerichte plekken vind ik. 30ml okay, net als vaartsche rijn en WT iets toevoegen, vandaar dat ik ook overwegend zei, maar het lijken me uitzonderingen in de aanwas van nieuwe horeca. De culinaire klachten over Utrecht op DUIC bezien steken ook zij weer niet met kop en schouders boven het maaiveld uit.

  Bestaat PodD trouwens niet al een jaar of 5? En vind je dan niet dat ‘t niveau van café’s en restaurants nog iets hoger kan, in plaats van dat er vooral in de breedte veel bij komt?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).